Briga o koži – Rutina nege kože tela

5 0 minuta čitanja
Prikaži više

Telesna higijena i nega tela su ključne za naše sveukupno zdravlje. Kvalitetni preparati za negu kože će vam pomoći da očistite i negujete kožu tela, kao i da je zaštitite od štetnih spoljnih uticaja kao što su sunce ili topla i hladna klima. Oni se takođe mogu koristiti da ublaže probleme na koži kao i pri tretmanu određenih stanja kože. Dobra rutina nege kože pomaže vam da obnovite prirodnu ravnotežu kože, kao i da zadržite izgled i osećaj zdrave kože.

STARANJE O KOŽI TELA

Postoje tri osnovna koraka u nezi kože tela: čišćenje, nega i zaštita.

Korak 1: Čišćenje

Temeljno čišćenje je prvi korak u efikasnoj nezi kože. Čišćenje otklanja prljavštinu, sebum, znoj i ostale materije i čini da se koža oseća čistom i zdravom.

Pročitajte više

Korak 2: Nega

Preparati za negu hidriraju i obnavljaju kožu. Koristite kremu ili losion da hidrirate telo nakon kupanja, kao i da tretirate određene probleme kože (kao što je isušenost). Preparati za negu se takođe mogu nanositi na neka druga mesta na telu, poput šaka i stopala, pazuha i glave.

Pročitajte više

Korak 3: Zaštita

Zaštita od sunca je važna u danima kada je Vaša koža izložena štetnom uticaju UV zraka koji su glavni razlog za prevremeno starenje kože. Koža tela nije toliko često izložena UV zracima kao koža lica, tako da ovo nije ključni dnevni korak, ali bi trebalo da se uključi u rutinu nege u odgovarajućim uslovima.

Pročitajte više

Saznajte više o zaštiti kože lica u dnevnoj rutini nege kože lica.

SVE O ČIŠĆENJU TELA

Čemu čišćenje?

Glavni razlog za čišćenje tela je da se otkloni prljavština i znoj i da se koža održava čistom i zdravom da bi se sprečio neprijatan miris tela. Tuširanje i kupke takođe igraju važnu ulogu u našoj svakodnevnoj nezi, pomažući nam da se osećamo osveženo, odmorno i opušteno.

Kako očistiti telo

Tapkajte kožu peškirom, umesto što se brišete, kako bi koža zadržala svoju vlagu (preparati na bazi ulja su najefektniji kada se nanose na vlažnu kožu).

Jaka svest o značaju higijene, u kombinaciji sa aktivnim životnim stilom današnjice povećala je učestalost tuširanja. Previše izlaganja vodi, kao i grubi preparati za čišćenje, mogu da isuše kožu i da oslabe njenu barijernu funkciju. Naredne sugestije o kupanju će vam pomoći da održavate kožu zdravom:

  • Skratite vreme kupanja i smanjite temperaturu vode: vruća voda i dugo vreme tuširanja uklanjaju prirodne masnoće iz kože.
  • Odaberite sapun/gel koji je blag prema koži.
  • Tapkajte kožu peškirom, umesto što se brišete, kako bi koža zadržala svoju vlagu (preparati na bazi ulja su najefekisaniji kada se nanose na vlažnu kožu)
  • Dobro hidrirajte kožu posle kupanja.

Kako odabrati preparat za kupanje

Birajte preparat za kupanje tako da:

  • bude nežan za vašu kožu i ne isušuje je
  • ima pH vrednost koja odgovara vašoj koži
  •  sadrži komponente koje obnavljaju lipide. Ne samo da nadoknađuje izgubljene lipide, nego i osigurava da se manje lipida izgubi u toku kupanja
  • njegova formulacija odgovara vašem tipu i stanju kože
  • je temeljno ispitan i da je, idealno, kompatibilan sa osetljivom kožom
Odaberite sredstvo za čišćenje koja odgovara stanju i tipu vaše kože

Kada je barijerna funkcija kože narušena, njena osetljivost se povećava i sklonija je isušivanju, infekcijama i alergijskim reakcijama.

Eucerin nudi paletu blagih, ali temeljnih preparata za kupanje koji odgovaraju svim tipovima kože. Saznajte više u Eucerin pH5 losionu za pranje.

SVE O NEZI KOŽE VAŠEG TELA

Čemu nega?

Preparati za negu tela hidriraju i obnavljaju kožu, sprečavajući njeno isušivanje. Hidratacija kože ne samo da joj povećava sadržaj vode, nego je štiti i pospešuje regularnu deskvamaciju (proces kojim koža odbacuje mrtve ćelije) što čini kožu glatkom, mekom i udobnom.

Preparati za negu se takođe mogu koristiti za tretman određenih stanja kože. Na primer, vrlo suva koža je znak da je barijerna funkcija kože narušena. Preparati za negu pomažu tako što obnavljaju izgubljene lipide koji obnavljaju kožu.


Kako negovati kožu

Preparate za negu bi trebalo nanositi nakon kupanja, pošto očišćena koža bolje upija aktivne sastojke. Regularna hidratacija nakon kupanja će pomoći vašoj koži da ostane hidrirana i zdrava.

Koji preparati za negu su odgovarajući za moje telo?

Hidrirajte kožu nakon kupanja da bi bila vlažna i zdrava.
Ciljajte i tretirajte posebno suva područja hidratantnom kremom bogatom lipidima.

Odaberite hidratantnu kremu za telo koja:

Eucerin nudi paletu hidratantnih krema koje odgovaraju svim tipovima kože i koje su bile testirane i dokazano odgovaraju osetljivoj koži. Pogledajte linije proizvoda: Eucerin UreaRepair Plus, Eucerin za osetljivu kožu i Eucerin AtopiControl.

Struktura naše kože se menja u zavisnosti od mesta na našem telu. Različiti delovi našeg tela se drugačije ponašaju i imaju različitu izloženost spoljnim silama. Kao rezultat toga, neki delovi tela, poput šaka, stopala, pazuha i kože glave imaju velike koristi od posebne nege i njima posvećenih preparata. Saznajte više u koža na različitim delovima tela.

Koža ima koristi od posebne nege nakon što je bila izložena suncu. Losioni za posle sunčanja hlade i regenerišu oštećenu kožu.

SVE O ZAŠTITI TELA OD UV ZRAKA

Čemu zaštita?

Male doze sunčeve svetlosti imaju pozitivan uticaj na raspoloženje.
Nanesite kremu za sunčanje po mogućstvu pre izlaska na sunce: preparatu treba vremena da se rasporedi po koži. Nanosite kremu ponovo, posebno nakon kupanja i brisanja.

Sunce ima mnoge pozitivne efekte na telo:
Ono povećava našu vitalnost, poboljšava cirkulaciju i metaboličke procese i aktivira proizvodnju vitamina D. Ali, potrebna nam je samo mala doza.

Naše telo može da proizvede sopstvene mehanizme zaštite protiv negativnog uticaja UV zraka - pigmentaciju, zadebljavanje spoljnih slojeva kože, proizvodnju antioksidanata kao i stvaranje supstanci koje filtriraju UV zračenje, poput urokanične kiseline. Ali koži je potrebno vreme i male doze UV zračenja da bi bila sposobna da se zaštiti i ima koristi od dodatne zaštite. Saznajte više o ovome u kako sunce utiče na kožu.

Preterana izloženost UV zracima je jedan od glavnih razloga prevremenog starenja kože i može dovesti do patoloških promena na koži - u najgorem slučaju do raka kože. Primena kreme ili losiona sa dodatim faktorom zaštite od sunca (SPF) je veoma preporučljiva da bi zaštitili telo kad je izloženo UV zračenju.

Kako se zaštititi?

Zaštita od sunca bi trebalo da se nanese posle, ili čak umesto vaše normalne hidratantne kreme. Dobro je nanesite pred izlaganje suncu, tako da vaša koža ima vremena da upije aktivne sastojke. Nanosite preparat ponovo ili na osnovu smernica na pakovanju. Saznajte više u ispravnom korišćenju zaštite od sunca.

Koji preparati za zaštitu od sunca su odgovarajući za moje telo?

Nanosite kremu za sunčanje redovno kako biste održali nivo zaštite i izbegli opekotine.

Izbor faktora zaštite zavisi od stepena pigmentacije i osetljivosti kože, kao i od tipa kože. Takođe zavisi od godišnjeg doba i od nivoa i trajanja izloženosti suncu vašeg tela. Saznajte više o zaštiti od sunca.

Eucerin nudi širok spektar preparata za zaštitu od sunca, kao i različitih SPF koji odgovaraju svim tipovima kože i vidovima tekstura. Ako ne možete da se odlučite koji preparat je najbolji za vas, najbolje je da potražite savet dermatologa.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku