Laserska terapija – Kako bi trebalo da negujem kožu nakon tretmana?

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Dermatolozi često preporučuju lasersku terapiju kako bi se pozabavili znacima starenja ili kako bi se tretirala stanja kože kao što su hiperpigmentacije ili ožiljci od akni. Ovaj članak objasniće kako deluje terapija laserom i opisaće raličite vrste laserskih tretmana. Istražujemo koje bi mogle biti moguće alternative i kako da najbolje negujete kožu i pospešite njenu regeneraciju nakon tretmana laserom.

Šta je terapija laserom?

Reč LASER je skraćenica od engleske složenice Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (u prevodu: pojačanje svetlosti stimulisanom emisijom zračenja). Ovo opisuje način na koji laser radi: svetlosni zraci se veštački stvaraju, kontrolišu i koriste kako bi se prodrlo u ljudsko tkivo radi ispravljanja brojnih medicinskih i kozmetičkih problema.

Jednostavno rečeno, problematična područja kože se "prže" uz pomoć svetlosti visoke energije. Ova svetlost pretvara se u toplotu i deluje na ciljanu oblast. Najblaži tretmani deluju samo u epidermisu kože (površinski sloj) dok intenzivniji tretmani mogu prodreti u najdublje slojeve kože.

Terapija laserom nudi precizniji tretman od hemijskog pilinga i koristi se kako bi se ublažila ili uklonila sledeća stanja:

Koje su različite vrste tretmana laserom?

Postoji mnogo različitih tipova lasera koji se koriste u kozmetičke svrhe, ali oni svi spadaju u dve glavne kategorije: ablativne i neablativne lasere:

Ablativni laseri

Ablacija je medicinski termin koji se koristi kako bi se opisalo uklanjanje materijala sa površine strukture korišćenjem erozivnog procesa. Ablativni laserski tretman definiše činjenica da on uklanja površinske slojeve kože, te koži može biti potrebno nekoliko nedelja da zaraste nakon tretmana.

Ablativni laseri često se koriste kako bi se ublažili ožiljci. Takođe se koriste za tretman bora jer mogu da stimulišu proizvodnju kolagena. Postoje dve vrste ablativnih lasera: ugljen-dioksidni (CO2) i erbium laseri.

Neablativni laseri

Terapija laserom je efikasan način da se tretiraju problemi hiperpigmentacija kao što su staračke pege

Neablativni laseri ostavljaju površinu kože netaknutu pa se, iako se može javiti malo crvenila nakon tretmana, koža obično oporavlja brzo. Pošto deluju ispod površine kože, posebno su efikasni kada su u pitanju uklanjanje ispucalih kapilara, umanjivanje problema pigmentacija, tretiranje finih linija i malih bora i uklanjanje neželjenih dlaka i tetovaža. Postoji nekoliko različitih vrsta neablativnih lasera, ali su najčešći pulsni laseri (Pulse Dye Laser ili PDL), Nd: Yag laseri i Aleksandritni laseri.

Kada bi trebalo da razmatram laserski tretman za kožu?

Dermatolog pregleda kožu kako bi dao preporuke za tretman

Ukoliko ste posebno zabrinuti zbog hiperpigmentacija, rozacee, ožiljaka od akni ili bilo kog drugog stanja, trebalo bi da razgovarate o opcijama tretmana sa dermatologom. On će vam preporučiti najbolji tretman za vašu kožu.

Postoji nekoliko efikasnih dermokozmetičkih preparata za negu kože koje biste mogli da probate pre nego što se podvrgnete terapiji laserom za rozaceu ili hiperpigmentaciju:

 

 

Ako se odlučite za lasersku terapiju, imajte na umu da je najefikasnija na svetloj koži. Laserska terapija takođe može imati neželjena dejstva i zapravo može izazvati post-zapaljensku hiperpigmentaciju.

Kako bi trebalo da negujem kožu nakon laserske terapije?

Eucerin Aquaphor regenerativna mast pruža koži SOS negu koja joj je potrebna
Eucerin Aquaphor regenerativna mast ubrzava regeneraciju kože

Lasersku terapiju bi uvek trebalo da sprovode kvalifikovana i iskusna lica i trebalo bi da pažljivo pratite njihove instrukcije za negu pre i posle terapije.

Jednom kada se tkivo ponovo formira (proces poznat i kao ponovna epitelizacija), održavanje hidriranosti kože pomaže da se ona regeneriše. Eucerin Aquaphor regenerativna mast pruža koži SOS negu koja joj je potrebna. Ona formira semiokluzivnu zaštitnu barijeru na koži koja pomaže prirodni transport vodene pare i kiseonika u i iz kože. Formula sadrži glicerin - efikasni hidratantni sastojak koji vezuje vodu i pomaže da se ona zadrži u koži.

Glicerin deluje zajedno sa pantenolom koji pomaže da se ubrzaju procesi regeneracije i obnove, takođe hidrirajući kožu. Klinički i dermatološki je dokazano da Eucerin Aquaphor regenerativna mast obnavlja veoma suvu, ispucalu i iritiranu kožu. Ne bi je trebalo nanositi na otvorene, vlažne rane ili na rane koje krvare.

Nakon podmlađivanja kože laserskim tretmanom, ona će takođe verovatno biti osetljiva na sunce, te je važno nanositi preparat za zaštitu od sunca sa visokim faktorom, čak i kada su dani oblačni. Eucerin linija preparata za zaštitu od sunca uključuje preparate za zaštitu kože lica sa visokim i veoma visokim SPF (30, 50 i 50+) kako bi se koži pružila neophodna zaštita nakon laserske terapije.

Ukoliko ste išli na lasersku terapiju radi tretiranja rozacee ili hiperpigmentacija, takođe preporučujemo da, jednom kada se koža u potpunosti oporavi, sprovodite nežnu ali efikasnu dnevnu rutinu nege, koristeći preparate koji će zadovoljiti specifične potrebe vaše kože i produžiti efikasnost vašeg tretmana. Probajte Eucerein AntiREDNESS Dnevnu kremu protiv crvenila sa zelenim pigmentimaEucerin AntiREDNESS Kremu protiv crvenila za kožu sklonu rozacei, a Eucerin Anti-Pigment liniju za kožu sklonu hiperpigmentacijama. Takođe preporučujemo da svakodnevno koristite visokokvalitetne preparate za zaštitu od sunca kako biste pomogli da se spreči ponovno pojavljivanje simptoma.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku