Hiperpigmentacija izazvana upalom – I kako je prepoznati

7 0 minuta čitanja
Prikaži više

Kao što samo ime sugeriše, postinflamatorne hiperpigmentacije javljaju se nakon povrede kože ili upale kada koža postane tamnija ili se javi diskoloracija nakon što rana zaraste. Ovaj članak se bavi time kako postinflamatorne hiperpigmentacije utiču na izgled kože i šta ih uzrokuje. Takođe se osvrćemo na korake koje možete preduzeti kako biste ublažili javljanje tamnih fleka na koži.Šta je postinflamatorna hiperpigmentacija i šta je izaziva?

Fleke od bubuljica
Postinflamatorna hiperpigmentacija se javlja u vidu ravnih područja diskoloracije.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (ili skraćeno PIH) je vrsta hiperpigmentacije kože koja je pretežno izazvana načinom na koji se koža regeneriše posle upale. Ona može da utiče na lice i telo, tipično i posebno oblasti izložene UV zracima i javlja se kao ravna fleka hiperkoloracije.  Boja ovih fleka varira od ružičaste do crvene, smeđe ili crne, u zavisnosti od boje tena i dubine diskoloracije.

Muškarci i žene su jednako podložni postinflamatornim hiperpigmentacijama i ona se može javiti na svim tipovima kože, iako je češća pojava kod osoba sa tamnijim tenom. Zapravo, PIH predstavlja jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi koji imaju tamniju put traže savet dermatologa.¹

U korenu nastanka PIH je pojačana proizvodnja melanina. Melanin je pigment koji definiše boju kože neke osobe, a pojačana proizvodnja melanina uzrokovana je načinom na koji se koža regeneriše nakon upalnog procesa ili povrede.

Što više ima upale to je oblast diskoloracije upadljivija, po veličini i boji.

1 - Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. E.C. Davis and V.D. Callender. J Clin Aesthet Dermatol.  2010 Jul; 3(7): 20-31
Fleke od bubuljica
Ceđenje bubuljica povećava šansu za javljanje fleka i tragova
Fleke i sunce
Sunčeva svetlost može da deluje kao okidač i da pogorša fleke od bubuljica

PIH često pogađa ljude koji imaju akne (to je ono što zovemo tamnim flekama od akni i bubuljica) i može ponekad biti uzrokovana tretmanima kože kao što su dermoabrazija, hemijski piling i terapija laserom.

U slučaju akni, simptomi masne i problematične kože utiču na melanocite – ćelije koje proizvode melanin – da ispuštaju prekomerne melanosome (granule pigmenta). Veliki broj granula pigmenta zatamnjuje prethodno upaljeni deo kože. Posle povlačenja simptoma masne i problematične kože, fleke hiperkoloracije, takozvani tragovi posle akni, mogu da ostanu.

Okvirno 1 od 2 osobe koje su imale akne imaće i PIH¹, sa ozbiljnim posledicama po svoje samopouzdanje. Studije su pokazale da su nesigurnost u društvu ili osećanja „odbačenosti“ značajno pojačana kada se postinflamatorna hiperpigmentacija formira, u poređenju samo sa upalama akni².

Za mnoge osobe sa aknama i bubuljicama, tragovi su gorak podsetnik njihove borbe sa simptomima masne i problematične kože. Čak i kada se upale povezane sa aknama završe, tragovi mogu da budu prisutni još mnogo godina izlažući pacijente stigmi tokom tog perioda.

1 - Izvor: Kaufman et al., Am J Clin Dermatol. 2018; 19:489–503, Perkins et al., JEADV. 2011; 25(9):1054–1060.
2 - Darji, K. et al., “Psihološke posledice postinflamatorne hiperpigmentacije kod pacijenata sa Acna Vulgaris“ J Clin Aesthet Dermatol. 2017; 10(5):18–23.

Iako nije uzročnik PIH, izloženost suncu može pogoršati simptome, dovesti do jos većeg tamnjenja fleka i prolongirati vreme koje je potrebno da fleke izblede.
Većina PIH povezane sa aknama će vremenom nestati, ali to može da potraje nekoliko godina a čak i deceniju pre nego što sasvim nestane³.

Sunčeva svetlost usko je povezana sa drugim oblicima hiperpigmentacija kao što su staračke fleke (poznate i kao fleke od sunca) ili melazma. Zato preporučujemo zaštitu od sunca. Ograničite vreme koje provodite na suncu i izbegavajte ga tokom najintenzivnijih perioda. Nosite zaštitnu odeću i šešire kad god je to moguće i nanosite zaštitu od sunca sa faktorom od najmanje 30.

3 - Abad-Kasintahan, F. et al., “Učestalost i karakteristike postinflamatorne hiperpigmentacije povezane sa aknama“ Ž Dermatol. 2016; 43:826–828.Pažnja

Ako pigmentaciona fleka počne da menja veličinu, oblik, boju, ili svrbi ili krvari, neophodno je posetiti dermatologa kako bi se isključila mogućnost maligniteta.


Šta može da pomogne za prevenciju formiranja postinflamatorne hiperpigmentacije?

Ako ste povredili kožu ili je ona sklona aknama, ili ako imate oboljenja kože kao što su atopijski dermatitis ili psorijaza,važno je da negujete svoju kožu kako biste umanjili šanse za pojavu postinflamatorne hiperpigmentacije.

Odgovarajući lekovi i/ili redovna rutina nege kože, uz korišćenje preparata koji su posebno formulisani da zadovolje potrebe vaše kože, pomoći će:


Eucerin superirorna zaštitu od sunca

Razuman stav spram zaštite od sunca takođe će pomoći da se spreči ili ublaži ozbiljnost postinflamatorne hiperpigmentacije:

  • Ograničite vreme koje provodite na suncu
  • Ne izlažite se suncu tokom časova kada je ono najintenzivnije
  • Nosite zaštitnu odeću i šešir kada god je to moguće
  • Nanosite preparat za zaštitu od sunca koji nudi odgovarajući stepen zaštite koji je vašoj koži neophodan i koji dokazano odgovara tipu i stanju vaše kože.

Eucerin superirorna zaštitu od sunca uključuje preparate za lice i telo koji odgovaraju koži sklonoj aknama, atopičnoj koži i koži koja je skoro prošla kroz dermatološki tretman.

Eucerin  DERMOPURE linija takođe sadrži sastojke koji su posebno formulisani da smanje tamnjenje tragova posle akni  i bubuljica zbog izloženosti suncu i da spreče nastanak simptoma masne i problematične kože, kao što je Eucerin DERMOPURE Zaštitni fluid SPF 30.


Da li postinflamatorna hiperpigmentacija nestaje?

Postinflamatorna hiperpigmentacija ne ostavlja ožiljke i, čak i bez tretmana, će se poboljšati sa vremenom. Većina PIH povezanih sa aknama će vremenom izbledeti, ali to može da potraje nekoliko godina a čak i deceniju pre nego što sasvim nestanu⁴. Brzina oporavka se razlikuje od osobe do osobe a potrebno vreme zavisi od razlike između boje normalne kože i boje tamnih fleka – što je razlika veća, to će duže biti potrebno da je boje ujednače.

4 - Abad-Kasintahan, F. et al., “Učestalost i karakteristike postinflamatorne hiperpigmentacije povezane sa aknama“ Ž Dermatol. 2016; 43:826–828.
Kako umanjiti ili ukloniti postinflamatorne hiperpigmentacije?

Hemijski piling
Hemijski piling radi piling kože i stimuliše rast nove kože
Terapija laserom
Terapija laserom uklanja hiperpigmentirane ćelije kože, ali može imati nuspojave poput upale i iritacije

Dermatološki tretmani poput hemijskog pilinga i laserske terapije mogu poboljšati simptome i ubrzati vreme oporavka:

  • Hemijski pilinzi uključuju nanošenje hemijskog rastvora (kao što su AHA kiseline) kako bi se uradio piling kože (uklonile izumrle ćelije kože), stimulisao rast novih ćelija i obnovila koža. 
  • Terapija laserom ima sličan efekat, ali sa tendencijom da bude preciznija jer dermatolog ima više kontrole nad intenzitetom tretmana. One uključuju "gađanje" zahvaćenih područja kože svetlosnim zracima visoke energije. Najblaži tretmani deluju samo na epidermis kože (površinski sloj), dok intenzivniji tretmani mogu prodreti u najdublje slojeve kože. Saznajte više u odeljku Terapija laserom: kako bi trebalo da negujem kožu nakon tretmana?

 


Eucerin DermoPure linija protiv fleka od akni i bubuljica smanjuje tragove i sprečava da se ponovo jave zbog sunca.
Eucerin DermoPure linija protiv fleka od akni i bubuljica smanjuje tragove i sprečava da se ponovo jave zbog sunca.
Anti pigment linija

Eucerin Anti pigment linija i Eucerin DermoPure Serum sa trostrukim efektom sadrže Thiamidol, efikasan i patentiran sastojak koji deluje na sam koren nastanka hiperpigmentacije tako što smanjuje proizvodnju melanina. Ovi preparati klinički i dermatološki dokazano smanjuju tamne fleke i sprečavaju njihov ponovni nastanak.

Dvofazni serum iz naše Anti pigment linije sada dolazi u pakovanju sa jednom komorom koja kombinuje dva aktivna sastojka za lakše nanošenje i istu dokazanu efikasnost.

DermoPure Serum sa trostrukim efektom kombinuje Thiamidol sa Salicilnom kiselinom, Likokalkonom A i Tehnologijom za regulisanje sebuma za efikasno rešenje protiv tamnih fleka, simptoma masne i problematične kože i neželjenog sjaja kako bi konačno pobedili tamne fleke od akni i bubuljica. On ima pojačanu efikasnost kada se koristi zajedno za DermoPure Zaštitnim fluidom SPF 30 koji pomaže da se tamnjivanje tragova posle akni zbog sunca spreči. 


Srodni preparati

Povezani tekstovi

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku