Isušenost izazvana starenjem – Nega kože koja je vremenom postala suvlja

5 0 minuta čitanja
Prikaži više

Procesi starenja unutar kože ponekad vremenom dovode do promene tipa, izgleda i osećaja kože. U slučaju isušenosti izazvane starenjem, to uključuje pojačan osećaj zategnutosti i isušenosti zajedno sa pojavom finih linija i bora. Ove dvostruke promene znače da je potrebno preispitati način nege kože: očuvati njeno zdravlje i prijatan osećaj i umanjiti vidljive znakove starenja.

Znakovi I Simptomi

Kako prepoznati isušenost izazvanu starenjem

Isušenost izazvana starenjem je problem koji vremenom postaje uočljiviji i može zahtevati više nege.

Može se javiti kod sva četiri tipa kože. Svi tipovi kože imaju potencijal isušivanja sa protokom vremena. Iako to nije uvek slučaj, pojačana isušenost je uobičajen proces opšteg starenja kože.

Vremenom koža gubi vlagu.
Tekstura suve kože lica može postati gruba, pa čak i ispucala.

Isušenost i osetljivost kože su često povezani i mogu se javiti istovremeno. Kako vreme prolazi, isušenost koja prati osetljivost može se pogoršati i postati isušenost izazvana starenjem.

Kakav je osećaj kože isušene starenjem
Koža vremenom može postati suvlja i zategnutija. Pored toga, karakteristike suve kože koja stari mogu biti:

 • Grubost
 • Ispucalost sa sklonošću formiranja ragada
 • Nastanak žuljeva/perutanje
 • Čest svrab

Kako izgleda koža isušena starenjem
Pored pojačanog osećaja isušenosti, sitne pukotine i bore postaju vidljive na površini kože. One se vremenom postepeno produbljuju i postaju brojnije.

Uzroci I Okidači

Šta vremenom isušuje kožu?

Isušenost izazvana starenjem posledica je kombinacije unutrašnjih i spoljnih faktora koji, kako godine prolaze, imaju sve veći uticaj na kožu.

Prve fine linije i bore obično se pojavljuju oko očiju.
Na tamnijoj koži znakovi starenja deluju manje ozbiljno i počinju u poznijem dobu.

Posle 25. godine, metabolizam kože se usporava. Do treće decenije života, koža počinje da se menja. To hronološko starenje kože je neizbežno. Izazivaju ga prvenstveno fiziološke promene u funkcionalnosti kože. U ovom slučaju, koža postepeno postaje suvlja i manje elastična.

Barijerna funkcija je oslabljena, što doprinosi gubitku vlage. Kada se naruši ova ključna funkcija, koža je manje sposobna da se zaštiti od spoljnih faktora koji dodatno ubrzavaju isušenost izazvanu starenjem.

Metabolički sistem u svakoj ćeliji se usporava. Koža sve više gubi vlagu i postaje manje elastična. Suva koža lica i bore su prateća pojava. Upadljivost ovih dvostrukih efekata na površini kože predstavlja dokaz isušenosti izazvane starenjem.

Genetska predispozicija i etnička pripadnost mogu uticati na brzinu starenja kože i pojave efekata isušenosti izazvane starenjem.

Kako život odmiče, hormonske promene će takođe ostaviti posledice. Ulaskom u menopauzu, opadanje nivoa estrogena može usporiti proizvodnju elastičnih vlakana.

Šta se dešava u slojevima kože?

 

 • Rožnati sloj
  Sastoji se od gusto zbijenih keratinocita i supstanci koje su zbirno poznate kao prirodni vlažeći faktori ili PVF. Te supstance omogućavaju ovom sloju da vezuje vodu. Kod mlade kože efikasan rožnati sloj skladišti između 10 i 20% celokupne vode u telu.

  Kako koža stari, na rožnati sloj utiču usporavanje procesa u koži i spoljni faktori koji narušavaju njenu barijernu funkciju. Ona više ne može da zadržava vlagu tako efikasno kao ranije. Posledica je isušenost i naknadna pojava bora.

 • Dermalni slojevi
  Struktura kože je narušena i postoji veća verovatnoća pojave dubljih bora. Smanjuju se elastičnost i gustina kože i ona gubi svoj mladalački izgled.

 • Subdermalni slojevi
  U ovim dubljim slojevima, ćelije koje skladište lipide se smanjuju i postaju malobrojnije.

Pročitajte više o strukturi kože, ili o drugim vidljivim znakovima starenja i njihovim uzrocima, kao što su bore, gubitak volumena ili gubitak gustine i blistavosti.

Rešenja

Kako se boriti protiv isušenosti izazvane starenjem

Uspostavite dobru rutinu nege kože

Uvek koristite preparate za negu suve kože.

Svakom tipu suve kože neophodna je pažljiva rutina nege kako bi  izgledala i osećala se bolje. Suva koža može mnogo burnije reagovati na sapun i alkanle rastvore kakvi se nalaze u mnogim sredstvima za čišćenje. Stoga bi kožu trebalo čistiti preparatom koji je blag i ne uklanja vlagu. Potražite formulacije bez mirisa i boja, kao što je linija Eucerin DermatoCLEAN.

Tokom faze nege, upotreba preparata za negu koji sadrže sledeće aktivne sastojke može biti od pomoći. Ti sastojci su naročito efikasni u borbi protiv isušenosti izazvane starenjem:

Aktivni sastojci

Eucerin Hyaluron-Filler + Urea Dnevna ili Noćna krema može se koristiti za suvu i veoma suvu kožu lica.

Urea
Urea je jedan od prirodnih i vlažećih faktora, PVF i prirodno se proizvodi u telu. To je čini idealnom za tretiranje isušenosti. Urea je ključni sastojak svih preparata linije Eucerin Urea.

Hijaluronska kiselina
Takođe prirodno prisutna u koži, hijaluronska kiselina ima veliku sposobnost vezivanja vode. Poboljšava regeneraciju kože i unapređuje raspodelu hranljivih materija. Delotvornost hijaluronske kiselina i na suvu kožu i na bore čini je posebno korisnom protiv isušenosti izazvane starenjem.

Ova dva aktivna sastojka zajedno kreiraju izuzetno efikasno rešenje za isušenost izazvanu starenjem. Nalaze se u formulaciji linije Eucerin Hyaluron-Filler + Urea.

Ceramid-3
Prirodno podržava regeneraciju barijerne funkcije kože i ublažava manjak lipida. Ceramid-3 deo je formulacije Eucerin Hyaluron-Filler + Urea Noćne kreme protiv bora.

Izbegavanje doprinosećih faktora

Preporučuje se upotreba krema za sunčanje sa visokim faktorom zaštite od UV zračenja, kao što je Eucerin Krema za zaštitu od sunca SPF 30/50+.
Hrana bogata antioksidansima, kao što je voće i povrće, doprineće održavanju zdravlja i vitalnosti organizma.

Kao i u slučaju suve i veoma suve kože lica, važno je izbegavati sve što će dodatno isušiti kožu. Određene promene načina života pomažu da se uspori pojava isušenosti izazvane starenjem.

Trebalo bi izbegavati klimatske ekstreme. Veoma vruć, hladan ili suv vazduh može poremetiti ravnotežu vlažnosti kože.

Izlaganje sunčevim zracima ima i pozitivne i negativne efekte. Trebalo bi voditi računa o UV zračenju izbegavanjem boravka na suncu tokom najtoplijeg dela dana i nošenjem širokih zaštitnih slojeva odeće. Upotreba odgovarajućih preparata sa zaštitnim faktorom trebalo bi da bude deo ovog holističkog pristupa. Pročitajte više o tome kako sunce utiče na vašu kožu.

Trebalo bi izbegavati hemijske uticaje kao što su previše agresivni preparati za čišćenje, ili pranje lica previše vrućom vodom, jer mogu dodatno isušiti kožu. To se dešava kada se uklone prirodni vlažeći faktori, PVF kože, čineći je ranjivom i sklonom gubitku vlažnosti.

Ishrana može doprineti usporavanju procesa. Dijeta bogata antioksidantima može ublažiti efekat oksidativnog stresa.

Attention

Kada god niste sigurni u vezi sa svojim problemom kože, molimo potražite savet profesionalca.

Povezani tekstovi

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku