Melazma – Prepoznavanje i tretiranje stanja poznatog i kao "trudnička maska"

Prikaži više

Melazma je vrsta hiperpigmentacije koja se često javlja kod žena, naročito tokom i posle trudnoće. Javlja se u vidu velikih tamnih područja diskoloracije na licu, mada i drugi delovi tela mogu biti zahvaćeni.

Znakovi, uzroci i dostupni tretmani melazme

Pigment melanin određuje boje očiju, kose i kože. Određeni unutrašnji i spoljni faktori, kao što su izlaganje suncu, genetika, hormonske promene, upala i starosno doba mogu uticati na proizvodnju melanina. Prekomerna proizvodnja dovodi do pojave hiperpigmentacija, pri čemu nastaju tamne mrlje i neujednačen ten. Nedovoljna proizvodnja - hipopigmentacija - ima suprotan efekat, sa mrljama bez pigmenta na zahvaćenim područja.

Melazma je vid hiperpigmentacija koji se javlja na licu, posebno na obrazima, korenu nosa, čelu i nausnicama i ponekad i na drugim delovima tela izloženim suncu, kao što su podlaktice.

Melazma se javlja u vidu tamnih područja diskoloracije, između ostalog na licu.
Tokom trudnoće endogeni hormoni stimulišu proizvodnju melaninskih pigmenata.

  • Epidermalna melazma pogađa gornji sloj kože, uz braon hiperpigmentaciju sa dobro definisanim ivicama.
  • Dermalna melazma pogađa dublji nivo dermisa i karakterišu je plavo-sive tačke.
  • Mešovita melazma (kombinacija epidermalne i dermalne) ispoljava se u vidu braon-sivog pigmenta. Zbog dubine melaninskih pigmenata kod dermalne i mešovite melazme, ove vrste može biti teže tretirati.

Melazma se najčešće javlja kod žena - muškarci čine samo 10% slučajeva - pogađajući do 90% trudnica.

Iz tog razloga je takođe poznata kao "trudnička maska" (ili kloazma). Mada su sve etničke grupe pogođene, ljudi sa tamnijom kožom su joj skloniji. Za razliku od staračkih pega, melazma se može sama povući nakon porođaja, ili ako je unos estrogena smanjen.


Attention

Za svaku pigmentnu promenu koja počne da menja veličinu, oblik, boju, ili svrbi ili krvari, neophodno je posetiti dermatologa kako bi se isključila mogućnost maligniteta.

Šta izaziva melazmu?

Melazmu izaziva prekomerna proizvodnja pigmenta melanina. Mada ovaj problem obično nastaje kao reakcija na hormonske promene, kao što je trudnoća, kontraceptivne pilule ili terapija nadoknade hormona (TNH) , drugi faktori poput izlaganja UV zračenju, genetske predispozicije, starosne dobi i pojedinih lekova protiv epilepsije takođe mogu imati ulogu.

Melanociti (ćelije koje proizvode melanin, locirane u najdubljem sloju epidermisa) odgovorni su za pojačanu epidermalnu pigmentaciju kod melazme.

U trudnoći endogeni hormoni stimulišu melanocite, podstičući ih da proizvode više melaninskih pigmenata.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku