Manje opekotine – Kako bi trebalo da negujem kožu?

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Opekotine su među najčešćim oblicima povreda u domaćinstvu. Najbolji način da negujete kožu je, očigledno, da sprovedete mere u domaćinstvu koje bi za početak sprečile da do opekotina dođe. Kada do njih dođe, ozbiljne opekotine zahtevaju trenutnu medicinsku pomoć ali manje, površinske opekotine na koži odrasle osobe mogu se tretirati kod kuće. Ovaj članak objasniće razliku između manje, površinske opekotine i onih ozbiljnijih i osvrnuće se na način na koji koži sa manjom opekotinom možemo pružiti neophodnu negu.

Šta je opekotina?

Prekomerno izlaganje suncu može izazvati opekotine

Opekotina je povreda izazvana izlaganju toploti, plamenu, frikciji ili sunčevim zracima. Uobičajeni uzroci opekotina na koži uključuju:

 • Opekotine od radijacije: najčešće kao rezultat prekomernog izlaganja suncu
 • Opekotine od toplote: opekotine nastale kontaktom sa vrelim predmetima ili tečnostima (kao što su tečnosti koje ključaju) ili sa vatrom (uključujući plamen od šibica ili upaljača)
 • Opekotine nastale frikcijom: obično ogrebotina i opekotina od toplote nastala kontaktom sa tvrdom površinom kao što su putevi, tepisi, podovi u fiskulturnim salama ili užad
 • Električne opekotine: od izvora električne energije
 • Hemijske opekotine: od industrijskih preparata ili preparata za domaćinstvo

Koje su različite vrste opekotina?

Lečenje opekotina zavisi od stepena ozbiljnosti

Opekotine se razlikuju po pitanju ozbiljnosti i klasifikuju se prema povredi koju izazivaju na koži i tkivu ispod:

 • Opekotine prvog stepena: Poznate i kao "površinske opekotine", predstavljaju najblaži oblik opekotina i zahvataju samo epidermalni (površinski) sloj kože. Koža ostaje cela ali je crvena (mada postane bela na pritisak), otečena i bolna.
 • Opekotine drugog stepena: Poznate i kao "delimično duboke opekotine", oštećenja kože prodiru dublje od površinskog sloja, do dermisa. Javljaju se plikovi na koži i ona postaje crvena, može se javiti i bistra i žućkasta tečnost, a koža je bolna.
 • Opekotine trećeg stepena: Najozbiljnije opekotine poznate su i kao "duboke opekotine" jer dolazi do oštećenja tkiva, a moguće i do oštećenja kosti ispod površine kože: One su često smeđe/crne boje i naizgled suve, a kako su često oštećeni i nervi, ne moraju biti bolne.

Lečenje opekotina: šta bi trebalo da uradim ako se opečem?

Lečenje opekotina zavisi od stepena ozbiljnosti

Preporučeni tretman za opekotine zavisi od njihove ozbiljnosti:

 • Opekotine prvog stepena: obično se mogu tretirati kod kuće ali bi ipak trebalo da posetite lekara ako opekotina zahvata područje veće od 8 cm i nalazi se na vašem licu ili na nekom glavnom zglobu.
 • Opekotine drugog stepena: lečenje može zahtevati antibiotsku mast i često previjanje. Preporučljivo je konsultovati se sa lekarom ako zahvataju veliki deo tela ili su vam na licu.
 • Opekotine trećeg stepena, hemijske i električne opekotine: zahtevaju trenutnu medicinsku pomoć, a trebalo bi da zovete lokalnu hitnu službu ili konsultujete lekara u zavisnosti od ozbiljnosti ozlede.

Nega kože u slučaju manjih i površinskih opekotina prvog stepena

Eucerin Aquaphor regenerativna mast pruža koži SOS negu koja joj je potrebna
Hladna voda može da pomogne da se umire opekotine i smanji zapaljenje

Prvi korak kada je u pitanju nega opekotina prvog stepena jeste da se zahvaćeni deo tela potopi u hladnu vodu ili da se drži pod mlazom hladne vode pet minuta ili duže.

Zatim možete proceniti oštećenje kože:

 • Ako vam je koža crvena i iritirana možete naneti mast za opekotine ili zaštitnu mast kao što je Eucerin Aquaphor regenerativna mast. Ona pruža koži hitnu negu koja joj je potrebna i pomaže da se ubrza regeneracija kože. Mast je dostupna u različitim pakovanjima pa je možete uvek imati pri ruci kada vam je najpotrebnija. Količina preparata koja prekriva vrh samo jednog prsta obično je više nego dovoljna za tretiranje manjeg područja.
 • U slučaju blažih opekotina od sunca, na zahvaćeno područje nanesite umirujući preparat za posle sunčanja kao što je Eucerin Umirujući krem-gel za osetljivu kožu posle sunčanja.

Stalna nega: kako negovati kožu sa površinskom opekotinom prvog stepena

Eucerin Aquaphor regenerativna mast ubrzava oporavak kože

Nakon pružanja inicijalne prve pomoći, koža zahvaćena manjom opekotinom prvog stepena obično će se oporaviti nakon nedelju dana. Održavanje hidriranosti opekotine uz pomoć preparata za SOS negu kao što je Eucerin Aquaphor regenerativna mast pomoći će da se ubrza regeneracija kože.

Mast formira zaštitnu barijeru na koži koja, budući da je semiokluzivna, pomaže prirodni transport vodene pare i kiseonika u i iz kože. Glicerin u formulaciji predstavlja efikasno hidratantno sredstvo koje vezuje vodu i pomaže da se ona zadrži u koži. Deluje zajedno sa pantenolom koji pomaže da se ubrzaju procesi regeneracije i obnove, takođe hidrirajući kožu. Klinički i dermatološki je dokazano da mast ubrzava oporavak iritirane kože.

Attention

Kada su u pitanju opekotine drugog stepena, Eucerin Aquaphor obnavljajuću mast trebalo bi naneti tek kada se proces ponovne epitelizacije (proces formiranja novog tkiva) završi. Mast ne bi trebalo nanositi na otvorene, vlažne rane ili rane koje krvare.

Ukoliko ste zabrinuti za svoju kožu ili mislite da se opekotina možda inficirala, pitajte lekara za savet.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku