Seboreični dermatitis – Šta bi trebalo da znate

3 0 minuta čitanja
Prikaži više

Seboreični dermatitis je često, hronično i neprijatno kožno oboljenje koje izaziva pojavu žućkastih ljuspi na koži glave ili lica, mada može zahvatiti i druge regije tela. Pravilna i česta upotreba specijalno formulisanih preparata za kosu i kožu mogu držati ovo doživotno stanje pod kontrolom.

Šta je seboreični dermatitis?

Seboreični dermatitis često dovodi do rastresitih žućkastih ljuspica na koži glave.
Svrab je jedan od uobičajenih simptoma seboreičnog dermatitisa.

Seboreični dermatitis (poznat i kao seboreični ekcem) je medicinski problem koji je u mnogim slučajevima uzrok peruti. Kod beba se javlja u vidu temenjače.

Do 50% odrasle populacije pati od peruti sa rastresitim, žućkastim ljuspicama na koži glave, a znatan broj i od upale kože glave.

Često je praćen pocrvenelom kožom. Seboreični dermatitis se takođe može javiti na različitim područjima kože, kao što su masni pečati u unutrašnjosti ušiju. Ostala često zahvaćena područja su obrve i kapci, nos i nazolabijalni nabori, kao i središnji deo grudnog koša. Seboreični dermatitis nije zarazan i nije uzrokovan lošom higijenom.


Seboreični dermatitis kod beba (temenjača) je privremeno stanje kože koje bi trebalo da nestane kako dete raste, obično do treće godine. Simptomi uključuju debele žućkaste ljuspe koje poput kore prekrivaju kožu bebine glave, a ponekad i oči, uši i nos.

Koji su simptomi seboreičnog dermatitisa?

Simptomi se mogu javiti u vidu naslaga na velikim područjima, kao što je lice.

U česte simptome seboreičnog dermatitisa spadaju:

  • Kožne ljuspice - bele i rastresite ili žućkaste, masne i lepljive - "perut"
  • Lezije na koži
  • Naslage koje pokrivaju veliko područje kože
  • Masna koža
  • Koža koja svrbi - to može postati ozbiljno ako se koža inficira, što izaziva dodatni svrab i moguće krvarenje ako se koža češe
  • Blago crvenilo
  • Kosa može opadati

Šta izaziva seboreični dermatitis?

Znakovi seboreičnog dermatitisa 1. Gljivica malassezia izaziva kožnu hiperproliferaciju 2. Nastaju mikroinflamacije kože glave 3. Stvaraju se vidljive ljuspice

Seboreični dermatitis nastaje kada se skrati proces obnavljanja ćelija kože glave, što dovodi do ubrzanog ljuštenja rožnatih kožnih ćelija, koje se lepe i stvaraju vidljive ljuspice. Taj proces je povezan sa mnogim uzrocima. Primećen je nasledni faktor, što znači da deca osoba sa ovim problemom imaju veću verovatnoću da ga i sama dobiju. Takođe se zna da je povezan sa iritacijom koju izaziva gljivica malassezia, koja buja na veoma masnim područjima kože i izaziva mikroinflamacije koje dovode do svraba kože i kože glave.

Ostali faktori, kao što su fizički i emocionalni stres, hormonske promene, loša ishrana ili konzumacija alkohola, iscrpljenost, ekstremni vremenski uslovi, nedovoljno česta upotreba šampona, loše čišćenje kože i gojaznost mogu povećati rizik. Neurološka stanja, uključujući Parkinsonovu bolest, povrede glave i moždani udar, mogu biti povezana sa seboreičnim dermatitisom. Virus humane imunodeficijencije (HIV) je takođe dokazano povezan sa većim brojem slučajeva seboreičnog dermatitisa.

Kako se tretira seboreični dermatitis?

Najbolji način da se ublaži ozbiljnost seboreičnog dermatitisa je sprečavanje ili kontrolisanje faktora koji ga izazivaju vođenjem računa o nezi kože glave i kože.

Najčešće korišćen tretman seboreičnog dermatitisa kože glave su specijalno formulisani šamponi, koji ne samo da pomažu uklanjanje ljuspica kože, već i sprečavaju njihovo ponovno stvaranje.

Linija Eucerin DermoCapillaire je posebno kreirana za seboreični dermatitis.

Mnogi šamponi su specijalno formulisan za seboreični dermatitis. Oni mogu sadržati neki od sledećih aktivnih sastojaka: klimbazol, pirokton olamin, polidokanol, protivupalne agense poput salicilne kiseline i rezorcina, minerale kao što su cink ili selenijum sulfid, ili antimikotike kao što je ketokonazol.

Eucerin DermoCapillaire Krem šampon protiv suve peruti i Gel šampon protiv masne peruti su specijalno osmišljeni za suvu ili masnu perut i dermatološki dokazano efikasni protiv seboreičnog dermatitisa.

U težim slučajevima dermatolog ili lekar može prepisati antimikotik, kao što su ketokonazol, metronidazol ili azelaična kiselina, koji deluju na gljivicu malassezia, ili losione koji sadrža protivupalne kortikosteroide.

U novije vreme se koriste i topikalni imunomodulatori poput takrolimusa i pimekrolimusa.

Seboreični dermatitis je hronično oboljenje koje je moguće dobro kontrolisati pravilnim tretmanom. Često ima upalna stanja između dužih perioda neaktivnosti. Ekstremniji oblik ovog stanja poklapa se sa psorijazom kože glave i naziva se sebopsorijaza.

Attention

Uvek se konsultujte sa dermatologom ako se simptomi seboreičnog dermatitisa nesmanjuju uz čestu upotrebu medicinskih šampona. Takođe ga kontaktirajte ako se pečati seboreičnog dermatitisa inficiraju, pojavi se tečnost ili gnoj, formira kora ili ako zahvaćeno područje postane veoma crveno ili bolno.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku