Šta je vidljiva svetlost visoke energije – I zašto nam je potrebna zaštita od nje?

5 0 minuta čitanja
Prikaži više

Vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) je svuda oko nas. Ona je deo svetlosti koju možemo da vidimo. Za nju se zna onoliko dugo koliko i za UV zrake. Međutim, dok je dosta toga napisano o dejstvu UV zraka na kožu, uticaji HEVIS svetlosti na kožu dosta je skorije otkriće. Istraživanja pokazuju da HEVIS svetlost utiče na stanje kože i da može da dovede do fotostarenja kože (prevremenog starenja kože kao rezultat izlaganja suncu). U ovom članku ćemo pogledati kako HEVIS svetlost utiče na kožu, staviti to u kontekst sa UVA i UVB zracima i razmotriti kako je najbolje zaštititi kožu od fotostarenja.

Predstavljanje vidljive svetlosti visoke energije

50% sunčevog spektra čini vidljiva svetlost

Spektar sunčeve svetlosti sastoji se od UV, vidljive i infracrvene svetlosti. Vidljiva svetlost predstavlja 50% sunčevog spektra i, kako to naziv sugeriše, jedini je deo svetlosti koji ljudsko oko može da detektuje (UV i infracrvena svetlost su obe nevidljive).

Plavi/ljubičasti deo ovog vidljivog spektra ima naročito visoki nivo energije i poznat je kao vidljiva svetlost visoke energije. Skraćenica za ovo često bude HEVISIS svetlost, HEVIS svetlost ili HEVISL.

Kakva je HEVISIS svetlost u poređenju sa UV zracima?

Svetlost se meri u talasnim dužinama, čije su jedinice nanometari (nm) i milimetri (mm). Vidljiva svetlost ima raspon talasnih dužina u području od 400 do 760nm, pri čemu HEVIS svetlost se nalazi negde između  400-500nm. UV svetlost ima kraću talasnu dužinu (između 290 i 400nm), a UVA ima veću talasnu dužinu od UVB zraka.

Velika većina oštećenja kože uzrokovanih suncem potiče od UV zraka i zaštita kože od UV zraka trebalo bi da ostane prioritet kada pričamo o zaštiti.

HEVISIS svetlost spada u ljubičasti/plavi opseg vidljivog spektra

Kako vidljiva svetlost visoke energije utiče na kožu?

Dobra je umerenost

Sunčeva svetlost je dobra za nas - ona je važan izvor vitamina D koji je neophodan za zdrave kosti i koji povećava nivo serotonina važnog za naše dobro raspoloženje. No prekomerno izlaganje može ošteti kožu.

HEVIS svetlost i UV zraci različito deluju na kožu

Dok UVB zraci prodiru u spoljašnje slojeve kože (epidermis), vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) i UVA zraci, prodiru u dublje slojeve (dermis):

 

  • UVB zraci su odgovorni za opekotine od sunca.
  • UVB zraci i u manjem procentu UVA zraci dovedeni su u vezu sa oštećenjima DNK koji mogu dovesti do pojave raka kože. Vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) nije povezana sa rakom kože.
  • UVA zraci i HEVIS svetlost mogu dovesti do fotostarenja (prevremenog starenja kože kao rezultat izlaganja suncu).
  • Alergije na sunce uglavnom izazivaju UVA zraci, ali ih takođe mogu izazvati i UVB zraci.
  • UVA, UVB zraci i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) mogu izazvati hiperpigmentacije i mogu pogoršati stanja kao što su staračke fleke (takođe poznate i kao fleke od sunca) i melazma.

Možete pročitati više o razlici između sunčevih zraka u odeljku Kako UVA, UVB i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS) utiču na kožu? i otkriti kako da vodite računa o svojoj koži u odeljku Zašto mi je neophodna posebna zaštita od sunca za lice? i Kako bi trebalo da zaštitim telo od sunca?

HEVIS svetlost i prevremeno starenje kože

Kao i UVA zraci, HEVIS svetlost dovodi do stvaranja slobodnih radikala (poznati i kao ROS - slobodni radikali kiseonika, engl. Reactive Oxygen Species). Ovi slobodni radikali čine da ćelije kože proizvode enzime koji razbijaju kolagen i elastin koji koži daju zategnuti, mladalački izgled. Ovaj proces često se naziva oksidativnim stresom i on je to što dovodi do fotostarenja kože (prevremenog starenja usled izlaganja suncu). Starenje je, naravno, potpuno prirodan proces, ali kada koža prevremeno stari ona može da se opusti i na njoj se mogu javiti duboke bore pre vremena.

HEVIS svetlost i hiperpigmentacije

UVA, UVB zraci i HEVIS svetlost doprinose stvaranju fleka od sunca

Pored UVA i UVB zraka, HEVIS svetlost može da dovede do neujednačene pigmentacije kože (što se često naziva hiperpigmentacijom) i do stanja kao što su fleke od sunca (poznate i kao staračke fleke), melazma i post-inflamatorna hiperpigmentacija.

Kako mogu da zaštitim kožu od oksidativnog stresa uzrokovanog HEVIS svetlošću?

Važno je zapamtiti da sunčevi zraci utiču na kožu čak i kada je oblačno vreme. Nega i zaštita od sunca ne bi trebalo da se ograniče samo na one dane kada je sunce najvrelije, već bi trebalo da čine deo vašeg dnevnog režima nege kože.

Kada birate odgovarajuće preparate za zaštitu od sunca, prioritet bi još uvek trebalo da bude da svojoj koži pružite najbolju zaštitu od UVA i UVB zraka, ali će vam odabir preparata koji se bore i protiv oksidativnog stresa koji izaziva i HEVIS svetlost pomoći da sprečite fotostarenje i da smanjite javljanje hiperpigmentacija.

Mnoge moderne kreme za zaštitu od sunca nude efikasnu zaštitu od UVA i UVB zraka, ali hemikalije i pigmenti koji se koriste kao filteri za UVA i UVB zrake ne filtriraju HEVIS svetlost. Zbog ovoga mi preporučujemo da potražite preparate koji sadrže i antioksidanse koji se bore protiv oksidativnog stresa. Antioksidansi Likokalkon A i gliciretinska kiselina dokazano deluju zajedno kako bi štitili ćelije kože u dubljim epidermalnim slojevima od oštećenja izazvanih suncem.

Eucerin preparati nude sveobuhvatnu zaštitu od oštećenja kože izazvanih suncem. Inovativna napredna spektralna tehnologija kombinuje fotostabilne UVA/UVB filtere¹ širokog spektra za pouzdanu UV zaštitu, sa antioksidantom Likokalkonom A za zaštitu od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS). Većina preparata takođe sadrži i gliciretinsku kiselinu za dodatnu zaštitu DNK.

 

Ukoliko ste prvenstveno zabrinuti zbog starenja kože, probajte Eucerin Anti-age Fluid za zaštitu od sunca SPF 50 ili SPF 30 i Tamnu ili Svetlu Eucerin Anti-age Toniranu kremu za zaštitu od sunca SPF 50+ za svoje lice. Ovi preparati kombinuju naprednu spektralnu tehnologiju sa Likokalkonom A, gliciretinskom kiselinom i hijaluronskom kiselinom koji vidno smanjuju znakove starenja. Tonirani preparati takođe sadrže pigmente koji trenutno ujednačavaju ten.

 

Ukoliko ste prvenstveno zabrinuti zbog hiperpigmentacije na licu, probajte Eucerin Pigment Control Fluid za zaštitu od sunca SPF 50+. Pored Eucerin napredne spektralne tehnologije, on sadrži gliciretinsku kiselinu (koja podržava sopstveni mehanizam obnove DNK) i Thiamidol.

 

Iako je prevencija najbolja, jednom kada se pojave pigmentne fleke, Thiamidol klinički i dermatološki dokazano ublažava tamne fleke i sprečava njihovo ponovno javljanje.


1 - Ispunjava najviše standarde UVA i UVB zaštite definisane od strane udruženja Cosmetics Europe. Nivoi UVA zaštite su viši od zahteva EU.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku