Razumevanje kože – Kako se razlikuju muška i ženska koža?

3 0 minuta čitanja
Prikaži više

Muškarci žele da njihova koža izgleda i deluje zdravo. Kao i žene, suočavaju se sa problemima kao što su osetljivost kože, akne i starenje, ali koža se razlikuje u skladu sa polom. Muška koža - na licu u telu - ima drugačiji sastav od ženske i prema tome se dugačije tretira. Zbog toga, muškarci imaju koristi od prilagođenog pristupa nezi kože, što doprinosi da njihova koža ostane zdrava i u najboljem prirodnom izdanju.

Koje su razlike?

Hormon testosteron određuje muške karakteristike kože muškaraca i daje joj drugačiju strukturu nego što ima ženska koža. Iako je koža svakog muškarca jedinstvena, uopšteno gledajući, muška koža - na licu i telu - je deblja, masnija i drugačije stari.

Gustina

Uopšteno gledajući, muška koža je gušća, masnija i drugačije stari.

 • Muška koža je, prosečno, otprilike 20% gušća od ženske. Sadrži više kolagena i ima zategnutiji, čvrći izgled.
 • Sadržaj kolagena u muškoj koži se smanjuje po konstantnoj stopi. Ženska koža je pogođena u kasnijem starosnom dobu, posebno nakon menopauze. Ženska koža se onda dramatičnije istanjuje i efekti su izraženiji nego kod muške.

Ženska koža može da postane dramatično tanja nakon menopauze.

Masnoća

Muška koža ima veće pore, masnija je i sklonija nečistoćama i aknama.

 • Muškarci imaju više lojnih žlezdi, pa prema tome i više pora nego žene. Njihove lojne žlezde i pore su veće nego kod žena.
 • Proizvodnja sebuma je duplo veća nego kod žena, pa je stoga muška koža masnija i sjajnija nego ženska i sklona je nečistoćama i aknama.
 • Odrasli muškarci su manje skloni suvoj koži nego odrasle žene.

Starenje

Znaci starenja se mogu javiti kasnije kod muškaraca ali, kada se pojave bore, one su u potpunosti formirane.

 • Znaci starenja se ispoljavaju na muškoj koži kasnije, ali promene nastupaju brže jednom kada se jave.
 • Muškarci su više pogođeni gubitkom mišićne mase i opuštenom kožom u kombinaciji sa natečenim očima i tamnim kolutovima zbog kojih izgledaju umorno.
 • I kod muškaraca nastaju bore, mada su često manja briga nego kod žena. Muške bore se javljaju kasnije nego ženske, ali, kada se pojave, u potpunosti su formirane.

Redovno brijanje izlaže mušku kožu većem stresu od ženske

Brijanjem se uklanja gornji sloj ćelija kože, što čini kožu osetljivijom na spoljne faktore.
Brijanje izlaže kožu stresu, zbog čega 40% muškaraca ima kožne probleme povezane sa upotrebom brijača.

 • Prosečno, muškarci koji se briju izlažu svoju kožu brijanju 16.000 puta tokom života.
 • Svakodnevno brijanje dovodi kožu u stanje stresa i uzrokuje pojavu iritacija. Njime se uklanja gornji sloj ćelija kože, što izlaže nezrelu kožu spoljašnjim uticajima na koje je ona naročito osetljiva.
 • Do 40% muškaraca ima kožne probleme zbog brijanja. Mlađi muškarci i oni svetlijeg tena su posebno skloni tome.
 • Tupo sečivo i/ili nedovoljna lubrikacija tokom brijanja može da dovede do manjih ili većih posekotina, peckanja od brijača a ponekad i do otoka.

Kako se neguje muška koža

Zbog toga što se muška koža razlikuje od ženske, njoj koristi posvećeni pristup nezi kože i preparati koji poštuju njene jedinstvene biološke osobine.

Pažljivo brijanje je važno. Preporučuje se upotreba preparata sa antibakterijskim sastojcima.
Muška koža ima koristi od kvalitetnih preparata i efektivne rutine nege kože.

Pažljivo brijanje je važno, posebno kod onih sa osetljivom kožom ili stanjima kože kao što su akne i atopijski dermatitis:

 • Zaštitite i podmažite kožu preparatima za brijanje. Trebalo bi da pomognu brijaču da lakše klizi po koži kako bi se izbegle manje ili veće posekotine. Takođe bi trebalo da budu blagi i umirujući za osetljivu kožu: agresivni preparati mogu da uklone prirodne lipide kože koji su već pod pritiskom kada se uklanjaju površinski slojevi ćelija kože. Preporučujemo i upotrebu preparata za brijanje sa antibakterijskim svojstvima kako bi se koža zaštitila od iritacija usled brijanja.
 • Koristite čiste, oštre brijače za najpreciznije brijanje kako biste izbegli peckanje ili stvaranje otoka od brijača.
 • Brijte se u pravcu rasta dlake, ne nasuprot tome.

Hidratantni preparati i preparati protiv starenja za  muškarce trebalo bi da imaju laganu teksturu. Koža osetljiva na brijanje možda neće dobro podneti bogate i masne preparate.


Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku