Znakovi starenja – Osetljiva koža koja stari

5 0 minuta čitanja
Prikaži više

Kada proces starenja započne, počinje da se menja struktura kože. Ove promene se spolja odražavaju na teksturu i izgled kože.

Usled smanjenog nivoa prirodnih supstanci, koje koži daju njenu zategnutost i mladalački izgled, pojavljuju se fine linije i bore. Kako unutrašnje strukture dalje slabe, pojavljuje se gubitak volumena kože ili gubitak čvrstine. Takođe, koža može postati osetljivija.

Znakovi & Simptomi

KAKO PREPOZNATI OSETLJIVU KOŽU KOJA STARI

Koža lica koja je osetljiva može imati različite znakove i simptome. Može biti propraćena svrabom, osećajem zategnutosti ili osipom.

Povrh toga, počev od 25. godine, prvi znakovi starenja postaju vidljivi na površini. Najupadljivije su fine linije i bore, gubitak volumena i gubitak čvrstine i elastičnosti kože.
Međutim, nisu sve promene vidljive. U slučaju osetljive kože koja stari, najuočljivija promena se odnosi na to kako se koža oseća.

Starenje utiče na različite slojeve kože

Posle 25. godine, godišnje smanjenje kolagena i elastina dovodi do promene strukture dermalnog tkiva.
Smanjenje broja ćelija koje skladište lipide može dovesti do bora, na primer oko nosa i usta.

1. Epidermalni slojevi
Zbog sporije smene ćelija i smanjenje proizvodnje lipida na površini kože, postoji veća verovatnoća pojave grube i suve kože. Kako ovaj sloj kože stari, tako postaje osetljiviji na UV zračenje. Koža teže zaceljuje, a slabljenje imuniteta može dovesti do povećane učestalosti kožnih infekcija, uz sporije zarastanje rana. Koža može postati manje otporna i češće biti iritirana.

2. Dermalni slojevi
Posle 25. godine, dolazi do smanjenja od 1% godišnje nivoa kolagena, jednog od gradivnih elemenata kože. Zajedno sa smanjenjem nivoa elastina, to dovodi do  promene strukture dermalnog tkiva. Struktura kože je narušena i nastaje veća verovatnoća pojave bora. Elastičnost je smanjena, čineći kožu podložnijom oštećenjima i popucalim kapilarima. Smanjen protok krvi znači manje efikasno snabdevanje površine kože hranljivim materijama i kiseonikom. To dovodi do smanjenja rumenog sjaja koji krasi mladalačku kožu.

Kako koža koja stari izgleda i kakav osećaj nam pruža

Smanjenje nivoa hijaluronske kiseline i koenzima Q10 pogoršava neizbežne procese starenja.
Različiti simptomi, kao što su crvenilo, isušenost, zategnutost i osetljivost na spoljne faktore mogu biti pokazatelji osetljive kože.

Koža lica je naročito tanka i osetljiva, što je čini podložnijom oštećenjima i iritaciji  izazvanim spoljnim faktorima. Prirodni, neizbežni procesi starenja dovode do smanjene sposobnosti kože da reguliše vlažnost, da se regeneriše i zaštiti. To se dešava kada je barijerna funkcija kože narušena i pogoršana prirodno smanjenim nivoima supstanci kao što je hijaluronska kiselina, koja hidrira slojeve kože. 

Osetljiva koža koja je pogođena prevremenim starenjem može imati sledeće simptome:

 • Crvenilo
 • Isušenost i gruba tekstura
 • Fine linije i bore
 • Osećaj zategnutosti
 • Pojačana osetljivost na spoljne faktore

Uzroci & Okidači

ŠTA PROUZROKUJE OSETLJIVU KOŽU KOJA STARI?

Mladalačka koža sadrži prirodne supstance čiji nivo je takav da održava dobro funcionisanje kože. Kada nastupi proces opšteg starenja kože, promena u nivou ovih supstanci utiču na izgled i stanje kože. Jedna od ovih suspstanci, koenzim Q10, deluje dajući energiju ćelijama kože kako bi se poboljšala njihova regenerativna funkcija i kako bi bile sposobne za svoju efikasniju popravku i ponovnu izgradnju.

Nedostatak koenzima Q10 dovodi do smanjenog kapaciteta ćelijske regeneracije, što znači da koža postaje osetljivija na oštećenja izazvana oksidativnim stresom. Ovo može dovesti do osetljivosti kože koja pokazuje znake preranog starenja, kakvi su fine linije, bore i suva površina kože.

Doprinoseći Faktori

ŠTA JOŠ UTIČE NA OSETLJIVU KOŽU KOJA STARI?

Pored neizbežnih procesa starenja koji se odigravaju u koži, uključujući smanjenje ćelijske energije koje prati starenje kože, postoji niz dodatnih faktora koji mogu doprineti pojavi osetljive kože koja stari.

Oksidativni stres

Stresan i užurban stil života može pokrenuti oksidativni stres.

Oksidativni stres igra značajnu ulogu u biološkim procesima koji ubrzavaju starenje kože. Do njega dolazi kada određeni faktori načina života i izloženost  određenim supstancama prouzrokuju stvaranje slobodnih radikala - nestabilnih molekula koji napadaju unutrašnju ćelijsku strukturu kože, čineći je slabijom i sklonijom ispoljavanju vidljivih znakova prevremenog starenja, kao što su boregubitak volumena i gubitak čvrstine i elastičnosti kože.

Faktori načina života koji mogu doprineti oksidativnom stresu mogu biti:

Sunce
Nezaštićeno izlaganje UV zračenju je primarni uzrok starenja kože. Pored toga što ubrzava razgradnju kolagena, koji koži daje strukturu, izlaganje UV zračenju može izazvati zapaljenje i opekotine, što takođe može učiniti kožu osetljivijom.

Pušenje
Nikotin i otrovne hemikalije prisutne u cigaretama utiču na zdravlje ćelija i otežavaju njihovo efikasno funkcionisanje.

Rešenja

REŠAVANJE PROBLEMA OSETLJIVE KOŽE KOJA STARI

Ključni sastojci

Osim izbegavanja navedenih faktora koji su vezani za stil života, postoje brojni aktivni sastojci za koje je dokazano da smanjuju znakove osetljive kože koja stari.

 • Koenzim Q10
  Koenzim Q10 je supstanca koja se prirodno nalazi u organizmu i pomaže ćelijama da pretvore hranljive sastojke u energiju. Preparati za negu kože koji sadrže koenzim Q10 daju energiju i ojačavaju ćelije a takođe i pospešuju obnavljanje ćelija.
  Koenzim Q10 je moćni antioksidans. Pomaže koži da ostane zategnuta duže vremena i daje joj sposobnost da neutrališe slobodne radikale koji su nastali pod uticajem faktora spoljašnje sredine, kakvi su UV zraci i zagađenje. Oni doprinose razgradnji kolagena i elastina što dovodi do pojave prvih znakova starenja kakvi su fine linije i bore.
 • Hijaluronska kiselina
  Hijaluronska kiselina je supstanca koja nastaje u samoj koži. Jedna od njenih ključnih funkcija je zadržavanje vlage i može da veže količinu vode do 30 puta veću od sopstvene molekularne težine. Kako starimo, prirodna sposobnost kože da sintetizuje hijaluronsku kiselinu slabi i počinju da se pojavljuju i produbljuju bore. Preparati kao što je linija Eucerin Hyaluron-Filler, koji sadrže hijaluronsku kiselinu, mogu doprineti ublažavanju isušenosti karakteristične za osetljivu kožu koja stari.
 • Ceramid-3
  Ceramidi se prirodno nalaze u gornjim slojevima kože. Oni su vrsta lipida koja čini deo barijere kože odgovorne za zadržavanje vlage i odbijanje iritirajućih elemenata iz spoljne sredine. Kod suve kože često postoji manjak ceramida. Dodavanje ceramida u preparate za negu kože može pomoći jačanju barijerne funkcije kože, ublažavanju isušenosti kože i sprečavanju iritacije.

Osetljivoj koži je potrebna posebna nega, koja bi trebalo da bude visokopodnošljiva i da ne iritira kožu. Liniju Eucerin Q10 ACTIVE dobro podnosi čak i veoma osetljiva koža i, zahvaljujući koenzimu Q10, ima dodatna svojstva protiv starenja

Rutina nege kože

Eucerin DermatoCLEAN Blago mleko za čišćenje je pogodno za osetljivu kožu.

Važno je nežno tretirati osetljivu kožu koja stari dnevnom rutinom nege lica koja neće iritirati ili pogoršati postojeće simptome. Upotreba blagih preparata za čišćenje bez veštačkih boja i mirisa, kao što je linija Eucerin DermatoCLEAN, može doprineti ograničavanju osetljivosti.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku