Atopijski dermatitis na licu – Simptomi, uzroci i načini njihovog kontrolisanja

6 0 minuta čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis je veoma često, hronično kožno oboljenje koje pogađa odrasle, decu i bebe. Koža na licu i telu je veoma suva i sklona iritaciji. Atopijski dermatitis obično ima dve faze, aktivnu (poznatu i kao "upalna stanja") i neaktivnu. Za osobe sa ovim problemom važno je da zaštite kožu tokom neaktivnih faza, kako bi produžili periode između aktivnih faza.

Znakovi & Simptomi

Šta je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis (ili atopijski ekcem) je nezarazno hronično oboljenje, kod kog je koža lica i/ili tela stalno suva, sklona iritaciji i svrbi. Drugim rečima, to je zapaljenska bolest - koja postaje sve češća pojava, naročito u zapadnom svetu. Pogađa 10% svetskog stanovništva (između 10 i 20% dece i 2-5% odraslih), a tokom poslednjih 30 godina broj slučajeva je porastao za 200-300%.

1. Narušena barijerna funkcija kože olakšava prodor mikroorganizama 2. Aktiviranje ćelija imuniteta, zapaljenje 3. Svrab

Ovo oboljenje najčešće pogađa bebe i malu decu. 90% pacijenata ima simptome pre pete godine života, a 80% pre druge godine.

Kod male dece i beba, najčešće zahvaćeno područje kože je lice, mada se, kako rastu, osip može proširiti i na telo. Atopijski dermatitis lica nastaje u svim uzrastima i obično se manifestuje u vidu suvih, ljuspastih pečata na koži glave, čelu, oko očiju i iza ušiju. Akutne epizode su takođe veoma česte i na obrazima, posebno kod beba.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, od godišnjeg doba do godišnjeg doba, čak i od dana do dana. Osobe koje pate od ovog oboljenja opisuju dve različite faze atopijse kože - neaktivnu ("interval") i akutne ("upalna stanja").

Atopijski dermatitis može dovesti do nekoliko fizičkih i psihičkih problema, kao što su (između ostalih) diskriminacija, stres i nisko samopouzdanje.
Simptomi akutnog upalnog stanja mogu biti jak svrab, blago do jako crvena koža, ljuspasta, bolna koža, koja čak ponekad i blago krvari.

U akutnoj fazi upale manifestacije su: blagi do intenzivni svrab, crvena do jarko crvena koža, perutanje, neujednačena do otečena koža, ozleđena koža i čak blago krvarenje.

Tokom faze bez upale, simptomi su suva do vrlo suva koža, blago perutanje, osećaj iritacije kože (stanje - ne oboljenje - poznato kao kseroza), a zahvaćene regije mogu imati male zalečene rascepe.

Kao i problemi koje sama po sebi izaziva iritacija kože, i atopijski dermatitis može voditi dodatnim fizičkim i psihološkim problemima kao što su nedostatak sna, diskriminacija, stres i uopšteno nedostatak samopuzdanja - posebno u slučajevima gde se atopijski dermatitis ispoljava na licu. Kao rezultat toga, obično se ljudi koji pate ustručavaju u svakodnevnom životu menjajući način oblačenja, ishrane, šminku koju koriste i aktivnosti u kojima učestvuju. Čak i veze mogu biti ugrožene ukoliko oni koji pate osećaju da je njihova atraktivnost umanjena usled ispoljene simptomatologije.

Suva i orožala koža pojavljuje se i u drugim poremećajima kože, kao što je preosetljiva koža, gde narušena barijerna funkcija kože dovodi do povećanog gubitka vode kroz epiderm, kada koža može ispoljavati subjektivne i objektivne simptome kao reakciju na spoljašnje agresivne uticaje. 

Pročitajte više o preosetljivoj koži.

Moguće je da imate atopijski dermatitis ako...

 1. Vaša koža je suva i crvena i, za razliku od suve i veoma suve kože, njeno stanje se ne može izlečiti, već samo držati pod kontrolom.
 2. Vaša koža je sklona perutanju, debljanju i pucanju. Koža jako svrbi i često pocrveni i upali se. To nije posledica samo manjka  vlage, već i poremećaja metabolizma masnih kiselina, koji dovodi do narušavanja barijerne funkcije kože.
 3. Vaša suva koža pati od upalnih stanja.

Attention

Ako niste sigurni oko svojih simptoma, potražite savet lekara ili dermatologa.

Uzroci & Okidači

Mogući uzroci i okidači atopijskog dermatitisa

Nije dokazano postojanje jedinstvenog uzroka atopijskog dermatitisa. Niti, nažalost, postoji lek. Međutim, izbegavanje okidača i svakodnevna proaktivna intenzivna nega mogu produžiti zdrave faze atopične kože, dok tretman akutnih stanja nudi brzo olakšanje i oporavak od simptoma upalnog stanja.


Postoji niz genetskih i ekoloških teorija o tome zašto neki ljudi dobiju atopijski dermatitis, a neki ne. Tu spadaju:

Ako jedan od roditelja ima atopijski dermatitis, astmu ili polensku kijavicu, dete ima veću verovatnoću dobijanja bolesti
Život u oblastima sa višim nivoom zagađenja povećava rizik od pojave atopijskog dermatitisa.

 • Genetske veze. Atopijski dermatitis je najčešći oblik ekcema i blisko je povezan sa astmom i polenskom kijavicom.

Ako oba roditelja imaju atopijski dermatitis, njihovo dete ima 60-80% šanse da nasledi bolest od roditelja.

 • Klima/zagađenje. Život u razvijenoj zemlji, u gradu (naročito sa visokim nivoom zagađenja) ili u hladnom klimatskom području verovatno povećavaju rizik. Na primer, jamajčanska deca u Londonu imaju dvaput veću verovatnoću nastanka atopijskog dermatitisa nego deca koja žive na Jamajci.
 • Pol. Žene su nešto podložnije atopijskom dermatitisu nego muškarci
 • Starost majke u vreme rođenja deteta. Što je majka starija, to je veća verovatnoća da će dete imati atopijski dermatitis.

Postoje četiri patogena faktora atopijskog dermatitisa:

1. Nasledni manjak filagrina; manjak prirodnih vlažećih faktora (NMF) kao što su aminokiseline.
2. Narušeni epidermalni metabolizam lipida (ceramida, holesterola i slobodnih masnih kiselina) i poremećno stvaranje hidrolipidnog filma.

Ovi faktori prouzrokuju suvu kožu sa narušenom barijernom funkcijom. To potom olakšava infektivnim agensima da prodru u kožu:

3. Rast bakterija (Staphylococcus aureus) i lučenje superantigena.
4. Uticaji spoljne sredine, kao što su iritansi, alergeni, zagađenje.

Suva, iritirana koža dovodi do zapaljenja i svraba. Stalni svrab može dovesti do stalnog češanja. To narušava barijernu funkciju kože i stvara vlažnu sredinu pogodnu za bujanje bakterija. To, zatim, izaziva iritaciju i naknadni svrab i zapaljenje. I tako se začarani krug nastavlja (videti ilustraciju).

Doprinoseći Faktori

Dodatni doprinoseći faktori

Postoji niz drugih uticaja koji mogu pogoršati postojeće simptome, mada oni variraju od osobe do osobe. Među njih spadaju:

Postoji niz uticaja, kao što su (između ostalih) stres i nesanica, koji mogu pogoršati simptome atopijskog dermatitisa.

 • određene vrste hrane i pića (posebno mlečni proizvodi, orašasti plodovi, ljuskari i alkohol)
 • alergeni (kućne grinje, polen i/ili prašina)
 • formaldehid
 • deterdženti za pranje
 • stres
 • nesanica
 • znoj
 • duvanski dim

Pročitajte više o faktorima koji utiču na kožu.

Rešenja

Kontrolisanje simptoma atopijskog dermatitisa

Iako ne postoji "lek" za atopijski dermatitis, simptome je moguće držati pod kontrolom doslednom i redovnom negom.

Emolijenti

Preporučuje se upotreba dodataka za kupanje i tuširanje koji hidriraju vašu kožu.
Svakodnevno nanosite kremu na lice sa atopijskim dermatitisom.

Emolijenti (poznati i kao sredstva za održavanje vlažnosti) su ključni deo ovakve nege kože i trebalo bi ih koristiti svakodnevno, bez obzira na to da li je osoba u aktivnoj ili neaktivnoj fazi. Tu spadaju dodaci u vidu losiona, krema za lice, masti i kupki/preparata za tuširanje koji podmazuju kožu i održavaju je mekom, vlažnom i zaštićenom od iritanasa. 

To takođe doprinosi sprečavanju svraba i smanjenju učestalosti upalnih stanja.

Uloga emolijenata je da preveniraju upalna stanja atopijskog dermatitisa. To je poznato kao osnovna nega.

Ključni sastojci emolijenata mogu biti:

 • Omega-6 masne kiseline iz ulja noćurka i ulja semena grožđa. One umiruju i hrane obolelu kožu, istovremeno obnavljajući prirodnu zaštitnu funkciju kože.
 • Likokalkon A (ekstrakt iz korena sladića). On je prirodni protivupalni antioksidans koji ublažava crvenilo i upalu.

Dermatološki tretmani

Medicinski tretmani, kao što su topikalne masti (obično sa hidrokortizonom), bore se protiv simptoma upalnih stanja i pomažu smanjenju upala i svraba.

Kada vam je potrebno brzo olakšanje, možete koristiti hidrokortizon. Međutim, nije preporučljiva dugoročna upotreba.

Kortikosteroidi su veoma efikasni, brzo deluju i ublažavaju svrab u slučajevima teških upalnih stanja. Međutim, oni nisu dugoročno održivo rešenje, pošto mogu imati neželjene efekte. Isto tako ne mogu da se nanesu na velike površine kože i gube efikasnost stalnom upotrebom.

Dnevna nega atopijskog dermatitisa lica

Pokušajte da vodite svoju dnevnu negu tako što ćete, na primer, voditi beleške.
Sa holističke tačke gledišta: trudite se da izbegnete stres i da se opustite (na primer, koristite hladne obloge za oči) - stres može pokrenuti simptome atopijskog dermatitisa.

 • Odmor na destinacijama u klimatsko-terapijskim oblastima, kao što su Severno more, Atlantik, Mrtvo more, Sredozemno more ili visoke planine, mogu pomoći.
 • Vežbe opuštanja, kao što su joga i meditacija, mogu doprineti smanjenju stresa - jednog od faktora koji može uticati na atopijski dermatitis lica.
 • Kada se javi svrab, bolje je tapkati kožu nego je češati. Tapkanje umiruje kožu, ali je ne oštećuje. Nakon tuširanja kožu tapkajte dok ne bude skoro potpuno suva, a odmah potom nanesite kremu/losion.
 • Održavajte dečije nokte kratkim i ravnim kako bi se izbegle infekcije češanjem.
 • Izbegavajte mehaničke iritacije, kao što su grubi sunđeri.

  Attention

  Ako niste sigurni kako da kontrolišete simptome, molimo potražite savet lekara ili dermatologa.

  Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku