Slobodni radikali – Šta su i kako utiču na našu kožu?

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Slobodni radikali mogu da izazovu oksidativni stres kože koji vodi ka prevremenom starenju kože. Ovaj članak objašnjava šta su i šta rade vašoj koži slobodni radikali kao i korake koje možete da preduzmete kako biste ih neutralisali i održali zdravlje kože. Takođe ćete pročitati kako da zaštitite kožu od prevremenog starenja i odložite vidljive znakove starenja kao što su fine linije i bore i gubitak blistavosti.

Šta izaziva slobodne radikale?

Iako su slobodni radikali prirodan proizvod procesa koji se odvijaju u telu, postoji nekoliko spoljnih faktora za koje se zna da izazivaju i povećavaju proizvodnju slobodnih radikala. Mnoge od ovih faktora je moguće kontrolisati.

Šta su slobodni radikali?

Slobodni radikali mogu da izazovu oštećenja vitalnih komponenti ćelija

Slobodni radikali su visoko reaktivni molekuli kiseonika: produkti biohemijskih reakcija koje se odvijaju u telu.

Naša tela zavise od kiseonika, ali normalne telesne funkcije ponekad podele uparene molekule kiseonika u dva pojedinačna atoma sa neuparenim elektronima. Ovi neupareni elektroni pretražuju telo u potrazi za drugim elektronom sa kojim mogu da formiraju stabilan par zbog čega se oni definišu kao reaktivni. Dok ovo rade oni nanose štetu ćelijskim membranama, proteinima i DNK.

Slobodni radikali i sunce

UVA i HEVIS svetlost su poznati po stvaranju slobodnih radikala

Sunce, u umerenim količinama, je dobro za našu kožu i telo. Možete da saznate zašto u članku sunce i koža. Ali prekomerna izloženost UVA zracima (i u mnogo manjoj meri vidljivoj svetlosti visoke energije - svetlosti koju vidimo oko nas) je jedan od primarnih okidača za slobodne radikale. Oksidativni stres koji izaziva sunce dovodi do oštećenja DNK i stanja kao što su fotostarenje (prevremeno starenje kože izazvano suncem) i  hiperpigmentacija. Saznajte više u članku Kako sunčevi UVA, UVB i HEVIS Svetlosni zraci utiču na kožu?

Slobodni radikali i naše okruženje

Zagađenje povećava broj slobodnih radikala i potencijalno oštećenje kože

Pored sunčeve svetlosti, drugi aspekti našeg okruženja takođe mogu da budu okidač za slobodne radikale. Mnogi od nas živimo u gradovima gde su prljavština i zagađenje nezaobilazan deo života. Zagađenje može da pogorša efekte izloženosti suncu i da ubrza oksidativni stres.

Pušenje i slobodni radikali

Dim cigareta sadrži slobodne radikale

Pušenje je podjednako loše za našu kožu kao i za naše ukupno zdravlje. Sam dim sadrži slobodne radikale koji se udišu u telo i izazivaju čitav spektar različitih problema uključujući prevremeno starenje kože.

Slobodni radikali i ishrana

Previše alkohola može da bude okidač za slobodne radikale u našim telima

Ishrana je presudna za ukupno zdravlje i naši izbori hrane i pića mogu da utiču na proizvodnju slobodnih radikala u našim telima. Neki od najgorih proizvoda po pitanju proizvodnje slobodnih radikala su pečena ili prerađena mesa, hrana pržena u fritezi, bilo šta sa visokim sadržajem zasićenih masti i alkohol.

Zašto su slobodni radikali štetni za kožu?

Oksidacija dovodi do braon boje koja se javlja na voću
Slobodni radikali dovode do oksidativnog stresa koji vremenom utiče na strukturu kože i izaziva prevremeno starenje kože

Da li ste ikada zagrizli bananu ili jabuku i onda je ostavili da stoji na vazduhu? Ta braon boja koja se javi je rezutlat oksidacije koju izazivaju slobodni radikali. Sličan proces se odvija i u našoj koži samo što se odvija tokom decenija, a ne minuta.

Telo koristi antioksidanse kako bi neutralisalo potencijalno štetne slobodne radikale, ali kada postoji disbalans između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tela da ih neutrališe, slobodni radikali počinju da nanose štetu ćelijskim membranama, proteinima i DNK putem procesa koji se naziva oksidativni stres.

Među ćelijama koje trpe oštećenja su i one koje su odgovorne za proizvodnju supstanci kao što je kolagen, elastin i hijaluronska kiselina koje koži daju njen mladalački izgled i čvrstu strukturu (npr. fibroblasti i keratinociti). Proizvodnja ovih supstanci prirodno opada kako starimo a oksidativni stres čak i ubrzava ovaj proces.

Dok je starenje sasvim prirodan proces, oksidativni stres može da izazove prevremeno starenje kože: moguć je početni razvoj vidljivih znakova starenja kao što su fine linije i bore i da koža deluje bezizražajno i umorno pre vremena.

Pored prevremenog starenja, kako starimo sposobnost kože da neutrališe slobodne radikale prirodno opada, što dovodi do ubrzavanja procesa starenja kože.

Kako možete da smanjite slobodne radikale i da doprinesete sprečavanju oštećenja kože?

Zdrav životni stil i redovna, odgovarajuća rutina nege kože pomoći će vam da smanjite štetne slobodne radikale, sprečite prevremeno starenje kože i da odložite vidljive znakove starenja.

Zdrav životni stil

Zdrava, balansirana ishrana bogata u antioksidansima je dobra za kožu

Zdrava, balansirana ishrana bogata antioksidansima pomoći će u borbi protiv slobodnih radikala. Zeleno povrće, citrusno voće, pasulj i mahunasto povrće, orašasti plodovi i masna riba su poznati po tome što imaju visok sadržaj antioksidansa. Prestanite da pušite, probajte da smanjite unos alkohola i postarajte se da pijete puno vode kako biste održali hidriranost kože.

Ne provodite previše vremena na suncu, koristite odgovarajući preparat za zaštitu od sunca, probajte da smanjite stres, puno vežbajte i dobro se naspavajte noću kako biste održali ukupno zdravlje, kao i zdravlje vaše kože.

Nega kože koja smanjuje oštećenja slobodnih radikala

Redovno čišćenje, hidratacija, i upotreba moćnih, dokazanih sastojaka  za negu kože sa antioksidansima kao što su Vitamin C i Likokalkon A i, najvažnije, adekvatna svakodnevna zaštita od sunca pomoći će vam da održite mladalački izgled kože duže.

Što pre budete počeli sa negom vaše kože to će biti lakše da sprečite njeno prevremeno starenje. Možete da čitate o idelanoj rutini nege kože u vašim 20im u anti-age u vašim 20im. Kako starimo, potrebe kože se menjaju i preparati koje koristimo bi trebali da odgovore na izmenjene potrebe. Možete da saznate više u Kako koža stari i kako bi trebalo da je negujem?

Eucerin anti-age porodica uključuje tri sveobuhvatne linije koje su posebno formulisane i klinički i dermatološki dokazano pružaju koži negu koja joj je potrebna pri svakoj fazi procesa starenja.

Anti-age nega kože iz Eucerina

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku