Uticaj sunca na bebe i decu – I kako zaštititi njihovu kožu

9 0 minuta čitanja
Prikaži više

Jedno od najlepših zadovoljstava koje nudi detinjstvo jeste igrati se napolju, na suncu. Međutim, više nego ikada svesni smo opasnosti sunčevih zraka, a njihov intenzitet koji je u porastu znači da nežna dečja koža zahteva posebnu zaštitu.

Kako sunce utiče na mladu kožu?

Umereno izlaganje suncu dobro je za naše zdravlje, ali prekomerno izlaganje sunčevim zracima može da izazove kako kratkotrajna, tako i dugotrajna oštećenja kože. Možete pročitati o tome kako sunce utiče na kožu, na površinskom i na ćelijskom nivou, u našem odeljku Kako UVA, UVB i HEVIS svetlost utiču na kožu?

Mlada koža posebno je osetljiva na sunčeve zrake zbog toga što se još uvek razvija:

Dečja koža tanja je od kože odrasle osobe

Iako ima isti broj slojeva, debljina dečje kože iznosi samo jednu petinu debljine kože odraslog čoveka. Spoljašnji sloj kože (najviši sloj epidermisa) je tanji i gustina ćelija je manja. Kao rezultat toga, njena barijerna funkcija je manje efikasna i sunčevi zraci se brže apsorbuju i to u dublje slojeve. Možete saznati više u odeljku koji se bavi razumevanjem strukture i funkcije kože i u odeljku o razumevanju kože u različitim dobima.

Pigment kože manje je razvijen kod beba i dece

Sunčevi zraci utiču na strukturu i izgled kože

Melanin je supstanca koja našoj koži daje njenu prirodnu boju i pigmentaciju. Kada boravimo napolju na suncu, naše ćelije proizvode dodatni melanin kako bi nas zaštitile od opektina od sunca - to je ono što mi nazivamo "tenom". Deca imaju melanocite (ćelije koje proizvode melanin) ali one nisu u potpunosti razvijene, te njihova koža ima manje prirodne zaštite od sunca. Deca sa svetlom kožom, crvenom kosom ili pegicama, podložnija su opekotinama od sunca zato što njihova koža proizvodi manje melanina.

Prirodna zaštita kože u vidu melanina manje je razvijena kod beba i dece
Koža sa pegicama zahteva visoku zaštitu od sunca

Određena oboljenja kože, kao što je atopijski dermatitis, takođe mogu da učine dečju kožu osetljivijom na sunce. Možete saznati više u odeljku Osetljiva koža: zašto joj je potrebna svakodnevna zaštita od sunca?

Negativne efekte sunčevog zračenja vidimo na našoj koži kada smo stariji, na primer fotostarenje (prevremeno starenje kože izazvano suncem) i hiperpigmentacije. Takođe, naravno, prekomerno izlaganje suncu može uzrokovati bolesti kože kao što je rak. Istraživanja pokazuju da opekotine od sunca u detinjstvu mogu duplirati rizik da osoba oboli od raka kože.¹

Razuman stav prema tome u kolikoj meri će vaše dete biti izloženo suncu i korišćenje preparata za zaštitu od sunca koji pomažu i jačaju sistem odbrane same kože, pomoći će vam da njihovu kožu održite zdravom.

 

1 - JID 2003, Jun 120(6): 1087-1093

Kako zaštititi dečju kožu od sunca?

Deca bi trebalo da nose odeću i šešire da ih zaštite od sunca
Zaštitite oči dece od sunca uz pomoć naočara za sunce
Deci je potrebna posebna nega i zaštita od sunca kada su napolju

Razuman stav kada je u pitanju izlaganje suncu i zaštita od njega, pomoći  će vam da umanjite rizik od oštećenja  na mladoj koži:

 • Decu i bebe i mladu decu ne izlažite direktno sunčevoj svetlosti.
 • Sva deca bi trebalo da se klone sunca kada je ono najjače, između 11 i 15 časova. Tada UVA i UVB zraci putuju dosta kraćom putanjom kroz zemljinu atmosferu, te su znatno jačeg intenziteta. Čak i preparati za zaštitu od sunca sa SPF faktorom ne mogu filtrirati 100% sunčevih zraka.
 • Prekrijte kožu vašeg deteta zaštitnom odećom ili napravite hlad kada ga nema koristeći šator za sunce.
 • Koristite preparat za zaštitu od sunca sa veoma visokim zaštitom kako biste zaštitili njihovu nežnu kožu. Tražite preparate koji nude zaštitu od UVA i UVB zraka , kao i od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS).
 • Nanosite zaštitu od sunca temeljno i ponovo je nanosite redovno kako biste održavali nivo zaštite.
 • Imajte na umu da se oštećenja kože izazvana sunčevim zracima mogu javiti i pre nego što opekotine od sunca postanu vidljive.
 • Zapamtite da čak i kada je oblačan dan, stepen UV zračenja može biti visok i da je vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) prisutna.
 • Nanosite preparat za posle sunčanja nakon izlaganja suncu kako biste negovali kožu vašeg deteta.

Za savet o tome kako da vodite računa o odrasloj koži na suncu pročitajte Zašto mi je neophodna zaštita od sunca za moje lice? i Kako bi trebalo da zaštitim svoje telo od sunca?

Attention

Ako vaša beba ili dete dobije opekotine od sunca, ili ako ste iz bilo kog razloga zabrinuti zbog mladeža na njihovoj koži, konsultujte se sa svojim lekarom.

Kako da odaberem odgovarajući preparat za zaštitu od sunca za decu?

Potražite preparate koji:

 • su posebno formulisani za mladu, osetljivu kožu
 • ne samo da štite kožu od UVA i UVB zraka, već nude zaštitu i od vidljive  svetlosti visoke energije (HEVIS)
 • nude odgovarajući nivo zaštite za kožu vašeg deteta
 • odgovaraju stanju kože vašeg deteta
 • odgovaraju aktivnom životu vašeg deteta

Zaštita od sunca posebno formulisana za bebe i decu

Svi Eucerin preparati za zaštitu dečje kože od sunca posebno su formulisani kako bi zaštitili osetljivu mladu kožu od opekotina i oštećenja kože izazvanih sunčevim zracima. Neparfimisani su kako bi se smanjio rizik od iritacije kože i mogu se koristiti i za lice i za telo. Klinički i dermatološki je dokazano da su Eucerin preparati za decu pogodni za osetljivu kožu.

Eucerin Losion za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+ odgovara bebama od tri meseca i starijim. Eucerin Sprej za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+ i Eucerin Fluid za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+ kao i Eucerin Sprej na pumpicu za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+ odgovaraju deci uzrasta od tri godine i starijoj.

Zaštita od UVA i UVB zraka i od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS) za vašu bebu i dete

Četiri Eucerin preparata za zaštitu dečje kože od sunca uključuju Eucerinovu inovativnu Naprednu spektralnu tehnologiju koja kombinuje fotostabilne UVA/UVB filtere1 širokog sprektra za veoma visoku UV zaštitu sa Likokalkonom A, moćnim antioksidansom koji neutrališe slobodne radikale koje izazivaju UV zraci i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS). Svi sadrže dodatno i  Gliciretinsku kiselinu koja stimuliše sopstveni mehanizam obnavljanja DNK kože.

1 - Ispunjava visoke standarde za UVA i UVB zaštitu  koje definiše Cosmetics Europe. Nivoi UVA zaštite u preparatima je viši od EU preporuke.

Odgovarajući nivo zaštite za kožu vaše bebe/vašeg deteta

Preparati za zaštitu od sunca dostupni su u četiri različita nivoa zaštite: nizak (faktor 6 do 10), srednji (15 do 25), visok (30 do 50) i veoma visok (50+). Što je viši faktor zaštite to je bolje zaštićena vaša koža. Naša preporuka je da uvek nanosite visoku ili veoma visoku zaštitu od sunca na mladu i nežnu kožu. Iz tog razloga svi Eucerin preparati za zaštitu dečje kože od sunca nude visoku ili veoma visoku zaštitu.

Preparat za zaštitu od sunca odgovarajuć za stanje kože vašeg deteta

Atopijski dermatitis je najčešće kožno oboljenje u detinjstvu². Mladoj koži odgovara preparat za zaštitu od sunca koji je pogodan za atopičnu kožu. Takav preparat je Eucerin fluid za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+. Možete saznati više o tome kako da vodite računa o atopičnoj koži deteta u odeljku Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i dece: Kako umiriti i voditi računa o mladoj koži.

2 - Novi uvidi u epidemologiju atopijskog dermatitisa u detinjstvu. Flohr C, Mann J. Allergy. 2014 Januar; 69(1):3-16. Epub 2013 Novembar 21

Zaštita od sunca koja odgovara aktivnom životu vašeg deteta

Eucerin preparati za zaštitu dečje kože od sunca daju deci zaštitu od sunca koja im je neophodna
Odaberite izrazito vodootporni preparat za zaštitu od sunca koji odgovara aktivnom životu vašeg deteta

Eucerin preprati za zaštitu dečje kože od sunca su dostupni u velikom broju različitih formulacija, što ih čini jednostavnim za nanošenje i za to da ih ponesete sa sobom gde god da krenete kako bi vam uvek bili pri ruci. Takođe, pošto znamo koliko deca mogu da budu nemirna kada im nanosite preparat za zaštitu od sunca, oni uključuju novu "bez fleka nakon pranja" tehnologiju koja pomaže da se umanji intenzitet fleka od preparata za zaštitu od sunca nakon pranja3. Možete saznati više u odeljku Fleke od preparata za zaštitu od sunca: kako mogu zaštititi odeću od žutih tragova? Svi naši preparati za zaštitu dečje kože od sunca su izrazito vodootporni pa mogu ispratiti aktivni život vašeg deteta.

3 - U sledećim preparatima za decu:  Eucerin Losion za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+, Eucerin Sprej za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+, Eucerin Sprej na pumpicu za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+.

Kako bi trebalo da nanesem zaštitu od sunca za decu?

Korišćenje dovoljno preparata, temeljno nanošenje i redovno ponovno nanošenje, ključni su za bezbednost vašeg deteta na suncu:

Koja je odgovarajuća količina preparata za dete?

Važno je nanositi preparat za zaštitu od sunca izdašno. Odgovarajuća količina očigledno zavisi od njihove veličine i broja oblasti koje treba prekriti i od formulacije preparata.

Losion ili fluid

Koristite svoj dlan da izmerite koliko da nanesete: debela linija preparata duž vašeg srednjeg prsta koristi se kao jedna mera. Kao opšte pravilo preporučujemo:

 • Uzrast 3-5 godina: Koristite meru do meru i po preparata za svaku od oblasti (2-11) na dijagramu ispod. Koristite duplu količinu za lice i za vrat (oblast 1).
 • Uzrast 6+ godina: Koristite duplu meru preparata za svaku od oblasti (1-11) na dijagramu ispod. Utrljajte preparat kako biste se osigurali da su sve oblasti u potpunosti prekrivene.

Sprej

Držite pumpicu blizu njihove kože i varirajte količinu koju sprejom nanosite na svaku od oblasti na dijagramu ispod prema njihovom uzrastu:

 • Uzrast 3-5 godina: Približno 5 pritiska pumpice po oblasti
 • Uzrast 6-10 godina: Između 7 i 10 pritisaka pumpice po oblasti
 • Uzrast 10+ godina: Između 10 i 15 pritisaka pumpice po oblasti

 • 1 Face and neck
 • 2 & 3 Both arms 
 • 4 Chest 
 • 5 Stomach 
 • 6 & 7 The top of your legs (front and back) 
 • 8 & 9 The bottom of your legs (front and back) plus your feet
 • 10 Shoulders and upper back
 • 11 Lower back

Zašto je važno obnavljati zaštitu od sunca temeljno i redovno?

The red areas are those least well protected by sunscreen5
Nanosite preparat za zaštitu od sunca temeljno i obnavljajte zaštitu redovno.

Neke delove lako je prevideti i onda oni brzo izgore. Ne zaboravite deo iza ušiju, zadnji deo vrata, leđa i ramena, kao i šake i stopala, zadnji deo ruku i oblasti oko ivica kupaćeg kostima. Iako su Eucerin preparati za zaštitu dečje kože od sunca vodootporni, mi preporučujemo da ponovo nanesete preparat barem svaka dva sata (i više ako deca često ulaze i izlaze iz vode), kako biste održali početni nivo zaštite.

Pouzdani preparat za zaštitu od sunca, nanesen temeljno i redovno, u kombinaciji sa razumnim stavom po pitanju vremena koje vaše dete provodi na suncu, pomoći će vam da deca budu srećna i da se osigurate da je njihova koža zdrava kako sad, tako i u budućnosti.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku