Žena sa izrazom lica koji pokazuje neprijatnost, dodiruje kožu glave

Osetljiva koža glave: Simptomi, uzroci i rešenja

Osetljiva koža glave može predstavljati izvor neugodnosti i smetnju tokom svakodnevnih aktivnosti. Oko 60% žena i 40% muškaraca ima osetljivu kožu glave, a razlozi za to mogu biti sasvim različiti. Ako je koža izuzetno osetljiva, to može značiti da je koža glave hiperreaktivna ili preosetljiva - a to je moguće ublažiti odgovarajućom negom.

ZNAKOVI I SIMPTOMI

ŠTA JE OSETLJIVA KOŽA GLAVE?

Simptomi osetljive kože glave mogu uključivati osećaj pečenja ili peckanja, bol, svrab i crvenilo. Takođe se može javiti i samo osećaj zategnutosti i svrab. Ako su vaši simptomi ozbiljni, moguće je da imate hiperreaktivnu ili preosetljivu kožu glave. Bilo da je vaš slučaj blag ili ekstreman, važno je razmotriti koji su mogući uzroci osetljivosti kože glave. Simptome može izazvati neuravnotežena ishrana ili upotreba pogrešnog šampona. Isto tako, izloženost određenim klimatskim uslovima, zagađenju ili stresu može dovesti do osetljivosti u predelu kože glave. Razmatranje ovih i drugih faktora pomoći će vam da utvrdite razlog takve osetljivosti vaše kože glave i najbolji način poboljšanja stanja.

Preosetljiva i iritirana koža glave
Osetljiva ili preosetljiva koža glave može prouzrokovati značajnu neugodnost.
GLAVNI UZROCI

ŠAMPON je jedan od glavnih uzroka osetljivosti kože glave kod mnogih ljudi. Agresivni sastojci za čišćenje u mnogim šamponima mogu ukloniti kiseli omotač kože glave - prirodnu kiselost koja štiti vašu kožu - čineći je podložnom isušivanju i iritaciji.

Neki ljudi prijavljuju pojavu preosetljive ili osetljive kože glave nakon terapije oboljenja kože kao što su atopijski dermatitis ili psorijaza.

Kada jedan ili više ovih faktora naruši prirodnu barijernu funkciju kože, mikroinflamacije kože glave takođe mogu postati jedan od vodećih uzroka pojačane osetljivosti. Nastaju kada dođe do upale ćelija kože glave, što je čini osetljivijom na iritaciju.

Među ostale uzroke osetljivosti ili preoseljivosti kože glave spadaju:

  • Klimatski uslovi - npr. sunce, hladnoća, vrućina, vetar
  • Fizički ili emocionalni stres
  • Hemikalije u sapunima, kozmetici, vodi, pojedini lekovi i zagađenje
  • Hormonske promene - npr. trudnoća, menopauza, menstrualni ciklus
  • Alergije ili osetljivost na hranu

Kako nastaje suva koža glave koja svrbi
1. Agresivni sastojci uklanjaju lipide kože 2. Narušena barijerna funkcija kože 3. Mikroinflamacija

Mikroinflamacije i vaša koža glave

Šta su mikroinflamacije? To su blaga zapaljenja kože. Zapravo, toliko su blaga da čak i u kliničkim ispitivanjima prolaze neopaženo. Ali ako proučavamo kožno tkivo zahvaćeno mikroinflamacijama, možemo uočiti prisustvo upalnih ćelija imuniteta - drugim rečima, koža upalom reaguje na iritaciju i time pokušava da se obnovi. Ako su te ćelije kože potom izložene daljoj iritaciji, može doci do "prave" upalne reakcije.

Ilustracija zdrave kože, mikroinflamacije i upale
1. Zdrava koža 2. Mikroinflamacija 3. Upala (eritem)

Kako su povezani sa problemima kože glave? Postoji sve više dokaza da mikroinflamacije kože glave učestvuju u najrasprostranjenijim poremećajima kože glave - od proređivanja kose i peruti do isušenosti kože glave, svraba i osetljivosti.

Ako kosa iznenada počne da vam opada ili postane lomljiva, moguće je da se iza toga krije zdravstveni problem kao što je oboljenje štitne žlezde, nedostatak gvožđa ili neka autoimuna bolest. Pojedini lekovi takođe mogu izazvati opadanje kose. U svakom slučaju se obratite dermatologu za više informacija.
UOBIČAJENI MITOVI

UOBIČAJENI MITOVI

Razne vrste sirćeta i prirodnih ulja, kao i ispijanje osam čaša vode dnevno spadaju u prirodna lekovita sredstva za koja se veruje da pomažu osetljivoj koži glave. Ali, mada je ispijanje dovoljne količine vode dobro za opšte zdravlje, samo po sebi neće uticati na osetljivost kože glave - i nema dokaza koji bi potvrdili efikasnosti ostalih navedenih lekovitih sredstava.

Žena pije vodu
Ispijanje vode je dobro za opšte zdravlje, ali samo po sebi neće umiriti osetljivu kožu glave.
REŠENJA

PREPORUČENO REŠENJE

Eucerin DermoCapillaire ph5 Blagi šampon za osetljivu kožu glave napravljen je bez iritirajućih sastojaka, kako bi vašoj koži glave pružio neophodno blago čišćenje i negu. Saznajte više o blagom šamponu.

Žena pere kosu
Eucerin DermoCapillaire ph5 Blagi šampon specijalno je kreiran za održavanje prirodnog pH nivoa vaše kože.

DA LI IMATE OSETLJIVU KOŽU GLAVE?

Moguće je da imate osetljivu kožu glave ako vam se dešava sledeće:

Moguće je da imate neki drugi problem kože glave ako...

Vaša koža glave loše reaguje na mnoge šampone ili preparate za kosu: oni često sadrže agresivne sastojke za čišćenje ili hemikalije.

Nedavno ste bili izloženi jednom ili više gorenavedenih uzroka: posebno ako su vam se simptomi pojavili ubrzo posle toga.

Imate bele ili žute ljuspice na koži glave i kosi: moguće je da imate perut ili seboreični dermatitis.

Imate crvene, ljuspaste, srebrnkaste pečate na koži glave: moguće je da imate psorijazu.

Koža glave vas jako svrbi: moguće je da imate suvu kožu glave koja svrbi.

Obratite se lekaru ili dermatologu ako ste zabrinuti, ako su vam simptomi ozbiljni, ili ako vam koža glave postane upaljena, bolna ili iz nje počne da curi tečnost.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter