Perut – Simptomi, uzroci i rešenja

3 0 minuta čitanja
Prikaži više

Perut je problem kože glavi koji je teško sakriti i koji pogađa oko 50% odrasle svetske populacije. Ako vi ili neko koga poznajete pati od nekog oblika peruti, važno je znati koji su njeni uzroci i - što je najvažnije - da ju je moguće kontrolisati.

Šta Je To?

ŠTA JE PERUT?

Prepoznatljive ljuspice koje izaziva perut

Perut je veoma čest problem kože glave koji se javlja u dva oblika. Masna perut ili seboreični dermatitis nastaje kada se masne žute ljuspice formiraju na koži glave i lepe se za glavu i kosu. Suva perut nastaje kada se na koži glave formiraju suve bele ljuspice koje padaju sa glave i kose. Ostali simptomi mogu biti svrab, crvenilo i masna ili suva koža glave.

Glavni Uzroci

GLAVNI UZROCI PERUTI

1. Malassezia globosa izaziva kožnu proliferaciju 2. Nastaju mikroinflamacije kože glave 3. Formiraju se vidljive ljuspice

Perut se javlja kada se skrati proces obnavljanja ćelija kože glave, što dovodi do ubrzanog ljuštenja rožnatih ćelija kože glave, koje se spajaju u vidljive ljuspice.

Ovaj proces - poznat kao kožna proliferacija - pokreće mikroorganizam Malassezia globosa, koji se hrani prirodnim lipidima ili uljima koje proizvodi koža glave. Upravo taj mikroorganizam iritira kožu glave, izazivajući mikroinflamacije i svrab kože glave.

Sve gorenavedeno može biti izazvano različitim faktorima, kao što su:

  • Genetska predispozicija - perut je često nasledna
  • Klimatski uslovi - npr. izloženost sunčevim zracima, hladnoći, vrućini, vetru
  • Fizički ili emocionalni stres
  • Hormonske promene
  • Faktori načina života, kao što su ishrana ili konzumacija alkohola

Mikroinflamacije i vaša koža glave

Šta su mikroinflamacije? To su blaga zapaljenja kože. Zapravo, toliko su blaga da čak i u kliničkim ispitivanjima prolaze neopaženo. Ali ako proučavamo kožno tkivo zahvaćeno mikroinflamacijama, možemo uočiti prisustvo upalnih ćelija imuniteta - drugim rečima, koža upalom reaguje na iritaciju i time pokušava da se obnovi. Ako su te ćelije kože potom izložene daljoj iritaciji, može se razviti  "prava" upalna reakcija.

1. Zdrava koža 2. Mikroinflamacija 3. Upala (eritem)

Kako su povezani sa problemima kože glave?

Postoji sve više dokaza da mikroinflamacije kože glave učestvuju u najrasprostranjenijim poremećajima kože glave - od proređivanja koseperuti do isušenosti kože glave, svraba i osetljivosti.

Ako kosa iznenada počne da vam opada ili postane lomljiva, moguće je da se iza toga krije zdravstveni problem kao što je oboljenje štitne žlezde, nedostatak gvožđa ili neka autoimuna bolest. Pojedini lekovi takođe mogu izazvati opadanje kose. U svakom slučaju se obratite dermatologu za više informacija.

Uobičajeni Mitovi

Jedno od uobičajenih pogrešnih uverenja o peruti je da se javlja kada nedovoljno često perete kosu.

 

  • Perut može dovesti do proređivanja kose ili njenog opadanja
  • Perut je znak da su vam kosa i koža glave prljavi
  • Perut je moguće lečiti raznim vrstama sirćeta, prirodnih ulja ili šamponom za bebe

Nema dokaza da je išta od gorenavedenog tačno.

Rešenja

PREPORUČENO REŠENJE

Koristite Eucerin DermoCapillaire Gel šampon protiv masne peruti za masnu perut ili Eucerin DermoCapillaire Krem šampon protiv suve peruti za suvu perut, kako biste isprali ljuspice bez iritiranja kože glave.

 

DA LI IMATE PERUT?

Moguće je da imate perut ako...

Imate masne žute ili bele ljuspice koje vam se lepe za kosu i kožu glave: to je karakteristično za masnu perut ili seboreični dermatitis.

Imate suve bele ljuspice koje vam padaju sa kose i kože glave: to je karakteristično za suvu perut.

Osećate svrab ili iritaciju kože glave, uz vidljivo ljuspanje: mnogi ljudi sa masnom i suvom peruti imaju i ove simptome.

Moguće je da imate neki drugi problem kože glave ako...

Imate isušenost, svrab ili iritaciju, ali ne i vidljive ljuspice: moguće je da imate suvu kožu glave koja svrbi ili osetljivu kožu glave.

Imate crvene, ljuspaste, srebrnkaste pečate na koži glave: moguće je da imate psorijazu.

Attention

Obratite se lekaru ili dermatologu ako ste zabrinuti, ako su vam simptomi ozbiljni, ili ako vam koža glave postane upaljena, bolna ili iz nje počne da curi tečnost.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku