Preosetljivost na dezodoranse – Na osetljivoj koži

2 0 minuta čitanja
Prikaži više

Uopšteno se dezodoransi i antiperspiranti smatraju bezbednim proizvodima. Međutim, alergijske reakcije na dezodoranse i antiperspirante mogu nastati kod ljudi sa veoma osetljivom kožom.

Znaci I Smiptomi

KOŽA PREOSETLJIVA NA DEZODORANSE: KAKO JE PREPOZNATI

Prepoznavanje simptoma preosetljivosti kože na dezodoranse

Najčešći simptomi na koži preosetljivoj na dezodoranse su razvoj crvenila i ospa praćena orožavanajem i perutanjem kože, i to na površini kože na kojoj  je proizvod primenjen. Peckanje i svrab u pazušnoj  regiji mogu takođe ukazati na postojeću preosetljivost na dezodoranse. U veoma teškim slučajevima mogu se javiti crveni čvorići od kojih nastaju vlažni plikovi koji stvaraju sekret. Ovakva reakcija na dezodorans ili antiperspirant može nastati iznenadno, tokom prve primene, ili čak nakon nekoliko meseci primene.

Uzroci I Izazivači

KOŽA PREOSETLJIVA NA DEZODORANSE: UZROCI

Brojna hemijska jedinjenja u dezodoransu ili antiperspirantu mogu biti odgovorna za kontaktni dermatitis. Najčešće prisutni alergeni koji izazivaju ove reakcije su parfemi i sastojci vezani za parfeme kao što su esencijalna ulja i biološki aditivi. Takođe, prisustvo aditiva koji ubrzavaju prodiranje korz kožu, kao što je na primer alkohol, uveliko pojačavaju ovaj efekat. Neke od ovih reakcija se javljaju u vidu osipa, pozantog kao kontaktni dermatitis* pazušne regije.

Attention

Ukoliko Vaša koža pokazuje znake osetljivosti, važno je da se za savet obratite dermatologu.

Doprinoseći Faktori

PREOSETLJIVOST NA DEZODORANSE USLED ISPOLJAVANJA DRUGIH TIPOVA OSETLJIVOSTI KOŽE

Brijanje može uzrokovati dodatnu iritaciju kože.

Osobe sa ekcemom ili atopijskim dermatitisom mogu imati više sklonosti  prema pojavi reakcija na dezodorans, posebno na one koji sadrže parfeme ili alkohol. Primena dezodoransa ili antiperspiranta koji ne sadrže parfeme i alkohol uveliko će smanjiti rizik za nastanak reakcija.

Rešenja

KOŽA PREOSETLJIVA NA DEZODORANSE: PREVENCIJA I SAVETI

Uvek isprobajte novi dezodorans na podlaktici pre nego što počnete da ga koristite.

Ako je Vaša koža vrlo osetljiva ili ako patite od atopijskog dermatitisa, koristite dezodorans koji ne sadrži najčešće alergene, kao što su parfemi ili alkohol koji mogu izazvati kontaktni dermatitis*. Takođe pre korišćenja novog dezodoransa  možete da ga nanesete na podlakticu, da biste isprobali da li Vaša koža reguje na novi proizvod.

Eucerin Dezodorans za osetljivu kožu ne sadrži alkohol, parfem, veštačke boje i konzervanse

Ukoliko Vam se zbog dezodoransa ili antiperspiranta pojavi kontaktni dermatitis*, odmah prestanite da koristite dezodorans kako biste izbegli dalje izlaganje iritirajućim supstancama ili alergenima. Dodatno, prestanite da brijete pazušnu regiju i počnite da nosite komotniju odeću kako biste izbegli dalju iritaciju.

*Kontaktni dermatitis je stanje u kome koža nakon direktnog kontakta sa nekom supstancom postaje crvena, bolno osetljiva i upaljena.

Attention

Ukoliko se stanje kože ne poboljša nakon nekoliko dana, treba da se obratite dermatologu.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku