Olakšanje za atopičnu kožu – Da li postoji rutina za negu kože koja će pomoći kod atopijskog dermatitisa?

6 0 minuta čitanja
Prikaži više

Približno 1 od 12 odraslih osoba pati od atopijskog dermatitisa¹ i ovaj članak objašnjava kako da se neguje atopična koža odraslih. Ako ste zainteresovani kako da negujete kožu svoje bebe ili deteta pročitajte Kako negovati mladu atopičnu kožu. Ovde razmatramo kako odgovarajuća svakodnevna rutina pomaže u održavanju hidriranosti kože, što produžava periode između zapaljenja. I objašnjavamo kako da podesite vašu rutinu da umirite i pomognete koži prilikom zapaljenja. Da saznate više o simptomima, uzrocima i okidačima pročitajte atopijski dermatitis kod odraslih

Kako bi trebalo da negujem kožu sa atopijskim dermatitisom?

Atopijski dermatitis (takođe poznat i kao ekcem odraslih) tipično ima dve faze:

 • Akutnu fazu u kojoj se koža deteta upali i najviše je sklona iritaciji.
 • Fazu mriovanja koja predastavlja period između upalnih faza gde je koža vizuelno i na osećaj mirnija.

Možete pročitati više o ovoj fazi u odeljku Razumevanje atopijskog dermatitisa (ekcema) i Prepoznavanje i kontrolisanje upalnih stanja.

Eucerin AtopiControl linija: svakodnevna nega i olakšanje prilikom zapaljenja za atopijski dermatitis

Vaša koža ima različite potrebe pri svakoj od ovih faza tako da preporučujemo da shodno tome prilagodite svoju rutinu:

 • Svakodnevna nega: Blago čišćenje i redovno, efikasno i obilno hidriranje radi jačanja zaštitbe barijerne funkcije kože i produžavanja perioda između zapaljenja.
 • Akutna nega: Upotreba protivupalnih medikamenata (ili drugih tretmana koji vam prepiše vaš doktor kao što su mokre obloge) i losiona za negu lica i tela i krema za umirivanje i ublažavanje kože prilikom zapaljenja.

Iako ne postoji poznati lek za atopijski dermatitis, istraživanja su pokazala da medicinski tretman može da poboljša mere kvaliteta života² i da redovna i adekvatna nega kože može da poboljša stanje kože, podrži san i poboljša kvalitet života.3

Koja svakodnevna rutina će pomoći mojoj atopičnoj koži?

Fokus svakodnevne nege kože bi trebalo da bude na održavanju zaštitne barijerne funkcije kože. Pružanje hidratacije i lipida koji su potrebni koži pomaže u sprečavanju isušivanja i produžava periode između upalnih faza.

Blago čišćenje

Čak i čista voda može da poveća gubitak vlažnosti4 tako da je kratko tuširanje bolje od kupanja i, ako uživate u kupanju, probajte da ga ograničite na deset minuta najviše. Vruća voda izaziva smanjenje  hidriranosti, tako da preporučujemo da temperaturu vode držite ispod 32°C.

Blago čišćenje je prvi korak u negovanju atopične kože

Gruba sredstva za čišćenje i eksfolijaciju mogu da skinu neophodne slojeve lipida i da oštete delikatnu zaštitnu barijeru i ravnotežu hidriranosti vaše kože. Izbegavajte grube sunđere i četke za masažu, penušave kupke, soli za kupanje, preparate za eksfolijaciju, alkalne sapune i grube surfaktante kao što su Natrijum-lauril sulfat. Birajte blage preparate za čišćenje kao što je Eucerin AtopiControl Ulje za kupanje.

Utapakajte kožu, umesto da trljate kada je sušite, i to čistim, mekanim peškirom. Nanesite sredstvo za hidrataciju odmah posle čišćenja  kako biste izbegli dalje isparavanje vodei kako biste olakšali vašoj koži da upije aktivne satojke.

Redovna hidriratacija

Efikasan tretman atopične kože počiva na redovnoj i kontinuiranoj upotrebi preparata za hidrataciju (takođe poznatih kao emolijensi).5 Važno je da se sredstva za hidrataciju koriste barem dva puta dnevno, čak i tokom perioda kada izgleda kao da je oboljenje pod kontrolom,5 kako bi se izbegli ili odložili recidivi. Preporučujemo da kremu za ruke koristite još češće- barem svaki put kad perete ruke.

Redovna hidriracija može da pomogne u sprečavanju isušivanja kože
Eucerin AtopiControl losion je lak za nanošenje po celom telu

Tražite preparate koji su neparfemisani i koji sadrže efikasne aktivne sastojke kao što su:

 • Likokalkon A: ekstrakt sladića koji umiruje kožu
 • Ceramidi: za jačanje prirodne zaštitne barijere kože
 • Prirodna ulja bogat Omega masnim kiselinama za umirivanje, ishranu i zaštitu osetljive i suve kože

Ovi sastojci su osnova Eucerin AtopiControl linije koja uključuje preparate i teksture pogodne za različite delove tela:

Možete da saznate više o tome kako ovo oboljenje utiče na kožu na različitim delovima tela u atopijski dermatitis lica, atopijski dermatitis na kapcima, atopijski dermatitis na glavi i temenu i atopijski dermatitis na rukama i atopijski dermatitis na različitim delovima tela.

Zaštita od sunca

Koristite preparat za zaštitu od sunca koji je klinički dokazano pogodan za atopičnu kožu

Sunce dalje isušuje već suvu atopičnu kožu. Ograničite svoju izloženost, izbegavajte najintenzivnije periode najjačeg sunca, koristite zaštitnu odeću i nanosite odgovarajući faktor zaštite od sunca. Probajte Eucerin Kremu za zaštitu osetljive kože lica od sunca SPF 50+ i SPF 30 za lice i Eucerin Izrazito lagani losion za zaštitu osetljive kože od sunca SPF 50+ ili SPF 30 za vaše telo. Ovi preparati nude pouzdanu zaštitu visokog kvaliteta i klinički i dermatološki dokazano su pogodni za atopičnu kožu.

Pročitajte više o efektima UVA i UVB svetlosti na osetljivu kožu.

Attention

Šminka

Samo zato što vam je koža atopična ne znači da ne možete da koristite šminku, ali se postarajte da su preparati koje koristite kao bazu na celo lice posebno formulisani za suvu, iziritiranu kožu.⁵ I ne zaboravite da temeljnio očistite šminku pre nego što odete na spavanje.

Kako mogu da umirim svoju kožu prilikom upale?

Fokus nege kože tokom akutne faze atopijskog dermatitisa jeste da se koža umiri, ublaži iritacija i svrab i da se olakša neprijatnost. Na sreću, postoji nekoliko mera koje mogu da pomognu:

Medikamentozni preparati i tretmani

Masti i kreme kao što su kortikosteroidi (npr. krema sa 1% hidrokortizona ) pružaju brzo delujuće i efekasno olakšanje prilikom zapaljenja. Međutim, hidrokortizon nije dugoročna opcija. Možete da saznate više u Šta je Krotizon i kako on deluje?

Kortizon krema može da se koristi za smirivanje atopične kože prilikom zapaljenja po preporuci lekara

Za ozbiljnije simptome vaš doktor može da prepiše ili preporuči:

 • Jaču kremu ili mast
 • Fototerapiju (tretman ultraljubičastom svetlošću za smanjivanje zapaljenja)
 • Mokre obloge
 • Oralne kortikosteroide i, ponekad, antibiotike kako bi se sprečila infekcija kože
 • Antihistaminike kako bi se smanjio ozbiljan svrab

Preparati za negu kože sa umirujućim i negujućim sastojcima

Eucerin Krema za akutnu negu pomoći će u umirivanju kože prilikom zapaljenja

Postoji nekoliko aktivnih sastojaka koji dokazano umiruju i ublažavaju kožu prilikom zapaljenja:

 • Likokalkon A: ekstrakt sladića koji smanjuje zapaljenje u umiruje iritacije
 • Dekandiol: deluje protiv bakterija i sprečava infekciju
 • Mentoksipropandiol: derivat mentola koji hladi kožu i smanjuje svrab na osetnom nivou.

Vaše dete neće osećati potrebu da se toliko češe i tako neće dalje oštećivati kožu.

Likokalkon A, Dekandiol i Mentoksipropandiol su svi deo Eucerin AtopiControl Kreme za akutnu negu koja je formulisana kako bi se koži pružila intenzivna nega koja joj je potrebna prilikom upalne faze. Prvo nanesite terapiju koju je propisao lekar i dozvolite da se u potpunosti upije pre nego što nanesete Eucerin AtopiControl Kremu za akutnu negu. Nakon toga nanesite Eucerin AtopiControl Losion.

Kliničke i dermatološke studije pokazuju da Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu praćena Eucerin AtopiControl Losionom poboljšavaju stanje kože, ublažavaju svrab, podržavaju zdravi san tokom noći i poboljšavaju opšti kvalitet života.6

Attention

Saveti za zapaljenje:

 • Držite preparate za hidrataciju lica i tela u frižideru kako biste pojačali efekat hlađenja
 • Tapkajte umesto da češete kožu koja svrbi: ovo može da olakša neke od osećaja svraba bez oštećenja kože
 • Postarajte se da imate kremu za ruke pored svakog lavaboa u vašoj kući i/ili radnom mestu kako biste se podsetili da je stavite posle pranja ruku

Šta još mogu da uradim da ublažim simptome atopijskog dermatitisa?

Posmatrajte kako vam koža reaguje, identifikujte potencijalne okidače i onda pokušajte da ih izbegavate/smanjite kako biste produžili periode između zapaljenja i smanjili težinu zapaljenja kada se ona jave. Možete da saznate više o potencijalnim okidačima u Šta izaziva zapaljenje atopične kože i o tome kako da ih izbegnete u atopična koža kod odraslih.

Izvori

1 - WebMD
2 - Ben-Gashir MA. Odnos između kvaliteta života i ozbiljnosti oboljenja u atopičnom dermatitis/ekcem sinndromu tokom detinjstva. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73.
3 - Eucerin studija tipa samorpocene preparata. Italija. Maj 2017.
4 - Priručnik za atopijski ekcem. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006.
5 - Priručnik za atopijski ekcem. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006.
6 - Kada se koristi uporedo sa Eucerin AtopiControl Losionom. Izvor: Beiersdorf istraživanje, AtopiControl samoprocena preaprata traže podršku, maj 2017.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku