Vitamin C – Zašto je dobar za vašu kožu?

3 0 minuta čitanja
Prikaži više

Vitamin C je neophodan za naše ukupno zdravlje. Ovaj članak objašnjava koliko je važan i za zdravlje kože i posmatra njegovu ulogu antioksidansa i u proizvodnji i zaštiti kolagena. Sve popularniji kao sastojak za negu kože, razmatramo kako pomaže u sprečavanju prevremenog starenja i ulogu koju može da igra u svakodnevnoj anti-age rutini za negu svih tipova kože.

Soluciones

SOLUCIÓN RECOMENDADA

Zašto je Vitamin C dobar za kožu?

Pošto je moćan antioksidans, Vitamin C neutrališe slobodne radikale koji izazivaju oksidativni stres u koži koji dovodi do njenog prevremenog starenja. On je takođe neophodan za proizvodnju kolagena u ćelijama kože, što pomaže u održavanju strukture kože i odlaganju znakova starenja.

Vitamin C kao antioksidans

Vitamin C dokazano pomaže u neutralisanju slobodnih radikala u našem telu koji dovode do oksidativnog stresa. Ovo pomaže u sprečavanju prevremenog starenja kože i odlaganju vidljivih znakova biološkog starenja kože. Oksidativni stres dovodi do bezizražajne kože umornog izgleda i Vitamin C joj daje podsticaj koji joj je potreban da bi izgledala mlađe i svežije. Možete da saznate više u Šta su slobodni radikali i kako utiču na kožu?

Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže koži u borbi protiv štetnih slobodnih radikala

Vitamin C i kolagen

Koncentracija kolagen u koži opada kako starimo, a Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena

Kolagen je prirodna supstanca naše kože koja joj daje čvrstinu. Imamo ga puno dok smo mladi i on doprinosi čvrstom i ujednačenom izgledu kože. Kako starimo, kolagen opada, i ovo opadanje dosta doprinosi formiranju finih linija i bora i gubitku volumena i kontura u koži koja stari.

Vitamin C pomaže na dva načina. Prvo, on je neophodan za proizvodnju kolagena u ćelijama kože. Drugo, pošto je moćan antioksidans, Vitamin C pomaže u zaštiti kože od slobodnih radikala koji razgrađuju ćelije koje proizvode komponente kože kao što su kolagen u ubrzavaju njenu degradaciju.

Attention

Kako mogu da se postaram da moja koža dobija Vitamin C koji joj je potreban?

Vaše telo ne može da proizvodi Vitamin C, tako da se oslanja na vas da mu pružite zalihe. Pošto naša tela ne mogu da skladište Vitamin C, pomaže ako unosite i/ili nanosite ovaj hranljivi sastojak svakodnevno.

Vitamin C je takođe sve više u upotrebi u preparatima za negu kože. On se koristi kako bi koži pružio dodatnu energiju i kako bi održao njen mladalački, zdrav i blistav izgled.

Ishrana bogata Vitaminom C

Lisnato zeleno povrće je dobar izvor Vitamina C

Zdrava balansirana ishrana bogata Vitaminom C je neophodna kako za ukupno zdravlje tako i za zdravlje kože. Jedite puno svežeg voća i povrća kao što su lisnati zeleniši, paradajz i citrusno voće.

Vitamin C i nega kože

Vitamin C je sve popularniji u preparatima za negu kože jer pruža koži dodatnu energiju i učestvuje održavanju njenog mladalačkog i blistavog izgleda.

Jedna od blagodeti upotrebe preparata za negu kože bogatih Vitaminom C jeste da možete da osigurate da ga nanosite tačno gde je potreban. Ali nisu svi preparati za negu lica isti i postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

  • Vrsta Vitamina C: neke vrste Vitamina C, kao što je L-askorbinska kiselina, su aktivniji od drugih i dokazani kao sastojci za negu kože.
  • Koncentracija: Istraživanja su pokazala da, kako bi imao uticaj na ćelije kože, preparat mora da sadrži barem 8% Vitamina C. Formulacije sa preko 20% ne povećavaju delotvornost a mogu i da izazovu iritacije.1 
  • „Svežina“: Čist Vitamin C se deaktivira kada je izložen kiseoniku tako da je najefikasniji u preparatu čiji mehanizam nanošenja omogućava da se sveže kombinuje sa ostatkom formulacije.

Eucerin koristi 10% čiste i sveže aktivirane L-askorbinske kiseline u Eucerin Hyaluron-Filler Serumu sa vitaminom C. Formulacija je dodatno obogaćena Hijaluronskom kiselinom kratkog lanca (koja efikasno hidrira i popunjava bore) i Likokalkonom A (još jednim antioksidansom koji deluje zajedno sa Vitaminom C i neutrališe slobodne radikale izazvane vidljivom svetlošću visoke energije HEVIS). Pogodan je za sve tipove kože i klinički i dermatološki je dokazano da jača kožu i popunjava bore. Efekat je glatka, sveža i blistava koža već nakon sedam dana.

 

1 Fitzpatrick RE, Rostan EF. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol Surg. 2002; 28(3): 231-236

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku