Žena

Prevremeno starenje kože Prevencija

Mnogi uzroci starenja kože - koje određuje naša genetika i hormonalni status - su prirodni i neizbežni. Ali postoje faktori spoljne sredine - kao što je prekomerno izlaganje suncu - koji dovode do prevremenog starenja kože. Razumni izbori životnih navika mogu smanjiti uticaj ovih faktora i pomoći da naša koža izgleda mlađe duže.

Šta je uzrok preveremenog starenja kože?

Preterano izlaganje suncu - uz neadekvatnu i nedovoljnu zaštitu od sunca - odgovorno je za preko 80% preveremenog starenja kože.

UVA i UVB zraci su okidači oslobađanja slobidnih radikala u telu - to je proces koji se zove oksidativni stres. Slobodni radikali oštećuju ćelije kože i ubrzavaju fotostarenje. Koža se  brani tamnjenjem, i zadebljanjem epidermisa, ali do izvesne granice, onoiliko koliko može. Ova granica varira od osobe do osobe i kada se pređe, dovodi do stalnog oštećenja kože i do ubrzanja vidljivih znaka starenja: bora, gubitka volumena i gubitka elastičnosti i dubokih bora.
Prekomerno izlaganje štetnom UV zračenju može kao posledicu imati i opekotine od sunca, neravnomernu pigmentaciju i, u najgorem slučaju, čak i rak kože. Pročitajte više o efektima UVA i UVB zračenja ovde.
Drugi spoljni faktori koji mogu biti okidači oksidativnog stresa i doprineti prevremenom starenju kože su:
Zagađenje vazduha
Pušenje
Ishrana
Neodgovarajuća nega kože

prekomerno izlaganje suncu vodi prevremenom starenju kože
UVA i UVB zraci su odgovorni za 80% prevremenog starenja kože.
Žena sa belim šeširom
Prekomerno izlaganje UV zračenju vodi i opekotinama od sunca.
UZROCI I OKIDAČI

Kako zaštititi kožu od prevremenog starenja?

Predložene promene životnih navika će doprinetei zaštiti kože od oksidativnog stresa i sprečiti da koža prevremeno ostari:

Izbegavajte prekomerno izlaganje suncu i koristitie odgovarajuću zaštitu od sunca

Pomalo sunca je dobro, ali ograničenje vremena tokom kojeg je koža izložena suncu sprečava prevremeno starenje kože. Posvećen pristup zaštiti kože od sunca doprineće da koža deluje mlađe duže. Preporučujemo vam da uključite odgovarajući SPF preparat u vašu dnevnu rutinu nege kože. Odogovarajući preparat za zaštitu od sunca je onaj koji odgovara vasem tipu kože i vašem prirodnom pigmentu. Nivo zaštite koji ćete izabrati zavisi od vase lokacij i jačine sunčevog zračenja.

Žena nanosi preprata za zaštitu od sunca
Odgovarajući preparat za zaštitu od sunca može prevenirati prevremeno starenje.

Hranite se zdravo

Izbalansirana dijeta bogata voćem i povrćem je dobar izvor antioksidanasa (molekula koji neutrališu slobodne radikale). Unesite promene i svoju ishranu i uključite više hrane koja smanjuje oksidativni stres i sprečava prevremeno starenje. Zdrava ishrana može usporiti proces uopštenog starenja kože.

Sveže voće i povrće bogato je antioksidansima kao što su vitamin C, vitamin A i vitamin E.

Zaštitite kožu od aerozagađenja

Zagađenje vazduha, često u mnogim gradovima u kojim živimo, takođe može biti okidač za nastanak slobodnih radikala i pogoršati efekte izlaganja suncu, ubrzavajući oksidativni stres. Štiteći kožu svakog dana odgovarajućim SPF preparatom učiniće da se ovi procesi uspore.

Pokušajte da izbegnete pušenje


Hemikalije i nikotin u cigatretama su okidači oksidativnog stresa na sličan način na koji je to i aerozagađenje. prestanak pušenja doprinosi prevenciji prevremenog starenja kože.

Odogovarajuća dnevna rutina nege

Određene hemijske supstance, kao što su surfaktanti, mogu biti grube prema koži, izazivati oksidativni stres i prevremeno starenje. Dobra rutina nege kože sprečava prevremeno starenje i usporava vidljive znake opšteg starenja kože. Preporučujemo sledeću rutinu:

Čistite kožu kkao bi uklonili šminku i nečistoće. Blago sredstvo za čišćenje će očistiti kožu bez stresa i dehidratacije.
Tonirajte kožu kako bi je pripremili za negu.
Zaštitite. Preparati za zaštitu kože lica od sunca treba da budu deo vaše jutarnje rutine. Negujte kožu preparatima koji joj pružaju hidrataciju i ishranu koja joj je potrebna. Birajte preparate spram vašem osnovnog razloga zabrinutosti povezanog sa starenjem: fine linije i bore, gubitak volumena ili gubitak elastičnosti i pojava dubokih bora.

Žena se umiva.
Blago sredstvo za čišćenje ćisti kožu bez isušivanja.
Žena nanosi preparat na obraze
Izaberite hidrirajući proizvod koji će ciljano delovati na vaš osnovni problem starenja.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter