Eucerin linije za zaštitu kože od sunca

Šta se krije iza nauke Eucerin linije za zaštitu kože od sunca

Pored toga što oštećuje površinu kože, nezaštićeno izlaganje UV zračenju izaziva nevidljivo oštećenje DNK u središtu svake ćelije kože. DNK kodovi određuju sve gradivne elemente (proteine) od kojih se sastoji ljudsko telo. Čak i male promene u tom kodu mogu izazvati prevremeno starenje kože, ali mogu dovesti i do nastanka raka kože. Eucerin tehnologija zaštite DNK dodaje još jedan sloj zaštite od sumčevim zracima izazvanog DNK oštećenja kože, tako što pomaže mehanizam reparacije DNK u koži.

"JOŠ JEDAN SLOJ" ZAŠTITE OD OŠTEĆENJA KOŽE IZAZVANIH SUNČEVIM ZRACIMA

Eucerin veoma ozbiljno shvata odgovornost za pružanje stručne nege kože, uključujući zaštitu od sunca. To podrazumeva stalnu potragu za novim načinima poboljšanja tehnologije zaštite od sunca.
Ćelijska zaštita, a odskora i zaštita DNK, su dve važne naučne oblasti u kojima Eucerin vrši temeljna istraživanja.
Frank Ripke, istraživač u Eucerinu, je imao značajnu ulogu u razvoju novih pristupa zaštiti od sunca.

Ruke u plastičnim rukavicama koje drže epruvetu
Eucerin sprovodi temeljna istraživanja u vezi sa ćelijskom i DNK zaštitom DNK.
Dva naučnika proveravaju supstancu
Naučnici u Eucerinu neprekidno tragaju.

Od ćelijske zaštite do zaštite DNK

Ćelijska zaštita likokalkonom A je sjajan primer uspešnog naučnog otkrića koje je poboljšalo efikasnost Eucerin zaštite od sunca.
Likokalkon A pomaže koži da se zaštiti od ćelijskog oštećenja tako što neutrališe slobodne radikale nastale zbog UV zračenja - glavnog uzroka oksidativnog stresa koji dovodi do prevremenog starenja kože, pa čak i do raka kože.

Ilustracija oštećenja izazvanog UV zračenjem i zaštite od sunca

Sada Eucerin ide korak dalje. "Pored našeg sistema UV filtera* i naše tehnologije ćelijske zaštite uz pomoć antioksidantnog likokalkona A, dodali smo i zaštitu DNK u cilju obimnije zaštite kože od oštećenja izazvanog sunčevim zracima - i u površinskim i u dubljim slojevima."

*U skladu sa propisima EU i Cosmetics Europe - Udruženje zaličnu negu (prethodno ime Colipa)

Među brojnim jedinjenjima koja smo istraživali u potrazi za zaštitom DNK, jedno jedinjenje - gliciretinska kiselina - je najviše obećavalo.

Gliceritinska kiselina je aglikon glicirizina, jedan od brojnih poznatih sastojaka ekstrakta glycyrrhiza glabra - korena sladića. To je triterpenoid poznat po svojim protivupalnim, antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Imajući u vidu njene brojne dobro poznate pozitivne efekte,istražili smo moguće fotozaštitne osobine gliceritinske kiseline u ljudskoj koži.

Ilustracija zaštite od sunca i obnavljanja DNK

"Njena efikasnost u usklađivanju i podsticanju prirodnih procesa reparacije DNK u koži oštećenoj UV zracima je izvanredna. Kada se spoje, gliceritinska kiselina i likokalkon A se dopunjuju i udruženo štite kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zracima. Ćelijska zaštita koju pruža likokalkon A i DNK zaštita koju pruža gliceritinska kiselina nude prevenciju mogućih oštećenja kože, izazvanih sunčevim zracima. Oni mogu doprineti prevenciji foto oštećenja i podržati mehanizme obnove DNK u samoj koži", objašnjava Frank Ripke.

Ilustracija zaštite od sunca gliceritinskom kiselinom
Doprinosi zaštiti ćelija kože od štetnog UV zračenja u dubljim slojevima epidermisa i podstiče mehanizam obnove DNK u ćelijama kože.

„Jednu činjenicu bismo želeli da naglasimo, a to je da čak i najbolja zaštita od sunca može propustiti deo UV zraka, izazivajući time oštećenje ćelija u dubljim epidermalnim slojevima kože. Ako je oštećenje isuviše veliko, nema mogućnosti da se oštećena DNK 100% popravi. Zato preporučujemo svakodnevnu primenu UV zaštite - čak i tokom oblačnih dana.“

„Svaki put kada kožu preterano izložimo UV zracima, DNK naše kože je oštećena, što dovodi do preranog starenja kože.”

To može dovesti do gubitka gustine ili volumena, i do pojave bora, staračkih fleka i grube kože.

„Lice je najviše izloženo suncu i zato ga je potrebno najviše štititi. To je razlog što većina Eucerin preparata za zaštitu od sunca za lice sadrži istovremeno likokalkon A za ćelijsku zaštitu i gliciretinsku kiselinu za zaštitu DNK.”

„Osim toga, ljudi sa masnom i kožom sklonom aknama rekli su nam da oklevaju sa primenom preparata za zaštitu od sunca jer brinu da bi im gusta tekstura krema koje imaju visok SPF mogla zapušiti pore i pogoršati stanje njihove kože.  U stvaranju Eucerin Sun Gel-krema za lice za masnu kožu  SPF 50+/30  smo našli način da obezbedimo UVA/UVB zaštitu širokog spektra, biološku zaštitu ćelije (putem likokalkona A i gliciretinske kiseline), a posebna tehnološka inovacija u  kontroli sebuma pomoću L-karnitina i tri pigmenta za upijanje masnoća uklanja višak sjaja. Njegova izuzetno laka tekstura i trenutno upijanje čine ga idealnim za potrebe masne i kože sklone aknama.”

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter