Atopijski dermatitis (ekcem) i deca – Uzroci, simptomi i kako na najbolji način umiriti i negovati kožu dece

9 0 minuta čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis je najčešće oboljenje kože kod dece i prosečno zahvata oko 15% do 20% dece.2,3,4 Simptomi - suva, crvena koža koja svrbi i koja je iziritirana - mogu biti prilično neprijatni za decu i takođe mogu izazvati značajan stres kod roditelja i osoba koje o deci brinu.

Ovaj članak razmatra kao atopijski dermatitis utiče na decu i njihove porodice. Istražuje simptome, uzroke i okidače i osvrće se na to kako nega kože pomaže da se simptomi olakšaju i da se produže periodi između upalnih faza.

Kako atopijski dermatitis utiče na decu?

Deca mogu da razviju atopijski dermatitis u bilo kom uzrastu. Kod mnoge dece se razvije kada su bebe, a većina osoba koje pate od tog oboljenja dobiju ga pre pete godine5. Možete pročitati više o ekcemu kod beba u odeljku Atopijski dermatitis (ekcem) i bebe

Između dve godine starosti i puberteta, atopijski dermatitis se obično javlja kao oblasti suve, crvene kože koja svrbi i to na vratu, zglobvima, člancima, u udubljenjima kolena, na pregibima na laktovima i između zadnjice i nogu. Simptomi obično traju više od tri meseca (medicinska definicija hroničnog oboljenja), a koža na delovima koji su pod upalom može postati zadebljana i postati grublja.

Atopijski dermatitis ima dve posebne faze:

Akutna faza je najstresnija. Vaše dete može trpeti značajnu neprijatnost, svrab može postati toliko intenzivan da ne može da spava i oboljenje može imati značajan uticaj na kvalitet njegovog života.6 Oboljenje tekođe može uticati na kvalitet života roditelja i osobama koje o detetu brinu koji se mogu osećati beznadežno, krivo i depresivno. Možete pročitati više u Kako atopijski dermatitis utiče na san i kvalitet života

Dok većina dece prevaziđe atopijski dermatitis do puberteta, to se oboljenje može zadržati i u odraslom dobu a istraživanja pokazuju da osobe koje pate od atopijskog dermatitisa kao deca mogu kasnije da razviju druga, povezana stanja kao što su astma i alergijski rinitis.8

Ukoliko koža vašeg deteta njemu pravi probleme, a vi ste na bilo koji način zabrinuti zbog njihovih simptoma, konsultujte se sa svojim lekarom.

Šta uzrokuje i izaziva pojavu atopijskog dermatitisa kod dece?

Upalne faze atopijskog dermatitisa kod dece mogu dovesti do neprospavanih noći
Osobe sa porodičnom istorijom atopijskog dermatitisa imaju veću šansu da obole

Atopijski dermatitis je u vezi sa narušenom barijernom funkcijom kože i sa poremećajem imunog sistema. Dermatolozi su identifikovali nekoliko faktora koji uzrokuju i doprinose ovom oboljenju:

Genetska predispozicija
Postoje dva glavna faktora rizika kada je u pitanju pojava atopijskog dermatitisa: 1) genetski defekt gena filagrina (FLG) 2,9 i 2) porodična istorija atopijskih oboljenja.2,10 Možete saznati više o filagrinu i kako deficijencija istog utiče na kožu u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis.

Deca mogu da naslede deficijenciju filagrina od roditelja koji imaju isto to.11 Ako jedan od roditelja pati od atopijskog dermatitisa, dete ima 40% šanse da to oboljenje nasledi. Ukoliko oba roditelja pate, šansa se penje na između 60% i 80% 12.

Postoji i dokazana veza između atopijskog dermatitisa i alergija. Porodična istorija polenske groznice i/ili astme povećava šanse da će se kod bebe javiti atopijski dermatitis.

Osobe koje pate od ovog oboljenja takođe mogu imati i nepravilnu funkciju imunog sistema (poznatu i kao atopija), koja čini da njihova koža više reaguje na životnu sredinu i da je podložnija zapaljenjima.

Vremenski uslovi/zagađenje
Biti rođen u razvijenoj zemlji, u hladnoj klimi ili u zagađenom gradu izgleda da povećava rizik od javljanja atopijskog dermatitisa. Vremenski uslovi takođe mogu izazvati pojavu simptoma. 13

Osetljivost na alergene
Kompromitovana barijerna funkcija čini to da je potencijalnim alergenima kao što su polen, prašina ili dlake kućnih ljubimaca lakše da iritiraju kožu.

Uloga koju alergije na hranu igraju u javljanju atopijskog dermatitisa kontroverzna je 2 ali neki ljudi smatraju da određene namirnice mogu da učine kožu njihovog deteta osetljivijom i sklonijom izbijanju upalne faze.

Drugi spoljašnji agensi
Abrazivni materijali, gruba sredstva za čišćenje i hemikalije koje se koriste u biološkim prašcima za pranje mogu da pogoršaju stanje delikatne mlade kože. Istraživanja su pokazala da je pasivno pušenje naročito štetno za mlada pluća.14

Češanje
Simptomi atopijskog dermatitisa takođe mogu da izazovu i/ili pogoršaju upalnu fazu. Kako je koža suva i svrbi, deca se češu. Ovo češanje oštećuje zaštitnu barijeru kože i bakterija poznata kao Staphylococcus Aureus može da se namnoži i da dovede do infekcije kože. Ova infekcija uzrokuje zapaljenje i svrab koji pogoršavaju stanje čineći kožu još iritabilnijom i svrab još gorim: Začarani krug poznat kao ciklus atopične kože. Saznajte više u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis.

Kako bi trebalo da negujem atopičnu kožu svog deteta?

Dobra vest je da efikasni medicinski tretman i dobra nega kože mogu u mnogome olakšati neprijatnost upalnih faza atopijskog dermatitisa i pomoći da se produže periodi između njih.

Dečja koža je tanja i sadrži manje pigmentacije od odrasle kože. Možete pročitati više o strukturi mlade kože u odeljku Koža beba i dece. Za nju je značajna nežna nega koja je specifična za svaku fazu:

Redovna hidratacija može pomoći da se spreči isušivanje dečje kože

  • Tokom faze morovanja potrebna joj je svakodnevna hidratacija kako bi se ublažila suvoća i produžio period između upalnih faza
  • Tokom akutne, upalne faze potrebni su joj medicinski preparati i oni koji nisu medicinski kako bi se ublažili i umirili simptomi pored uobičajene dnevne hidratacije

Odgovarajući preparati za hidrataciju i redovna i pažljiva nega igraju ključnu ulogu u zaštiti i smirivanju atopične kože deteta. Možete saznati više o tome koje preparate da koristite i o idealnoj rutini koje možete da se držite u odeljku o nezi mlade atopične kože.

Šta još mogu da učinim kako bi se smanjila učestalost upalnih faza?

Birajte nežne materijale koji prijaju koži i koji je ne iritiraju
Rukavice protiv češanja mogu pomoći da se spreči oštećivanje kože

Pokušajte da vodite dnevnik o tome kada se koža vašeg deteta upali i porazgovarajte o tome sa  lekarom. Ovo će vam pomoći da identifikujete moguće okidače i da odredite najbolji tretman. Svako je različit, ali evo nekih od stvari koje možete da učinite kako biste pomogli da se ublaži uticaj potencijalnih okidača:

Nemojte pušiti u blizini deteta
Pasivno pušenje može pogoršati simptome.

Birajte nežne materijale koji prijaju koži
Pamuk i lan su manje grubi od sintetičkih materijala. Izbegavajte grubu vunu. Perite novu odeću kako biste uklonili bilo kakve hemikalije koje su možda bile deo proizvodnog procesa.

Alergije na hranu
Ako mislite da hrana koju vaše dete jede izaziva njegove simptome ili čini atopijski dermatitis gorim, konsultujte se sa lekarom pre nego što pokušate da izbacite neki od tih mogućih okidača iz ishrane. Važno je da vaše dete dobija kalcijum, kalorije i proteine koji su mu potrebni kako bi raslo i razvijalo se.

Smanjite potencijalna oštećenja koja može izazvati češanje
Simptomi atopijskog dermatitisa takođe mogu i da izazovu i pogoršaju stanje. Ukoliko je koža vašeg deteta suva i svrbi, ono će se verovatno češati. Ovo češanje dalje oštećuje kožu čineći je podložnom bakterijama koje izazivaju dalji svrab. Ovo je poznato kao ciklus atopične kože i možete saznati više o njemu u odeljku Razumevanje atopijskog dermatitisa.

Češanje takođe može dovesti i do infekcije kože, pa skraćujte nokte svom detetu. Pamučne rukavice (poznate i kao rukavice protiv češanja), koje se nose noću, mogu pomoći u sprečavanju oštećenja kože.

Izvori

1 - New insights into the epidemiology of childhood atopic dermatitis. [Novi uvidi u epidemiologiju atopijskog dermatitisa u detinjstvu.] Flohr C, Mann J. Allergy. 2014 Jan; 69(1):3-16. Epub 2013 Nov 21.
2 - Overview of Atopic Dermatitis, [Pregled atopijskog dermatitisa]  Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
3 - Nutten S. Atopic dermatitis: global epidemiology and risk factors. [Atopijski dermatitis: globalna epidemiologija i faktori rizika] Ann Nutr Metab. 2015; 66 (suppl 1):8-16. doi:10.1159/000370220.
4 - Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: section 1. diagnosis and assessment of atopic dermatitis. [Smernice za negu za upravljanje atopijskim dermatitisom: 1. oblast. Dijagnoza i procena atopijskog dermatitisa] J Am Acad Dermatol. 2014;70(2):338-351. doi: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
5 - Research statistics in Atopic Eczema: what disease is this? [Statistike iz istraživanja atopijskog ekcema: kakva je ovo bolest?] Kam-Lun Ellis Hon et al, Ital J Pediatr. 2012; 38:26
6 - Quality of life and childhood atopic dermatitis: the misery of living with childhood eczema. [Kvalitet života i atopijski dermatitis u detinjstvu: jad života sa dečjim ekcemom] Lewis-Jones S. Int J Clin Pract. 2006 Aug; 60(8):984-92.
7 - Sleep disturbance in children with moderate/severe atopic dermatitis: A case-control study. [Poremećaj spavanja kod dece sa umerenim/ozbiljnim atopijskim dermatitisom: Studija slučaja] Fishbein AB1, Mueller K2, Kruse L3, Boor P3, Sheldon S4, Zee P5, Paller AS2., J Am Acad Dermatol. 2018 Feb; 78(2):336-341. doi: 10.1016/j.jaad.2017.08.043. Epub 2017 Oct 28.
8 - Spergel JM. From atopic dermatitis to asthma: the atopic march. [Od atopijskog dermatitisa do astme: atopijski marš] Ann Allergy Asthma Immunol. 2010; 105:99–106. doi: 10.1016/j.anai.2009.10.002.
9 - Sicherer SC, Leung DY. Advances in allergic skin disease, anaphylaxis, and hypersensitivity reactions to foods, drugs, and insects in 2008. [Napreci kod alergijskih oboljenja kože, anafilakse i hiperosetljivim reakcijama na namirnice, lekove i insekte iz 2008.] J Allergy Clin Immunol. 2009; 123(2):319-327. doi: 10.1016/j. jaci.2008.12.025.
10 - Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: section 1. diagnosis and assessment of atopic dermatitis. [Smernice za negu za upravljanje atopijskim dermatitisom: 1. oblast. Dijagnoza i procena atopijskog dermatitisa] J Am Acad Dermatol. 2014; 70(2):338-351. doi: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
11 - Comprehensive analysis of the gene encoding filaggrin uncovers prevalent and rare mutations in ichthyosis vulgaris and atopic eczema. [Sveobuhvatna analiza gena koji kodira filagrin otkriva prevalentne i retke mutacije kod ichthyosis vulgaris i atopijskog ekcema] Sandilands et al. Nat Genet. 2007 May; 39(5):650-4.
12 - Genetics of atopic eczema. An update, [Genetika atopijskog ekcema. Nove informacije,] Rodríguez1, Weidinger S., Hautarzt. 2015 Feb; 66(2):84-9. doi: 10.1007/s00105-014-3565-x.
13 - Suarez-Varela MM, Garcia-Marcos Alvarez L, Kogan MD, Gonzalez AL, Gimeno AM, Aguinaga Ontoso I et al. Climate and prevalence of atopic eczema in 6- to 7-year-old school children in Spain. [Vremenski uslovi i rasprostranjenost atopijskog ekcema kod školske dece uzrasta 6 - 7 godina u Španiji.] ISAAC phase III. Int J Biometeorol 2008; 52:833–840.
14 - Parents' smoking habit and prevalence of atopic eczema in 6-7 and 13-14 year-old schoolchildren in Spain. [Roditelji pušači i rasprostranjenost atopijskog ekcema kod školske dece uzrasta 6 - 7 i 13 - 14 godina u Španiji.] ISAAC phase III. Morales Suárez-Varela M et al. Allergol Immunerpathol (Madr), 2008 Nov-Dc; 36(6): 336-42

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku