Nega kože – Dnevna rutina nege kože lica

7 0 minuta čitanja
Prikaži više

Temeljno ali nežno dnevno čišćenje i hidratantna nega pomažu vašoj koži da ostane zdrava. Kvalitetni preparati za negu kože, odabrani tako da odgovaraju vašem tipu i stanju kože mogu zaštititi kožu lica od štetnih spoljnih uticaja poput sunca, toplih ili hladnih klimatskih uslova i zagađenosti vazduha. Takođe mogu umiriti iritiranu kožu, vratiti je u zdravo stanje i sprečiti razvoj kožnih oboljenja.

Dnevna Rutina Nege Kože Lica

VAŠA DNEVNA RUTINA NEGE KOŽE LICA

Četiri osnovna koraka

Dobra nega kože lica uključuje četiri osnovna koraka: čišćenje, toniranje, negu i zaštitu

Čišćenje

Temeljno čišćenje je prvi korak u efikasnoj nezi kože. Čišćenje uklanja prljavštinu, znoj, sebum i šminku i priprema kožu za negu. Očišćena koža bolje upija aktivne sastojke u preparatima za negu.

Pročitajte više

Toniranje

Toniranje otklanja tragove preparata za čišćenje, osvežava kožu, istovremeno joj vraćajući prirodnu pH vrednost.

Pročitajte više

Nega

Preparati za negu hidriraju i obnavljaju kožu. Mnogi takođe deluju na razna stanja kože.

Pročitajte više

Zaštita

Zaštita od sunca je važna u danima kada je vaša koža izložena štetnim UV zracima koji su glavni razlog prevremenog starenja kože. Mnoge dnevne kreme već sadrže SPF 15.

Attention

Negu kože bi trebalo praktikovati dva puta dnevno - ujutru i uveče. Specifične rutine zavise od perioda dana i posebnih protreba i stanja vaše kože.

Čišćenje I Toniranje

O ČIŠĆENJU I TONIRANJU LICA

Čemu čišćenje i toniranje?

Efikasna rutina nege kože lica počinje temeljnim, ali nežnim umivanjem i toniranjem radi:

 • uklanjanja prljavštine, znoja, sebuma i šminke bez isušivanja kože.
 • pripremanja kože za režim dnevne nege lica. Važni sastojci za negu lica se bolje apsorbuju kada se nanose na čistu kožu.

Umivanje je veoma bitno za kožu sklonu aknama, jer pomaže koži da održi prirodnu zdravu ravnotežu i podržava prirodne regenerativne procese.

Kako da očistimo i toniramo kožu

Postoje dva glavna koraka kod temeljne rutine čišćenja: mleko za lice ili gel, pa zatim tonik. Ako koristite šminku, savetujemo vam da imate i poseban preparat za skidanje šminke sa očiju kao treći korak rutine čišćenja.

Korak 1

Preparat za skidanje šminke sa očiju:

Da biste nežno uklonili šminku sa trepavica i osetljivog dela oko očiju.Preparat za skidanje šminke sa očiju je najbolje primeniti pomoću pamučnog tupfera kojim se nežno briše područje očiju.

Pročitajte više

Korak 2

Mleko ili gel za telo:
Odaberite preparat za čišćenje koji odgovara vašem tipu kože. Mleko za čišćenje je najbolje za kožu koja je sklona isušivanju. Za normalnu, kombinovanu ili masnu kožu, Eucerin preporučuje gel za čišćenje.

Pročitajte više

Korak 3

Tonik:
Toniranje otklanja tragove preparata za čišćenje i osvežava kožu, istovremeno joj vraćajući prirodnu pH vrednost. Tonik je  je najbolje primeniti pomoću pamučnog tupfera kojim se nežno prelazi preko lica.

Pročitajte više

 • Gelove za čišćenje je najbolje temeljno isprati mlakom vodom. Nemojte koristiti vruću vodu, naročito na osetljivoj koži, jer ekstremne temperature mogu izazvati iritacije.
 • Mleko za čišćenje se nanosi i uklanja pamučnim tupferom i ne zahteva vodu. Ono se može ukloniti mlakom vodom ako vam to više odgovara.
 • Tri-u-jedan preparati nude praktičnu kombinaciju preparata za čišćenje, tonika i sredstva za skidanje šminke sa očiju. No, ipak se najbolji rezultati postižu korišćenjem odvojenih preparata. Tri-u-jedan preparate je najbolje nežno naneti na lice pomoću pamučnog tupfera.

Kako odabrati preparat za čišćenje i tonik

Umivanje je ključni prvi korak u dnevnoj rutini: čista koža bolje apsorbuje aktivne sastojke koji se nalaze u preparatima za negu.

Voda sama po sebi ne može da vam očisti lice. Mora se koristiti surfaktant (deterdžent koji rastvara i vodu i masti) da bi za sebe vezao prljavštinu i nežno je uklonio sa kože. Važno je odabrati preparate koji su nežni za kožu. Često pranje običnim sapunima ili agresivnim surfaktantima može oslabiti barijeru kože:

 • tako što menja pH vrednost kože iz njenog prirodnog blago kiselog stanja između 5,4 i 5,9 prema neutralnom ili čak baznom pH, samim tim umanjujući sposobnost kože da se bori protiv bakterija
 • tako što poremeti balans proteina u rožnatom sloju (poslednji sloj kože)
 • tako što uklanja lipide koji štite kožu (masti koje povezuju kožu u epidermisu)

Kada barijerna funkcija kože oslabi, poveća se njena osetljivost i postaje podložna isušivanju i iritaciji.

Saznajte više o strukturi kože.

Preparati za čišćenje lica

Odaberite preparat koji:


Kada birate između mleka i gela, osnovno pravilo je da što je suvlja koža to joj više prija mleko za čišćenje. Ono ne dira lipide u koži, tako da koža ostaje u ravnoteži. Gelovi za čišćenje su idealni za čišćenje normalne ili kombinovane kože.
Kremasti preparat za čišćenje hrani kožu i pomaže joj da zadrži svoju prirodnu ravnotežu hidriranosti.
Toniranje uklanja tragove preparata za čišćenje i osvežava kožu.

Tonici

Eucerin preporučuje tonike bez alkohola za većinu tipova kože. Tonici na bazi alkohola imaju efekat hlađenja, ali mogu ostaviti kožu bez njenih prirodnih masnoća. Može se desiti da koža prekompenzuje izgubljene masnoće. Akohol takođe može pogoršati isušenost kod suve kože, dok kod masne ili kombinovane kože, tonik na bazi alkohola može regulisati masnoću kože tako što ukloni sebum.

Tri-u-jedan preparati

Preparati tri-u-jedan, poznati i kao micelarni preparati za čišćenje, nude čišćenje, toniranje i skidanje šminke sa očiju odjednom. Molekuli ulja rastvoreni u vodi skidaju prljavštinu i šminku brzo i nežno. Micelarni tonik za čišćenje nudi praktičnu alternativu korišćenju tri zasebna preparata.

Eucerin DermatoCLEAN linija preparata uključuje gel, mleko, tonik, sredstvo za skidanje šminke sa očiju, kao i tri-u-jedan preparat. Cela paleta je testirana i dokazano odgovara osetljivoj koži lica i sadrži preparate za sve tipove kože.

Eucerin DermoPure linija je specijalno napravljena za kožu sklonu aknama.

Nega Lica

SVE O NEZI LICA

Čemu nega?

Preparati za negu hidriraju i obnavljaju kožu. Hidratacija ne samo da povećava sadržaj vode u koži, nego takođe i štiti i podstiče regularnu deskvamaciju (proces u kome koža odbacuje mrtve ćelije) što je čini glatkom, mekom i prijatnom. Mnogi preparati za negu takođe ciljaju i tretiraju specifična stanja kože.

Specifična stanja kože poput starenja, hiperpigmentacije  i akni mogu se efikasno tretirati specijalnim preparatima koji sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka. Ovi specijalni preparati često se koriste u obliku seruma.

Korak 1

Specijalna nega
Pošto sadrže najviše aktivnih sastojaka od svih preparata, ovi preparati za specijalnu negu treba da se nanesu samo na sveže očišćenu kožu i to pre nanošenja dnevne ili noćne kreme, da bi bili sigurni da su apsorbovani sa maksimalnom efikasnošću i da su prodrli u kožu.

Pročitajte više

Korak 2

Dnevna ili noćna nega
Potrebno je koristiti hidratantnu dnevnu ili noćnu kremu da biste hidrirali i osvežili kožu lica, kao i da bi obezbedili aktivne sastojke koji utiču povoljno na bilo koje specifično stanje kože koje postoji.

Pročitajte više

Korak 3

Nega područja oko očiju 
Preparati za područje oko očiju se nanose pažljivo, nakon dnevne ili noćne kreme, tako što se nežno utapkaju oko očiju.

Pročitajte više

 • Topikalni lekovi koje dermatolozi koriste za tretiranje stanja poput akni ili atopijskog dermatitisa se koriste kao i preparati za specijalnu negu: uvek se nanose na nežno očišćenu kožu pre primene dnevne ili noćne kreme. Preparate za specijalnu negu je potrebno pustiti da odstoje nekoliko minuta pre nego što se nanese dnevna ili noćna krema.
 • Ako koristite preparat za specijalnu negu, uvek ga ostavite da se apsorbuje nekoliko minuta pre nanošenja dnevne ili noćne kreme. Ako vaša koža ne zahteva preparat za specijalnu negu, onda možete naneti dnevnu ili noćnu kremu direktno na temeljno očišćeno lice.

Kako odabrati pogodan preparat za negu

Preparati za negu moraju odgovarati vašem tipu kože i moraju biti prilagodjeni stanju kože koje imate. Vaš izbor preparata se takođe mora prilagoditi godišnjem dobu (npr. mnogi preferiraju lakše i tečne preparate po toplom vremenu, a bogatije kreme tokom zimskih meseci.).

Saznajte više o tipovima kože i stanjima i obavite naš kožni test da bi lakše utvrdili svoj tip kože. Ako želite više saveta o tome kako da tretirate pojedina stanja kože, posavetujte se sa dermatologom.

Saznajte više o Eucerin preparatima za negu za različitih tipova kože kao što su suva koža, osetljiva koža, koža sklona crvenilu, aknama, koža koja stari, veoma osetljiva koža ili atopijski dermatitis lica ili tela.

Nanesite malu količinu dnevne ili noćne kreme na vrhove prstiju i blago je utrljajte u kožu.
Osetljiva koža oko očiju zahteva posebnu pažnju.

Dnevna i noćna nega
Mnogi preparati za negu kože se mogu koristiti i ujutru i uveče. Postoje i drugi, koji su specijalno napravljeni za korišćenje danju ili noću.

 • Pre podne: Neke hidratantne kreme koriste faktor zaštite od sunca (SPF). Ovo ih čini pogodnim za upotrebu u toku dana, ali ne i u toku noći. Neki drugi preparati mogu sadržati pigmente (npr. neki koji tretiraju crvenilo ili akne) i treba ih koristiti samo tokom dana.
 • Posle podne: Koža se preko noći regeneriše. Noćne kreme, pored hidratacije, sadrže i sastojke koji stimulišu proces regeneracije ćelija. Kod njih nema SPF ili pigmenata.

Nega kože oko očiju
Osetljiva koža oko očiju je veoma tanka i osetljiva, te je samim tim ranjivija od ostatka kože lica. Upravo zbog ovoga ona ima koristi od specijalno formulisanog preparata za negu kože oko očiju. Krema za područje oko očiju mora biti nanesena pažljivo.

Za više saveta o tome kako da brinete o koži oko očiju posetite savete za zdravu kožu i mitove o koži.

Zaštita

SVE O ZAŠTITI OD SUNCA ZA LICE

Čemu zaštita?

Efikasna zaštita od sunca je bitna za održavanje zdravlja kože i treba je smatrati delom rutinske nege kože lica. Ovo je posebno važno u slučaju osetljive kože ili na primer kože sklone aknama, jer je ona više podložna oštećenjima pod uticajem sunca. Dok nam nekoliko minuta dnevno na suncu pomaže u proizvodnji vitamina D,  bitnog za zdravlje, koža lica je često nekoliko časova izložena UV zracima. Preterana izloženost UV zracima je glavni uzrok preranog starenja kože. Zbog toga je potrebno da se koža koja će biti izložena suncu zaštiti primenom preparata za zaštitu od sunca.
Porčitati više o UV zracima i zaštiti od sunca  i kako sunce utiče na  kožu lica .

Kako se zaštititi

Zaštitite kožu od štetnog UV zračenja koje izaziva prevremeno starenje kože.

Nekoliko dnevnih krema već sadrži SPF - uglavnom SPF 15 - ali u mnogim situacijama vaša koža zahteva viši SPF. Sunčana zaštita za lice se može primeniti kao dodatak, ili umesto vaše uobičajene dnevne kreme.

Preparati koji sadrže SPF treba naneti kao poslednji korak jutarnje rutine nege.

Kako odabrati pravi preparat za zaštitu od sunca?

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti  u razmatranje kada biramo faktor zaštite od sunca za našu kožu:

 • Boja kože (tj. da li je vaš ten tamniji ili svetliji? Svetlija koža je osetljivija na UV zračenje)
 • Stanje kože
 • Godišnje doba
 • Nivo izloženosti (zavisi od klimatske zone u kojoj se nalazite)
 • Trajanje izloženosti

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku