Alergije na sunce – Kako mogu da doprinesem sprečavanju PLE i zaštitim svoju kožu sklonu alergijama?

3 0 minuta čitanja
Prikaži više

Alergije na sunce su uobičajena pojava, naročito kod mladih žena i osoba svetle puti. Najčešći oblik alergije na sunce je polimorfna svetlosna erupcija (često se koristi skraćenica PLE). Ovaj članak daje pregled uzroka i simptoma PLE, kao i drugih reakcija na sunce, i objašnjava kako sprečiti alergije na sunce i zaštititi kožu sklonu alergiji od sunca.

Šta je to alergija na sunce?

Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatoza, je reakcija imunog sistema na sunčevu svetlost, najčešće u obliku crvenog osipa koji svrbi. Najzastupljeniji oblik alergije na sunce je polimorfna svetlosna erupcija (PLE).

Šta je polimorfna svetlosna erupcija?

PLE uzrokuje osip i crvenilo na koži
PLE uglavnom pogađa mlade žene i osobe svetle puti

Simptomi polimorfne svetlosne erupcije (uobičajena skraćenica, PLE) su kreću u rasponu od blagog osipa sa bubuljicama, sve do crvenila kože, pustula i plikova. Kakvi god da su vidljivi simptomi, koža skoro uvek svrbi. Simptomi se uglavnom pojavljuju dan ili dva nakon boravka na suncu i obično na donjoj strani ruku i grudi, koža na licu može biti zahvaćena, ali je to ređi slučaj.

Najveću verovatnoću da imaju problem vezan za PLE, imaju mlade žene i osobe sa svetlom puti. Obično se vraća svake godine, kada se koža izloži jakom suncu po prvi put, ali direktno izlaganje suncu nije jedini uzrok ovog stanja: svetlost koja prolazi kroz prozor može, takođe, da deluje kao okidač. Osip se, po pravilu, povuče posle nedelju dana, ako izbegavate sunce. Ali, ako se izlaganje suncu nastavi, simptomi mogu da se pogoršaju.

Šta uzrokuje PLE?

Uzroci PLE nisu u potpunosti poznati, ali istraživanja ukazuju da ona može biti nasledna. Kada osoba već pati od nekog oboljenja, imuni sistem identifikuje delove kože koji su bili pod dejstvom sunca i reaguje na njih stvarajući osip:

UVA zraci deluju kao okidač u 80% slučajeva PLE

  1. UV zraci  ̶  naročito UVA zraci dugačkih talasnih dužina (koji deluju kao okidač PLE kod 80% ljudi koji su pogođeni)  ̶  prodiru duboko u kožu, gde mogu da oštete ćelije.
  2. Slobodani radikali prouzrokovani UV zracima, grade visoko reaktivna hemijska jedinjenja koja uzrokuju oksidativni stres, što za posledicu ima oštećenje ćelija.
  3. Osobama sa PLE je narušen ćelijski odbrambeni mehanizam, čime se smanjuje sposobnost njihove kože da se izbore sa slobodnim radikalima.
  4. Prilikom izlaganja suncu, njihova koža reaguje preteranim aktiviranjem imune funkcije, što dovodi do crvene i upaljene kože.

Više o tome kako sunce, uopšteno gledano, utiče na kožu, saznajte u Kako UVA, UVB svetlosni zraci i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) utiču na kožu.

Kako mogu da sprečim PLE?

Alergije na sunce se mogu sprečiti, ili se njihovi simptomi mogu ublažiti, ako vodite računa o zaštiti od sunca: ograničite izlaganje suncu, izbegavajte sate kada je ono najjačeg intenziteta, nosite odeću koja štiti od sunca i koristite preparat za zaštitu od sunca koji pruža veoma visoku ili visoku zaštitu i koji je posebno formulisan za vaš tip i stanje kože.

O tome kako da rizik od izlaganja suncu svedete na minimum, kako da odaberete odgovarajuće preparate za zaštitu od sunca i kako da ih nanesete na najbolji način, možete da pročitate u Kako bi trebalo da štitim svoje telo od sunca?

Šeširi za sunce i adekvatno oblačenje pomažu da se vaša koža sklona alergiji zaštiti od sunca
Prevencija alergije na sunce uz Eucerin Krem gel za zaštitu od sunca i alergija

Eucerin Krem-gel za zaštitu od sunca i od alergija SPF 50 je lagani krem-gel za zaštitu od sunca koji se ne lepi, a koji je posebno formulisan za kožu sklonu alergijama izazvanih suncem, kao što je PLE. Eucerin Napredna spektralna tehnologija kombinuje fotostabilne UVA/UVB filtere1 širokog spektra sa Likokalkonom A koji neutrališe slobodne radikale koje izazivaju UVA zraci i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS). Ova formulacija, takođe, sadrži i alfa-glukozilrutin koji pomaže u sprečavanju alergije izazvane suncem, a takođe nije parfemisan kako bi se rizik od iritacije kože sveo na minimum. Može da se koristi kako za lice, tako i za telo.

Za osobe sa težim oblikom PLE, dermatolog može preporučiti topikalnu kremu sa kortikosteroidima ili  profilaktičku svetlosnu terapiju (takođe poznatu kao „foto-jačanje” ili „desenzitizacija”). Tokom ovog tretmana, koža se postepeno izlaže UV zracima, kako bi se razvila tolerancija na sunčevu svetlost.

Kod osoba sa blažim oblikom PLE, stanje se tokom vremena, često, postepeno poboljša.  Moguće je da, čak, i potpuno nestane.

1 - Ispunjava visoke standarde za UVA i UVB zaštitu  koje definiše Cosmetics Europe. Nivoi UVA zaštite u preparatima je viši od EU preporuke.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku