Atopijski dermatitis (ekcem) kod odraslih – Uzroci, simptomi i kako najbolje umiriti i negovati svoju kožu

5 0 minuta čitanja
Prikaži više

Iako se često opisuje kao oboljenje u detinjstvu, svaka dvanaesta odrasla osoba¹ takođe pati od atopijskog dermatitisa. Kod nekih će postojati simptomi koji se javljaju od detinjstva, ali se kod drugih mogu javiti po prvi put. Ovaj članak će se baviti simptomima, uzrocima i okidačima i daće predloge kako na najbolji način negovati atopičnu kožu kod odraslih osoba.

Šta izaziva atopijski dermatitis kod odraslih?

Mnoga deca prerastu atopijski dermatitis pre puberteta ali se kod nekih osoba simptomi zadrže. Skorije istraživanje ukazuje na to da ako ste imali uporni ili ozbiljni oblik atopijskog dermatitisa, ili vam se kasnije pojavio u detinjstvu, veća je verovatnoća da će se simptomi zadržati i u odraslom dobu.2

 Postoje i brojni genetski faktori i faktori iz životne sredine koji neke osobe čine sklonijim pojavi atopijskog dermatitisa od drugih, bez obzira na starosno doba. Možete pročitati više o ovim mogućim uzrocima u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis (ekcem) i saznati više o tome kako ovo oboljenje utiče na bebe i decu u odeljcima Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i Atopijski dermatitis (ekcem) kod dece.

Kako atopijski dermatitis utiče na odrasle osobe?

Svrab kože čini život neprijatnim
Atopijski dermatitis izaziva stres i može uticati na kvalitet života

Suva koža, svrab i sklonost iritaciji sve su simptomi atopijskog dermatitisa. Oboljenje karakterišu dve faze: akutna, upalna faza i period između kada je koža mirnija i manje reaktivna. Možete pročitati više o ovim fazama u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis (ekcem) i Prepoznavanje i kontrolisanje upalnih stanja. Kod oosba svetlije puti atopična koža obično bude crvene boje i može potamneti i postati smeđa. Kod osoba tamnije puti, pogođena oblast može postati svetlija ili tamnija jer atopijski dermatitis utiče na pigmentaciju.

Zahvaćene oblasti variraju u zavisnosti od starosnog doba. Kod odraslih osoba se simptomi najčešće javljaju na licu (uključujući i delikatnu oblast oko očiju), skalpu, pregibima kože na laktovima, udubljenjima na kolenima, na rukama i na stopalima. Možete saznati više o atopijskom dermatitisu na ovim oblastima u odeljcima Atopijski dermatitis (ekcem) na licu, Atopijski dermatitis (ekcem) na očnim kapcima, Atopijski dermatitis (ekcem) na glavi i vlasištu, Atopijski dermatitis (ekcem) na rukama i Atopijski dermatitis (ekcem) na različitim delovima tela.

Suva koža koja svrbi izaziva neprijatnost i može značajno uticati na kvalitet života. Konstantno češanje može izazvati probleme na radnom mestu i može uzrokovati neprospavane noći.³ Pročitajte više u odeljku Kako atopijski dermatitis (ekcem) utiče na san i kvalitet života.

Šta izaziva upalnu fazu i kako se one mogu izbeći?

Postoje brojni spoljni faktori koji mogu da izazovu upalnu fazu atopijskog dermatitisa i dosta toga što možete učiniti kako biste probali da smanjite učestalost upalnih faza. Pročitajte više u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis (ekcem).

Naredni potencijalni okidači češće se vezuju za odrasle osobe nego za bebe ili decu:

Pokušajte da smanjite stres koji može izazvati upalu atopične kože

Reakcija na hemikalije na radnom mestu
Odrasle osobe sa atopijskim dermatitisom imaju veću šansu da
razviju kontaktni dermatitis na radnom mestu. Kontaktni dermatitis se javlja kada je koža iziritirana prirodnim i sintetičkim hemikalijama koje se koriste na radnom mestu, ili je na njih alergična. Ove hemikalije mogu uključivati: agresivne sapune, parfeme, boje i rastvarače. Možete saznati više o kontaktnom dermatitisu u odeljku Atopijski dermatitis na rukama. Pokušajte da ograničite izlaganje (na primer, nošenjem rukavica) i pobrinite se da temeljno čistite i hidrirate kožu redovno i nakon izlaganja iritansima koji mogu biti okidači.

Znoj
Fizička aktivnost je odlična za um i telo, ali brze promene temperature u kombinaciji sa solima koje se nalaze u znoju mogu dovesti do isušivanja kože i izazvati zapaljenje. Pokušajte da pravite redovne pauze kako biste se rashladili, pijte dosta vode i nosite nežne i prirodne materijale omogućavaju koži da diše.

Dim cigareta
Prestanite sa pušenjem, ili bar smanjite količinu cigara kako biste smanjili šansu da vam dim iziritira atopičnu kožu.

Koji preparati za negu kože će umiriti i pružiti negu mojoj atopičnoj koži?

Nežni ali temeljni preparati za čišćenje i efikasna hidratacija pomoći će da vašoj koži pruži dnevnu negu koja joj je potrebna i da se produži period između upalnih faza:

Kako da odaberem preparat za svakodnevno čišćenje?

Sušite kožu tapkanjem umesto da je trljate peškirom nakon tuširanja

Potražite preparat koji je testiran i koji je dokazano efikasan za atopičnu kožu. Takođe pokušajte da izbegnete preparate koji sadrže parfem i boje. Mi vam preporučujemo Eucerin AtopiControl Ulje za kupanje.

Izbegavajte vodu koja je previše vrela (može isušiti kožu) i opredelite se za kratko tuširanje umesto za duže kupke. Tapkajte kožu kako biste je osušili umesto da je trljate peškirom i nanesite preparat za hidrataciju odmah nakon toga.

Kako da odaberem preparat za hidrataciju za svaki dan?

Redovna hidratacija će pomoći da se ublaže simptomi atopijskog dermatitisa

Potražite preparate koji sadrže dokazano efikasne aktivne supstance kao što su:

 • Likokalkon A: ekstrakt sladića da umiri kožu i smanji crvenilo
 • Ceramidi: da jačaju barijeru kože
 • Prirodna ulja bogata omega masnim kiselinama da umire, neguju i zaštite kožu

Ovi sastojci se nalaze u osnovi formulacije Eucerin AtopiControl linije preparata. Eucerin AtopiControl Losion lako se nanosi na celo telo. Za atopijski dermatitis na rukama preporučujemo Eucerin AtopiControl Kremu za ruke, a za lice probajte Eucerin AtopiControl Kremu za lice.

Kako da negujem i umirim kožu tokom upalne faze?

Eucerin AtopiControl preparati umiruju i neguju atopičnu kožu

Ako imate atopijski dermatitis, konsultujte se sa svojim lekarom. Mogao bi vam preporučiti sledeće:

 • kortikosteroide, kao što je 1%  hirdokortizon krem
 • neku potentniju kremu ili mast
 • zavoje i vlažne obloge
 • fototerapiju (tretman ultraljubičastom svetlošću kako bi se smanjilo zapaljenje)
 • kortikosteroide za oralnu primenu i, ponekad, antibiotike kako bi se sprečila infekcija kože
 • antihistaminike kako bi se ublažio intenzivni svrab

Preparat kao što je Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu može se koristiti zajedno sa medikamentoznom terapijom (leokom) kako bi se koža umirila tokom upalne faze. Pored Likokalkona A, Krema za akutnu negu sadrži i mentoksipropandiol koji hladi kožu i antibakterijski dekanediol.  Nanesite prvo medikamentozni preparat za spoljašnju upotrebu i sačekajte da se upije pre nego što nanesete Eucerin AtopiControl Kremu za akutnu negu na oblasti kože koje su pod upalom. Zatim bi trebalo da nanesete odgovarajući Eucerin preparat za negu kao što je Eucerin AtopiControl Losion za telo.

Saznajte više u odeljcima Identifikacija i nega tokom upalnih faza i kako da negujete atopičnu kožu kod odraslih.

Izvori

 1. WebMD
 2. Persistence of atopic dermatitis (AD): A systematic review and meta-analysis. Kim JP, Chao LX, Simpson EL, Silverberg JI. J Am Acad Dermatol. 2016 Oct; 75(4):681-687.e11.Epub 2016 Aug 17.
 3. Atopic dermatitis from adolescence to adulthood in the TOACS cohort: prevalence, persistence and comorbidities .Mortz CG, Andersen KE, Dellgren C, Barington T, Bindslev-Jensen C. Allergy. 2015 Jul; 7097):836-45. Epub 2015 Apr 16.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku