Masna koža i koža sklona aknama – Zašto joj je potrebna posebna zaštita od sunca?

5 0 minuta čitanja
Prikaži više

Svakoj koži je potrebna zaštita od sunca, ali ovaj članak objašnjava zašto je masnoj i koži sklonoj aknama potrebna posebna zaštita od sunca. U njemu se posmatra kako sunce utiče na kožu sklonu aknama i daju se preporuke kako da se koži pruži zaštita od sunca i nega koja joj je potrebna.

Šta je masna koža i koža sklona aknama?

Reč, „masna“ se koristi da bi se opisao tip kože sa povećanim lučenjem sebuma. Sebum se proizvodi u sebumskim žlezdama kože i prenosi se na površinu kože gde doprinosi zaštiti kože. Masnu kožu odlikuje presijavanje i uvećane vidljive pore. Možete da saznate više o masnoj koži u tipovi kože i oboljenja.

Masna koža ima pojačan sjaj i vidljive pore

Masna koža je sklona komedonima (mitiseri i bubuljice) i oni mogu da dovedu do formiranja akni . Akne su neprenosivo oboljenje kože gde se gnojnice javljaju po licu a često i po vratu, ramenima, leđima kao i na grudima. Možete da saznate više o uzrocima akni i kako se ovo oboljenje razvija u članku šta izazova simptome masne i problematične kože i kako se oni razvijaju u akne? Akne su najčešće kod adolescenata, ali simptomi mogu da se nastave i do, ili da se jave u toku, zrelog doba. Pročitajte više u članku o različitim tipovima akni.

Zašto je koža sklona aknama posebno podložna oštećenju od sunca?

U umerenim količinama sunce je dobro za nas, ali prekomerna izloženost sunčevim zracima može da dovede do kratkotrajnih kao i dugotrajnih oštećenja svih tipova kože uključujući masnu kožu. Možete da pročitate više u Kako UVA, UVB i HEVIS svetlosni zraci utiču na kožu?

Prekomerna i/ili nezaštićena izloženost suncu može da pogorša uzroke i okidače akni što stvari čini gorim umesto boljim:

  • Sunce izaziva isušivanje kože, a čak i masnoj koži je potrebna hidratacija. Kada se koža isuši sebumske žlezde kreću sa ubrzanim radom i ova prekomerna proizvodnja sebuma je jedan od ključnih faza u formiranju simptoma masne i problematične kože.
  • Kada se koža isuši površina se stvrdne. Ovo ometa prirodne procese u kojima se mrtve ćelije kože odbacuju tako da se pore blokiraju i komedoni se javljaju.
  • Sunce takođe dovodi do povećane proizvodnje znoja i ubrzava proces degradacije znoja na koži. Ovo stvara idealno okruženje za širenje bakterije povezane sa aknama.
Sunčeva svetlost može da pogorša akne
Akne mogu da izazovu hiperpigmentacije (PIH)
Lekovi za akne mogu da izazovu osetljivost kože na sunce

Sunčeva svetlost može takođe da bude okidač za posebnu vrstu akni poznatih kao Acne Aestevalis (poznatije kao Majorka akne). Acne Aestevalis se javljaju kada se UVA zrakovi kombinuju sa hemikalijama u određenim vrstama prepata za negu kože i zaštitu od sunca i zatim pokrenu alergijsku reakciju. One se najčešće javljaju kod žena starosti između 25 i 40 koje su imale akne tokom puberteta i možete da pročitate više o njima u različitim tipovima akni .

Osobe sa flekama od akni (problemi sa pigmentacijom koje izaziva post inflamatorna hiperpigmentacija PIH) su posebno podložne daljim problemima sa hiperpigmentacijom. Preterana izloženost suncu i/ili neadekvatna zaštita od sunca mogu da pogoršaju hiperpigmentacije od akni.

Određeni tretmani i lekovi za akne – npr. benzoil peroksid, tretinoin, adapalen i azelainska kiselina – takođe čine kožu podložnijom oštećenju od sunca i povećavaju potrebu za adekvatnom zaštitom od sunca. Možete da pročitate više u tekstu akne i lekovi .

Možete da pročitate više o ovoj temi u tekstu Da li sunce pomaže kod aknama ili ih pogoršava?

Kako mogu da zaštitim svoju masnu/kožu sklonu aknama od sunca?

Najbolji način da zaštitite kožu je da ograničite vreme provedeno na suncu, da ga izbegavate u najintenzivnijim periodima, da nosite zaštitnu odeću i koristite pouzdani preparat za zaštitu od sunca koji vašoj koži pruža nivo zaštite koji joj je potreban. Takođe preporučujemo da koristite preparate za zaštitu od sunca koji su posebno formulisani za masnu kožu i kožu sklonu aknama.

Birajte preparate koji:

  • Imaju laganiju teksturu: ovo ne podrazumeva kompromis u pogledu kvaliteta
  • Su obeleženi kao „nekomedogeni“: ovo znači da ne sadrže sastojke koji mogu da blokiraju pore i da budu okidač za nastanak bubuljica.
  • Aktivno pomažu u rešavanju problema vaše kože kao i da pružaju zaštitu od sunca
  • Su posebno formulisani za masnu kožu i kožu sklonu aknama i koji su klinički i dermatološki dokazano pogodni za vaš tip kože.

Eucerin linija preparata za zaštitu od sunca uključuje nekoliko preparata koji masnoj koži i koži sklonoj aknama pružaju posebnu zaštitu od sunca koja joj je potrebna dok u isto vreme nude Oil control tehnologiju sa L-karnitinom koja kontroliše lučenje sebuma. To su:

Koži koja je na medikamentoznoj terapiji akni potrebna je veoma visoka zaštita od sunca
Eucerin linija preparata za zaštitu od sunca uključuje preprate koji su posebno formulisani za masnu kožu i kožu sklonu aknama

Za masnu/kožu lica sklonu aknama

Eucerin Oil control za zaštitu masne kože od sunca SPF 50+/30: Eucerin Napredna spektralna tehnologija pruža koži sklonoj aknama veoma visoku ili visoku UVA/UVB zaštitu kao i zaštitu od vidljive svetlosti visoke energije¹. Ultra lagana i nekomedogena formulacija pruža koži mat izgled koji traje i do 8h od nanošenja.

Za masnu/kožu tela sklonu aknama

Eucerin Transparentni sprej za zaštitu osetljive kože od sunca SPF50/30 i Eucerin Dry Touch Gel-krem za zaštitu osetljive kože od sunca SPF 50/30: Eucerin Napredna spektralna tehnologija pruža koži sklonoj aknama veoma visoku ili visoku UVA/UVB zaštitu kao i zaštitu od vidljive svetlosti visoke energije¹. Dry touch formulacija takođe podržava mehanizam DNK oporavka same kože. Obe formulacije se brzo upijaju i nisu masne.

Možete da pročitate više o tome kako da rizike izlaganja svedete na minimum, kako da odaberete prave preparate za zaštitu od sunca za vašu kožu i kako da ih najbolje nanosite u članku: Zašto mi je potrebna svakodnevna zaštita od sunca za lice? i Kako bi trebalo da zaštitim svoje lice od sunca?

Ako koristite piling za kožu na bazi hidroksi kiselina ili tretman za ujednačavanje teksture kože kao što je visoko efikasni DermoPure Regenerativni tretman važno je da upamtite da će vam koža biti još osetljivija na sunce. Preporučujemo da koristite preparat uveče i da obavezno koristite visok ili veoma visok faktor zaštite sledećeg jutra.

Ako ste na medikamentoznom tretmanu akni obavezno praktikujte „bezbednu izloženost suncu“: ograničite vreme provedeno napolju, izbegavajte sunce u toku najintenzivnijeg perioda, nosite zaštitnu odeću i koristite veoma visok faktor zaštite od sunca čak i po oblačnim danima.

1 - Ispunjava najviše standarde UVA i UVB zaštite definisane od strane udruženja Cosmetics Europe. Nivoi UVA zaštite koje preparati pružaju su viši od EU preporuka.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku