Mikroplastika u preparatima za negu – Sastojak u žiži interesovanja

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Šta je mikroplastika?

Javna diskusija na temu mikroplastike je veoma kontroverzna i često veoma kompleksna zbog toga što i dalje ne postoji međunarodno priznata definicija termina „mikroplastika“. Uopšteno govoreći, one su čvrste čestice plastike nerastvorive u vodi, obima od pet milimetara ili manje i nisu biorazgradive. Beiersdorf se ovde poziva na utemeljenu definiciju UNEP-a, Progama Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Zašto se mikroplastika nalazi u kozmetičkim preparatima?

Male, čvrste  čestice plastike su se ranije koristile u isperivim preparatima za ličnu higijenu (npr. pilinzima, gelovima za tuširanje) za prijatan piling kože. Beiersdorf je još 2013. bio jedna od prvih kozmetičkih kompanija koje su odlučile da prestanu sa upotrebom polietilenskih piling čestica i da ih u budućnosti zamene ekološkim alternativama.

Odakle dolaze mikroplastika u našem okruženju?

Mikroplastika ne dolazi samo iz kozmetičkih preparata i onih za negu kože, nego iz više izvora: najčešće, male čestice plastike dolaze iz većih komada plastike koji se nepravilno odlažu, ili npr. trošenjem automobilskih guma. Delovanjem vremenskih uslova i erozije, plastika se vremenom razlaže na mnoge male delove koji na kraju postanu veoma mali.

Vlakna sintetičke odeće koja se izgube prilikom pranja ili manje čestice plastike iz svakodnevnih potrošačkih proizvoda se takođe zovu mikroplastika. Prema istraživanju Frauenhofer instituta iz 2018, u Nemačkoj se godišnje akumulira četiri kolograma mikroplastike po glavi stanovnika. Od ovoga, samo 19 grama, ili 0,5% sačinjavaju kozmetički preparati i preparati za ličnu negu.

Kakav stav Eucerin i Beiersdorf imaju po pitanju mikroplastike?

U svetlu tekuće rasprave o plastici u svetskim okeanima, Eucerin i Beiersdorf su rano shvatili da postoji zahtev za akciju. Briga o kvalitetu i ekološkom uticaju naših preparata je deo naše korporativne strategije i mi preuzimamo odgovornost.

Beiersdorf je takođe uklonio druge sićušne sintetičke polimere, koji se smatraju miktoplastikom iz formulacija svih Eucerin isperivih preparata.  Neke od ovih supstanci su se ranije koristile kao sredstva za postizanje neprozirnosti i one su konvertovane u lako biorazgradive alternative. Uz to, Beiersdorf će takođe potpuno elimisati najlon kao sastojak u preparatima Eucerin brenda.


Naš cilj: lična nega bez mikroplastike

Ukratko

  • Beiersdorf je posvećen eliminisanju sirovina zasnovanih na mikroplastici iz formulacija svojih preparata i kontinuiranom usavršavanju ekološke kompatibilnosti svojih preparata.
  • Prestali smo sa upotrebom takozvanih mikrokuglica u svrhu pilinga u našim preparatima širom sveta krajem 2015. Zamenili smo polietilenske čestice koje su prethodno korišćene ekološkim česticama za piling.
  • Potpuno ćemo preći sa upotrebe sredstava za postizanje neprozirnosti na lako biorazgradive alternative.
  • Takođe ćemo potpuno eliminisati upotrebu najlona kao sastojka i prilagodićemo formule odgovarajućih preparata.
  • Bez nebiorazgradivih polimera do kraja 2025.

Shodno tome, Eucerin je prestao da koristi polietilenske čestice mikroplastike, poznatih kao mikrokuglice, u svojim preparatima krajem 2015. Umesto mikrokuglica, Eucerin formulacije sada sadrže čestice mikrokristalne celuloze, čestice silikon dioksida, i ricinusov vosak. Ove biorazgradive zamenske čestice su podjednako blage i dobre za kožu kao njihove prethodnice i imaju isti piling efekat.

Zagađenje voda plastikom je veliki izazov našeg vremena. Kako se dovode u vezu sa zagađenjem mora plastikom, Mikroplastika u kozmetici i nezi kože takođe su predmet tekućih rasprava. Beiersdorf već dugo vremena posvećuje veliku pažnju i trud ovoj temi. Rigorozno radimo na tome da zamenimo mikroplastiku u formulacijama naših preparata i postavili smo sebi ambiciozne ciljeve.


Kao prvi korak odlučili smo 2013. da potpuno prestanemo sa upotrebom polietilenskih piling čestica, takozvanih mikrokuglica, i da umesto njih koristimo ekološke alternative. Od kraja 2015. sve naše odgovarajuće formulacije su širom sveta promenjene: umesto mikrokuglica, one sada sadrže mikrokristalne čestice celuloze, čestice silikon dioksida, i ricinusov vosak. Biorazgradive zamenske čestice su podjednako blage i dobre za kožu kao i njihove prethodnice i imaju isti efekat pilinga.

Posle ove prve prekretnice, postavili smo sebi još dva ambiciozna cilja:

Kako bismo bili potpuno sigurni, takođe smo odlučili da uklonimo druge sićušne čvrste sintetičke polimere, za koje smatramo da su mikroplastika, iz preparata koji mogu da se ispiraju. Neke od ovih supstanci su prethodno korišćene kao sredstva za postizanje neprozirnosti i i trebalo bi da se konvertuju u lako biorazgradive alternative. Sredstva za postizanje neprozirnosti se koriste za dobijanje karakteristične kremaste teksture i boje nekoliko formulacija preparata. Izmenom pomenutih formulacija, svi Beiersdorf preparati koji se ispiraju će biti bez mikroplastike.

Takođe ćemo, kao preventivnu meru, kompletno izbaciti najlon kao sastojak u svojim preparatima. Trenutno i dalje koristimo najlon kako bismo poboljšali glatki osećaj na koži prilikom nanošenja nekoliko preparata koji se ostavljaju na koži. Ovi preparati se ne ispiraju i ostaju na kožu posle nanošenja.
Kako bismo ispunili ovaj cilj koji smo sebi postavili trenutno intenzivno radimo na konverzijama odgovarajućih formulacija i lansiranju preparata. Odavno smo otpisali upotrebu sirovina zasnovanih na mikroplastici za razvoj novih preparata.

Povezani tekstovi

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku