Mikroplastika pluta u vodi

Mikroplastika u preparatima za negu kože

5 0 minuta čitanja
Prikaži više

Šta je mikroplastika?

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) definiše mikroplastiku kao čvrste čestice plastike nerastvorive u vodi, obima od pet milimetara ili manje, koje nisu biorazgradive. Primarna mikroplastika je ciljano stvorena u formi sitnih čestica da bi se koristila kao sastojak preparata. Nasuprot tome, sekundarna mikroplastika je nusproizvod velikih plastičnih komada koji se raspadaju na manje komade usled erozije i izloženosti prirodnim elementima.


Kako mikroplastika utiče na našu životnu sredinu?

Zagađenje plastikom jedan je od najznačajnijih ekoloških izazova našeg vremena. Bez obzira na to kako mikroplastika završi u životnoj sredini, ona u njoj otaje generacijama. Zbog svojih svojstava, mikroplastika je izvor zagađenja zemljišta i mora širom sveta jer se veoma sporo razgrađuje. Kao takva, smatra se potencijalno štetnim po životnu sredinu.

 

Kako mikroplastika utiče na našu životnu sredinu?


Zašto se mikroplastika koristi u kozmetičkim preparatima?

Male, čvrste čestice plastike se obično koriste u proizvodima za čišćenje i negu tela (kao što su pilinzi ili gelovi za tuširanje koji se ispiraju), kako bi se obezbedio prijatan efekat pilinga pogodan za kožu. Kada je uticaj mikroplastike na životnu sredinu prvi put doveden u pitanje, Eucerinova matična kompanija Beiersdorf je bila jedna od prvih kozmetičkih kompanija koja je, još 2013. godine, odlučila da prestane da koristi čestice za piling od polietilena (češće poznatije kao mikrozrnca). Pored ovoga, mikroplastični fileri se koriste u formulacijama koje se ne ispiraju, kako bi se promenio viskozitet i poboljšao osećaj na koži.


Formulacije preparata za negu bez mikroplastike

U Eucerinu, posvećeni smo eliminisanju sirovina zasnovanih na mikroplastici iz formulacija svojih preparata i kontinuiranom usavršavanju ekološke kompatibilnosti svojih preparata.

U svetlu debate i zabrinutosti o plastici u svetskim okeanima, preuzimamo odgovornost za rešavanje uticaja koje mikroplastika ima i uočavamo važnost njenog iskorenjivanja iz našeg asortimana proizvoda. Ovo ide dalje od one mikroplastike koju možete videti i osetiti.

  • Eucerin je, još krajem 2015. godine, prestao da koristi u svojim preparatima polietilenske čestice mikroplastike, poznatije kao mikrokuglice. Umesto mikrokuglica, Eucerin formulacije sada sadrže čestice mikrokristalne celuloze, čestice silikon dioksida, i ricinusov vosak. Ove ekološki prihvatljivije alternative su podjednako blage i dobre za kožu kao njihove prethodnice i imaju isti piling efekat.
  • 2020. godine smo iz naših preparata eliminisali najlon, jednu vrstu mikroplastike, i prilagodili nihove formulacije.
  • Do kraja 2023. godine, naše kozmetičke formulacije će biti potpuno bez mikroplastike prema definiciji UNEP-a (Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu).


Odakle još dolazi mikroplastika u našem okruženju?

Mikroplastika nije prisutna samo kao sintetički sastojak u kozmetici i preparatima za negu kože, već se nalazi u iznenađujućem broju proizvoda za svakodnevnu upotrebu. Ove sitne plastične čestice se takođe razvijaju kada se veći plastični komadi ne recikliraju ili ne odlažu na odgovarajući način. Tokom vremena, veći plastični komadi se razlažu na mnogo sitnijih delova, koji na kraju postaju veoma mali.

 

Mikroplastika

 

Čak i jednostavan čin pranja naše odeće takođe može da stvori mikroplastiku. Sintetička vlakna odeće se odvajaju tokom pranja i završavaju u vodenim tokovima. Prema studiji Frauenhofer instituta iz 2018., prosečna osoba u Nemačkoj proizvodi četiri kilograma mikroplastike godišnje. Od toga, samo 19 grama, ili 0,5%, se pripisuje proizvodima za ličnu negu i kozmetičkim preparatima.

Povezani tekstovi

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku