Deca koja se igraju

Šta je sunčeva svetlost i kako utiče na kožu?

Sunce je izvor sve energije, a to ima mnoge prednosti, od održavanja fotosintetskog života do omogućavanja proizvodnje vitamina D kod ljudi. Međutim, kao i kod većine bioloških procesa, postoji ravnoteža; izlaganje suncu je dobro, ali postoji granica, a previše izlaganja suncu može biti štetno, posebno za kožu .

Šta je sunčeva svetlost

Sunčeva svetlost se sastoji od spektra zraka različite talasne dužine. Vidljiva svetlost ima talasnu dužinu od 400-700 nm, dok nevidljiva ultraljubičasta (UV) svetlost ima kraću talasnu dužinu (280 - 400 nm), a nevidljiva infracrvena svetlost ima dužu talasnu dužinu ( 700 nm - 1 mm ). Duže talasne dužine, vidljiva i infracrvena svetlost, u stanju su da prodru dublje u kožu, a ipak je manje verovatno da će izazvati štetu.

Kratkotalasna UV svetlosti u interakciji sa ćelijama kože stvara visokoreaktivne slobodne radikale.

Ovaj višak slobodnih radikala (molekula kiseonika) izaziva oštećenje ćelija. Što je veća šteta koju prouzrokuju, veće su i šanse za razvoj bora, hronične bolesti i drugih oboljenja, uključujući karcinom kože.

Oksidativni stres je uzrokovan neravnotežom između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tela da ih neutrališe antioksidansima. Kako je UV svetlost  kratkotalasne dužine, može da prodre samo kroz stratum corneum, epidermis i dermis (gornji slojevi), ali ne i hipodermis (donji sloj), a ipak je u stanju da izazove niz komplikacija u ovim tkivima.
Pročitajte više o strukturi kože.

UV svetlost dolazi u tri oblika: ultraljubičastom A (UVA), ultraljubičastom B (UVB) i ultraljubičastom C (UVC):

  • UVB obezbeđuje energiju vašoj koži koja joj je potrebna za proizvodnju vitamina D, ali je takođe odgovorna za opekotine od sunca i direktno oštećenje DNK.
  • UVA takođe doprinosi oštećenju kože, posebno prevremenom starenju.
  • UVC je blokirana od strane Zemljine atmosfere i zato ne stiže do kože.
Ilustracija UV svetlosti
Prodor elektromagnetskog spektra sunca u kožu
Žena štiti oči od sunca
Preporučuje se zaštita od sunca - UVA i UVB zraci mogu da oštete kožu.

Količina UV svetla sa kojom koža dolazi u kontakt zavisi od mnogih faktora, kao što su doba dana, godišnje doba, nadmorska visina i geografska lokacija. U vreme intenzivnog UV zračenja, na primer podneva na toplom letnjem danu, preporučljivo je da se nosi zaštitna odeća i preparat za zaštitu od sunca kad se izlazi napolje.

Ilustracija faktora koji utiču na UV izlaganje

Kako sunčeva svetlost utiče na kožu

Sunčeva svetlost, naročito UVA i UVB zraci, može da izazove opekotine, prevremeno starenje kože, oštećenje očiju, oslabljen imuni sistem, fotoalergijske i fototoksične reakcije, pa čak i karcinom kože. Lekari i dermatolozi u sve većoj meri upozoravaju na postojnje jake veze između učestalosti karcinoma kože i obima oštećenja DNK, podsećajući nas da je više od 90% raka kože rezultat izlaganja suncu. Opšte je poznato da je najbolji tretman prevencija zaštitom od sunca.
Saznajte više o zaštiti od izlaganja suncu.

Grafička ilustracija zaštite od sunca i oporavka DNK

Najviše uticaja koji sunčeva svetlost ima na kožu je uzrokovano UVB i UVA zracima. U tabeli dole su detaljno navedene karakteristike ova dva tipa UV zraka i njihovi efekti na našu kožu.

Karakteristike UVB zraka

Karakteristike UVA zraka

Karakteristike UVB zraka

UVA zraci su prisutni stalno tokom dana.

Oni aktiviraju pigment melanina, već prisutan u gornjim ćelijama kože, koji daje kratkoročan ten.

UVA zraci mogu proći gotovo neometano kroz slojeve oblaka i smoga.

UVA zraci prodiru čak i kroz staklo i prozore.

Kako UVA zraci prodiru duboko u donji sloj kože (dermis), igraju veću ulogu u dugoročnom oštećenju od sunca, nego kod akutnog oštećenja:

Fotosenzitivnost izazvana lekovima

UVB zraci osciliraju tokom dana, a najjači su u podne.

Oni stimulišu proizvodnju novog melanina, odgovornog za dugotrajniji ten, i stimulišu ćelije da proizvode deblji epidermis.

Može da izazove opekotine i oštećenja kože, posebno tokom letnje sezone i na velikim nadmorskim visinama.

Manje prodiru u dubinu ali stvaraju slobodne radikale na svim nivoima epidermisa.

Utiču na DNK više od UVA zraka, i glavni su uzrok oštećenja DNK.

UVB zraci mogu stići do najdubljih slojeva ćelija epidermisa i glavni su uzrok akutnog oštećenja od sunca:

  • Opekotina
  • Direktnog oštećenja DNK i karcinoma kože (nemelanomskih oblika karcinoma kože)
  • Oštećenja očiju i mrežnjače

Fotosenzitivnost izazvana lekovima

Zaštita kože od UVA i UVB zraka

I UVA i UVB zraci mogu uticati štetno na kožu, ali intenzitet UVA zraka je prilično konstantan tokom celog dana, dok intenzitet UVB zraka oscilira. Sistem rangiranja faktora zaštite od sunca (SPF) za preparate za sunčanje se zasniva na nivou zaštite od UVB zraka koju preparat nudi. Međutim, preparati koji sadrže simbol za UVA zaštitu moraju da obezbede minimalni nivo zaštite od UVA zraka. Odnos bi trebalo da bude 1:3 za zaštitu od UVA:UVB zraka.

Zbog toga je važno da saznate koji je intenzitet UV svetlosti u vašoj oblasti svakog dana i da nanesete odgovarajući nivo UV zaštite.

Evropsko udruženje proizvođača kozmetičkih proizvoda (ranije Colipa) je postavilo standarde za UV zaštitu u pogledu preparata za sunčanje. Međunarodni standard ISO 24444-2010 je pouzdan metod testiranja efikasnosti preparata za zaštitu od UV zraka, a u skladu sa Komisijom EU.

Fototipovi kože i faktor zaštite od sunca

Optimalna zaštita od sunca mora da bude izabrana u odnosu na osetljivost kože na sunce (pigmentaciju kože) i intenzitet zračenja.
Faktor zaštite od sunca (SPF) pomnožen sa prirodnom zaštitom kože u minutu ukazuje na maksimalnu dužinu izlaganja suncu bez rizika od oštećenja kože izazvanog UV zracima.

Infografički prikaz intenziteta suca

Dečija koža je tanja i veoma je osetljiva na sunce. Tu je vrlo visok faktor zatite od sunca od suštinskog značaja da bi se sprečilo oštećenja kože UV zracima.
Pročitajte više o koži dece i suncu.

Ako niste sigurni koji faktor zaštite od sunca odgovara vašem tipu kože ili stanju, probajte da saznate putem testa kože ili se konsultujte sa dermatologom.

Ilustracija kolika je zaštita od sunca potrebna koži
Ilustracija koliko često bi trebalo nanositi preparate za sunčanje

Pozitivni efekti sunca

Poznato je da sunčeva svetlost može da podigne raspoloženje, iako tačan proces iza ovoga nije u potpunosti poznat. Ono što je dobro istraženo je činjenica da nedostatak izloženosti suncu može dovesti do nedostatka vitamina D i sezonskog afektivnog poremećaja (SAP), koji su možda povezani.

Podizanje raspoloženja (prevencija sezonskog afektivnog poremećaja (SAP)
Studije su pokazale da je stopa proizvodnje serotonina u mozgu direktno povezana sa količinom sunčeve svetlosti kojoj je telo izloženo do tog dana. Nivoi serotonina su viši tokom vedrih dana nego tokom sumornih ili oblačnih dana. Serotonin je moćna supstanca mozga koja kontroliše raspoloženje i povezana je sa osećanjem sreće.

Slično tome, osobe sa smanjenom izloženošću sunčevoj svetlosti, obično u zimskim mesecima na severnoj hemisferi, imaju simptome depresije, teškoće sa koncentracijom, malo energije ili umor i previše spavaju. Zajedno, ovi simptomi se klasifikuju kao sezonski afektivni poremećaj ili SAP. Tačan uzrok SAP nije poznat, ali je poznato da je izazvan nedostatkom izlaganja sunčevoj svetlosti. U teoriji se smatra da to može biti zbog smanjene proizvodnje vitamina D, ali ovo nije dokazano.

Porodica šeta plažom
Odgovarajući nivoa izlaganja UVB zracima je neophodan za mnoge vitalne procese u organizmu.
Žena razmišlja
Na serotonin, koji se proizvodi u mozgu, direktno utiče količina sunčeve svetlosti kojoj je telo izloženo do tog dana.

Vitamin D
Vitamin D je neophodan za mnoge vitalne procese u organizmu i između ostalog čuva zdravlje naših kostiju i smanjuje rizik od pojave depresije.

Saznajte više o ovoj važnoj supstanci u odeljku o vitaminu D.

Negativni efekti sunca na kožu

Postoji mnogo neželjenih komplikacija koje mogu biti uzrokovane preteranim izlaganjem suncu. Sledi kratak opis najčešćih komplikacija - od opekotina do karcinoma kože.

Opekotine od sunca

Opekotine su najčešći oblik oštećenja od sunca i uglavnom su izazvane UVB zracima. Odlikuje ih crvena, upaljena i plikovita koža. Ovi simptomi se ne moraju odmah pojaviti i može im trebati i do pet sati da se ispolje. Opekotine se mogu sprečiti primenom preparata za sunčanje svakog dana i smanjenjem izlaganja suncu kada su UV zraci najjači (između 10 sati prepodne i 4 popodne). ZA Lečenje opekotina je najvažnije hlađenje kože, kako bi se ublažili bol i upala. Ovo obuhvata primenu hladnog flanela na obolelo mesto i upotrebu preparata za posle sunčanja koji hlade i umiruju kožu.
Saznajte više o Eucerin liniji preparata za posle sunčanja.

Nedostaje
Opekotine od sunca odlikuju crvena, upaljena i plikovita koža.

U slučaju teških opekotina treba odmah konsultovati lekara. Takođe bi trebalo da posetite lekara ako imate opekotine i osećate se slabo, dehidrirano ili imate težak oblik plikova, ili ako malo dete ili beba imaju opekotine od sunca.

Alergije na sunce

Polimorfna svetlosna erupcija (PLE) je najčešći oblik alergije na sunce i dijagnostikuje se kod oko 90% svih pacijenata sa alergijama na sunce. Njena rasprostranjenost u Zapadnoj Evropi i SAD iznosi oko 20 %. Alergije na sunce aktivira oksidativni stres izazvan UVA zracima i, u manjoj meri, slobodnim radikalima nastalih zbog UVB zračenja.

Acne aestivalis (Majorka akne) se aktiviraju kada se UV zračenje kombinuje sa određenim sastojcima u kozmetičkim preparatima za lokalnu primenu ili preparatima za sunčanje, kao što su emulgatori koji izazivaju iritaciju i upalu lojnog folikula. Akne aestivalis pogađaju oko 1-2% populacije, od čega su najviše pogođene mlade do sredovečne žene (25-40 godina). Njihovi simptomi su veoma slični onima kod PSE, pa je često teško napraviti razliku između njih.

PSE simptomi
PLE simptomi se ponavljaju i javljaju se jedan ili dva dana nakon izlaganja UV zracima.
Simptomi Majorka akni
Majorka akne su uzrokovane kombinacijom izloženosti suncu i određenim kozmetičkim preparatima.

Fotosenzitivnost izazvana lekovima

Fototoksične i fotoalergijske reakcije se razvijaju kada lek, koji obično ne izaziva osetljivost, prođe kroz fotoaktivaciju pri  interakciji sa UV svetlošću dok ulazi u kožu, izazivajući kožne manifestacije.

Fotosenzitivne reakcije mogu nastati zbog primene kako oralnih (sistemskih) lekova tako i lokalno primenjenih lekova i kozmetičkih preparata.

Neki antiinflamatorni lekovi, ili "analgetici", kao što je ibuprofen takođe mogu da izazovu osetljivost. Ostali najčešće primenjivani fotoaktivni lekovi obuhvataju antibiotike, nesteroidne antiinflamatorne lekove, diuretike, statine, retinoide i antifungicide. Zbog toga je važno da uzmete ovo u obzir prilikom odabira hidratantnog preparata, losiona ili preparata za zaštitu kože od sunca.
Saznajte više o fotosenzitivnosti izazvanoj lekovima.

Žena uzima pilulu
Fotoalergijske reakcije mogu da se razviju kada lek interaguje sa sunčevim zracima.

Ako niste sigurni da li lek koji koristite može da izazove fotosenzitivnost, ili želite opšte informacije o tome koji lekovi mogu da izazovu fotosenzitivnost, obratite se farmaceutu ili dermatologu.

Prevremeno starenje kože
Većina slučajeva prevremenog starenje je uzrokovana izlaganjem suncu. Znaci uključuju pege, staračke pege (poznate i kao "jetrene fleke"),  paučinaste vene na licu, grubu i tvrdu kožu, sitne bore koje nestaju kada se razvuče koža,  mutan ten, opuštenu kožu i aktinične keratoze, sve to vodi poreklo od izlaganja suncu.

Lice starije žene
Prevremeno starenje može biti izazvano izlaganjem suncu i ispoljava se preko finih linija i tvrde kože.

Karcinom kože
Karcinom kože verovatnije pojaviti na koži koja je više izlagana suncu, pa je tako koža lica pod rizikom. Kako su aktinske keratoze predkancerogene lezije, neke keratoze mogu da se razviju u rak.

Aknitične keratoze su suvi krljuštavi pečati od kože izazvani oštećenjima od godina izlaganja suncu. Oni su roze, crvene ili braon i variraju u širini od 0,5 do 3 cm i najčešće se nalaze na licu (posebno usnama, nosu i čelu), vratu, podlakticama i nadlanicama i (kod muškaraca) na ivicama ušiju i temenu i (kod žena) na nogama ispod kolena.

Karcinom bazalnih ćelija izgleda kao mala, spororastuća, sjajna, roze ili crvena izraslina. Ako se ne dira, ima tendenciju da postane krastava, krvari ili se razvije u čir. Najčešće se javlja na licu, koži glave, ušima, rukama, ramenima i leđima. Karcinom skvamoznih ćelija je obično roze izraslina. Mogu imati tvrdu ili perutavu kožu na površini i najčešće se nalaze na licu, vratu, usnama, ušima, šakama, ramenima, rukama i nogama. Lako krvare i razvijaju se u čir.

Melanom je najozbiljniji tip raka. Prvi znak je često pojava novog mladeža ili promene u izgledu postojećeg mladeža. Melanomi će verovatnije imati nepravilan oblik, više od jedne boje i biti veći od 6mm. Mogu se naći bilo gde na telu, ali leđa, noge, ruke i lice su najčešća mesta.

Žena gleda leziju na levom ramenu
Karcinom kože nastaje kao rezultat oštećenja usled višegodišnjeg izlaganja suncu. Preporučuje se odgovarajuća zaštita od sunca.
Dermatolog pregleda kožu.
Potrebno je redovno se pregledati kod dermatologa - svaka promena na koži bi odmah trebalo da se prijavi lekaru.

Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa simptomima oštećenja od sunca, preporučujemo da se konsultujete sa svojim lekarom ili dermatologom.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter