Pregled za sve

Pregled i zaštita za sve

0 0 minuta čitanja
Prikaži više

ZAŠTITA ZA SVE

VIKEND SUNČANIH AVANTURA

Kreni i ti u "Sunčane avanture"!

U okviru kampanje “Zaštita za sve” 17. i 18. juna od 15 do 19 časova u holu i na platou ispred Rajićeva Šoping centra u Beogradu (Knez Mihailova broj 54), održaće se niz atraktivnih edukativnih i zabavnih aktivnosti za decu i roditelje, sa ciljem informisanja o merama zaštite od sunca.

Tokom oba dana „Vikenda sunčanih avantura”, od 15 do 19 časova, na otvorenom prostoru ispred Rajićeva Šoping centra biće organizovana takmičenja na temu zaštite od sunca u kojima će učestvovati deca iz šest beogradskih osnovnih škola, kao i deca koja se tog dana prijave za učešće. U zavisnosti od pokazanog znanja o odgovornom ponašanju na suncu pobednici takmičenja, bilo da se takmiče kao deo unapred prijavljenih ekipa iz osnovnih škola ili pojedinačno uz prijavu na licu mesta, osvojiće atraktivne poklone.

Naporedo sa ovim takmičenjima, na velikim ekranima u holu Rajićeva Šoping centra, održaće se i takmičenje u igranju edukativne online igrice „Sunčane avanture”, koja je već postala veoma popularna među decom. Najbolje na ovom takmičenju takođe očekuju atraktivne nagrade.

Tokom oba dana trajanja događaja, roditeljima će biti na raspolaganju besplatno dermatološko savetovalište u kojem će moći da, u razgovoru s lekarima specijalistima dermatovenerologije, saznaju sve informacije o važnosti i načinima zaštite dečje kože od sunca.

Svi učesnici takmičenja i posetioci savetovališta kao poklon će dobiti knjigu „Deca i Sunce”. Autor ove knjige u stihovima je dr Milan Bjekić, dermatolog, a ilustrovao je poznati umetnik Dobrosav Bob Živković. Stihovi u ovoj knjizi pričaju priče o ljubavi dece i sunca, ali im prenose i dragocene savete o tome kako da rastu zdravo i bezbedno pod suncem.

Tokom „Vikenda sunčanih avantura” deca će imati priliku da se druže sa poznatim glumcem i voditeljem emisije za decu „Plava ptica” Osmanom Ahmetom i Cerijem, glavnim junakom igrice “Sunčane avanture”.

„Vikend sunčanih avantura” se organizuje u okviru edukativne kampanja „Zaštita za sve” sa ciljem edukacije dece, roditelja i prosvetnih radnika o važnosti odgovornog ponašanja na suncu.

Kampanju “Zaštita za sve” sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, od 2018.godine, kao nastavak kampanje “Pregled za sve”.

Sunčane avanture

Eucerin Ceri

Igrom do znanja

Važan deo kampanje „Zaštita za sve”, koja za cilj ima podizanje svesti predškolske i mlađe školske dece o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca, predstavlja igrica pod nazivom „Sunčane avanture”.

Zamišljena je kao zabavno edukativno sredstvo koje mališanima na njima blizak način, kroz digitalnu igru i takmičenje, treba da prenese sve ono što je važno kada je boravak na suncu i zaštita od negativnog sunčevog zračenja u pitanju. Glavni lik igrice je simpatični junak po imenu Ceri koji prolazi kroz razne sunčane zgode i nezgode, sa zadatkom da dospe do cilja na najbrži i najbezbedniji način. Tokom čitave igrice, na ključnim mestima, maleni takmičari mogu da čuju i pročitaju objašnjenja koja im pomažu da nauče da rastu zdravo pod suncem i zaštite se od njega.

Pored toga što je poučna, igrica je i takmičarskog karaktera, a najbolji rezultati se mogu pratiti u okviru polja pod nazivom Rang lista.

Konkurs „Zaštita za sve“ - dobitnici 2020.

Nakon mesec i po dana marljivog angažovanja nižih razreda osnovnih škola širom Srbije i veoma mnogo nadahnutih ideja i kreativnih radova na temu odgovornog ponašanja na suncu i zaštite od sunca, nagradni konkurs u okviru kampanje „Zaštita za sve” je završen. Mnoštvo škola iz svih delova naše zemlje učestvovalo je na konkursu, omogućavajući na taj način svojim đacima da ispolje svoju kreativnost i još bolje nauče kako da se odgovorno ponašaju na suncu i od njegovog štetnog zračenja zaštite.

Stručni žiri, sastavljen od predstavnika kompanije Beiersdorf i brenda Eucerin, Fonda B92 i marketinške agencije FCB Afirma, odlučio je da ovih 20 škola nagradi vrednim UV indikatorima:

 

Naziv škole

Mesto

Odeljenje

Učitelj

1 Prva vojvođanska brigada Novi Sad I5 Ivana Dragin
2 Milica Pavlović Čačak II4 Lela Petrović
3 Dositej Obradović Kruševac II4 Snežana Miljić
4 Mile Dubljević Lajkovac (varoš) I3 Verica Adamović Tešić
5 Stari Grad Užice II5 Jelena Stojilović
6 Boško Palkovljević Beograd (Zemun) II4 Radmila Šorgić
7 Ivan Gundulić Novi Sad II3 Lidija Furdek
8 Borislav Pekić Beograd (Novi Beograd) II1 Dragana Cekić i Milica Blagojević
9 Vuk Karadžić Čačak IV1 Jasminka Marić Glišović
10 Knez Lazar Lazarevac II1 Zorica Ivković
11 Sveti Sava Batočina II Draganka Janković
12 Sveti Sava Sremska Mitrovica II3 Snežana Petrović
13 Nikola Tesla Novi Banovci II3 Marina Nikolac
14 Svetozar Marković Vranje IV2 Ivana Stefanović
15 Dimitrije Tucović Čajetina I3 Radmila Mijailović
16 Ljupče Španac Bela Palanka IV1 Lozica Antić
17 Petefi brigada Kula I4 Nada Rac
18 Vera Blagojević Banja Koviljača IV3 Snežana Cvetinović
19 Stanislav Binički Jasika III3 Marina Ristov
20 Bratstvo jedinstvo Kucura III2 Mirjana Bokan

Žiri je, takođe, doneo odluku da sledećih 5 škola nagradi jednodnevnim izletom u Beograd, od kojih će jedna biti u prilici da osvoji nagradu za opremanje učionice u iznosu od 2.000,00 evra (u dinarskoj protivvrednosti):

 

Naziv škole

Mesto

Odeljenje

Učitelj

1 Miloš Crnjanski Žabalj IV3 Sanja Prodanov
2 Ivo Lola Ribar Veliko Gradište I5 Svetlana Paunović
3 Vuk Karadžić Negotin II1 Dragana Aleksić
4 Mihajlo Pupin Idvor I i III Romana Bulić
5 Stefan Nemanja Niš (Pantelej) I2 Marija Milovanović

Konkurs „Dva lica sunca” sprovodi se drugu godinu za redom u okviru kampanje “Zaštita za sve”, koju organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Rok za predaju konkursnog materijala istekao je 7. marta 2020. godine.

PREGLED ZA SVE

Broj obolelih od raka kože u stalnom je porastu i u Srbiji i u svetu. Ali, za razliku od razvijenih evropskih zemalja gde se preko 80 odsto melanoma, najopasnijeg raka kože, dijagnostikuje u ranom stadijum, u Srbiji se svega jedna petina ovih tumora otkrije u tom momentu kada je izlečenje uspešno u skoro 90 odsto slučajeva, a pacijent može da nastavi sa normalnim životom.

Razlozi ovako poraznih činjenica su kako nedovoljna svest o neophodnosti pravilne zaštite kože od negativnog uticaja sunčevog zračenje, tako i odbijanje osoba sa potencijalno opasnim promenama na koži da priznaju da se bolest može dogoditi njima, što dovodi do kasnog obraćanja lekaru i dermatologu. Jedan od razloga je i nedovoljna opremljenost državnih ordinacija dermoskopima, aparatima koji omogućavaju uvid u promene na koži koje se ne mogu videti golim okom i odsustvo sistemske edukacije iz oblasti dermoskopije.

Ove činjenice bile su povod pokretanja akcije za rano otkrivanje raka kože  „Pregled za sve“ 2015.godine.

Tokom dve godine ove kampanje, koju su organizovali Eucerin Srbija i Fond B92, a podržalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, sve državne zdravstvene ustanove primarne i sekundarne zaštite u preko 40 gradova u Srbiji, dobile su digitalne i ručne dermoskope. Time je postignuta nacionalna pokrivenost ovim aparatima neophodnim za rano i preciznije dijagnostikovanje promena na koži. Takođe u okviru kampanje “Pregled za sve”, više od 80% dermatologa  iz cele Srbije prošlo je besplatnu edukaciju, osnovnog i naprednog nivoa,  iz oblasti dermoskopije. Zahvaljujući tome znatno je unapređen nivo usluge koju pružaju naše zdravstvene ustanove i dermatolozi u većim gradovima, dok su u mnogim manjim gradovima dermatolozi po prvi put u mogućnosti da pruže vrhunsku zdravstvenu uslugu u ovoj oblasti.

Brojna ispitivanja utvrdila su da je jedan od važnih faktora rizika za nastanak raka kože povremeno, nezaštićeno i intenzivno izlaganje UV zračenju, posebno ukoliko je praćeno opekotinama. U cilju edukacije stanovništva o potencijalno negativnim efektima sunca na njihovu kožu i merama zaštite, u okviru kampanje “Pregled za sve” preduzeta i nacionalna kampanja informisanja javnosti o važnosti odgovornog ponašanja na suncu i redovnih pregleda i samopregleda kože. U okviru ove aktivnosti, u Beogradu, Nišu i Novom Sadu organizovani su i masovni besplatni dermoskopski pregledi za građane, na kojima su naši najuvaženiji dermatovenerolozi, članovi stručnog saveta akcije “Pregled za sve”, kao i mnoge druge njihove uvažene kolege, pregledali oko 4000 građana.Pregled za sve

 

"Pregled za sve" je projekat od nacionalnog značaja koji organizuju i sprovode Fond B92 i Eucerin Srbija uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Cilj projekta "Pregled za sve" je jačanje svesti o prevenciji raka kože kroz primenu svih mera zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevih zraka na ljudsku kožu, o neophodnosti redovnih samopregleda kože, kao i redovnih dermatoloških pregleda. Projekat podrazumeva edukaciju šire ali i stručne javnosti, kao i nabavku dermoskopa za veliki broj dermatoloških ordinacija pod okriljem Fonda B92 i Eucerina.

Razvijanjem svesti o merama zaštite od sunca, kao i svesti o važnosti redovnih samopregleda i pregleda dermatologa, dolazi se do najvažnijeg cilja: porastu broja ranootkrivenih karcinoma kože – jedinih karcinoma koji se mogu videti.Da li treba da se brinem?

 

Nemojte biti zabrinuti, već svesni i obazrivi. Rak kože je najčešći kod osoba starijih od 50 godina i kod osoba koje se produženo ili intenzivno izlažu suncu. Međutim, melanom može pogoditi i mlađe osobe. Postoje različiti tipovi i podkategorije raka kože. Najopasniji od svih je melanom.

Nemelanomski rak kože nije tako opasan kao melanom, ali je deset puta češći. Posebno su zahvaćene regije kože koje su najizloženije suncu: lice, uši, nadlanice, podlaktice, polja bez kose na glavi. Tri su različita tipa nemelanomskog raka kože: aktinična keratoza, bazocelularni karcinom i spinocelularni karcinom.

Ko je izložen većem riziku?


Najvećem riziku izložene su osobe:

 • Sa svetlom kožom, podložne opekotinama od sunca
 • Sa više od 50 mladeža
 • Koje su imale opekotine od sunca u detinjstvu
 • Koje provode dosta vremena na suncu (zbog posla ili hobija)
 • Izložene intenzivnom suncu tokom kratkog vremenskog perioda (npr. tokom godišnjih odmora)
 • Koje koriste ili su koristile solarijum
 • Čiji je bliži srodnik imao rak kože
 • Koje su imale transplantaciju organa


NAPOMENA: Čak i osobe koje nisu pod povećanim rizikom mogu oboleti od raka kože.Kako da sprečim rak kože?

 

Pravovremena i adekvatna zaštita od sunca, bez obzira na veći ili manji stepen rizika, od ključnog je značaja za sprečavanje raka kože.

Da biste bili bezbedni pod suncem, UVEK imajte na umu sledeće:

 • Tražite hladovinu i izbegavajte sunce kada je ono najjače (između 10 i 16 časova)
 • Povećajte mere zaštite: redovno koristite zaštitne kreme sa visokim ili veoma visokim faktorom zaštite, koristite majice dugih rukava, naočare za sunce sa UV filterima i šešire širokog oboda
 • Nanosite zaštitnu kremu sa visokim ili veoma visokim faktorom zaštite pola sata pre izlaska na sunce
 • Nanosite zaštitnu kremu sa visokim ili veoma visokim faktorom zaštite na svaka 2 sata ili nakon svakog spiranja ili brisanja preparata
 • Izbegavajte korišćenje solarijuma
 • Ne dozvolite da Vam koža pocrveni nakon izlaganja suncu: izbegavajte opekotine, ali i tamnjenje kože koje je znak njenog oštećenja
 • Pregledajte redovno svoju kožu i ukoliko uočite sumnjivu promenu, obratite se svom lekaru ili dermatologu
 • Pregledajte redovno i kožu članova porodice
 • Vitamin D nadoknadite pravilnom ishranom, suplementima i redovnim boravkom napolju tokom cele godine u bezbednom delu dana, a ne sunčanjem

Zlatna pravila boravka na suncu - deca


Svima nam je dobro znano da je dečja koža mnogo nežnija od kože odraslih. Ona ima znatno slabiji nivo zaštite od odrasle kože, ponajpre zbog pigmentnog sistema koji se tek formira, te je u daleko većoj meri izložena štetnom uticaju sunčevih zraka. Kako koža naročito pamti oštećenja nastala u dobu sazrevanja, od životnog je značaja da deca budu zaštićena na najbolji mogući način.


Zlatna pravila boravka na suncu - deca

NIKADA ne zaboravljajte sledeća zlatna pravila boravka dece na suncu:

 • Prekomerno izlaganje suncu je ozbiljan zdravstveni rizik, naročito za malu decu
 • Ne izlažite bebe i decu do 3 godine direktnom sunčevom zračenju
 • Sklanjajte svoje dete u hlad u intervalu od 10 do 16 časova
 • Stavite detetu šešir sa zaštitom za vrat ili sa širokim vizirom, majicu, pantalone i kvalitetne naočare za sunce
 • Na SVE otkrivene delove (čak i one za koje smatrate da su nedovoljno izloženi suncu poput unutrašnjosti šaka, zadnje strane kolena ili tabana) namažite kremu za zaštitu od sunca sa veoma visokim zaštitnim faktorom, namenjenu dečjoj koži
 • Ponavljajte mazanje nakon kupanja i brisanja peškirom čak i sa vodootpornim kremama za zaštitu od sunca
 • Ne zaboravite da zaštitite usne, uši, nos i ris na stopalu

 

Iako roditelji veruju da svojoj deci nanose dovoljnu količinu kreme za zaštitu od sunca, istraživanja su pokazala da je velika većina njih stavlja manje nego što je neophodno!

 

 

Kako da pravilno nanesete kremu za zaštitu od sunca na dečju kožu?

Kako da pravilno nanesete kremu za zaštitu od sunca na dečju kožu

 

 

Jedan od načina da nanesete optimalnu količinu preparata jeste da na svaki od 11 delova tela nanesete količinu preparata koju dobijete nanošenjem preparata u obliku linije od korena dlana do vrha velikog prsta na ruci.

U zavisnosti od uzrasta deteta, nanesite sledeću količinu losiona za zaštitu od sunca:

Količina losiona za zaštitu od sunca

Deca uzrasta 3-5 godina:


Optimalna količina za svaki region (1-11) je deblja linija losiona dužine 1 do 1.5 srednjeg prsta odrasle osobe. Deca do pete godine imaju neproporcionalno veliku glavu. Zato je važno koristiti duplu količinu losiona za region 1 (lice i vrat).


Količina losiona za zaštitu od sunca - 6-10 godina

Deca uzrasta 6-10 godina:


Za svaki region (1-11) nanesite deblju liniju losiona, dužine kažiprsta i srednjeg prsta odrasle osobe.


Količina losiona za zaštitu od sunca - 6-10 godina

Deca iznad 10 godina:


Za svaki region (1-11) nanesite deblju liniju losiona dužine od vrha srednjeg prsta do korena šake.Sprej za zaštitu od sunca

Sprej za zaštitu od sunca:


Prsnite 5x (3-5 godina), 7-10x (6-10 godina) i 10-15x (iznad 10 godina), na svaki region (1-11).


Zlatna pravila boravka na suncu - odrasli


Tokom čitavog života, bez obzira na starosnu dob, veoma je važna adekvatna zaštita od sunca. Iako je dečja koža znatno nežnija i samim tim osetljivija na štetno delovanje sunčevog zračenja, odrasli takođe moraju da budu posvećeni valjanoj zaštiti svoje kože od sunca.


Evo nekoliko zlatnih pravila kako da bezbedno boravitena suncu:

Zlatna pravila boravka na suncu - odrasli


 • Izbegavajte direktno izlaganje suncu od 10 do 16 časova
 • Obavezno nosite zaštitnu odeću, šešir, naočare za sunce i upotrebljavajte preparate za zaštitu od sunca sa visokim ili veoma visokim zaštitnim faktorima
 • Preparat za zaštitu od sunca nanosite obilno 30 minuta pre izlaska na sunce i iznova na svaka dva sata – posebno nakon kupanja, znojenja i brisanja peškirom
 • Ne zaboravite da zaštitite usne, uši, nos i ris na stopalu
 • Nakon pilinga, laserskih tretmana, kao i kod upotrebe pojedinih lekova, obavezno je izbegavanje sunca, kao i upotreba preparata sa veoma visokim zaštitnim faktorom
 • Pored pravilnog izbora preparata, bitna je i njegova adekvatna primena
 • Količina preparata je od presudnog značaja za postizanje maksimalne zaštite

Jedan od načina da nanesete optimalnu količinu preparata jeste da na svaki od 11 delova tela nanesete količinu preparata koju dobijete nanošenjem preparata u obliku linije od korena dlana do vrha velikog prsta na ruci.

Samopregled - Kako da se pregledam?


Rak kože se može videti, a poznavanje sopstvene kože može da znači mnogo. Redovno pregledajte svoju kožu i tražite promene, jer rak kože se može izlečiti ako se dovoljno rano otkrije. Ukoliko ste u nedoumici, uvek konsultujte dermatologa.

Važna je navika!

Steknite naviku da pregledate svoju kožu jednom mesečno. Ne javljaju se sve sumnjive promene na mestima izloženim suncu i na vidljivim mestima. Stoga pregledajte čitavu kožu, spreda i pozadi, najbolje ispred velikog ogledala.

Redovni samopregledi su jednostavni i ne traju dugo, a mogu da odigraju presudnu ulogu u pravovremenom
otkrivanju raka kože.


Samopregled - Kako da se pregledam?


Pregledajte lice, uključujući nos, usne, usta, uši i iza ušiju.


Veća slika
Samopregled - Kako da se pregledam 2


Pregledajte kožu kosmatog dela glave, koristeći češalj da razdvojite kosu. MUŠKARCI: ukoliko nemate kosu, pregledajte detaljno celu kožu glave.Veća slika
Samopregled - Kako da se pregledam 3


Pregledajte šake sa obe strane i između prstiju.Veća slika
Samopregled - Kako da se pregledam 4


Dalje, fokusirajte se na vrat, grudi i gornje delove tela. ŽENE: pregledajte kožu između i ispod dojki.Veća slika
Samopregled - Kako da se pregledam 5


Savijte laktove i podignite ruke da biste pregledali nadlaktice i pazuhe.Veća slika
 Samopregled - Kako da se pregledam 6


Koristite malo ogledalo da biste pregledali i zadnju stranu vrata i leđa.Veća slika
Samopregled - Kako da se pregledam 7


Pregledajte genitalije, butine i listove. Završite pregled gledajući tabane i između prstiju stopala.


Pročitajte višeNa šta da obratite posebnu pažnju?TRAŽITE PROMENE


Većina ljudi ima pege i mrlje na koži i one su potpuno normalan deo odrastanja i starenja. Neke od njih mogu da liče na mladeže, ali ako se vremenom uvećavaju i menjaju, mogu biti znak upozorenja da se radi o nečemu opasnijem.ZNACI RAKA KOŽE

ZNACI RAKA KOŽE


Obratite pažnju na promene i izraštaje na koži koji:

 • Menjaju veličinu, boju i/ili oblik
 • Izgledaju drugačije od ostalih
 • Asimetrične su
 • Izgledaju hrapavo ili su sa skvamom (ljuspama), ponekad se promene osete pod prstima pre nego što se uoče
 • Imaju više boja
 • Svrbe
 • Krvare ili vlaže
 • Izgledaju perlasto
 • Izgledaju kao ranica koja ne zarasta

Potražite znakove koji upozoravaju na rak kože i konsultujte svog dermatologa!


Opasne promeneABCDE metoda

ABCDE metoda A

A - Da li je promena ASIMETRIČNA?


Većina melanoma već u fazi formiranja poprima asimetričan oblik.


Veća slika
ABCDE metoda B

B - Da li ima NEPRAVILNU IVICU?


Neravna, nepravilna ivica jedan je od mogućih znakova razvijanja melanoma.


Veća slika
ABCDE metoda C

C - Da li ima više različitih BOJA?


Kod melanoma, promena boje najčešće je prvi znak pojavljivanja ovog zloćudnog vida raka kože.

Veća slika
ABCDE metoda D

D - Da li je PREČNIK promene veći od 6mm?


Veličinu treba uzeti s najvećom rezervom: iako su melanomi najčešće veći od 6mm u prečniku, mogu da budu i manji.Veća slika
ABCDE metoda E

E - Da li postoji EVOLUCIJA u rastu ili izdizanje promene?


Bilo da je u pitanju boja, veličina ili struktura, svaka promena mladeža može da ukaže na nastajanje melanoma. Ako su, uz to, ove promene praćene i krvarenjem, oticanjem, svrabom, peckanjem ili bolom, bez oklevanja i u najkraćem roku se javite svom dermatologu.

Veća slika


Dermatolozi širom sveta ustanovili su metodu koju su po početnim slovima engleskih reči za aspekte mladeža na koje treba da obratite naročitu pažnju kod sumnje na melanom (asimetričnost, ivice, boja, prečnik, evolucija) nazvali – ABCDE metoda. Koristeći ovu metodu većinu melanoma možete otkriti u najranijoj fazi, a to je od najvećeg značaja za mogućnosti izlečenja.
BAZOCELULARNI KARCINOM


Ovo je najčešći oblik raka kože, ali na sreću i najmanje opasan. Obično ima oblik izdignutog izraštaja boje kože sa sjajnom perlastom ivicom, ranice koja ne zarasta ili uzdignutog čvorića sa krastom koji polako raste. Ovaj oblik raka kože se veoma retko širi na druge delove tela. Ukoliko se duže vreme ne leči, može da stvara duboke defekte kože koji ne zarastaju i zahvataju dublja tkiva.AKTINIČNA KERATOZA


Ove crveno-braon, hrapave lezije kože, često prekrivene ljuskom, se uglavnom javljaju kod osoba srednje i starije životne dobi, i to na regijama koje su izložene suncu kao što su lice, vrat, ušne školjke, nadlanice i kosmati deo glave (kod muškaraca bez kose). One ukazuju na intenzivno izlaganje sunčevom zračenju i smatraju se prekancerozama, jer se u 10-15% slučajeva mogu transformisati u spinocelularni karcinom.SPINOCELULARNI KARCINOM


Ovo je drugi najčešći oblik raka kože koji se tipično javlja u regijama kože koje primaju veliku količinu sunčevih zraka. Manifestuje se uglavnom u obliku uzdignutog čvorića sa ljuskom ili krastom koji može brzo da raste, stvara ranice koje vlaže i ne zarastaju. Ova vrsta malignog tumora može da se proširi i da daje takozvane metastaze u druge delove tela, naročito ukoliko je pacijent oslabljenog imuniteta.MELANOM


Ovo je značajno ređi maligni tumor kože, ali je najopasniji od navedenih jer često ima sklonost da se širi u udaljene delove tela. Neretko se javlja i kod mlađih osoba. Najčešće je pigmentovan, a prethodno opisana ABCDE pravila opisuju izgled većine melanoma. Veoma retko se mogu javiti i u obliku ružičastih ili crvenih čvorića bez pigmentacije. Ovi tumori obično brže rastu i zahtevaju neodložnu terapiju.VAŽNA NAPOMENA: Mladeže i sve sumnjive promene nikako ne treba uklanjati hemijskim sredstvima, kiselinama, tečnim azotom i spaljivanjem elektrohirurškim instrumentima. Neophodno je ukloniti ih hirurški i poslati na histopatološku analizu.


Vesti

Besplatni dermoskopski pregledi za sve građane

U organizaciji Fonda B92 i Eucerin Srbija, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, nastavlja se akcija za rano otkrivanje raka kože - PREGLED ZA SVE

Besplatni dermoskopski pregledi za sve grdjane

Beograd, 20. April 2016. - Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u okviru projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, organizuju 22.i 23.aprila na Trgu Republike u Beogradu od 9h do 21h besplatne dermoskopske preglede za sve zainteresovane građane. Preglede će obavljati dermatolozi iz vodećih dermatoloških institucija u Srbiji među kojima su i članovi Stručnog saveta akcije “Pregled za sve”, naši najugledniji dermatolozi, koji od početka daju aktivnu podršku ovom projektu.

Rano otkrivanje raka kože presudno za izlečenje

Svi oblici raka kože u stalnom su porastu u svetu i u Srbiji. Stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja i da ima veoma bitnu ulogu u nastanku raka kože. Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje raka kože, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti, za razliku od Srbije gde lečenje započinje najčešće kasno. Svetska iskustva potvrđuju da je, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, mogućnost izlečenja 90 odsto. Razlozi ovako poraznih ishoda u Srbiji su, kako nedovoljna svest o neophodnosti pravilne zaštite kože od negativnog uticaja sunčevog zračenje, tako i odbijanje osoba sa potencijalno opasnim promenama na koži da priznaju da se bolest može dogoditi njima, što dovodi do kasnog obraćanja lekaru i dermatologu. Jedan od razloga za ovakvo stanje ranijih godina je bila i nedovoljna opremljenost državnih ordinacija dermoskopima, aparatima koji omogućavaju bliži uvid u promene na koži. To je bila i osnova za pokretanje akcije „Pregled za sve“ tokom koje je prethodne godine za 56 državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji obezbeđeno 78 ručnih i pet digitalnih dermoskopa. Time je ostvarena skoro potpuna nacionalna pokrivenost i dostupnost ove vrste pregleda čak i pacijentima u manjim gradovima Srbije.

Ove godine, na samom početku akcije “Pregled za sve”, besplatni dermoskopski pregledi su obezbeđeni za sve građane koji dođu 22. i 23. aprila između 9 i 21 sati na Trg Republike u Beogradu i to bez zakazivanja. Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava precizniju dijagnostiku promena na koži. Pregled cele kože traje 10 do 15 minuta.

Pozivamo sve građane da misle na svoje zdravlje, izdvoje vreme i dođu na besplatan pregled kože.

Donacije

Datum

Termin

Aleksinac Opšta bolnica Aleksinac, Momčila Popovića br. 144
Bačka Palanka Dom zdravlja "Dr Mladen Stojanović" , Kralja Petra br. 26A
Beograd Kliničko bolnički centar Zemun, Vukova br. 9, Zemun
Beograd Kliničko bolnički centar Zvezdara, Dimitrija Tucovića br. 161
Beograd Gradski zavod za kožne i venerične bolesti, Džordža Vašingtona br. 17
Beograd Klinički centar Srbije - Klinika za dermatovenerologiju, Pasterova br. 2
Beograd Kliničko bolnički centar Bežanijska kosa, ul. Bežanijska kosa bb
Beograd Vojnomedicinska akademija, ul. Crnotravska br. 17
Beograd Vojnomedicinski centar Novi Beograd, Bulevar Aleksandra Čarnojevića br. 48
Bor Opšta bolnica Bor, Dr Dragiše Mišovića br. 1
Čačak Zdravstveni centar "dr Dragiša Mišović", Dr Dragiša Mišović br. 205
Ćuprija Opšta bolnica Ćuprija, Miodraga Novakovića br. 78
Gornji Milanovac Opšta bolnica Gornji Milanovac, Vojvode Milana br. 37
Inđija Dom zdravlja "Dr Milorad-Mika Pavlović", Srpskocrkvena br. 5
Ivanjica Dom zdravlja Ivanjica, 13. Septembar br. 39
Jagodina Opšta bolnica Jagodina, Karađorđeva br. 4
Kikinda Opšta bolnica Kikinda, Đure Jakšića br. 110
Kladovo Zdravstveni centar Kladovo, Dunavska br. 1-3
Knjaževac Zdravstveni centar Knjaževac, 4. juli br. 2
Kragujevac Dom zdravlja Kragujevac, Zmaj Jovina bb
Kragujevac "Zastava" - Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac, Kosovska br. 4
Kragujevac Klinički centar Kragujevac, Zmaj Jovina br. 30
Kraljevo Opšta bolnica "Studenica" Kraljevo, Jug Bogdanova br. 112
Kruševac Opšta bolnica Kruševac, Kosovska br. 16
Leskovac Opšta bolnica Leskovac, Rade Končar br. 9
Loznica Opšta bolnica Loznica, Bolnička br. 65
Negotin Zdravstveni centar Negotin, Badnjevska br. 4
Niš Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš, Katićeva br. 29
Niš Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš - Dispanzer Duvanske industrije Niš, 12. februara br. 74
Niš Dom zdravlja Niš, Vojvode Tankosića br. 15
Niš KC Niš, Klinika za kožne i polne bolesti, Bulevar Zorana Đinđića br. 48
Niš Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" Beograd – ogranak Niš, Dimitrija Tucovića br. 12
Novi Pazar Opšta bolnica Novi Pazar, Generala Živkovića br. 1
Novi Sad Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Hajduk Veljkova br. 10
Novi Sad Dom zdravlja Liman, Bulevar Cara Lazara br. 77
Novi Sad Dom zdravlja Novo Naselje, Bulevar Slobodana Jovanovića br. 9
Novi Sad Klinički centar Vojvodine - Klinika za dermatologiju, Hajduk Veljkova br. 1
Novi Sad Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, Sime Miloševića br. 6
Pančevo Opšta bolnica Pančevo, Miloša Trebinjca br. 11
Pirot Opšta bolnica Pirot, Vojvode Momčila bb
Požarevac Opšta bolnica Požarevac, Bratstva i jedinstva br. 135
Prokuplje Opšta bolnica "Dr Aleksa Savić" Prokuplje, Pasjačka br. 2
Rača Dom zdravlja "Miloje Hadžić-Šule", Vinogradska bb
Ruma Dom zdravlja Ruma, Orlovićeva bb
Šabac Opšta bolnica "Dr Laza K. Lazarević" Šabac, Popa Karana br. 4
Smederevska Palanka Dom zdravlja Smederevska Palanka, Kneza Miloša br. 4
Sombor Opšta bolnica "Dr Radivoj Simonović" Sombor, Vojvođanska br. 75
Sremska Mitrovica Opšta bolnica Sremska Mitrovica, Stari šor br. 65
Subotica Opšta bolnica Subotica, Izvorska br. 3
Trstenik Dom zdravlja "Dr Sava Stanojević" Trstenik, Svetog Save br. 49
Užice Zdravstveni centar Užice, Miloša Obrenovića br. 17
Valjevo Opšta bolnica Valjevo, Sinđelićeva br. 62
Vranje Zdravstveni centar Vranje, Jovana Jankovića Lunge br. 1
Vršac Opšta bolnica Vršac, Abraševićeva bb
Zaječar Zdravstveni centar Zaječar, Rasadnicka bb
Zrenjanin Opšta bolnica "Đorđe Joanović" Zrenjanin, Dr Vase Savića br. 5

Znate li kako sunce vidi vašu kožu?

U okviru projekta "Pregled za sve", u organizaciji Eucerin Srbija i Fonda B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu postavljena je izložba fotografija „Kako sunce vidi vašu kožu” koju svi zainteresovani mogu da vide do 20. maja.

Na izloženim fotografijama su lica osoba oba pola, različite životne dobi i tipa kože, koja su fotografisana u nekoliko faza: standardnim objektivom (onako kako ih naše oko vidi), objektivom sa posebnim UV filterom koji pokazuje stanje kože nakon dejstva sunčevih zraka i objektivom sa posebnim UV filterom nakon nanošenja kreme za zaštitu od sunca sa veoma visokim zaštitnim faktorom.

„Mesto na kome je izložba postavljena, centar Beograda, kao i osobe koje su fotografisane sa posebnim UV filterom koji pokazuje stanje kože nakon dejstva sunčevih zraka i nakon nanošenja kreme za zaštitu od sunca, način su da ukažemo da se posledice negativnog sunčevog zračenja mogu dogoditi svakome od nas i da je zato veoma važno primenjivati mere zaštite od potencijalnog štetnog uticaja sunčevih zraka, redovno obavljati samopregled kože i odlaziti na dermatološke preglede“, objasnila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija. „Kako sunce vidi vašu kožu" samo je jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta „Pregled za sve“ čiji je cilj da svaki građanin Srbije bude informisan o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda.

Očekivano, veliko interesovanje posetilaca izazvala je prilika da na licu mesta provere stanje svoje kože uz pomoć specijalnog UV foto aparata, dostupnog u okviru prvog dana izložbe. Tu priliku iskoristio je i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić. „Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, pokrenuli su nacionalnu kampanju "Pregled za sve” da bi ukazali na značaj preventive i ranog dijagnostifikovanja melanoma. Kao i kod ostalih kancera, tako je i kod melanoma za izlečenje ključno rano dijagnostifikovanje, a prevencija značajno može da pomogne da se bolest nikada ni ne razvije. Ova izložba, samo je jedan od načina da se građani upoznaju sa načinima prevencije. Paralelno sa ovakvim i sličnim edukativnim akcijama koje planiramo, radimo na tome, da u narednih nekoliko meseci, sve državne dermatološke ustanove budu opremljene dermoskopima, uređajima neophodnim za rano dijagnostifikovanje raka kože,“ rekao je Matić.

Izložba "Kako sunce vidi vašu kožu" na najslikovitiji način otkriva snagu sunca i njegovog dejstva na kožu. Fotografije pokazuju ono što našem oku nije dostupno: da koža pamti svako oštećenje izazvano jakim sunčevim zračenjem. Ovo otkriće ne treba samo da iznenadi, već i da proširi svest o značaju adekvatne zaštite od potencijalno opasnog uticaja sunčevog zračenja i tako predupredi pojavu jedinog karcinoma koji se može videti golim okom – karcinoma kože.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku