Uticaj sunca na lice – I kako da zaštitite svoju kožu

8 0 minuta čitanja
Prikaži više

Naše lice, vrat i dekolte su izloženiji suncu od skoro bilo kojeg drugog dela našeg tela. Za njih je pogodna svakodnevna zaštita od sunca koja je posebno formulisana za kožu lica i koja se poklapa sa tipom i stanjem kože. U ovom članku se razmatra kako da zaštitite svoje lice, kako da odaberete prave preparate za vašu kožu i zašto bi trebalo da zaštitu od sunca uključite u svoju jutarnju rutinu nege kože.

Kako sunce utiče na kožu lica?

Sunčevi zraci mogu da oštete strukturu i izgled kože
Koža lica je izloženija spoljašnjim uticajima nego koža na ostatku tela

Umereno izlaganje suncu dobro je za naše zdravlje, ali prekomerna izloženost sunčevim zracima može da izazove kratkotrajna i dugotrajna oštećenja kože. Možete da pročitate više o tome kako sunce utiče na kožu, kako na površinskom tako i na ćelijskom nivou, u članku Kako UVA, UVB i HEVIS svetlosni zraci utiču na kožu?

Različiti tipovi kože različito reaguju na sunce. Naša starost, kao i naš tip kože i njeno stanje, mogu da nas učine osetljivijim na izloženost. Možete da saznate više u člancima Zašto je bebama i deci potrebna posebna zaštita od sunca? i Osetljiva koža: zašto joj je potrebna svakodnevna zaštita od sunca?

Kako starimo naša koža postaje tanja i podložnija oštećenju od sunca
Hiperpigmentacije kao što su pege od sunca (često poznate i kao staračke pege) su često znak oštećenja od sunca

Koža na nekim delovima tela je osetljivija na sunce, i podložnija  više oštećenju od sunca, nego koža na drugim delovima tela. Koža lica je:

 • Tanja: epidermis kože lica debeo je oko 0,12mm dok je na telu prosečno 0,60mm)
 • Izloženija: pošto je najčešće otkrivena, ona je svakodnevno izložena suncu (i drugim elementima)

Sunčanje na odmoru nije jedino sunčanje koje utiče na kožu. UV zraci (posebno UVA) i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) prisutni su celog dana, svakog dana – zimi kao i leti i po oblačnim danima kao i po sunčanim. Naša lica su često jedan od prvih delova naših tela koji pokazuju vidljive znakove oštećenja kože izazvanog suncem kao što su opekotine od sunca, fotostarenje (prevremeno starenje kože izazvano suncem) i hiperpigmentacijaže. I, pošto je stalno izložena, znakovi oštećenja od sunca su posebno vidljivi po našem licu i vratu.

Kako mogu da zaštitim svoje lice od sunca?

Nosite zaštitnu odeću i šešire za sunce kako biste smanjili oštećenje kože
Učinite zaštitu od sunca delom vaše svakodnevne rutine nege kože

Razuman stav prema sunčanju je najbolji način da se rizik oštećenja sunca na vašem licu svede na minumum:

 • Izbegavajte prekomernu izloženost suncu i izbegavajte direktnu izloženost suncu za vreme najintenzivnijih delova dana.
 • Pokrivajte kožu zaštitnom odećom, uključujući šešir i naočare, kad god je to moguće. Šešir za sunce je posebno važan ako ste ćelavi ili imate ređu kosu.
 • Zaštita od sunca može da pomogne u smanjivanju oštećenja DNK, fotostarenja (prevremenog starenja izazvanog suncem) i hiperpigmentacija. Odaberite preparat za zaštitu od sunca koji pruža adekvatni nivo zaštite za vašu kožu i spoljašnje uslove i koji je, idealno, posebno formulisan za vaš tip i stanje kože.
 • Postarajte se da zaštita od sunca postane deo vaše jutarnje rutine za negu kože i nanosite je čak i po oblačnim danima.
 • Ne zaboravite na vrat i, ako će biti izložen a niste ga već zaštitili kremom za zaštitu od sunca, vaš dekolte
 • Obratite posebnu pažnju kada ste na suncu i koristite veoma visoki faktor zaštite. Ako koristite određene lekove (kao što su oni koji se prepisuju za akne) ili ako ste nedavno odradili hemijski piling ili laserksi tretman.

Za savete o tome kako da negujete kožu na drugim delovima tela pročitajte u članku Kako bi trebalo da zaštitim svoje telo od sunca? Da saznate najbolji način da štitite mladu kožu pročitajte članak Zašto je bebama i deci potrebna posebna zaštita od sunca?

Kako bi trebalo da odaberem pravi preparat za zaštitu od sunca za svoje lice?

Odaberite preparat za zaštitu lica od sunca koji je posebno formulisan za vaš tip i stanje kože

Tražite preparate koji:

 • Ne štite kožu samo od UVA i UVB zračenja, već pružaju i zaštitu i od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS)
 • Pružaju adekvatan nivo zaštite za vašu kožu
 • Su posebno formulisani tako da odgovaraju vašem tipu i stanju kože i koji pomažu u rešavanju problema sa kožom koje možda imate

UVA i UVB zaštita i zaštita od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS) za lice

Svi preparati za lice u Eucerin liniji preparata za zaštitu od sunca sadrže Eucerin inovativnu Naprednu spektralnu tehnologiju koja kombinuje fotostabilne UVA/UVB filtere¹ širokog sprektra za visoku UV zaštitu sa Likokalkonom A, moćnim antioksidansom koji deluje tako što neutrališe slobodne radikale koje izazivaju UV zraci i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS). Formulacije takođe sadrže Gliciretinsku kiselinu koja stimuliše sopstveni mehanizam obnavljanja DNK kože.

1 - Ispunjava najviše standarde UVA i UVB zaštite definisane od strane udruženja Cosmetics Europe. Nivoi UVA zaštite koju preparati pružeju su viši od EU zahteva.

Adekvatan nivo zaštite za kožu vašeg lica

Osobe sa bledom kožom su posebno podložne oštećenju od sunca
Hemijski pilinzi mogu da povećaju osetljivost kože na sunčeve zrake

Preparati za zaštitu od sunca dostupni su u četiri različita nivoa zaštite: nizak (faktor 6 do 10), srednji (15 do 25), visok (30 do 50) i veoma visok (50+). Što je viši faktor zaštite to je bolje zaštićena vaša koža.

Preporučujemo da:

 • Uvek koristite visok ili veoma visok SPF na koži lica
 • Ako koristite lekove koji povećavaju osetljivost vašeg lica na sunce (kao što su određeni lekovi za akne) ili ste nedavno odradili hemijski piling ili laserski tretman na vašem licu, trebalo bi da pokušate da izbegavate direktnu izloženost suncu i da koristite veoma visoki SPF
 • Odaberete SPF koji odgovara na potrebe vaše kože: na primer, bledoj koži ili koži koja je posebno osetljiva na sunce pogoduje veoma visoka zaštita od sunca
 • uzmite u obzir intenzitet sunca i količinu vremena koje ćete provesti na njemu: sunce je najjače za vreme letnjih meseci, kada ste višoj nadmorskoj visini i kada ste blizu ekvatora.

The Eucerin linija preparata za zaštitu od sunca uključuje izbor preparata za lice koji nude visoku i veoma visoku zaštitu od sunca.

Zaštita lica od sunca koja je prilagođena vašem tipu kože, stanju i problemima

Za kožu su korisni preparati za zaštitu od sunca koji su posebno formulisani da odgovore na njene specifične potrebe.

Masna i/ili koža sklona aknama

Potražite preparate sa laganijom teksturom i obratite pažnju da su „nekomedogeni“ (što znači da ne sadrže sastojke koji mogu da blokiraju pore i izazovu bubuljice). Uz zaštitu od sunca vrhunskog kvaliteta, Eucerin Gel krem Oil Control za zaštitu od sunca SPF 50+ ili SPF 30 sadrži i Oil control tehnologiju za regulisanje sebuma sa L-Karnitinom za poboljšanje stanja kože. Ultra lagani gel-krem daje koži mat efekat i do 8h. Saznajte više u članku: Masna koža i koža sklona aknama: zašto joj je potrebna svakodnevna zaštita od sunca?

Prevremeno starenje

Sunce je odgovorno za 90% prevremenog starenja kože2. Možete da saznate više u članku Šta izaziva fotostarenje i kako mogu da ga sprečim? Svi Eucerin preparati za zaštitu lica od sunca štite kožu od fotostarenja ali, ako su vam znakovi starenja primarna briga za kožu, probajte Eucerin Anti-age Fluid za zaštitu od sunca SPF 50 ili SPF 30. Formulacija sadrži hijaluronsku kiselinu kratkog i dugog lanca koja popunjava bore i vidljivo smanjuje znakove starenja. Ako vam se više dopada tonirani preparat probajte Eucerin Anti-age Tonirana krema za zaštitu od sunca SPF 50+ Svetlu ili Tamnu koja takođe sadrži pigmente boje koji trenutno ujednačavaju ten.

Hiperpigmentacije

Ukoliko ste prvenstveno zabrinuti zbog hiperpigmentacije na licu, probajte Eucerin Pigment Control Fluid za zaštitu od sunca SPF 50+. Pored Eucerin napredne spektralne tehnologije, on sadrži gliciretinsku kiselinu (koja podržava sopstveni mehanizam obnove DNK) i Thiamidol.

Suva i atopična koža

Koža sa atopijskim dermatitisom je veoma osetljiva i pogoduje joj zaštita od sunca koja klinički i dermatološki dokazano odgovara na njene potrebe. Eucerin Krema za zaštitu osetljive kože od sunca SPF 30 ili SPF 50+ pruža suvoj i atopičnoj koži umirujuću negu koja joj je potrebna.

Alergije na sunce

Iako je češća na drugim delovima tela, nekim osobama se polimorfna erupcija svetlosti javlja i na licu. Eucerin Krem-gel za zaštitu od sunca i alergija SPF 50 sadrži alfa-glukozilrutin koji pomaže u sprečavanju alergija izazvanih suncem i može da se koristi za lice kao i za telo. Možete da saznate više o tome kako da negujete kožu sklonu alergijama u Alergije na sunce: kako mogu da sprečim PLE i da zaštitim svoju kožu sklonu alergijama?

Svi Eucerin preparati za lice su klinički i dermatološki dokazano pogodni za osetljivu kožu.

Saznajte više o Eucerin liniji preparata za zaštitu od sunca za telo u članku: Kako bi trebalo da zaštitim svoje telo od sunca?

 

2 - Ramos-e-Silva et al. „Anti ejdžing kozmetika: Činjenice i kontroverze“. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8

Eucerin linija za zaštitu od sunca vrhunskog kvaliteta

Kako bi trebalo da nanesem zaštitu od sunca na svoje lice?

Lako je promašiti delove kao što su zadnji deo vrata

Nanesite zaštitu od sunca ujutru posle, ili umesto, vašeg uobičajenog preparata za dnevnu negu. Postarajte se da ne izostavite uši, zadnji deo vrata i, ako nemate kosu ili je ona retka, vaše teme. Obratite pažnju da izbegnete kontakt sa očima.

Sa Eucerin preparatima za zaštitu od sunca koža će vam biti trenutno zaštićena tako da nije potrebno da čekate i možete odmah da nanesete šminku ako to želite.

Kolika je odgovarajuća količina preparata za moje lice?

Uopšteno govoreći, debela linija preparata koja ide od vrha vašeg srednjeg prsta do zgloba najčešće je dovoljna da se prekriju lice, vrat i dekolte. Naravno, ako provodite vreme na suncu važno je da ponovo nanosite zaštitu lica od sunca redovno i temeljno, posebno posle plivanja i brisanja peškirom.

Možete da saznate više o tome koliko je preparata potrebno za različite delove tela u Kako bi trebalo da štitim svoje telo od sunca?

Da li bi trebalo da koristim isti preparat za moj vrat i dekolte?

Preporučujemo da svakodnevno nanosite zaštitu od sunca na vaš vrat i dekolte (ako će on biti izložen). Ako je vreme sunčano, i ako takođe koristite preparat za zaštitu tela od sunca, onda možete da nanesete njega na dekolte ako vam to više odgovara.

Vaše šake su takođe svakodnevno izložene suncu. Umesto da koristite preparat za telo, možda će vam biti lakše da utrljate vaš preparat za zaštitu lica na vaše šake u sklopu jutarnje rutine.

Zaštita lica od sunca može da pomogne u sprečavanju ćelijskog DNK oštećenja, fotostarenja (prevremenog starenja izazvanog suncem) i hiperpigmentacija te bi zaštitu lica od sunca trebalo smatrati ravnopravnim delom svakodnevne rutine nege kože kao i pranje, toniranje i hidriranje. Preparat za zaštitu od sunca vrhunskog kvaliteta, zajedno sa razumnim pristupom prema dužini vremena provedenog na suncu, pomoći će da vam koža izgleda zdravo i mlado duže.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku