Ispucala koža na rukama i stopalima – Šta je izaziva i kako da je se rešim?

7 0 minuta čitanja
Prikaži više

Kada koža postane veoma suva ona može da puca. Ispucala koža je naročito uobičajena na rukama i stopalima, posebno na prstima, palčevima, zglobovima prstiju šake i petama. Ovaj članak razmatraće šta dovodi do pucanja suve kože na rukama, prstima i stopalima i korake koje možete da preduzmete kako biste pomogli regeneraciju kože, da bi ona postala nežnija i mekša.

Šta izaziva ispucalu kožu na rukama, prstima i stopalima?

Najčešći uzrok ispucale kože je ekstremna suvoća. Postoji mnogo različitih faktora koji mogu da dovedu do toga da naša koža postane suva, kao što su:

 • Genetika: neke osobe su sklonije pojavi suve kože od drugih.
 • Vremenski uslovi: suva koža je uobičajeni problem koji prati hladno vreme. Smanjena vlažnost vazduha, pojačano centralno grejanje u zatvorenim prostorijama i činjenica da se stalno krećemo između te dve sredine dovode do isušivanja kože.
 • Način na koji se ophodimo prema koži: određeni poslovi (oni koji zahtevaju rad sa rukama i/ili često pranje, kao što su zanimanje mehaničara, medicinskog radnika ili frizera) izlažu kožu većem stresu od drugih i takođe mogu da dovedu do njenog isušivanja.
 • Lekovi: Neki lekovi mogu da izazovu isušivanje kože kao propratno dejstvo.

Možete pročitati više o ovim i drugim uzrocima u odeljku gruba, suva i ispucala koža na telu.

Ruke (naročito zglobovi prstiju i zanoktice) i stopala (posebno pete) naročito su skloni izuzetno suvoj i ispucaloj koži.


Ispucala koža na rukama i prstima

Veoma suva, ljuspičasta i čak ispucala koža česta je na prstima
Ispucale zanoktice su estetski problem i mogu bitni bolne: potrebna im je hitna nega

Struktura kože na našim rukama čini je manje sposobnom da veže i zadrži vodu i sklonijom tome da postane izuzetno suva za razliku od drugih delova tela. Možete saznati razloge u odeljku Koža na različitim delovima tela.

Naše ruke su gotovo stalno izložene spoljašnjim uticajima i promenama u temperaturi vazduha. Često su u kontaktu sa vodom i sredstvima za čišćenje. Svakodnevno pranje sudova, bez rukavica, isušuje kožu na rukama dok neka zanimanja uključuju redovni kontakt sa jakim hemikalijama koji dalje pogoršavaju stanje kože.

Kada koža postane suva, još joj je teže da zadrži vlažnost koja joj je neophodna. Ovo dovodi do toga da se dodatno isuši i da postane ispucala. Simptomi variraju po ozbiljnosti od manjih pukotina oko zanoktica do većih pukotina na prstima, palčevima i zglobovima prstiju. Koži je potrebna hitna nega.

Konstantno suva, ljuspičasta, crvena, iritirana koža i svrab mogu biti simptomi ekcema na rukama ili kontaktnog dermatitisa i o njima možete pročitati više u odeljku Atopijski dermatitis na rukama.

Ispucala koža na stopalima

Ispucale pete su čest problem

Naša stopala su pod stalnim pritiskom. Ona nose našu težinu bez obzira na to da li šetamo,trčimo ili prosto stojimo mirno neki duži vremenski period.

Epidermis (površinski sloj kože) na našim tabanima razvio se tako da prirodno bude deblji i tvrđi. Koža na našim stopalima takođe ne sadrži lojne žlezde pa je posebno podložna isušivanju. Možete saznati više u odeljku koža na različitim delovima tela.

Stopala često trpe i pritisak i trenje koji dolaze od tvrdih površina ili neodgovarajuće obuće. Ove različite vrste stresa mogu da dovedu do toga da se naša stopala, posebno pete, dalje isuše. Koža postaje zadebljana i širi se i vremenom dolazi do pojave fisura. Ispucale pete čest su problem i, pored osnovnog zdravlja kože, estetski su problem, a mogu izazivati i neprijatnost.

Kako bi trebalo da negujem kožu na rukama, prstima i stopalima?

Redovna nega kože na rukama, prstima i stopalima pomoći će u tome da se spreče isušivanje i pucanje kože. Evo nekoliko predloga kako da negujete kožu na ovim problematičnim područjima.

Kako da negujete ruke i prste

Eucerin Aquaphor regenerativna mast neguje vaše zanoktice

 • Ako radite sa hemikalijama, nosite zaštitne rukavice
 • Perite ruke mlakom vodom (voda koja je previše topla ili previše hladna može naneti štetu koži)
 • Izbegavajte jake preparate za čišćenje i pranje (umesto toga koristite preparate koji imaju pH vrednost koja odgovara koži, kao što je Eucerin pH5 Nealkalni sapun)
 • Hidrirajte kožu redovno: Držite preparat za negu kao što je Eucerin Aquaphor regenerativna mast pored svakog mesta gde perete ruke (kod kuće i na poslu). Eucerin Aquaphor regenerativna mast dostupna je u različitim pakovanjima, što vam olakšava to da je imate sa sobom kad god je vašoj koži potrebno malo SOS nege.
 • Redovno omekšavajte zanoktice hidratantnim sredstvom (kako ih ne biste oštetili), a zatim ih nežno gurnite nazad.

Eucerin Aquaphor regenerativna mast je odlična da se namaže preko noći na ispucale zanoktice i veoma suve ruke. Količinu preparata koja prekriva vrh prsta umasirajte na obe ruke pre nego što odete na spavanje, vodeći računa da na zanoktice masiranjem nanesete malo više masti. Koža će vam biti mekša i nežnija ujutru. Možete nositi pamučne rukavice ako želite da intenzivirate efekat i izbegnete da vam se preparat briše o posteljinu.

Za redovnu upotrebu za suve, osetljive ruke preporučujemo Eucerin pH5 Kremu za ruke. Ako su vam ruke veoma suve i grube, probajte Eucerin UreaRepair PLUS Kremu za ruke sa 5% uree. Ako imate atopijski dermatitis, preporučujemo Eucerin AtopiControl Kremu za ruke.

Kako negovati kožu na stopalima

Hidrirajte stopala redovno, čak i tokom zimskih meseci

 • Postarajte se da nosite obuću koja vam je taman
 • Pokušajte da ograničite vreme koje provodite u obući koja vaša stopala izlaže dodatnom stresu, kao što su sandale sa tankim đonom i visoke potpetice
 • Secite nokte na prstima kako vam ne bi oštetili kožu
 • Nežno uklonite tvrdu kožu koristeći kamen za pete ili nešto slično kada vam koža omekša nakon kupanja
 • Hidrirajte redovno: lako je zaboraviti hidrataciju stopala tokom zimskih meseci

Eucerin UreaRepair Plus Krema za stopala sa 10% uree posebno je formulisana kako bi vam pomogla da negujete suvu i izrazito suvu kožu na stopalima i zadebljalim petama. Eucerin Aquaphor regenerativna mast idealna je za ispucalu kožu na petama i na drugim mestima na vašim stopalima. Ona koži pruža hitnu negu koja joj je potrebna i dokazano obnavlja veoma suvu, ispucalu i iritiranu kožu. Količina preparata koja bi prekrila vrhove prstiju obično je dovoljna za svako stopalo.

Kako da se otarasim ispucale kože na rukama, prstima i stopalima?

Najbolji oblik nege za vaše ruke, prste i stopala je redovna hidratacija. To će sprečiti pojavu neprijatnih i estetski problematičnih područja ispucale kože.

Kada koža ispuca, Eucerin Aquaphor regenerativna mast idealna je za delovanje na problematične oblasti. Umirujuća, transparentna mast jednostavno se nanosi i nežno se umasira u veoma suvu i/ili ispucalu kožu kao što su kolena i laktovi, zglobovi prstiju šake, zanoktice i pete.

Mast, koja ne sadrži vodu, formira nežnu zaštitnu barijeru na koži. Ova semiokluzivna barijera pomaže prirodni transport vodene pare i kiseonika u i iz kože, a hidratantni aktivni sastojci kao što su glicerin i pantenol pomažu da se ubrza regeneracija, umirujući kožu i čineći je glatkom.

Količina Eucerin Aquaphor regenerativne masti koja prekriva vrh prsta često je sve što vam je potrebno za negu problematične oblasti na koži.
Eucerin Aquaphor regenerativna mast umiruje ispucalu kožu i čini je glatkom

Moguće je da ćete primetiti da vam je potrebna manja količina preparata nego što mislite (mala koliličina preparata na vrhu prsta za vaše šake i veći vrh prsta za svako od vaših stopala su često dovoljni) i možete da nanosite mast onoliko često koliko je to potrebno:

 • Zgodna tuba od 45ml se lako stavlja u džep ili torbu tako da je mast uvek spremna kada je potrebno da je naneste ili kada imate slobodnog vremena da omekšate zanoktice i da ih pogurate nazad.
 • Veća tuba od 220ml je idealna za svakodnevnu upotrebu posle tuširanja ili kupanja.
 • Takođe može da se koristi za intenzivnu negu tokom noći. Nanesite na šake i/ili stopala pre nego što odete na spavanje i, ako to želite, pokrijte pamučnim rukavicama ili čarapama za mekšu, glatku kožu ujutru.

Klinički i dermatološki je dokazano da Eucerin Aquaphor regenerativna mast pomaže oporavak veoma suve, ispucale i iritirane kože. Dodatna istraživanja na veoma suvoj i ispucaloj koži ruku takođe su pokazala da ona pravi statistički značajnu razliku preko noći i čak nakon samo jedne upotrebe. Ti dobri rezultati se nastavljaju sa redovnom upotrebom.

Attention

Ne bi je trebalo koristiti na otvorenim, vlažnim ranama ili na ranama koje krvare na rukama ili stopalima, ali, nakon što se novo tkivo formira (medicinski naziv za ovo je ponovna epitelizacija), može se koristiti onoliko često koliko je to potrebno.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku