Fleke od kreme za sunčanje – Kako mogu da zaštitim svoju odeću od žutih fleka?

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Zaštita od sunca je neophodna, ali neki preparati za zaštitu od sunca ostavljaju ružne žute fleke na odeći koje se ne isperu posle pranja. Pre nego što još jedna bela majca krene da deluje staro pre vremena, i pre nego što vaša nova bela haljina za plažu ili kupaći kostim požute po ivicama, pročitajte ovaj članak. U njemu se objašnjava kako, zahvaljujući Eucerin inovativnoj novoj „Bez tragova nakon pranja“* tehnologiji Eucerin preparati za zaštitu od sunca štite vašu kožu a u isto vreme štite i vašu odeću.

Zašto neki preparati za zaštitu od sunca ostavjaju fleke na odeći?

UV filteri imaju blago žućkastu boju
Hemijski UV filteri mogu da ostave žućkaste tragove na odeći svetle boje

Kako bi pružile našoj koži potrebnu zaštitu od sunca,  preparati za zaštitu od sunca sadrže UV filtere. Ovi filteri su obično organski hemijski filteri, koji po prirodi svog zadatka upijanja UV zraka, imaju blago žućkastu boju. Ova boja izaziva inicijalne žute tragove od  preparata za zaštitu od sunca.

 Što je SPF faktor koji koristimo viši, to je količina filtera sadržana u preparatu veća i stoga su, generalno, tragovi jači. Kako naše razumevanje o uticaju sunca na zdravlje naše kože napreduje mi se, razumno, krećemo ka upotrebi viših faktora za zaštitu od sunca nego u prošlosti. Ovo znači da tragovi od  preparata za zaštitu od sunca postaju vidljiviji i veći problem.

Koji faktori povećavaju intenzitet fleka od preparata za zaštitu od sunca?

Inicijalni trag od  preparata za zaštitu od sunca je samo jedan deo priče. Način na koji zatim pokušavamo da uklonimo ove fleke zapravo može da poveća njihov intenzitet umesto da ih posvetli ili ukloni:

Deterdženti u prahu, izbeljivači, vruća i tvrda voda mogu svi da povećaju intenzitet fleka od preparata za zaštitu od sunca

  • Voda u kojoj peremo našu odeću sadrži jone metala kao što su gvožđe i bakar. Oni zajedno sa flekama od filtera na našoj odeći dovode do reakcije i mogu da povećaju intenzitet fleka. Ovi joni metala su zastupljeniji u tvrdoj vodi tako da oni koji peru svoju odeću u oblastima sa tvrdom vodom imaju veću verovatnoću da dobiju žute fleke.
  • Vruća voda može zapravo da uveže žute fleke umesto da ih ukloni: podešavanje od 40°C (104°F) koje preporučuje većina proizvođača mašina za pranje veša i deterdženta je dovoljno toplo da poveća intenzitet fleka od preparata za zaštitu od sunca.
  • Deterdženti u prašku i izbeljivači takođe mogu da reaguju sa filterima i da umesto smanjivanja povećaju fleke od  preparata za zaštitu od sunca.

Kako mogu da zaštitim svoju odeću od fleka od preparata za zaštitu od sunca?

Teško je izbeći pojavu tragova kada vaša odeća dođe u kontakt sa vašim  preparatom za zaštitu od sunca, ali postoji nekoliko koraka koje možete da preduzmete kako biste olakšali uklanjanje fleka kada perete svoju odeću:

Eucerinova „Bez tragova nakon pranja“ tehnologija pomaže u smanjivanju intenziteta fleka od preparata za zaštitu od sunca posle pranja

Korak 1: Odaberite preparate koji pomažu

Koristite preparate za zaštitu od sunca pouzdanog kvaliteta koji ne čuvaju samo vašu kožu već i vašu odeću. Eucerin „Bez tragova nakon pranja“ tehnologija je velika inovacija koja dokazano pomaže u smanjivanju intenziteta tragova preparata za zaštitu od sunca nakon pranja.1

Korak 2: Predpranje uflekane odeće bez deterdženta

Koristite podešavanje za predpranje na vašoj mašini za pranje veša ili isperite uflekanu odeću u hladnijoj vodi bez ikakve vrste deterdženta.

Korak 3: Perite odeću na 30°C

Posle predpranja operite vašu odeću na 30°C (86°F) sa tečnim deterdžentom. Izbegavajte izbeljivače i deterdžente za odeću u prašku. Obratite posebnu pažnju kada perete pamučnu odeću jer je ovo tkanina koja je najpodložnija flekama od  preparata za zaštitu od sunca.

Kako Eucerin „Bez tragova nakon pranja“* tehnologija deluje?

Eucerin „Bez tragova nakon pranja“ tehnologija pomaže u smanjivanju inteziteta tragova nakon pranja,  i čini to bez ikakvih kompromisa u pogledu kvaliteta zaštite od sunca koju nudi preparat.

Inovativna formula Eucerin „Bez tragova nakon pranja“ tehnologija deluje na dva načina. Prvo, ona sadrži anti-kompleksirajući agens, koji sprečava da se veći deo filtera uopšte i veže za tkaninu. Drugo,  sadrži i kompleksirajući agens koji deluje kao magnet, privlači i uvezuje jone metala u vodi za pranje tako da su oni manje sposobni da reaguju sa UV filterima i da povećaju intenzitet fleka kada se odeća pere.

Koji Eucerin preparati sadrže „Bez tragova nakon pranja“* tehnologiju?

Eucerinpreparati koji sadrže inovativnu „Bez tragova nakon pranja“* tehnologiju

Tehnologija je dodata sledećim preparatima za zaštitu od sunca za odrasle:

Dostupan je za decu u:

* Pomaže u smanjivanju intenziteta tragova od kreme za sunčanje nakon pranja

1 - U brojnim Beiersdorf AG laboratorijskim testovima, u nezavisnim testiranjima koja su sproveli eksperti za tekstil u Hohenstein institutu i istraživanjima o Eucerin Kremi za sunčanje za kontrolu fotostarenja SPF 50+ i SPF 30+  tipa Preparat u upotrebi, Čile, septembar 2017.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku