Hiperpigmentacije i sunce – Šta izaziva tamne fleke i kako mogu da zaštitim svoju kožu?

5 0 minuta čitanja
Prikaži više

Sunce je primarni uzrok hiperpigmentacija, te je efikasna zaštita od sunca najvažniji korak koji možete preduzeti kako biste sprečili pojavu hiperpigmentacija. Ovaj članak navodi različite tipove hiperpigmentacija i objašnjava kako da zaštitite svoju kožu i da je učinite blistavom i ujednačenom.

Šta su hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacije dovode do ravnih, tamnih mrlja na koži čija veličina i boja mogu varirati.

Hiperpigmentacija je reč koja se koristi kako bi se opisale oblasti neujednačene pigmentacije na koži.

Hiperpigmentacije se javljaju u obliku tamnih mrlja ili fleka na koži koje čine da ona deluje neujednačeno. Ove tamne fleke su poznate i kao fleke od sunca ili staračke fleke a hiperpigmentacije se takođe nalaze i u srži problema kože kao što su postupalne hiperpigmentacije. Hiperpigmentacije se tipično javljaju na oblastima kože koje su redovno izložene suncu kao što su lice i ruke.

Šta uzrokuje i/ili izaziva hiperpigmentacije?

Sunčeva svetlost izaziva lučenje melanina i primarni je uzrok oblika hiperpigmentacije na koži kao što su fleke od sunca

Hiperpigmentacije uzrokuje pojačano lučenje melanina. Melanin je prirodni pigment koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu boju. Ovo pojačano lučenje izazivaju različiti faktori, ali su glavni izlaganje suncu, godine, uticaji hormona i povrede kože ili zapaljenja.

Izlaganje suncu je primarni uzrok hiperpigmentacije jer je sunčeva svetost ta koja na prvom mestu dovodi do lučenja melanina. Melanin deluje kao prirodna zaštita kože od sunca tako što nas štiti od štetnih zraka, zbog čega ljudi dobijaju ten kada se izlažu suncu. Međutim, prekomerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i dovesti do pojave hiperepigmentacija.

Oksidativni stres koji izazivaju UVA i UVB zraci primarni je uzrok prevremenog starenja kože i problema hiperpigmentacija, ali skorija istraživanjna pokazuju da vidljiva svetlost visoke energije, svetlost koju vidimo svuda oko nas, takođe dovodi do oksidativnog stresa kože i takođe može dovesti do hiperpigmentacije.1,2

1 - Mamud BH, Ruvolo E, Heksel CL, Liu J, Oven MR, Kolias N, i drugi. Uticaj dugo-talasnih UVA zraka i vidljive svetlosti na melanokompetentnu kožu. J Invest Dermatol. 2010;130(8):2092–2097. doi: 10.1038/jid.2010.95.

2 - Duteil L, Kardo-Lekia N, Kueile-Rusel K, Mauber J, Harmelin I, Boukari F, i drugi. Razlike između pigmentacije izazvane vidljivom svetlošću prema talasnim dužinama: klinička i histološka studija u poređenju sa izlaganjem UVB zracima. Melanom pigmentnih ćelija. Res. 2014;27(5):822–826. doi: 10.1111/pcmr.12273.

Fleke od sunca na koži

Fleke od sunca su uobičajene na licu

Male, tamne fleke na koži poznate i kao fleke od sunca, izazvane su, kao što naziv to i sugeriše, izlaganjem suncu. One se obično javljaju na koži koja je često izložena suncu kao što je koža lica, vrata, dekoltea i ruku. Jednom kada dođe do pojave tamnih mrlja, izlaganje suncu može da pogorša problem i učini ih još tamnijima.

Fleke od sunca se još uobičajeno nazivaju i staračkim flekama. Kako koža stari, broj ćelija koje proizvode melanin (melanociti) se smanjuje ali se one koje preostaju uvećavaju i njihova proizvodnja melanina postaje fokusiranija. Ove fiziološke promene objašnjavaju porast u broju staračkih fleka/fleka od sunca kod osoba starijih od 40 godina. Možete pročitati više u odeljku starenje kože.

Melazma i sunce

Melazma se tipično javlja na gornjoj usni, obrazima i čelu

Melazma, koja se javlja u obliku velikih mrlja, je hiperpigmentacija uglavnom na licu i prilično je česta među ženama. Smatra se da se javlja kada ženski hormoni estrogen i progesteron stimulišu prekomernu proizvodnju melanina kada je koža izložena suncu. Javlja se kod 10 do 15 procenata trudnica i kod 10 do 25 procenata žena koje uzimaju oralnu kontracepciju.3 
Iako su primarni okidač hormoni, sunčeva svetlost može da podstakne proces melazme i da pogorša stanje. Možete pročitati više o melazmi u odeljku Šta uzrokuje melazmu i kako mogu da ublažim tamne fleke na svojoj koži?3.

3 - Međunarodni dermatološki institut, Iza maske melazme od Dr Klaudia Aguire citirajući Kang, H.J., i Orton, Dž.P. (2010) Šta bi trebalo razmatrati u tretiranju melazme.Dermatološki anali, 22(4), 373-378.

Postupalne hiperpigmentacije i sunce

Osobama koje imaju akne često se javljaju postupalne hiperpigmentacije

Postupalna hiperpigmentacija se javlja kada se povreda ili trauma kože zaleči i ostavi za sobom ravnu oblast diskoloracije. Često se javlja kod pacijenata koji imaju akne, atopijski dermatitis ili psorijazu, a takođe može biti uzrokovana i kozmetičkim procedurama kao što su dermoabrazija laserski tretmani i hemijski pilinzi. Stanje se pogoršava prekomernim izlaganjem sunčevim UV zracima.4

4 - Postupalna hiperpiigmentacija i hiperpigmentacija. Ruiz-Maldonado R, Orosko-Kovarubias ML Semin Kutan Med Hir. 1997 Mart; 16(1):36-43.

Kako mogu da zaštitim kožu od hiperpigmentacija?

Svakodnevno korišćenje zaštite od sunca može pomoći u sprečavanju hiperpigmentacija.

Kakav god da je vaš prirodni ten, zaštita od sunca je najznačajniji korak koji možete da preduzmete kako biste sprečili pojavu hiperpigmentacija. Važno je da zapamtite da sunčevi zraci utiču na kožu čak i kada je oblačno vreme, te pružite svojoj koži svakodnevnu zaštitu koja joj je potrebna. Postarajte se da temeljno nanesete preparat i da ga ponovo nanesete onda kada je to potrebno.

Ograničeno izlaganje kože suncu takođe će pomoći da se smanji javljanje hiperpigmentacija. Pokušajte da se ne izlažete suncu kada je ono najintenzivnije i kada god je to moguće nosite zaštitnu odeću, uključujući šešir i naočare za sunce.

Ako ste već zabrinuti zbog hiperpigmentacija na vašoj koži, onda će razuman stav po pitanju izlaganja suncu i zaštite od sunca pomoći da sprečite da se stanje pogorša.

Šta bi trebalo da tražim kod preparata za zaštitu od sunca?

Potražite preparate koji nude visoku ili veoma visoku zaštitu od UVA i UVB zraka - to znači preparate koji su jasno označeni da pružaju UVB zaštitu najmanje SPF 30 i pored toga da sadrže kvalitetne UVA filtere. Takođe preporučujemo da izaberete preparate koji nude odbranu od vidljive svetlosti visoke energije i koji odgovaraju tipu i stanju vaše kože.

Eucerin Pigment Control Fluid za zaštitu od sunca SPF 50+  posebno je formulisan da spreči hiperpigmentacije izazvane suncem. Napredna spektralna tehnologija kombinuje fotostabilne UVA/UVB filtere širokog spektra1 za veoma visoku UV zaštitu, sa Likokalkonom A koji neutrališe slobodne radikale koje izazivaju UV zraci i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS). Formulacija takođe sadrži i gliciretinsku kiselinu koja podržava sopstveni mehanizam obnove DNK i jedinstveni i patentirani Thiamidol koji deluje na koren uzroka hiperpigmentacije.

Iako je prevencija najbolja, jednom kada se pigmentne mrlje jave Thiamidol klinički i dermatološki dokazano ublažava tamne fleke i sprečava njihovo ponovno javljanje. Eucerin Pigment Control Fluid za zaštitu od sunca SPF 50+  može se koristiti zajedno sa drugim preparatima iz Eucerin Anti-Pigment linije preparata kako bi se ublažile pigmentne fleke.5

5 - Preparate koji sadrže Thiamidol nanosite maksimalno četiri puta dnevno

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku