Par sedi na kauču i gleda u tablet

Razumevanje kože Kako se razlikuju muška i ženska koža?

Muškarci žele da njihova koža izgleda i deluje zdravo. Kao i žene, suočavaju se sa problemima kao što su osetljivost kože, akne i starenje, ali koža se razlikuje u skladu sa polom. Muška koža - na licu u telu - ima drugačiji sastav od ženske i prema tome se dugačije tretira. Zbog toga, muškarci imaju koristi od prilagođenog pristupa nezi kože, što doprinosi da njihova koža ostane zdrava i u najboljem prirodnom izdanju.

Koje su razlike?

Hormon testosteron određuje muške karakteristike kože muškaraca i daje joj drugačiju strukturu nego što ima ženska koža. Iako je koža svakog muškarca jedinstvena, uopšteno gledajući, muška koža - na licu i telu - je deblja, masnija i drugačije stari.

Gustina

 • Muška koža je, prosečno, otprilike 20% gušća od ženske. Sadrži više kolagena i ima zategnutiji, čvrći izgled.
 • Sadržaj kolagena u muškoj koži se smanjuje po konstantnoj stopi. Ženska koža je pogođena u kasnijem starosnom dobu, posebno nakon menopauze. Ženska koža se onda dramatičnije istanjuje i efekti su izraženiji nego kod muške.

Uopšteno gledajući, muška koža je gušća, masnija i drugačije stari.
Ženska koža može da postane dramatično tanja nakon menopauze.

Masnoća

 • Muškarci imaju više lojnih žlezdi, pa prema tome i više pora nego žene. Njihove lojne žlezde i pore su veće nego kod žena.
 • Proizvodnja sebuma je duplo veća nego kod žena, pa je stoga muška koža masnija i sjajnija nego ženska i sklona je nečistoćama i aknama.
 • Odrasli muškarci su manje skloni suvoj koži nego odrasle žene.

Muška koža ima veće pore, masnija je i sklonija nečistoćama i aknama.

Starenje

 • Znaci starenja se ispoljavaju na muškoj koži kasnije, ali promene nastupaju brže jednom kada se jave.
 • Muškarci su više pogođeni gubitkom mišićne mase i opuštenom kožom u kombinaciji sa natečenim očima i tamnim kolutovima zbog kojih izgledaju umorno.
 • I kod muškaraca nastaju bore, mada su često manja briga nego kod žena. Muške bore se javljaju kasnije nego ženske, ali, kada se pojave, u potpunosti su formirane.

Znaci starenja se mogu javiti kasnije kod muškaraca ali, kada se pojave bore, one su u potpunosti formirane.

Redovno brijanje izlaže mušku kožu većem stresu od ženske

 • Prosečno, muškarci koji se briju izlažu svoju kožu brijanju 16.000 puta tokom života.
 • Svakodnevno brijanje dovodi kožu u stanje stresa i uzrokuje pojavu iritacija. Njime se uklanja gornji sloj ćelija kože, što izlaže nezrelu kožu spoljašnjim uticajima na koje je ona naročito osetljiva.
 • Do 40% muškaraca ima kožne probleme zbog brijanja. Mlađi muškarci i oni svetlijeg tena su posebno skloni tome.
 • Tupo sečivo i/ili nedovoljna lubrikacija tokom brijanja može da dovede do manjih ili većih posekotina, peckanja od brijača a ponekad i do otoka.

Brijanjem se uklanja gornji sloj ćelija kože, što čini kožu osetljivijom na spoljne faktore.
Brijanje izlaže kožu stresu, zbog čega 40% muškaraca ima kožne probleme povezane sa upotrebom brijača.

Kako se neguje muška koža

Zbog toga što se muška koža razlikuje od ženske, njoj koristi posvećeni pristup nezi kože i preparati koji poštuju njene jedinstvene biološke osobine.

Pažljivo brijanje je važno, posebno kod onih sa osetljivom kožom ili stanjima kože kao što su akne i atopijski dermatitis:

 • Zaštitite i podmažite kožu preparatima za brijanje. Trebalo bi da pomognu brijaču da lakše klizi po koži kako bi se izbegle manje ili veće posekotine. Takođe bi trebalo da budu blagi i umirujući za osetljivu kožu: agresivni preparati mogu da uklone prirodne lipide kože koji su već pod pritiskom kada se uklanjaju površinski slojevi ćelija kože. Preporučujemo i upotrebu preparata za brijanje sa antibakterijskim svojstvima kako bi se koža zaštitila od iritacija usled brijanja.
 • Koristite čiste, oštre brijače za najpreciznije brijanje kako biste izbegli peckanje ili stvaranje otoka od brijača.
 • Brijte se u pravcu rasta dlake, ne nasuprot tome.

Hidratantni preparati i preparati protiv starenja za  muškarce trebalo bi da imaju laganu teksturu. Koža osetljiva na brijanje možda neće dobro podneti bogate i masne preparate.


Pažljivo brijanje je važno. Preporučuje se upotreba preparata sa antibakterijskim sastojcima.
Muška koža ima koristi od kvalitetnih preparata i efektivne rutine nege kože.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter