Miran okean

Eucerin pakovanje i održivost

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Ulažemo stalne napore da naši preparati budu što efikasniji, a njihov uticaj na životnu sredinu smanjen. To podrazumeva kontinuirano razvijanje ambalaže kako bi se pronašla rešenja koja omogućavaju da sve linije našeg asortimana budu pakovane na održiv način koji smanjuje uticaj na životnu sredinu, a da pritom pakovanja budu prilagođena i samoj formulaciji preparata. Sledeći principe cirkularne ekonomije, takođe nastojimo da značajno smanjimo emisuju CO2.

Eucerin pakovanje i održivost

Smanjimo količinu plastike

Zagađenje plastikom jedan je od najznačajnijih ekoloških izazova našeg vremena. Pored samog zagađenja, dodatni problem stvara činjenica da su za proizvodnju plastike neophodni ograničeni fosilni resursi. Zbog ovih razloga, u Eucerinu verujemo da moramo značajno smanjiti količinu čiste plastike na bazi fosila koju koristimo u pakovanju naših preparata. Naš ambiciozni cilj jeste da do 2025.¹ godine smanjimo našu upotrebu čiste plastike na bazi fosila za 50% u poređenju sa 2019. godinom. 

Štednja plastike

Kako bismo uštedeli plastiku, nastojimo da smanjimo težinu naše ambalaže gde god je to moguće. Na kraju krajeva, smanjenje je prvi princip održivog pakovanja. Zato je nova ambalaža našeg AtopiControl Balsama napravljena od 20%-40% manje plastike (u zavisnosti od zapremine preparata). Korišćenje manje materijala takođe doprinosi smanjenu emisije CO2.

Smanjenje količine prvobitne plastike korišćenjem reciklirane plastike

Smanjenje količine prvobitne plastike korišćenjem reciklirane plastike

Da bismo ostvarili naš ambiciozni cilj smanjenja upotrebe prvobitne plastike na bazi fosila za 50% do 2025. godine, sve više naših preparata pakujemo u recikliranu plastiku. Pošto recikliranje zahteva manje energije nego proizvodnja nove plastike, na ovaj način doprinosimo i smanjenju emisije CO2. 

Prvi veliki korak učinjen je bočicama naših preparata za čišćenje lica koji se od početka 2021. godine prave od 98% reciklirane plastike. 

Niz Eucerin preparata.

Sledeći na listi su naši najprodavaniji losioni i preparati za tuširanje iz pH5 i UreaRepair Plus linija, koji se od oktobra 2021. godine pakuju u ambalažu napravljenu od 99% reciklirane plastike.

Zašto ne 100% reciklirana plastika?

Iako bi bilo lepo imati pakovanja napravljena od 100% reciklirane plastike, ipak nam je neophodno između 1% i 5% nerecikliranih komponenti kako bismo zaštitili naše delikatne formulacije od sunčeve svetlosti i na taj način ih sačuvali. Verujemo da su transparentnost i iskrenost ključne vrednosti i radije dajemo obećanja koja su realna. Zbog toga ni ne tvrdimo da su naše ambalaže izrađenje od 100%, već od 99% reciklirane plastike.

Srodni preparati


Podrška kružnoj ekonomiji: mogućnost reciklaže i ponovne upotrebe

Kako bismo aktivno podržavali cirkularnu ekonomiju, do 2025. godine nastavljamo da povećavamo mogućnost recikliranja i ponovne upotrebe naših ambalaža. Sa aspekta zaštite životne sredine, reciklaža, ponovno punjenje i ponovna upotreba imaju mnogo više smisla jer na taj način proizvedena ambalaža ima više od jednog života i postaje deo cirkularne ekonomije.

Pre više od 20 godina, lansirali smo naše pH5 kese za punjenje koje pomažu potrošačima da dopune postojeće standardne boce. Kese za punjenje proizvode 65% manje plastičnog otpada u poređenju sa običnim bocama.

Eucerin kesa za punjenje okružena stilizovanim simbolom za reciklažu.

Plan nam je da, iz godine u godinu, proširimo naše postojeće koncepte ponovnog punjenja i uspostavimo nova inovativna rešenja. Takođe ćemo povećati mogućnost recikliranja naše ambalaže kroz mnoge korake i projekte, a sve sa ciljem da do 2025. godine većina Eucerin ambalaža može da se reciklira, ponovo koristi ili ponovo puni.

Smanjenje upotrebe papira

Papir je popularan materijal za pakovanje. U Eucerinu ga koristimo za letke i kartonske kutije. Ali proizvodnja papira takođe zahteva drvo, vodu i energiju. Smanjenjem količine papira koji koristimo, Eucerin doprinosi očuvanju prirodnih resursa i smanjenju emisije CO2.

Uklanjanje uputstva za upotrebu preparata

Od 2020. godine, počeli smo sa uklanjanjem štampanih uputstava za upotrebu preparata iz svih pakovanja². Ovo će uštedeti 20 miliona letaka širom sveta svake godine – što je ekvivalentno sa 47 tona papira. Pažljivo smo ispitali koje su informacije sa uputstva od suštinskog značaja, uzimajući u obzir i zakonske zahteve kao i interese potrošača. Sada se sve važne informacije nalaze na primarnom pakovanju preparata, a detaljne informacije su dostupne na Eucerin web stranici.

Smanjenje upotrebe sekundarne ambalaže

Ali to nije sve. Već smo preduzeli dalje korake da smanjimo potrošnju papira. Nakon pažljivog razmatranja, odlučili smo da nekim našim proizvodima više nije potrebna sekundarna ambalaža, posebno u slučaju velikih preparata gde se sve bitne informacije mogu staviti na primarnu ambalažu. Prateći ovu logiku, u potpunosti ćemo eliminisati kartonske kutije kod svih preparatima gde je to moguće učiniti i na taj način ćemo uštedeti više od 100 tona papira godišnje do 2025. godine. Uz to, testiramo novi kartonski materijal za naše ambalaže, kako bismo dodatno smanjili našu potražnju za papirom, kao i emisuju CO2.

Do 2025. godine uštedećemo preko 200 tona papira godišnje (u odnosu na 2019. godinu), čime ćemo smanjiti potrošnju drveta, vode i energije potrebne za proizvodnju papira.

Odgovorna nabavka papira

Obraćamo veliku pažnju kada je u pitanju nabavka papira i kartona za naša pakovanja. Koristimo isključivo papir sa sertifikatom Forest Stevardship Council (FSC)  ili reciklirani papir. Takođe smo uspostavili obavezujuću politiku održivog papira i kartona u Eucerinu, sa ciljem da pređemo na 100% održive papirne i kartonske materijale širom sveta.

Ruka drži simbol za reciklažu ispred bujne šumske pozadine.

Danas je 100% naših kutija za preparate napravljeno od FSC-sertifikovanog materijala. Ovaj sertifikat garantuje održivo poreklo materijala. Sledeći korak će biti prebacivanje sve preostale ambalaže na bazi papira, kao što su kutije za otpremu i materijali na prodajnim mestima, na FSC-sertifikovan ili reciklirani papir. Kako se većina papirne ambalaže može reciklirati, i vi možete pomoći tako što ćete reciklirati papirnu ambalažu.

1 - Cilj kompanije Beiersdorf

2 - Isključujući medicinska sredstva

Povezani tekstovi

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku