Razumevanje kože – Koža beba i dece

1 0 minuta čitanja
Prikaži više

Mlada koža izgleda i funkcioniše drugačije od kože odraslih. Manje su razvijeni mehanizmi samozaštite, koji preovlađuju kod zdrave kože odraslih  i zbog toga je bebama i deci potrebna posebna nega kako bi očuvali zdravlje svoje kože.

Razumevanje kože beba

Koža beba je tanja i nežnija od kože odraslih. Osetljivije reaguje na spoljne agresore i potrebna joj je dodatna specijalna nega i zaštita.

Bebinoj koži je potrebna posebna nega, s obzirom da je ona samo jedna petina debljine kože odraslih.
Bebina koža je manje otporna, sklona isušivanju i osetljivija na UV zrake.

Koža beba ima isti broj slojeva kao koža odraslih, ali je svaki sloj značajno tanji. Debljina bebine kože je samo jedna petina debljine kože odrasle osobe.

Spoljni sloj epidermisa (rožnati sloj) je mnogo tanji i ćelije su manje zgusnute nego što je slučaj kod kože odraslih. Znojne i lojne žlezde su, takođe, manje aktivne nego kod odraslih, tako da su hidrolipidni film (emulzija vode i lipida koja prekriva i štiti površinu kože) i zaštitni kiseli omotač (vodeni deo hidrolipidnog filma koji je blago kiselast) još uvek relativno slabi.

Kao rezultat, barijerna funkcija je ograničena:

  • Koža beba je manje otporna nego koža odraslih i posebno je osetljiva na hemijske, fizičke i mikrobne uticaje: supstance koje dolaze u kontakt sa kožom beba se lakše apsorbuju i prodiru u dublje slojeve kože.
  • Koža beba je sklona isušivanju.
  • Koža beba je osetljivija na UV zrake od kože odraslih.

Osetljivost na UV zrake je dalje pojačana niskom pigmentacijom u koži beba. Melanociti (ćelije odgovorne za proizvodnju melanina) su prisutne, ali manje aktivne.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku