Keratosis pilaris – Uzroci, simptomi i tretman guščije kože

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Šta je keratosis pilaris?

Keratosis pilaris (poznata i kao keratosis follicularis, lichen pilaris i folikularna keratoza) je nezarazna bolest kože.

Prekomerna proizvodnja keratina blokira folikule dlake, pa se pojavljuju male bubuljice. Ovo uzrokuje zadebljanje kože, naročito na gornjem delu ruku i butinama, ali takođe, i na guzovima i licu. Razvijaju se male gnojnice, a koža je gruba i neravna na dodir  ̶  zbog toga se često naziva „guščijom kožom”.

Na koži se pojavljuju male gnojnice crvene, braon ili boje kože

Genetsko oboljenje, naročito su pogođene mlade osobe: prvi simptomi keratosis pilaris-a se uglavnom pojavljuju u detinjstvu i veoma su česti kod adolescenata. S godinama, guščija koža može da nestane, a može i da se iznova vraća.

Nažalost, načini na koji bi mogla da se otkloni nisu poznati, ali simptomi mogu da se ublaže redovnom negom kože, upotrebom odgovarajućih ulja, pilinga i krema za kožu.

Koji su simptomi keratosis pilaris-a?

Male gnojnice na koži su tipičan znak poremećaja procesa keratinizacije, poznatog kao keratosis pilaris.
Keratosis pilaris može da uzrokuje stres

Simptomi keratosis pilaris-a su male gnojnice koje su uglavnom boje kože ili crvene na svetloj koži, a braon na tamnoj koži. Pojavljuju se na rukama, butinama, guzovima, ili licu i ponekad se porede sa naježenom kožom. Ako se ovi simptomi javljaju na drugim delovima tela, trebalo bi da konsultujete lekara ili dermatologa.

Bubuljice veličine čiode (keratoze) su bezopasne i obično ne uzrokuju nikakav bol, ali mogu da svrbe, i redovno, snažno češanje može da dovede do zapaljenja. Kada se simptomi pojavljuju na delovima tela koji su jasno vidljivi, keratosis pilaris može da uzrokuje probleme sa samopouzdanjem, pa nešto što je prvobitno bio kozmetički problem, može da se pretvori u psihički.

Suva koža je naročito podložna pojavi „guščije kože”. Simptomi keratosis pilaris-a se pogoršavaju u uslovima niske vlažnosti (npr. zimi), a po pravilu se poboljšavaju kada je vlažnost veća (npr. leti). Keratosis pilaris je, takođe, prateća pojava određenih alergija i atopijskog dermatitisa.

Šta uzrokuje guščiju kožu?

Tačni uroci nisu poznati, ali veliki broj onih koji pate od guščije kože imaju članove porodice, takođe, sa ovim stanjem (često se javlja kod blizanaca), pa je veoma verovatno da je ono genetsko i nasledno.

Ono što znamo je da bubuljice nastaju kao posledica prekomerne proizvodnje keratina. Keratin je protein koji telesnom tkivu daje stabilnost i predstavlja gradivnu jedinicu od koje su sazdani naši nokti i kosa. U slučaju keratosis pilaris-a, višak proizvedenog keratina se sakuplja (i blokira) u folikulima dlake. Posledica ovoga je zadebljala koža, a bubuljice se pretvaraju u tvrde čepiće.

Šta možete da uradite da biste lečili keratosis pilaris?

Temeljno, svakodnevno hidriranje može da pomogne u ublažavanju simptoma.

Iako lek za guščiju kožu ne postoji, simptomi mogu da se ublaže odgovarajućom rutinom nege kože, kao i drugim merama (kao što je dijeta).

Prvi korak u tretiranju keratinozne kože je lična higijena.
Kada su simptomi blagi, oni se mogu značajno popraviti redovnim nanošenjem preparata za hidrataciju.

Losioni za telo sa ureom (jednim od prirodno vlažećih faktora u samoj koži) su posebno pogodni za svakodnevnu negu kože. Urea vezuje vodu za kožu i ima keratolitičko dejstvo, pa je idealna za suvu i kožu koja se peruta. Kako biste postigli najbolje rezultate, koristite losione i kreme koji su neparfemisani i bezbojni i nanosite preparat na zahvaćeni deo tela nekoliko puta na dan.

Eucerin UreaRepair PLUS Losion sa 10% uree obezbeđuje intenzivnu i dugotrajnu hidrataciju.

Eucerin UreaRepair PLUS Losion sa 10% uree je posebno formulisan za intenzivnu negu suve ili izrazito suve kože i često se koristi u tretmanu keratosis pilaris-a. Formulacija, koja kombinuje ureu sa drugim prirodno vlažećim faktorima i ceramidima (dragocenim lipidima kože), trenutno umiruje kožu. Ovaj preparat pomaže piling mrtvih ćelija kože i čini je glatkom i gipkom.

Klinička i dermatološka ispitivanja na suvoj koži su dokazala efikasnost ovog preparata, kako u tretiranju suve kože, tako i keratosis pilaris-a.1

1 - Treatment of Xerosis with a topical formulation containing Glyceryl Glucoside, Natural Moisturizing Factors and Ceramide; Weber et al., JCAD 2012s

 

Eucerin UreaRepair PLUS Losion sa 10% uree obezbeđuje intenzivnu i dugotrajnu hidrataciju.

Redovna rutina nege kože koja može da pomogne u ublažavanju simptoma

Čišćenje

Jednom ili dvaput na dan temeljno očistite zahvaćeno područje nealkalnim preparatom, kao što je Eucerin pH5 ulje za tuširanje.

Pročitajte više

Eksfolijacija

Redovan piling gornjeg sloja kože pomoći će da se olabave i uklone svi „čepići” koji su eventualno nastali. Morska so, preparati koji sadrže voćne kiseline, pa čak i mleko mogu da pomognu.

Pročitajte više

Nega

Svakodnevno hidriranje losionom za kožu na bazi uree, kao što je Eucerin UreaRepair PLUS Losion sa 10% uree. Umasirajte nežno losion, dok ga koža u potpunosti ne upije. Kako biste postigli najbolji efekat, losion treba da ostavite da deluje tokom noći.

Pročitajte više

Šta još možete da uradite u lečenju keratosis pilaris-a?

Bilo bi dobro da isprobate veliki broj različitih načina u lečenju keratosis pilaris-a, kako biste saznali šta na vas deluje, a šta ne. Osobe sa keratosis pilaris-om su zaključile da sledeće može biti od pomoći:

Saune i parna kupatila omekšavaju kožu, čineći uklanjanje mrtvih ćelija lakšim
Za zdravu kožu je važna ujednačena ishrana, bogata vitaminima i hranljivim materijama.

Piling kože morskom solju

Nežan piling uklanja mrtve slojeve kože i može da pomogne u popravljanju opšteg stanja kože. Ali, pilinge za kožu  ̶  naročito one za lice  ̶  treba primenjivati umereno i ne previše često, kako se ne bi iritirala osetljiva koža ili pogoršalo stanje.

Ishrana

Osobe sa keratosis pilaris-om treba obavezno da se potrude da se zdravo hrane. Od pomoći može biti i izbegavanje hrane koja aktivira alergije, kao što je gluten, ili testiranje kod stručnjaka na alergije, kako biste videli da li imate intoleranciju na neku hranu.

Trebalo bi, takođe, da pijete najmanje dva litra vode dnevno i izbegavate nezdrave alternative, kao što su slatka i gazirana pića.

Iako lek za keratosis pilaris nije poznat, odgovarajuća nega kože i redovna hidratacija preparatom koji je obogaćen ureom, kao što je Eucerin UreaRepair PLUS Losion sa 10% uree, pomoći će u ublažavanju simptoma i učiniće kožu glatkom.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku