Majka i dete

Razumevanje kože Koža beba i dece

Mlada koža izgleda i funkcioniše drugačije od kože odraslih. Manje su razvijeni mehanizmi samozaštite, koji preovlađuju kod zdrave kože odraslih  i zbog toga je bebama i deci potrebna posebna nega kako bi očuvali zdravlje svoje kože.

Razumevanje kože beba

Koža beba je tanja i nežnija od kože odraslih. Osetljivije reaguje na spoljne agresore i potrebna joj je dodatna specijalna nega i zaštita.

Koža beba ima isti broj slojeva kao koža odraslih, ali je svaki sloj značajno tanji. Debljina bebine kože je samo jedna petina debljine kože odrasle osobe.

Spoljni sloj epidermisa (rožnati sloj) je mnogo tanji i ćelije su manje zgusnute nego što je slučaj kod kože odraslih. Znojne i lojne žlezde su, takođe, manje aktivne nego kod odraslih, tako da su hidrolipidni film (emulzija vode i lipida koja prekriva i štiti površinu kože) i zaštitni kiseli omotač (vodeni deo hidrolipidnog filma koji je blago kiselast) još uvek relativno slabi.

Kao rezultat, barijerna funkcija je ograničena:

 • Koža beba je manje otporna nego koža odraslih i posebno je osetljiva na hemijske, fizičke i mikrobne uticaje: supstance koje dolaze u kontakt sa kožom beba se lakše apsorbuju i prodiru u dublje slojeve kože.
 • Koža beba je sklona isušivanju.
 • Koža beba je osetljivija na UV zrake od kože odraslih.

Osetljivost na UV zrake je dalje pojačana niskom pigmentacijom u koži beba. Melanociti (ćelije odgovorne za proizvodnju melanina) su prisutne, ali manje aktivne.

Sloj kože
Bebinoj koži je potrebna posebna nega, s obzirom da je ona samo jedna petina debljine kože odraslih.
Beba koja spava
Bebina koža je manje otporna, sklona isušivanju i osetljivija na UV zrake.

Regulacija telesne temperature može biti otežana kod beba iz sledećih razloga:

 • Površinski predeo njihovih tela je relativno veliki u odnosu na njihovu zapreminu, tako da lako gube toplotu.
 • Aktivnost njihovih znojnih žlezda je smanjena u poređenju sa odraslima, tako da one ne mogu kompenzovati znojenjem visoke temperature.
 • Mreža krvotoka njihove kože nije u potpunosti formirana i sporo se prilagođava promenama temperature vaskularnim skupljanjem ili širenjem.

Ovo ih čini posebno osetljivim na ekstremne temperature i temperaturne promene.
Majka i dete
Deci je potrebna posebna nega i UV zaštita kada su napolju.

Kako se koža menja tokom detinjstva?

Kako deca odrastaju, razvija se i njihova koža. Od rođenja do otprilike 6. godine života:

 • Koža je tanja i ima manje pigmentacije nego koža odraslih.
 • Znojne i lojne žlezde su manje aktivne tako da su hidrolipidni film i zaštitni kiseli omotač relativno slab

Do otprilike 6. godine starosti, struktura kože i njeni povezani delovi se u potpunosti razvijaju i odgovaraju onima kod odraslih.

Aktivnost lojnih žlezdi se ne povećava dok ne nastupe hormonalne promene u pubertetu, koje se javljaju oko 12-te godine života. Ove hormonalne promene takođe donose razlike između strukture i ponašanja kože dečaka i devojčica, koja je do tada bila ista.


Pročitajte više o tome u delu o razlikama između muške i ženske kože.

Mali dečak
Do 6. godine života dečija koža je tanja i slabija od kože odraslih.
Adolescentkinja
Muška i ženska koža imaju slične karakteristike do puberteta.

Stanje kože u detinjstvu

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (poznat i kao atopijski ekcem) je jedna od najčešćih kožnih bolesti koja se javlja u detinjstvu i pogađa između 10 i 20% dece na globalnom nivou. U trećini ovih slučajeva oboljenje se povuče tokom detinjstva, ali u ostalim može da se nastavi i u odraslom dobu.

Nezarazno ali uznemirujuće i ponekad bolno stanje, atopijski dermatitis tipično prolazi kroz 2 faze. Neaktivna faza, kada je koža veoma suva, iritirana i perutava i zbog toga joj treba hidratacija na dnevnoj osnovi i aktivna faza ("buktanje") kada koža mora da se tretira lokalnim lekovima za umirenje upale i uklanjanje svraba.

Šta su uzroci i okidači?
Atopijski dermatitis se smatra genetskim oboljenjem. Postoji poznata veza između atopijskog dermatitisa, polenske groznice i astme i dokazi pokazuju da ako jedan ili oba roditelja imaju ova stanja, njihova deca će biti podložnija atopijskom dermatitisu. Istraživanja su, takođe, pokazala da će se ovo stanje najverovatnije javiti kod dece iz razvijenih zemalja, koja žive u urbanim oblastima gde je intenzitet zagađivača povišen, kao i kod one koja žive u hladnijim podnebljima.


Jednom kada se pojavi, postoji nebrojeno razloga zašto se simptomi pogoršavaju ili se javlja buktanje. Poznato je da pacijenti imaju nedostatak važnih lipida i
Prirodnih faktora hidratacije ("PFH" kao što su urea i amino kiseline). Kao rezultat, barijerna funkcija njihove kože je oslabljena, gubitak vlažnosti je povećan i skloni su znacima isušivanja. Narušena barijerna funkcija znači da štetne supstance, kao što su alergeni i iritansi, mogu da prodru i koža se lakše inficira. Takođe je poznato da pacijenti imaju nepravilnu imunološku funkciju (poznatu kao atopija), koja njihovu kožu čini reaktivnijom na okolinu i podložnijom infekcijama.


Problemi se često javljaju kada se dete češe i uznemirava već slabu barijeru kože. To uzrokuje da se bakterija po imenu Staphylococcus Aureus razmnožava i inficira kožu. Zbog infekcije nastaje upala koja uzrokuje pojavu svraba, što dalje pogoršava stanje: to čini opasan začarani krug poznat kao atopijski ciklus kože. Pročitajte više u odeljku o atopijskom dermatitisu.

Koji su simptomi kod beba?
Atopijski dermatitis se retko javlja kod beba mlađih od 3 meseca. Simptomi se obično razvijaju kada se beba odvikne od sisanja: osip se javlja iznenada, što dovodi do upale i iritacije kože. U fazi buktanja, inficirana koža može da izlučuje tečnost. Atopijski dermatitis se kod beba obično javlja na licu - posebno na obrazima - i koži glave (poznato kao "temenjača"), kolenima i laktovima. Veoma retko se kod beba razvija atopijska koža na mestima povoja. Iako osip od povoja može da izgleda slično, previše je to vlažna oblast za razvoj atopijskog dermatitisa.

Pročitajte više u odeljku o atopijskom dermatitisu lica kod dece i deci sa atopijskim dermatitisom na telu.

Koji su simptomi kod dece?
Oboljenje kod dece, koje se razvije u kasnijem životnom dobu (između 2 godine starosti i puberteta), obično počinje sa osipom po telu, koji je suv i propraćen svrabom, sa perutavim pečatima. Koža može biti sa otocima, zadebljana i gruba. Uobičajeni pogođeni predeli su prevoji laktova i kolena, vrat, zglobovi, članci i/ili nabori na guzi i nogama.

Zbog činjenice da simptomi mogu često da potraju više od 3 meseca (medicinska definicija hroničnog oboljenja), može da dođe do pojave zadebljanja kože u upaljenim predelima. To je poznato kao lihenifikacija.

Pročitajte više u odeljku o atopijskom dermatitisu lica kod dece i deci sa atopijskim dermatitisom na telu.

Beba umotana u ćebence
Kod beba, ekcem može da se razvije na licu, koži glave, kolenima i laktovima.
Devojčica koja se češe
Simptomi obično započinju sa osipom koji prate iritirani, perutavi pečati.

Briga o koži beba i dece

Mladoj koži je potrebna posebna nega:

 • Koristite blage preparate za čišćenje: alkalni sapuni su agresivni za kožu, uklanjaju lipide i isušuje kožu.
 • Ograničite vreme kupanja: vruća voda i duga tuširanja uklanjaju lipide sa kože. Smanjite vreme tuširanja i koristite toplu vodu, pre nego vruću.
 • Koristite preparate za negu: redovna hidratacija preparatima koji su testirani na osetljivoj koži i dokazano su kompatibilni sa njom, pomoći će da se mlada koža održi hidriranom i zdravom. Preparati za negu bi trebalo da se, takođe, koriste ciljano i da tretiraju specifične probleme i stanja. Tretmani kao što su Eucerin AtopiControl mogu da se koriste u tretiranju atopijskog dermatitisa.
 • Zaštita: Mladoj koži je naročito potrebna zaštita od štetnih UV zraka.

Kako sprovoditi negu atopijskog dermatitisa

Jedan od razloga isušivanja kože i poremećaja njene barijerne funkcije jeste nedostatak barijernih lipida kože, uključujući ceramide, koji su bogati omega 6 masnim kiselinama, od kojih se naročito ističe linolenska kiselina. Ceramidi su posebna vrsta lipida koji vezuju ćelije u spoljašnjem sloju kože i tako sprečavaju prekomeran gubitak vode i prodor iritanasa, alergena i mikroba.

Eucerin AtopiControl linija preparata koristi ulje noćurka  i ulje semenki grožđa, oba bogata omega 6 masnim kiselinama, kako bi obnovila barijerne lipide kože i povratila njenu zaštitnu funkciju. Antibakterijski sastojak, dekandiol, deluje protiv bakterije Stephylococcus Aureus, dok ekstrakt korena sladića, bogat likokalkonom A, smanjuje crvenilo kože, a mentoksipropanediol pomaže u umirivanju svraba. 

Pročitajte više o stanju kože u odeljku o atopijskom dermatitisu.

Devojčica u krilu
Eucerin AtopiControl linija je pogodna za negu kože čak i kod atopijskog dermatitisa

Bebe, deca i sunce

Efikasna i efektivna zaštita od sunca je od suštinske važnosti za bebe i decu. Mlada koža je tanka i njena barijerna funkcija je smanjena, čineći je tako posebno osetljivom na štetne UV zrake. Ova osetljivost je dalje pojačana niskim nivoima pigmentacije u bebinoj koži. Bez dodatne zaštite i tokom jakog popodnevnog sunca, dečija koža može razviti opekotine već nakon samo pet minuta.

Prekomerno izlaganje UV zracima i opekotine od sunca tokom detinjstva mogu da dovedu do dugotrajanih zdravstvenih problema, uključujući melanom i ostale oblike karcinoma kože. Štetu je u velikoj meri moguće sprečiti promišljenim delovanjem - ograničavanjem izlaganja sunčevoj svetlosti i efektivnom upotrebom zaštite od sunca:

Sprečavanje
Bebe ne bi trebalo izlagati suncu, jer se njihovi prirodni mehanizmi zaštite nisu još uvek formirali.

Ograničavanje izlaganja suncu
Deca bi trebalo da izbegavaju sunce između 10 časova pre podne i 4 časa popodne, kada su sunčevi zraci najjači.


Efektivna zaštita od sunca
Kada su na suncu, deca bi trebalo da nose zaštitnu odeću i da imaju nanesen odgovarajući preparat za sunčanje sa visokim faktorom zaštite od sunca (SPF). Pročitajte više u odeljku o delovanju sunca na dečiju kožu.

Beba koja se igra
Deca bi trebalo da izbegavaju sunce između 10 časova pre podne i 4 časa popodne, nose zaštitnu odeću i koriste visoki faktor zaštite od sunca.
Mama koja nanosi preparat za sunčanje
Izlaganje UV zracima može dovesti do dugotrajnog oštećenja dečije kože.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter