Fotostarenje – Šta ga uzrokuje i kako mogu da ga sprečim?

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Prekomerno izlaganje suncu je glavni uzrok prevremenog starenja kože koje je poznato pod nazivom fotostarenje. Najveći deo krivice snose sunčevi UVA zraci, ali i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) može, takođe, da uzrokuje oksidativni stres koji oštećuje ćelijsku DNK. Posledice su prevremena pojava bora na koži, njeno opuštanje i problemi sa pigmentacijom. Ako koži obezbedite adekvatnu zaštitu tokom cele godine i koristite pouzdane preparate za zaštitu od sunca, možete da pomognete u sprečavanju fotostarenja.

Koja je razlika između starenja kože i prevremenog starenja kože?

Brzina kojom stari naša koža je uslovljena kako unutrašnjim, tako i spoljašnjim faktorima.
Prekomerno izlaganje suncu uzrokuje prevremeno starenje
Koža koja stari gubi volumen i poprima bore

Kako koža stari, ona se menja:

  • Opadaju nivoi kolagena i elastina koji mladalačkoj koži daju gipkost, koža počinje da gubi volumen , opušta se, i pojavljuju se fine linije i bore.
  • Koža ima manju sposobnost privlačenja i zadržavanja potrebne vode, a opada i njena proizvodnja prirodnih vlažećih faktora. Zbog toga koža postaje suvlja.
  • Moguće je pojavljivanje nejednake pigmentacije kože (stanje poznato kao depigmentacija ili hiperpigmentacija) i solarnog lentiga (šire poznat kao staračke pege ili fleke od sunca).

Više možete saznati u Kako se koža menja tokom godina?

Starenje kože se odvija na dva načina  ̶   intrinzički i ekstrinzički:

Intrinzičko starenje

Kako starimo, tako stari i naša koža. Ovaj oblik starenja je potpuno prirodan i ništa ne možemo da uradimo povodom njega. Poznat je pod nazivom intrinzičko (ili hronološko) starenje. Do intrinzičkog starenja dovode unutrašnji faktori, kao što su genetika i hormonske promene koje se odigravaju u različitim životnim dobima.

Ekstrinzičko starenje

Ekstrinzičko starenje je, nasuprot prethodnom, moguće kontrolisati. Do ekstrinzičkog starenja dovode spoljašnji faktori, kao što su spoljašnja sredina (vremenski uslovi i izlaganje suncu), stil života (kao što je pušenje i konzumiranje alkohola) i lekovi. Ovi faktori mogu da uzrokuju prevremeno starenje kože.

Šta uzrokuje fotostarenje?

Fotostarenje je uzrokovano prekomernim izlaganjem suncu.
Ćelije kože apsorbuju fotone iz sunčevih UVB zraka koji uzrokuju direktno oštećenje ćelijske DNK. UVB zraci su razlog zbog kojeg naša koža izgori na suncu, a direktno oštećenje DNK može da dovede do bolesti kože, uključujući i rak kože.

Iako direktno oštećenje DNK igra određenu ulogu u fotostarenju kože, glavni razlog njenog prevremenog starenja predstavljaju sunčevi UVA zraci. I UVA zraci, takođe, oštećuju ćelijsku DNK, ali to čine indirektno: oni pokreću formiranje slobodnih radikala koji oštećuju naš DNK u procesu poznatom kao oksidativni stres. Skorašnja istraživanja, takođe, pokazuju da vidljiva svetlost visoke enegije (HEVIS) doprinosi prevremenom starenju kože, iako u mnogo manjoj meri nego UVA zraci. Čitajte više u Kako sunčevi UVA, UVB zraci i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) utiču na kožu.

UVA zraci su manjeg intenziteta nego UVB zraci, ali su 30 do 50 puta zastupljeniji i prisutni skoro istim intenzitetom za vreme dnevnog svetla tokom cele godine, zbog čega je važno da svakodnevno nanosite zaštitu za sunce, tokom cele godine, kako biste sprečili dugotrajna oštećenja. Takođe preporučujemo da potražite preparate za zaštitu od sunca koji sadrže i zaštitu od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS).

Sunčevi UVA zraci su glavni uzrok prevremenog starenja kože
Nanesite zaštitu od sunca i kada je oblačno, i pomozite sebi u sprečavanju fotostarenja
Pouzdana zaštita od sunca može da pomogne u sprečavanju fotostarenja

Najbolji način da zaštite svoju kožu od fotostarenja je da izbegavate prekomernu izloženost suncu, izbegavate direktnu izloženost suncu za vreme najintenzivnijih delova dana, nosite zaštitnu odeću i koristite pouzdanu zaštitu od sunca. Naša preporuka je da koristite preparate za zaštitu od sunca koji su specijalno furmulisani da odgovaraju vašem tipu i stanju kože. Poput lica, ruke i dekolte su delovi tela koji su više izloženi uticaju sunca od drugih delova tela i ove regije zahtevaju specificnu zaštitu tokom cele godine kako bi se umanjili vidljivi znaci starenja.

Svi preparati za zaštitu od sunca za lice i telo u Eucerin liniji preparata za zaštitu od sunca za odrale uključuju Naprednu spektralnu tehnologiju koja kombinuje fotostabilne UVA/UVB filtere1 širokog spektra za pouzdanu UV zaštitu sa antioksidansom Likokalkonom A za zaštitu od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS). Eucerin preparati za zaštitu dece od sunca su takođe formulisani tako da zaštite osetljivu mladu kožu. Saznajte više u članku: Zašto je bebama i deci potrebna posebna zaštita od sunca?

Ako je fotostarenje primarni problem vaše kože, probajte: Eucerin Anti-age Fluid za zaštitu od sunca SPF 50 ili SPF 30 i Anti-age Toniranu kremu za zaštitu od sunca SPF 50+ Tamnu ili Svetlu nijansu (za lice).

Pored Eucerin Napredne spektralne tehnologije preparati sadrže Gliciretinsku kiselinu koja podržava sopstveni mehanizam obnovljanja DNK kože i hijaluronsku kiselinu koja vidljivo smanjuje znakove starenja. Preparati u boji dodatno sadrže pigmente u boji koji pomažu da se pokriju pigmentacije i ujednači ten.

Ako su hiperpimentacije na vašem licu primarni problem, probajte Eucerin Pigment Control Fluid za zaštitu od sunca SPF 50+.

Pored Eucerin Napredne spektralne tehnologije preparat sadrži Gliciretinsku kiselinu (koja podržava sopstveni mehanizam obnovljanja DNK kože) i Thiamidol. Efikasni i patentirani sastojk koji deluje u korenu problema nastanka hiperpigmentacija.

Možete da pročitate više o tome kako da smanjite rizik usled izlaganja, kako da odaberete odgovarajuću zaštitu od sunca i kako da je nanosite pravilno u člnaku: Zašto mi je potrebna zaštita od sunca za lice? i Kako da zaštitim kožu tela od sunca?

Ako su hiperpimentacije na vašem licu primarni problem, Eucerin Anti-Pigment linija preparata klinički dokazano deluje na njihovo ublažavanje i ponovno pojavljuvanje.

Možete pročitati vise o tome kako da smanjite rizik usled izlaganja, kako da odaberete odgovarajuću zaštitu od sunca i kako da je nanosite pravilno u člancima: Zašto mi je potrebna zaštita od sunca za lice? i Kako da zaštitim kožu tela od sunca?

1 - Ispunjava najviše standarde UVA i UVB zaštite definisane od strane udruženja Cosmetics Europe. Nivoi UVA zaštite koju preparati pružeju su viši od EU zahteva.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku