Žena levom rukom dodiruje lice.

Znakovi starenja Opšte starenje kože

Negde oko 25-te prvi znaci starenja postaju vidljivi. Obično se prvo pojavljuju  fine linije, a zatim vremenom postaju primetne i boregubitak volumena i gubitak elastičnosti.

Naša koža stari iz puno različitih razloga. Mnogi su potpuno prirodi i neizbežni. Međutim, postoji nekoliko koji dovode do prevremenog starenja kože i na njih možemo uticati. Holistički pristup životnim navikama i nezi kože pomaže da se smanje vidljivi znaci starenja i spreči prevremeno starenje kože.

Ukoliko razumemo načine na koji unutrašnji i spoljašnji faktori utiču na struktutu i funkcionisanje kože, naši izbori nege i rerapije kože biće pravilniji.

ZNAKOVI & SIMPTOMI

Vidljivi znakovi starenja kože

Opšte starenje kože se ispoljava na tri načina. Svaki od njih na drugačiji način utiče na izgled lica.

Bore
Prvi vidljivi znaci starenja, od 25.godine pa na dalje, su fine linije i bore. Javljaju se na različitim mestima na licu i lako ih je uočiti. Prvo se javljaju kao fine linije. Ove male, plitke bore postaju primetnije kod spoljnih uglova oka - zovemo ih još i smejalice ili vranine noge. Bore na celu se javljaju u obliku horizontalnih linija. Uzrokuju ih izražajnost lica, ali postaju upadljivije vremenom. Male uspravne linije u korenu nosa uzrokuje mrgođenje. Dublje nasolabijalne bore, nastaju između nosa i usta. Uzrok njihovog natanka je opuštanje kože koje je najčešće povezano sa gubitkom volumena i, kako koža dalje stari, sa gubitkom elastičnosti.

Gubitak volumena
Iako ga nije uvek lako prepoznati, gubitak volumena je takođe ponekad poznat i kao opuštena koža, gubitak kontura, "ćureći vrat", "pileća koža" ili ispijen izgled. Za razliku od gubitka volumena ili bora, on menja ukupan izgled lica na načine koji su transformativni ali koje je teško utvrditi. Smanjenje volumena i opuštene konture lica povezane sa gubitkom volumena primarno mogu dati licu negativan, tužan ili iscrpljen izgled. To može dovesti do pogrešnog tumačenja raspoloženja ili pogleda na svet osobe.

Gubitk elastičnosti i duboke bore
Oko 50-te godine se javlja gubitak elastičnosti i zategnutosti, struktura kože slabi i javljaju se duboke bore. Kako koža postaje zrela, postaje i suvlja, deluje krhko i gubi blistavost mladosti.

Starija žena sa borama oko usta i očiju.
Struktura kože se menja tokom vremena. Fine linije i bore su obično prvi vidljivi znaci starenja kože.
Žena rukom povlači kožu brade.
Opuštanje kože je znak gubitka čvrstine.
Starija žena rukom dodiruje levi obraz
Kako koža gubi elastičnost, postaje manje zategnuta i javljaju se duboke bore.
UZROCI & OKIDAČI

Koža stari usled kombinacije fakora, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Razumevanje ovih uzroka nam pomaže da, kako koža stari, ublžimo znake starenja i sprečimo preveremeno starenje kože.

Koža stari u svakom svom sloju

Promene koje se dešavaju u svim slojevima kože, na površini se vide kao znaci starenja.

Epidermis
Usporeno obnavljanje ćelija i smanjena sinteza lipida znače veću veovatnoću pojave suve i grube kože na površini. Kako ovaj sloj kože stari, postaje sve osetljivii na UV zračenje. Sposobnost samo-oporavka kože je smanjena, opadanje imuniološke funkcije znači i veći rizik od kožnih infekcija, kao i sporije zarastanje rana.

Dermis
Od 25-te godine, koncentracija kolagena, jednog od glavnih gradivnih elemenata kože, opada 1% godišnje. Srtuktura kože se narušava i javljaju se fine linije i bore. Kako koža stari, elastičnost opada i javljaju se duboke bore. Opada i proizvodnja hijaluronske kiseline, kojom mlada koža obiluje, pa se smanjuje sposobnost čelija da vežu vodu i postaju suvlje. Ćelije dermisa postaju i slabije, podložnije ostećenjima i pucanju kapilara. Lošija  mikrocirkulacija znači i lošije snabdevanje tkiva kiseonikom i hranljivim materijama. To kao posledicu ima gubitak svežine i blistavosti mladalačke kože.

Hipodermis
U dupljim slojevima kože, najupadljivija promena tiče se smanjenja broja adipocita . ćelija u kojima se skladište lipidi. To se ogleda u gubitku volumena, dubokim borama, upalim obrazima i smanjenig sposobnosti zarastanja rana. 

Grafički prikaz kože i njenih slojeva.
Starenje izaziva promene u svakom sloju kože, utičući i na njen oblik i na supstance u njoj.

Unutrašnji uzroci starenja

Neki od uzroka starenja kože lica su neizbežni i ne mogu se promeniti. Naša biološka starost određuje strukturne promene u koži i efikasnost ćelijskih funkcija. One usporavaju sa svakom godinom koja prođe.

Sporiji dotok krvi u kožu znači manji dotok hranljivih materija i kiseonika površinskim slojevima kože. Blistav ten, koji je odlika mladosti, bledi i koža poprima umoran izgled.

Genetika igra ključnu ulogu u tome kako koža stari. Etničko poreklotip kože sa kojim se rađamo utiču na to koliko brzo će se javiti znaci starenja na koži. Na primer, svetla osetljiva koža je sklonija ranijoj pojavi bora, dok je koža azijata sklonija pojavi hiperpigmentacija, a bire se javljaju kasnije. Godinama uslovljena suvoća kože takođe moze titi posledica generike.

Pročitajte više o tome kako etnička pripadnost utiče na vašu kožu

Grafički prikaz mlade kože i njenih veza između slojeva.
Kod mlade kože, jake veze između slojeva znače efikasno snabdevanje vidljivih slojeva vlažnošću i hranljivim materijama.
Grafički prikaz starije kože sa usporenim vezama između slojeva.
Vremenom ove veze i sistemi usporavaju, postajući manje efikasni. Rezultat je vidljivo starenje kože.

Spoljni uzroci starenja

Spoljašnji faktori koji ubrzavaju starenje kože su svi posledica jednog procesa - oksidativnog stresa - koji oslobađa slobodne radikale, molekule koji u elektronskom omotaču sadrže po jedan nespareni elekktron. Slobodni radikali ubrzavaju sttarenje tako što oštećuju ćelijske strukture.

U redovnim okolnostima, slobodne radikale hvataju i neutrališu antioksidansi u koži: molekuli sa sposobnošću da ih zaustave. Međutim, kako vreme odmiče, kapcitet kože da inaktivira slobodne radikale opada. Rezultat je oštećenje svih komponenti ćelija kođe. Različite životne navike su okidač oksidativnog stresa ili ga mogu ubrzati.
započinju i ubrzavaju brojni faktori koji su sastavni deo nečijeg stila života.

Sunce
Izlaganje sunčevim zracima je primarni spoljni faktor odgovoran za
starenje kože putem oksidativnog stresa. Oštećenje kože izazvano dužim, svakodnevnim izlaganjem UV zracima zove se foto-starenje, koje je takođe krivac za neujednačenu pigmentaciju.

Zagađenje
Izlaganje kože zagađenju, koje je najprisutnije u gradovima, može dovesti do oslobađanja po kožu štetnih slobodnih radikala. Pored toga, zagađenje pogoršava efekte izlaganja suncu, time ubrzavajući oksidativni stres.

Pušenje
Hemikalije i nikotin u cigaretama odgovorni su za ogroman rast količine slobodnih radikala u koži. Kao i zagađenje, pojačavaju intenzitet efekata izlaganja suncu, dovodeći do oksidativnog stresa.

Donji deo ženinog lica sa pegama.
Pege i hiperpigmentacija posledica su pokušaja kože da se zaštiti od štetnih efekata sunčevih zraka.
Žena u gradu sa saobraćajem u pozadini.
Zagađenje u gradovima može ubrzati efekte oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, naročito kada se spoji sa izlaganjem suncu.

Ishrana
Antioksidansi su molekuli koji mogu da neutrališu slobodne radikale koji oštećuju koću, ubrzavajući proces starenja kože. Dijeta siromšna antioksidansima neće doprineti usporavanju procesa starenja kože. Konzumiranje voća i povrća bogatog antioksidansima je važan deo brige o našoj koži kako starimo.

Nedostatak nege
Koža koju ne negujemo će stariti brže. Temeljno čišćenje korišćenjem proizvoda koji odgovaraju datom tipu kože, uz redovnu primenu proizvoda koji neguju kožu,  ujmereni su da zadovolje njene potrebe, mogu značajno uticati na kožu. Efikasna zaštita od sunca je ključna za prevenciju prevremenog starenja kože.

REŠENJA

Ublažavanje efekata starenja

Kakda razumemo procese starenja kože, donosimo bolje odluke i izbore o nezi. Tri osnovna znaka starenja, fine linije i bore, gubitak volumena i gubitak elastičnsti i duboke bore obrađeni su u zasebnim člancima detaljnije. Ako ste i dalje neodlučni u izboru preparata koji će najbolje zadovoljiti potrebe vaše kože, naš test o koži može biti od pomoći.

Holistički pristup životnim navikama i zaštita od sunca mogu sprečiti prevremeno starenje kože i smanjiti vidljive znake starenja kože.

Način života
Oksidativni stres je glavni spoljni faktor starenja kože, pa bi sve
eventualne promene načina života trebalo da budu usmerene na što veće moguće umanjivanje njegovih efekata.

Ishrana
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem obezbediće unos antioksidanasa koji mogu doprineti ograničavanju štetnih efekata slobodnih radikala na koži. Ishrana bi trebalo da bude što raznovrsnija, ali za neke namirnice je dokazano da su naročito bogate antioksidansima i da čak mogu imati zaštitni efekat za kožu: šargarepe, kajsije i drugo narandžasto i žuto voće i povrće, borovnice, lisnato zeleno povrće, paprike babure, paradajz, pasulj i druge mahunarke, riba - posebno losos i orašasti plodovi.

Pored biranja odgovarajuće hrane, postoje dokazi koji ukazuju da bi neke namirnice trebalo izbegavati. Ishrana suviše bogata mastima i ugljenim hidratima dokazano podstiče starenje.

Pušenje
Pušenje značajno ubrzava starenje, smanjujući elastičnost i dajući koži umoran izgled. Prestanak pušenja doprineće poboljšanju izgleda kože, zahvaljujući izbacivanju hemikalija i nikotina prisutnih u cigaretama.

Žena spava.
Dovoljno sna može pomoći kao deo holističkog preventivnog pristupa starenju.
Žena drži krišku paradajza nabodenu na viljušku.
Konzumiranje veće količine odgovarajućih namirnica može biti deo holističkog pristupa prevenciji.

Nega kože
Koža se menja u svakom životnom dobu i način na koji se neguje trebalo bi da bude u skladu se potrebama koje se menjaju sa protokom vremena.

Dobra rutina nege kože je izuzetno važan deo holističkog pristupa tretiranju znakova starenja: gubitka volumena, gubitka gustine, bora i sa njima povezanim problemima, kao što je suvoća izazvana starenjem ili osetljiva koža koja stari.

Ako vam je koža zdrava, dobra nega će osigurati da bude u dobrom stanju duže. Ukoliko nije, stalna rutina nege će dobrineti da bude. Rutina nege kože treba da se sastoji iz tri koraka: čišćenja, nege i zaštite od sunca.

Čišćenjem se uklanja šminka, nečistoće i hemijski agensi sa površine kože. Ovo je ključan korak, jer hemikalije koje potiču od zagađenog vazduha mogu biti okidači oksidativnog stresa.

Primena preparata za negu ispunjava i hidrira kožu ukoliko se koriste odgovarajući proizvodi namenjeni rešenju problema starenja kože koji je primarni problem. Fokusiranje na rešenje problema i primenom pravih proizvoda, sa aktivnim sastojcima kao što su hijaluronska kiselinaglicin-saponin ili koenzim Q10, može se poboljšati izgled kože. Zaštita kože od dejstva UV zraka je najvažniji korak u prevenciji budućeg starenja kože. Pri izboru SPF proizvoda treba imati na umu tip i stanje, tj eventualne probleme kože.  

Pročitajte više o zaštiti lica od sunca.

Kreme sa pigmentima u boji se takođe mogu koristiti radi ujednačavanja boje kože i korekcije tena. Izaberite onu koja se lako raspoređuje po površini i ne stvara naslage u linijama kože, kako biste učinili da koža izgleda mlađe.

Sredovečna žena obema rukama drži lice.
Redovno čišćenje lice može ukloniti hemikalije koje mogu izazvati oksidativni stres.
Lice žene sa negujućim flasterima ispod očiju.
Hidratantni flaster za područje ispod očiju i hidratantne maske za lice mogu poboljšati izgled kože.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter