Kako ukloniti ili ublažiti bore

Znakovi starenja – Bore

6 0 minuta čitanja
Prikaži više

Negde oko 25-te prvi znaci opšteg starenja kože postaju vidljivi. Kako starimo, procesi u koži se usporavaju i struktura slabi. Sustance koje kožu čine zategnutom i glatkom počinju da nestaju. Razlog  tome je kombinacija unutrašnjih procesa starenja i spoljašnjih uticaja.

Najuočljiviji prvi znak starenja su fine linije i bore, koje se produbljuju kako vreme protiče. Možemo im se suprotstavljati na različite načine i ublašiti njihovu vidljivost. Neki načini su invazivni, drugi su neinvazivni. Neki pružaju trenutni rezultat, a drugi dugoročne rezultate.

Znakovi I Simptomi, Uzroci I Okidači

Gde se fine linije i bore pojavljuju i zašto?

I struktura kože i supstance u njoj prolaze kroz promene sa protokom vremena. Te promene mogu se ispoljiti na površini kao fine bore i bore.
Prve vidljive fine linije i bore pojavljuju se oko očiju.

Kako starimo, supstance koje održavaju kožu glatkom, počiju da nestaju. To su kolagen, elaastin i hijaluronska kiselina. Kod kože mladih, pravilan raspored slojeva tkiva, bogatih kolagenom i elastinom, koji su gradivni elementi strukture kože, čine da ten bude ujednačen i jedar. Tokom vremena, unutrašnji procesi starenja predodređeni našom genetikom u kombinaciji sa oksidativnim stresom koji izazivaju spoljašnji faktori, kao što je izlaganje suncu, kreću da utiču na to kako naša koža izgleda. Godišnje smanjenje količine kolagena od 1% i poremećaj organizacije dermisa uzrok su gubitna čvrstine kože i pojave finih linija i bora.

Drugi ključni faktor u nastanku finih linija i bora je opadanje sinteze Hijaluronske kiseline. Ova vezivna supstanca koja okružuje ćelije, daje koži mladalački i jedar izgled. Opadanje količina ove prirodno prisutne supstance uzrok je gubitka zategnutosti i punoće strruktura kože.

Ovi procesi opštih znaka starenja vode gubitku volumena, a kako koža stari i gubitku elastičnosti.

Linije na čelu, između obrva i smejalice se vremenom pojavljuju, a kako starimo, postepeno se razvijaju u bore.
Fine linije i bore oko usta i nosa postaju dublje i vidljive. Poznate su kao nazolabijalne bore.

Za razliku od gubitka volumena, fine linije i bore je lako uočiti. Prvo se uočavaju na odrešenim regijama lica:

Na čelu mošete uočiti horizontalne linije ili uspravne kod korena nosa, a između obrva. One počinju kao mimičke linije i delom su posledica ekspresivnosti lica. Vremenom se produbljuju,

Na regiji oko spoljnog dela oka fine linije se vremenom produbljuju. Zovemo ih još i smejalice ili vranine noge i obicno se prve pojavljuju. Razlog tome je što je koža na tom mestu tanja i podložnija brazdanju.

Od nosa do usta pojavljuju se duboke bore. Zovemo ih još i nazolabijalne bore. Pojava ovih bora može biti povezana sa gubitkom volumena, jer im je uzrok i opuštanje kože.

Svuda po licu fine linije se javljaju vremenom. Nisu posledica izražajnosti lica i uvek su vidljive. Kako starimo, i koža gubi elastičnost, one postaju upadljivije duboke bore. Mogu se pojaviti bilo gde na licu, ali su najuočljivije u predelu ispod očiju.

Doprinoseći Faktori

Šta još utiče na pojavu bora?

Bore su neizbežan deo starenja, ali postoje i unutrašnji i spoljašnji faktori koji mogu ubrzati njihov nastanak.

Bore oko očiju

Izlaganje sunčevim zracima ubrzava starenje kože više od svih drugih spoljnih faktora.

Izlaganje sunčevim zracima
Ako je koža nezaštićena na suncu, UV zraci mogu doprineti pojavi bora. Produženo i ponavljano izlaganje oštećuje kolagen i dovodi domanje elastične, slabije strukture kože, na kojoj lakše nastaju bore. 

Ovde pročitajte više o tome kako UVA i UVB zraci ubrzavaju starenje kože.

Linije na čelu

Pušenje
Okidač za oksidativni stres je pušenje, koje oslobađa slobidne radikale koji potom oštećuju strukturu kože i doprinose razvoju znaka opšteg starenja uključujući i bore. Dodatno, nikotin i hemikalije iz cigareta oštećuju kolagen i elastin u koži. Ovo utiče na snagu i elastičnost i moće prouzrokovati bore.

Suva koža uslovljena godinama
Čest znak starenja je suvoća kože uslovljena godinama. . Kao posledica opadanja fukcija kože, zrela koža postaje značajno suvlja i grublja, a može se javiti i svrab. Ovo se dešava usled smanjenja količine Hijaluronske kiseline i može voditi nastanku dubokih bora.

Rešenja

Poboljšanje izgleda vaše kože

Iako svaka zdrava koža stari, postoje koraci koje možete preduzeti da ublažite pojavu bora i učinite svoju kožu blistavom.

Korekcija tena

Osobe sa gltkim i ujednačenim tenom najčešće izgledaju mlađe. Obojene kreme sa pigmentima boje ili šminka mogu da se koriste kao kratkoročno rešenje za ujednačavanje boje kože i postizanje ujednačenog tena. Odaberite preparat koji se ravnomerno raznosi, ne stvara linije, i pomaže vašoj koži da izgleda mlađe.

Aktivni sastojci

Sledeći aktivni sastojci (poređani po alfabetu) koriste se u anti-age preparatima u cilju smanjenja vidljivosti bora:

CC kreme obezbeđuju korekciju tena radi ujednačavanja boje kože.
Supstance kao što su Koenzim Q10, AHA, Pentapeptidi, Hijaluronska kiselina, Saponini, magnolol i Arktin su aktivni sastojci u anti-age preparatima.

Alfa-Hidroksi-Kiseline (AHA)
Deluju kao super-eksfolijanti. Prekidaju veše između suvih i oštećenih ćelija i pomažu koži da ih se oslobodi.

Arktin
Artkin je aktivni sastojak prirodnog porekla koji se dobija iz ploda čička. Stimuliše oporavak oslabljenog vezivnog tkiva u ćelijskom zidu. Aktin takođe ubrzava proces obnavljanja kolagena u ćelijama kože - koji se dramatično usporava sa starenjem. Ključni je sastojak Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Dnevne kreme SPF15 i Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Noćne kreme gde deluje poboljšavajući elastičnost i jačajući strukturu zrele kože.

Arganovo ulje
Arganovo ulje se dobija iz semena arganovog drveta. Sadrži i do 80% esencijalnih masnih kiselina (omega-9 i omega-6). Telo koristi masne kiseline za sintezu i obnavljanje ćelijskih membrana i jačanje kožekako bi ona bolje obavljala svoju zaštinu ulogu. Argnovo ulje je bogato vitaminom E, koji je snažni antioksidans i ima antiinflamatorna svojstva. Ključni je sastojak Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Noćne kreme i Eucerin Elasticity + Filler Uljanog seruma gde, uz druge sastojke, deluje čineći kožu zategnutom i mekom.

Konzim Q10
Stimuliše proizvodnju energije unutar ćelija.

Hijaluronska kiselina
Hijaluronska kiselina, koja se u mladoj koži formira prirodno, ima sposobnost da veže vodu težine 1.000 do 10.000 veće od sopstvene (ie između 1 i 10 litara). Kako starimo, prirodno formiranje Hijaluronske kiseline u koži opada i počinju da nastaju i da se produbljuju bore. Hijaluronska kiselina je ključni sastojak Eucerin Hyaluron-Filler linije, i jedan od sastojaka u Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift liniji i Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Dnevnoj i Noćnoj kremi. Efikasno cilja i popunjava bore iznutra. Magnolol
Aktivni sastojak visoke koncentracije koji se dobija iz kore drveta magnolije. Deluje u cilju povećanja kapaciteta skladištenja ćelija u dubljim slojevima koje koži daju volumen, tako što im povećava broj i veličinu (potvrđeno in-vitro studijama). Magnolol je ključni sastojak u Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift liniji, koja vraća volumen licu tako umanjujući vidljivost bora koje se usled gubitka volumena javljaju.

Oligo Peptidi
OligoPeptidi stimulišu i podržavaju mrežu kolagena u dermisu. Ovo ojačanje strukture kože pomaže smanjenju vidljivosti bora. Oligo peptidi stimulišu i metabolizam kože, reaktivirajući interakcije među ćelijama. Oni su ključni sastojak Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift linije koja se suprotstavlja gubitku volumena i vraća blistavost tenu.

PentaPeptidi
Formulacije sa Pentapeptidima podstiču sintezu kolagena u koži i ponovnu strukturu kože, zatežući kožu i ublažavajući bore.

Saponin
Bioaktivni Glicin-Saponin, poreklom iz soje, je jedno od najefikasnijih sredstava u stimulaciji sinteze Hujaluronske kiseline u koži. Prodire u duboke slojeve epidermisa, tamo gde bore i nastaju, i pokreće sintezu nove Hijaluronske kiseline koja će popuniti bore. Ključni je sastojak Eucerin Hyaluron-Filler linije.

Invazivno

Dermalni fileri se često koriste za duboke nazolabijalne bore između noda i usta.
Invazivnim tretmanima se treba podvrgavati na klinikama.

Injekcije dermalnih filera: Kreirane za popunjavanje bora tako što popunjavaju kožu, najčešće hijaluronskom kiselinom.

Medicinska istraživanja su pokazala da upotreba pojedinih preparata za negu kože sa hijaluronskom kiselinom može značajno poboljšati efekte tretmana popunjavanja bora hijaluronskom kiselinom, kada se ti preparati koriste redovno nakon injekcija tokom dužeg perioda: posebno oko očiju. Hijaluronska kiselina je glavni aktivni sastojak linije Eucerin Hyaluron-Filler i dodatno je testirana u kliničkom ispitivanju kao topikalni preparat za negu, naročito u području oko očiju, sa merljivim rezultatima. Ovde pročitajte više o tim istraživanjima.

Injekcije botulinum toksina: Ove injekcije deluju tako što privremeno ograničavaju pokrete mišića lica. Najčešće se koriste na čelu i oko očiju. To ublažava bore izazvane mimikom. Efekti nestaju nakon nekoliko meseci i postupak je potrebno ponoviti radi održavanja rezultata.

Pažnja

Ovakve postupke bi uvek trebalo da sprovode dermatolozi u kliničkim uslovima ili drugi obrazovani profesionalci u kliničkim uslovima.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku