Koža koja stari – Prevencija

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Naša koža počinje da stari oko 25. godine. Moguće je napraviti široku podelu razloga opšteg starenja kože na dve vrste: unutrašnji i spoljni. Unutrašnji faktori su prirodni, usled hronološkog starenja i genetike i ne mogu se promeniti. Međutim, spoljne faktore je moguće kontrolisati kroz holistički pristup prevenciji.

Struktura kože koja stari

Kako struktura kože stari

Starenje se dešava zbog kombinacije prirodnih, unutrašnjih i spoljnih faktora načina života, Opšte starenje kože odigrava se u svakom delu strukture kože.

Starenje kože pogađa svaki sloj (1. Epidermalne slojeve, 2. Dermalne slojeve, 3. Subdermalne slojeve) kože na drugačiji način.

Koža se sastoji od tri različita sloja: epidermalnog, dermalnog i subdermalnog. Starenje se može javiti u svakom sloju, pri čemu svaki od njih pokazuje različite znakove starenja.

Epidermalni slojevi

  • Promene: sporija smena ćelija, smanjena proizvodnja lipida.
  • Spoljni znakovi: grublja, suvlja tekstura sa finim linijama i borama. Osetljiviji na UV zračenje, manje efikasan proces zaceljenja i veća podložnost infekciji.
Dermalni slojevi

  • Promene: smanjenje količine kolagena od 1% godišnje i smanjenje nivoa elastina. Oslabljen protok krvi.
  • Spoljni znakovi: Manje elastična koža koja je podložnija oštećenjima i borama. Gubitak gustine i blistavosti. Slabljenje rumenog sjaja povezanog sa mladom kožom.

Subdermalni slojevi

  • Promene: smanjenje broja i veličine ćelija lipida. Smanjena sposobnost diferencijacije.
  • Spoljni znakovi: gubitak volumena, dublje bore i upali obrazi. Loše zarastanje rana.

Rešenja

Kako sprečiti prevremeno starenje?

Starenje je prirodan proces koji se ne može izbeći. Ali moguće je ublažiti vidljive znakove opšteg starenja kože. Korisno je preispitati izvesne izbore u načinu života koji utiču na kožu. Ti spolja izazvani faktori svi pokreću oslobađanje slobodnih radikala u telu, što je proces poznat kao oksidativni stres. Slobodni radikali oštećuju svaki deo ćelija  kože i ubrzavaju vidljive znakove starenja: bore, gubitak gustine i blistavosti i gubitak volumena.

Izbegavanje preteranog izlaganja sunčevim zracima

Duže svakodnevno izlaganje suncu pokreće foto starenje.
Izuzetno je važna dosledna upotreba zaštite od sunca.

Duže, svakodnevno izlaganje sunčevima zracima može pokrenuti proces koji se naziva foto starenje, prouzrokovan oksidativnim stresom. Duže, svakodnevno izlaganje sunčevima zracima može pokrenuti proces koji se naziva foto starenje, prouzrokovan oksidativnim stresom. Uticaj sunca na  opšte starenje kože ne bi trebalo potcenjivati. 

 
"80% prevremenog starenja kože je posledica štetnih efekata UV zraka"

Iako je koža sposobna da se zaštiti od sunca tamnjenjem i zadebljavanjem epidermisa i za to postoji granica. Ta granica varira od osobe do osobe, a kada se jednom pređe dolazi do trajnog oštećenja kože i ubrzanja znakova starenja.

Svaki put kada smo izloženi suncu, čak i tokom zime, koža je izložena štetnoj UV radijaciji. Ovde pročitajte više o efektima UVA i UVB zraka na kožu. To može dovesti do tamnjenja, opekotina, neujednačene pigmentacije, starenja kože i, u najgorim slučajevima, čak i do raka kože. Posvećen pristup zaštiti od sunca je neophodan kako bi se ublažili štetni efekti sunca. Pomoći će uključivanje odgovarajućih preparata sa zaštitnim faktorom u svakodnevnu rutinu nege kože. Odgovarajuća krema za sunčanje se bira u skladu sa tipom kože, tipom pigmentacije i jačinom sunca na trenutnoj lokaciji.

Prestanite da pušite

Hemikalije i nikotin u cigaretama izazivaju oksidativni stres na sličan način kao zagađenje. Prestanak pušenja je ključni deo holističkog pristupa odlaganju opšteg starenja kože.

Odgovarajuća nega kože

Dobro sredstvo za čišćenje lica trebalo bi da bude blago i da ne isušuje kožu.
Dobra rutina nege kože snabdeva kožu ključnim aktivnim sastojcima koji će usporiti proces starenja.

Pošto opšte starenje kože počinje od 25. godine, što pre bi trebalo preduzeti preventivne korake kako bi se usporio proces i sprečila buduća oštećenja. Briga o koži uz pomoć dobre rutine nege kože pomoći će da se uspore znakovi opšteg starenja kože. Preparate bi trebalo birati u skladu sa primarnim problemom, bilo da su to boregubitak volumena ili gubitak čvrstine i elastičnosti kože i blistavosti.

  • Čišćenje preparatom koji uklanja šminku i nečistoću bez iritiranja kože je prvi korak. Preparat bi trebalo da bude blag i da ne dehidrira kožu.
  • Toniranje kože odgovarajućim tonerom dodatno je čisti i priprema za sledeći korak.
  • Nega pruža koži neophodnu vlažnost i hranljive materije. To će takođe pomoći u suzbijanju efekata starenja koji često uključuju isušenost izazvanu starenjem.
  • Ukoliko se tokom celog dana očekuje izlaganje sunčevim zracima, trebalo bi naneti efikasnu zaštitu lica od sunca pre preparata za negu, nezavisno od primarnog problema starenja.

Zdrava hrana

Sveže voće i povrće je bogato antioksidansima kao što su vitamin C, vitamin A i vitamin E.

Zdravoj koži je takođe potrebna hidratacija iznutra.

Ispijanje vode pomaže hidrataciji kože.

Kao što oksidativni stres ima štetan uticaj na kožu, konzumiranje odgovarajućih namirnica može doprineti ograničavanju ovog procesa. Ishrana bogata svežim voćem i povrćem sadrži mnogo antioksidanasa i mikronutrijenata. Antioksidansi su molekuli koji mogu da neutrališu slobodne radikalne. Uvođenje većeg broja i količine ovih ključnih namirnica može doprineti usporavanju ne samo starenja izazvanog spoljnim oksidativnim stresom, već i prirodnim, unutrašnjim uzrocima opšteg starenja kože.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku