Nega bebine kože – Kako mogu da negujem veoma suvu kožu svoje bebe?

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Kako da suvu kožu svoje bebe učinim glatkom i mekom?

Područja veoma suve kože uobičajena su za bebe, naročito na njihovim obrazima i u oblasti oko pelena gde se pelenski osip često javlja i gde ivice pelena trljanjem mogu povrediti bebinu kožu, dovodeći time do isušivanja i iritacije.

Kako bi trebalo da negujem suvu i osetljivu kožu svoje bebe?

Blaga dnevna rutina koja jača prirodnu barijeru bebine kože najbolji je način da se ublaži stanje suve kože i spreči dalje isušivanje. Odaberite preparate za koje je klinički i dermatološki dokazano da odgovaraju nežnoj koži beba.

Koža vaše bebe je osetljiva i skona isušivanju. Veoma suve i iritirane regije na koži uobičajena su pojava, naročito u predelima oko pelena i na bebinim obrazima. Nežna i efikasna nega, uz upotrebu preparata za koje je klinički i dermatološki dokazano da su dobri za suvu kožu vaše bebe, pomoći će regeneraciju i učiniće kožu vaše bebe glatkom i mekom.

Šta izaziva isušivanje kože?

Bebina koža se još uvek razvija i sklona je gubitku vlažnosti i suvoći.
Bebina pelena može trljanjem ozlediti kožu i izazvati suvoću i iritaciju

Koža naporno radi da zaštiti telo: da sačuva organizam od spoljašnjih iritirajućih faktora i da podrži prirodni balans hidriranosti kože. Bebina koža je tanja od kože odrasle osobe, te je nežnija, a njena prirodna barijerna funkcija nije u potpunosti razvijena. Pored toga što je osetljivija i sklonija iritaciji, ona brže gubi vlažnost i sklonija je isušivanju.

Bebina koža posebno je osetljiva na promene u spoljašnjoj temperaturi, što može dodatno pogoršati isušivanje, dovodeći do toga da ona brzo od suve pređe u veoma suvu. Možete pročitati više u odeljcima razumevanje kože u različitim životnim dobima i koža beba i dece.

Ukoliko suvoću kože prati i intezivan svrab, vaša beba može imati atopijski dermatitis koji predstavlja najučestalije oboljenje kože kod dece, a možete više pročitati u odeljku Atopijski dermatitis kod beba i dece.

Regije iritirane kože često se javljaju na bebinoj guzi i to je nešto što je poznato i kao pelenski osip. Pelenski osip nije u vezi sa atopijskim dermatitisom (oblast je previše vlažna da bi se on razvio) i može da ima nekoliko uzroka:

  • Pelene trljaju i ozleđuju bebinu kožu
  • Gljivična ili bakterijska infekcija: bebina koža reaguje na sadržaj pelena
  • Bebina koža reaguje na materijal od koga su pelene napravljene ili na sastojke prisutne na vlažnim maramicama za bebe ili u sredstvu za kupanje. 

Mnogim bebama se takođe javi temenjača (medicinski naziv za to je seboreični dermatitis) u prvih nekoliko nedelja nakon rođenja. Ovo stanje karakteriše pojava pločastih i ljuspastih naslaga na skalpu ili obrvama, ali su one obično masne, a ne suve.

Odaberite blago sredstvo za kupanje bez sapuna koje je nežno prema bebinoj koži
Redovno hidriranje pomoći će u nezi bebine osetljive kože

  • Nežno pranje: Kupanje je veoma važna zajednička aktivnost za bebu i roditelja. Koristite mlaku vodu (pre nego vodu koja je previše hladna ili previše vruća, što može da izazove dalji gubitak vlažnosti), ograničite vreme provedeno u kupanju i odaberite blago sredstvo za kupanje bez sapuna kao što je Eucerin AtopiControl Ulje za kupanje.
  • Hidrirajuća nega: Važno je da hidrirate telo svoje bebe odmah nakon pranja kako biste sprečili dalje isparavanje vode iz njihove kože. Moguće je da  će se pokazati da jednom dnevno nije dovoljno i da naročito suva i iritirana područja, kao što su obrazi bebe ili oblast oko pelena,  mogu zahtevati češću negu. Eucerin Aquaphor regenerativna mast predstavlja idealni hidrantni preparat za suvu kožu bebe i može se nanositi onoliko često koliko je to potrebno.
  • Vrhunska zaštita: Ne izlažite bebu direktnom suncu. Ukoliko se ne može izbeći da beba neko vreme bude izložena indirektnoj sunčevoj svetlosti, a starija je od tri meseca, nanesite odgovarajući preparat za zaštitu od sunca iz Eucerin linije za decu kako biste zaštitili njenu nežnu kožu od štetnih zraka i daljeg isušivanja.

Ako vaša beba ima atopijski dermatitis možete pročitati više u odeljku kako negovati njihovu kožu u kako negovati mladu kožu sa atopijskim dermatitisom.

Efikasna nega za bebinu suvu kožu

Eucerin Aquaphor regenerativna mast lako se nanosi na bebinu kožu
Eucerin Aquaphor regenerativna mast umiruje bebinu kožu, čineći je glatkom i ubrzava regeneraciju

Eucerin Aquaphor regenerativna mast posebno je formulisana kako bi bebinoj suvoj i iritiranoj koži pružila neophodnu negu. Sadrži samo nekoliko sastojaka, nema miris i ne sadrži
konzervans, što je čini idealnom za osetljivu mladu kožu. Ona formira nežnu semiokluzivnu zaštitnu barijeru na koži koja pomaže prirodni proces transporta vodene pare i kiseonika u i iz bebine kože.

Formulacija sadrži glicerin - efikasno hidratantno sredstvo koje vezuje vodu i pomaže da se ona zadrži u koži. Glicerin deluje zajedno sa pantenolom koji pomaže da se ubrzaju procesi regeneracije i obnove, takođe hidrirajući kožu. Klinički i dermatološki je dokazano da ova formulacije pomaže oporavak veoma suve, ispucale i iritirane kože. Ona neguje krhku kožu vaše bebe, čineći je mekom i glatkom.

Jednostavna za korišćenje

Eucerin Aquaphor regenerativna mast dostupna je u dva različita pakovanja, te je lako držati tubu pored bebinog stočića za presvlačenje i/ili je nositi sa sobom u torbi.

Umirujuća, transparentna mast se lako nanosi na lokalizovana problematična područja. Moguće je da će se pokazati da vam je potrebno manje preparata nego što mislite. Količina koja prekriva samo vrh prsta može biti dovoljna da prekrije suvu kožu na licu i vratu vaše bebe. Možete je koristiti onoliko često koliko je to potrebno na bebinoj koži. Ne bi je trebalo nanositi na otvorene, vlažne rane ili na rane koje krvare.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku