Zakon o zaštiti koralnih grebena: Havaji zabranjuju dva sastojka

Zaštita koralnih grebena

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Postoji sumnja da pojedini UV filteri u komercijalno dostupnim kremama za zaštitu od sunca, na primer oksibenzon (Benzophenone-3) i oktinoksat (Ethylhexyl Methoxycinnamate), oštećuju koralne grebene. 

Kao odgovor na ovo, američka država Havaji donela je zakon o zabrani prodaje preparata za zaštitu od sunca koji sadrže UV filtere oksibenzon i oktinoksat. Zakon je stupio na snagu 1. januara 2021. godine i od tada je prodaja preparata za zaštitu od sunca koji sadrže ove sastojke zabranjena  na Havajima.


Koji Eucerin preparati za zaštitu od sunca su u skladu sa trenutnom verzijom zakona o havajskim grebenima?

Svi Eucerin preparati za zaštitu od sunca su u skladu sa trenutnom verzijom zakona o havajskim grebenima, pošto nijedan od 100+ Eucerin kozmetičkih preparata ne sadrži UV filtere oktinoksat (Ethylhexyl Methoxycinnamate) ili oksibenzon (Benzophenone-3).


Zašto je oksibenzon zabranjen na Havajima?

Istraživanja pokazuju da oksibenzon (Benzophenone-3) može oštetiti koralne grebene, a pri dovoljno visokim koncentracijama može dovesti do izbeljivanja korala ili njihove smrti.

Podvodni pogled na prelepi koralni greben


Zašto je oktinoksat zabranjen na Havajima?

Studije o oktinoksatu su manje napredne od onih o oksibenzonu. Ali pošto bi mehanizam mogao biti sličan, havajskim zakonom je zabranjena i prodaja preparata sa oksinoksatom. Studije o mogućim negativnim efektima na koralne grebene su još u ranoj fazi.


Koju funkciju imaju UV filteri u preparatima za zaštitu od sunca?

UV filteri apsorbuju ili reflektuju štetnu sunčevu UV svetlost. Tako daju preparatima takozvani zaštitni faktor od sunca. U Eucerinu koristimo kombinaciju različitih UV filtera kako bismo obezbedili pouzdano visoku zaštitu u celom UV opsegu. Kombinacija UV filtera je kreirana tako da postigne pravi balans između UVA i UVB zaštite, vodootpornosti i odgovarajućih senzornih svojstava.


Želite da podržite zaštitu korala?

  1. Ne čekajte da odmor počne, već se pripremite ranije. Izaberite hotel koji funkcioniše održivo – sa izbegavanjem otpada, operacijama uštede resursa, tretmanom otpadnih voda itd.
  2. Izbegavanje stvaranja otpada na odmoru. Na primer, na plažu ponesite flašu vode za višekratnu upotrebu umesto jednokratne i oslobodite se plastične ambalaže gde je to moguće.
  3. Uživajte u ekološkim aktivnostima. Ako želite da pohađate časove ronjenja, pronađite pružaoca usluge koji podržava očuvanje morske flore i faune. Ovo se može dokazati sertifikatom.
  4. Kada ronite ili ronite na dah, slavite i poštujte prirodu. Ne dirajte korale i ne hranite morska stvorenja.
  5. Dobro birajte svoje suvenire. Često su u ponudi suveniri od korala, školjki ili puževa. Nemojte ih kupovati, jer su često ilegalno uzeti sa grebena.

Zaštitite svoju kožu

Povezani tekstovi

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku