Život sa atopijskim dermatitisom – Kako ovo oboljenje utiče na san i kvalitet života?

5 0 minuta čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis ima značajne fizičke i psihičke posledice na osobe u čijim životima se javi.
Ovaj članak se osvrće na ono što ovo oboljenje čini toliko stresnim za život. Pravimo kratak pregled rezultata istraživanja veze između atopijskog dermatitisa, nedostatka sna i negativnih psihičkih posledica i dajemo predloge kako da se neguje i umiri koža kako bi se poboljšao opšti kvalitet života.

Fizičke posledice atopijskog dermatitisa

Atopična koža može se javiti bilo gde na telu, a lokacija može varirati u odnosu na uzrast, ali gde god da se pojavi koža je suva,crvena, svrbi i sklona je iritaciji. Možete pročitati više o oblastima koje atopijski dermatitis najčešće zahvata u odeljcima Atopijski dermatitis (ekcem) na različitim delovima tela i Atopijski dermatitis (ekcem) na licu.

Karakterišu ga dve faze:

  • Akutna faza kada se koža upali i kada najviše svrbi i biva najsklonija iritaciji
  • Neakutni period između upalnih faza kada je koža mirnija.

Možete pročitati više o ove dve faze u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis (ekcem) i Prepoznavanje i kontrolisanje upalnih stanja.

Akutna faza je najgora, bez obzira na uzrast osobe. Prirodna reakcija na svrab kože je češanje, ali ono samo pogoršava situaciju. Širi bakterije, pojačava osećaj svraba i može oštetiti kožu. Možete saznati više o upalnoj fazi u Prepoznavanje i kontrolisanje upalnih stanja.

Međutim, fizičke posledice upalne faze idu dalje od kože:

Koža koja svrbi može dosta ometati
Konstantno češanje može oštetiti kožu i dovesti do neprospavanih noći

Danju: Koža koja svrbi može osobi otežati da se koncentriše na bilo šta drugo: deca sa atopijskim dermatitisom mogu imati poteškoće sa koncenctracijom u školi, a odraslim osobama može biti teško da se fokusiraju na poslu. Deca mogu biti sprečena da u potpunosti učestvuju u životu (npr. kod nekih, hlor u bazenima može izazvati reakciju, što ograničava njihovu sposonost da učestvuju). Neki slučajevi atopijskog dermatitisa (ekcema) kod odraslih kao što je atopijski dermatitis (ekcem) ruku može učiniti određena zanimanja neprijatnim, teškim ili čak nemogućim. Možete pročitati više u odeljku Atopijski dermatitis (ekcem) na rukama.

Noću: Osobe sa atopičnom kožom uveče teško zaspe i neretko se bude usled svraba koji se javlja. Istraživanja pokazuju da 60% osoba sa atopijskim dermatitisom pati od nedostatka sna zbog svraba i bola tokom noći.1 Taj nedostatak sna može znatno da utiče na opšte raspoloženje, zdravlje i razvoj. I kao što svi roditelji znaju, ako je njihovo dete budno tokom noći, biće i oni. Iz tog razloga i roditelji mogu osetiti nedostak sna.

Psihičke posledice atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis uzima svoj danak mentalno kao i fizički. Crvena koža, na kojoj se ponekad jave rane, utiče na fizički izgled osobe. Konstantni svrab čini da se osoba koja pati od oboljenja ističe i da biva primećena. Ove promene kada su u pitanju izgled i ponašanje mogu da izazovu probleme kao što su nisko samopoštovanje, poteškoće u vezama sa vršnjacima i partnerima, maltretiranje, diskriminacija i isključivanje iz društva.
Život sa atopijskim dermatitisom može biti prilično stresan. Međutim, sam stres je takođe moćan okidač za oboljenje² koji potencijalno pogoršava simptome i čini situaciju težom.

Attention

Atopijski dermatitis i kvalitet života

Skorija korejska studija na uzorku od gotovo 12.000 ljudi pronašla je da odrasle osobe sa atopijskim dermatitisom imaju drastično niži kvalitet života i veći stres od onih bez oboljenja.3

Sami naziv istraživanja iz 2006. - "Kvalitet života i dečji atopijski dermatitis: očaj življenja sa dečjim ekcemom4 - dosta govori o stresu koji ovo oboljenje može da izazove kod mladih ljudi.

Atopijski dermatitis može uzrokovati veliki psihički stres

Takođe može biti teško gledati druge kako pate. Roditelji beba i dece sa atopijskim dermatitisom mogu se osećati anksiozno, krivo, bespomoćno i depresivno. U daljem izveštaju dolazi se do zaključka da se pokazalo da je pogoršani kvalitet života izazvan dečjim ekcemom veći ili jednak ostalim čestim dečjim oboljenjima kao što su astma i dijabetes, ističući važnost ekcema kao ozbiljnog hroničnog dečjeg oboljenja.1

Da li atopijski dermatitis ima i drugih posledica?

Oboljenje takođe može imati i značajne finansijske implikacije za pojedine porodice i za društvo kao celinu.1

Lečenje se može pokazati skupim za porodice sa niskim primanjima, a kako oboljenje biva sve češće u zemljama u razvoju, ovo će verovatno postati sve veći problem. Podaci sugerišu da je ovo oboljenje odgovorno za značajan broj dana bolovanja (izostajanja iz škole ili sa posla). Što se vremena tiče, ono vrši značajan pritisak na zdravstvene radnike.

Kako mogu da ublažim uticaj koji atopijski dermatitis ima na moj život?

Na žalost ne postoji lek za atopijski dermatitis, ali postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste negovali svoju ili atopičnu kožu svog deteta i pomogli da se simptomi ublaže i smire:

Efikasna medikampentozna terapija i dobra nega kože

Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu poboljšava san i kvalitet života5

Istraživanja su pokazala da medikmentozna terapija može poboljšati kvalitet života4, a da redovna i odgovarajuća nega kože mogu poboljšati stanje kože, podržati san i poboljšati kvalitet života.5

Preparati za negu, kao što je Eucerin AtopiContol Krema za akutnu negu mogu se koristiti uporedo sa medkamentoznom terapijom kako bi umirili kožu tokom upalne faze. Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu klinički i dermatološki dokazano značajno poboljšava san i kvalitet života kada se nakon nje nanese i Eucerin AtopiControl Losion.5  Možete saznati više u odeljcima Kako negovati mladu atopičnu kožu and Kako negovati atopičnu kožu odraslih osoba.

Izbegavajte potencijalne okidače

Identifikovanje i izbegavanje potencijalnih okidača još jedan je važan korak u odlaganju i ublažavanju simptoma. Možete pročitati više o potencijalnim okidačima atopijskog dermatitisa i o tome kako da ih izbegnete u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis (ekcem). Ako vaša beba ili dete pati od ovog oboljenja, onda ćete u odeljku Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i dece naći savete na temu okidača koji se najčešće vezuju za decu i kako ih izbeći.

Izvori

1 - Lewis-Jones S. Quality of life and childhood atopic dermatitis: the misery of living with childhood eczema. [Kvalitet života i dečji atopijski dermatitis: očaj življenja sa dečjim ekcemom.] Int J Clin Pract. 2006 Aug; 60(8):984-92.
2 - Bridgett C., Norén P. (2017) Stress and Atopic Dermatitis. [Stres i atopijski dermatitis.] In: França K., Jafferany M. (eds) Stress and Skin Disorders. [Stres i oboljenja kože.] Springer, Cham
3 - Kwak Y, Kim Y. Health related quality of life and mental health of adults with atopic dermatitis. [Kvalitet života vezan za zdravlje i mentalno zdravlje odraslih osoba sa atopijskim dermatitisom.] Arch Psychiatr Nurs. 2017 Oct;31(5):516-521. doi: 10.1016/j.apnu.2017.06.001. Epub 2017 Jun 2.
4 - Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. [Odnos između kvaliteta života i ozbiljnosti oboljenja kod sindroma atopijskog dermatitisa/ekcema u detinjstvu.] Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73.
5 - Eucerin studija PuU. Italija. Maj 2017

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku