Gubitak volumena

Znakovi starenja Gubitak volumena

Opšte starenje kože počinje posle 25. godine i promene počinju da se odigravaju u svakom sloju kože. Razlog tome je kombinacija unutrašnjih procesa i spoljnih faktora.

ZNAKOVI & SIMPTOMI

Opšte starenje kože i gubitak volumena

Trougao lepote

Način na koji starimo delimično zavisi od genetike. Unutrašnje starenje, u kombinaciji sa faktorima spoljne sredine i životnog stila, su okidači za usporenje ključnih procesa i funkcija u koži.   Upravo odo usporenje procesa je ono što izaziva najvidljivije znake starenja: fine linije i bore, gubitak volumena, gubitak elastičnosti i odsustvo blistavosti.

Ključna promena koja je krivac za ove viljive znake je smanjenje broja ćelija koje nam pružaju volumen.

Gubitak volumena, uz bore i gubitak elastičnosti i blistavosti, čine da koža lica izgleda starije. Nekada je teško da se definiše, ali gubitak volumena je veoma čest i menja trukturu i oblik celog lica. Može se ponekad opisati i kao opuštena koža, gubitak kontura ili lice tužnog izraza.

Grafički prikaz kože i njenih slojeva sa ćelijama koje daju volumen.
Struktura kože se menja sa svakom godinom života.
Žena pokazuje gubitak volumena rastezanjem kože lica.
Oblik celog lica se vremenom menja, što se može objasniti gubitkom volumena.

Kako prepoznati gubitak volumena

Trougao lepote

S obzirom na to da gubitak volumena može biti teško opisati ili prepoznati, vizuelna referenca može biti od pomoći. Ona jasno pokazuje kako ovaj konkretni znak starenja menja oblik i strukturu lica na nekoliko suptilnih ali transformativnih načina. "Trougao lepote" pokazuje kako usled smanjenja volumena lice može dobiti negativan, tužan ili iscrpljen izgled. To zatim može dovesti do pogrešnih tumačenja raspoloženja ili pogleda na život pojedinca.

Mladalačko lice krasi raspoređenost volumena koja stvara privlačan izgled. Glavna obeležja mladalačkog lica mogu se jasno videti kao "trougao lepote". Među njih spadaju:

 • Visoke jagodice
 • Popunjeni obrazi
 • Glatka koža
 • Čvrsta, jasno definisana linija vilice

Ova obeležja zajedno čine oblik lica i strukturu koja je šira na vrhu, sužavajući se ka najužoj tački na bradi. Celokupan izgled je opušten i pozitivan.

Trougao lepote predstavljen na ilustraciji ženskog lica.
Trougao lepote se vezuje za mladalački privlačan izgled.

Kako starimo, znakovi gubitka volumena dovode do obrtanja trougla. To se dešava zbog sledećih promena:

 • Šira, opuštenija linija vilice
 • Opušten oblik lica
 • Ravniji obrazi
 • Na čelu i između obrva nastaju bore
 • Uglovi usta se okreću nadole

Kombinacija ovih faktora za posledicu ima ostareli izgled. Kao što se vidi ovde, trougao je sada okrenut naopako i šire područje se nalazi pri dnu lica. Kako se volumen smanjuje i koža opušta, percepcija lica se menja. Sada se ovaj izgled lica može tumačiti kao tužan ili iscrpljen.

Obrnuti trougao lepote predstavljen na ilustraciji ženskog lica.
Trougao lepote se vremenom obrće, što dovodi do percepcije lica kao sumornog ili tužnog.
DOPRINOSEĆI FAKTORI

Zašto se trougao lepote obrće?

Pored hronološkog, unutrašnjeg starenja, procesima koji dovode do gubitka volumena doprinosi mnoštvo faktora, i unutrašnjih i spoljnih.

Hormonske promene
Koncentracija estrogena u pubertetu je visoka. Koža je glatka i elastična i konture lica su definisane. Kako starimo, nivo hormona opada, a ćelije koje pružaju volumen se smanjuju i brojem i veličinom, što vodi gubitku volumena i definisanih kontura lica.

Životne navike
Za uopšteno starenje kože, koje uključuje i gubitak volumena, odgovorni su isti spoljašnji faktori životnog stila koji su odgovorni i za bore i gubitak elastičnosti i blistavosti. To su:

 • Pušenje: Nikotin i hemikalije u cigaretama doprinose razgradnji kolagena u koži.
 • Sunce: Preterano izlaganje suncu doprinosi daljem oštećenju kolagena i narušavanju strukture kože.

Ovi faktori životnih navika u kombinaciji dovode do oksidativnog stresa. Ovo se dešava kada molekuli koje zivemo slobodni radikali nastanu u nama i napadaju ćelijske strukture, ukljušujući i one one koje čine da koža izgleda zategnuta i glatka. Kada se struktura oslabi, količine kolagena i elastina se smanje, dolazi do ubrzanja opšteg starenja kože.  Vidljivi znaci koji obuhvataju fine linije i bore, gubitak volumena, gubitak elastičnosti i blistavosti, postaju vidljiviji na površini.

Lice sredovečne žene
U menopauzi žene posebno doživljavaju promenu u hormonskoj ravnoteži.
Žena rukom zaklanja oči od sunca.
Koža toleriše izlaganje suncu različito, zavisno od tipa i stanja kože.

Zašto dolazi do gubitka volumena?

Procesi i sistemi u koži vremenom se usporavaju, i svaki od njih doprinosi opštem starenju kože. Najvažniji deo ovog problema je postepeno opadanje broja supstanci koje "popunjavaju" kožu i čine je čvrstom i glatkom na dodir, što dovodi do gubitka volumena, opuštene kože i oslabljene definicije lica.


To se događa u sledećim područjima strukture kože:

Grafički prikaz strukture kože sa različitim slojevima.
1 - Epidermis 2 - Dublji slojevi kože

Epidermis. Kako starimo, gornji slojevi kože proizvode manje hijaluronske kiseline i manje lipida. Sposobnost kože da veže vlagu je manja, koža postaje suvlja i javljaju se fine linije i bore. Koža ujedno deluje i tanje, a tekstura joj je suva i gruba.

Dublji slojevi kože. 1% gubitka mase kolagena godišnje , kao i opadanje nivoa elastina, dovodi do stanjivanj kože. Elastin je delimično odgovoran za elastičnost i snagu kože, a smanjenje ove dve substance u koži dovodi do opuštanja i manje lastilnosti kože. Ćelije koje koži pružaju volumen i daju izgled jedrosti, takođe se smanjuju, u broju i veličini, što vodi skupljanju ovih slojeva. Rezultat je tužan izraz sa  upalim obrzima.

Tokom vremena, dotok krvi u gornje slojeve kože, kojim se dopremaju hranljive materije i kiseonik, se smanjuje što kao rezultat ima gubitak svežine tea, dehidrataciju i manju sposobnost zarastanja rana. Dublje bore su sada izvesnost. Daljim gubitkom elastičnosti, kreću da se formiraju duboke bore

REŠENJA

Šta se može učiniti?

Iako je gubitak volumena složen problem koji je umnogome neizbežan, vidljive efekte je moguće tretirati na razne načine.

Aktivni sastojci

Preparati koji sadrže sledeće sastojke mogu se suprotstaviti uzrocima opuštanja kože, gubitka volumena i kontura lica. Rešavajući ove probleme doprinosimo povratku mladalačkog izgleda lica.

 

 • Magnolol
  Magnolol, koji se dobija iz kore drveta magnolije, je veoma efikasan sastojak anti-age preparata. In-vitno istraživanje je pokazalo da aktivira ćelije koje koži daju volumen tako što ih povećava, i u smislu broja i u smislu veličine. Preparati kao što su Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift Dnevna krema za suvu kožu SPF15 ili Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift Dnevna krema za normalnu i mešovitu kožu SPF15, sadrže Magnolol, i mogu se suprotstaviti opuštanju kože , gubitku volumena i nedefinisanim kontirama lica. Kada se koriste uporedo sa noćnom negom za povratak volumena, mogu povratiti mladalački izgled lica.
 • Oligo Peptidi
  Poreklom iz semena anisa, ovi peptidi stimulišu i podržavaju mrežu kolagena u dermisu. Ovo ojačanje strukture kože pomaže smanjenju vidljivosti bora. Oligo peptidi stimulišu i metabolizam kože, reaktivirajući interakcije među ćelijama. Oni su ključni sastojak Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift linije koja se suprotstavlja gubitku volumena i vraća blistavost tenu.
 • Hijaluronska kiselina
  Hijaluronska kiselina, koja se u mladoj koži formira prirodno, i sastavni je deo vezivnog tkiva kože. Osnovna uloga joj je da večuje vodu i ima sposobnost da ima sposobnost da veže vodu težine 1.000 do 10.000 veće od sopstvene (ie između 1 i 10 litara). Kako starimo, prirodno formiranje Hijaluronske kiseline u koži opada i počinju da nastaju i da se produbljuju bore. Hijaluronska kiselina je jedan od tri ključna sastojka u Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift liniji sa ulogom da poveća zadržavanje vlage u koži. Uporedo korišćenje dnevne i noćne nege za povratak volumena može pomoći da se smanji vidljivost finih linija i bora. Takođe je efikasan aktivni sastojak Eucerin Hyaluron-Filler linije i dnevne i noćne nege u Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity.

 

Sredovečna žena dodiruje svoj levi obraz ogledajući se u ogledalu.
Kada se upotrebe u preparatima protiv starenja, sastojci kao Magnolol, Oligo-peptidi i Hijaluronska kislina mogu oprineti povratku mladalačkog izgleda.
Žena nanosi kremu na lice.
Svakodnevna nega lica može u određenoj meri pomoći pri ublažavanju vidljivih efekata gubitka volumena.

Invazivni dermatološki tretmani

Prenos masti
Ovaj tretman podrazumeva hirurško uzimanje masti iz jednog dela tela i prebacivanje u drugi. Najčešće se primenjuje u cilju vraćanja volumena obrazima i ima dugotrajne efekte. Oticanje je česta prateća pojava i tretman obično zahteva period mirovanja.

Fileri
Sredstva koja se ubrizgavaju se koriste za privremeno vraćanje volumena i daju brze, kratkotrajne rezultate. Obično se koriste za područje ispod očiju, obraze, slepoočnice i usne.

Jedna od glavnih promena koja prouzrokuje ove vidljive znakove je smanjenje broja ćelija koje daju volumen.

Injekcije hijaluronske kiseline takođe mogu pomoći kod bora.

Implanti za obraze
Ovaj zahvat daje najtrajnije rezultate. Plastični implant se stavlja pod kožu radi vraćanja volumena određenim područjima, najčešće obrazima. Mada popularniji u početku, sada su ovakvi tretmani manje traženi od filera i prenosa masti, jer podrazumevaju najduži period oporavka.

Ruka sa injekcijom.
Invazivnim tretmanima povratka volumena se treba podvrgavati na klinikama.
Žena se priprema za plastičnu operaciju.
Treba unapred razmotriti sve argumente za i one protiv plastične hirurgije.

Neinvazivni dermatološki tretmani

Radio talasi
Koristi se tehnologija radio frekvencije za zagrevanje dubokih slojeva kolagena u koži. Ta toplota podstiče proizvodnju novog kolagena i učvršćuje postojeći, u cilju obnavljanja nestalih kontura.

Ultrazvučni talasi
Ovaj tretman koristi ultrazvuk da podigne, učvrsti i zategne labavu kožu.
Žena se podvrgava dermatološkom tretmanu lica.
Dermatološki tretmani protiv starenja mogu biti korisni.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter