Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i dece – Kako da negujete mladu atopičnu kožu

7 0 minuta čitanja
Prikaži više

Kod skoro 60% osoba koje pate od atopijskog dermatitisa oboljenje se razvije tokom prve godine života, a kod 90% osoba u toku prvih pet godina.1
Ovaj članak objašnjava kako negovati mladu atopičnu kožu. Osvrćemo se na to kako nežna i redovna nega kože pomaže da mlada koža ostane hidrirana, produžavajući periode između upalnih faza i ublažavajući ozbiljnost njihovih simptoma. Takođe ćemo pogledati kako da prilagodite rutinu svoje bebe kako bi odgovarala fazi u kojoj je njena koža. Kako biste saznali više o simptomima, uzrocima i okidačima oboljenja pročitajte Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i dece.

Kako bi trebalo da negujem atopičnu kožu svoje bebe ili deteta?

Atopijski dermatitis (poznat i kao atopijski ekcem) karakterišu dve faze:

 • Akutna faza kada dolazi do upale kože i kada je ona najskllonija iritaciji
 • Mirniji periodi između upalnih faza

Možete pročitati više o ove dve faze u Kako razumeti atopijski dermatitis (ekcem) i Prepoznavanje i kontrolisanje upalnih stanja.

Koža vaše bebe ili deteta ima nešto drugačije potrebe u svakoj od ovih faza i mi preporučujemo da prilagodite detetovu rutinu kako bi ona odgovarala fazi i stanju u kom je i koža. Uopšteno govoreći, ovo znači:

 • Svakodnevna nega: Nežno čišćenje i redovna, efikasna i obilna hidratacija kako bi koža ostala meka i glatka i kako bi se produžili periodi između upalnih faza.
 • Akutna nega: Korišćenje antiinflamatornih masti i krema (kao i nekih metoda pod nadzorom lekara) kao dodatak uobičajenoj svakodnevnoj hidrataciji kako bi se umirila i negovala koža tokom upalne faze.

Postoji li dnevna rutina koja će pomoći mom detetu koje ima atopijski dermatitis?

Nežno čišćenje

Nežno čišćenje je prvi korak u nezi atopične kože bebe

Ne postoji poznati lek za atopijski dermatitis pa bi fokus kod svakodnevne nege trebalo da bude na tome da se jača zaštitna barijera kože kako bi se produžio period između upalnih faza. Ovome će pomoći ako koži obezbedimo hidrataciju i lipide koji su joj potrebni kako bi se sprečilo dalje isušivanje.

Vreme za kupanje je važan trenutak za povezivanje bebe i roditelja, ali čak i čista voda može da pojača gubitak vlažnosti² pa pokušajte da to činite brzo i da, kada dovoljno poraste, ohrabrite dete da se tušira umesto da se kupa. Kako vruća voda izaziva dalji gubitak vlažnosti, koristite mlaku vodu.

Agresivna sredstva za čišćenje takođe mogu da uklone važne lipide i da oštete osetljivu zaštitnu barijeru mlade kože. Izbegavajte penušave kupke, alkalne sapune i grube surfaktante kao što je natrijum lauril sulfat. Izaberite blago sredstvo za čišćenje bez sapuna kao što je Eucerin AtopiControl Ulje za kupanje. Ono je idealni dodatak bebinom kupanju i dokazano je nežno prema mladoj atopičnoj koži.
Nakon kupanja tapkajte kožu kako biste je osušili, umesto da je trljate, sa čistim, mekim peškirom.

Redovna hidratacija

Važno je hidrirati bebino telo odmah nakon čišćenja kako bi se izbegao dalji gubitak vode iz kože. Međutim, jednom dnevno nije dovoljno - efikasna nega atopične kože zasniva se na redovnoj i kontinuiranoj primeni sredstava za hidrataciju (poznati i kao emolijensi).² Mi preporučujemo da hidrirate telo deteta barem dva puta dnevno (čak i nakon uljane kupke). Moguće je da će rukama i licu deteta biti potrebna češća nega.

Redovna hidratacija može da pomogne da se spreči isušivanje kože deteta
Eucerin AtopiControl pomaže vam da negujete atopičnu kožu bebe

Potražite preparate koji ne sadrže parfeme i koji sadrže dokazano efikasne ali nežne aktivne supstance kao što su:

 • Likokalkon A: ekstrakt sladića koji umiruje kožu
 • Ceramide: koji jačaju prirodnu zaštitnu barijeru kože
 • Prirodna ulja bogata omega masnim kiselinama kako bi se umirila, nahranila i zaštitila osetljiva i suva koža

Ovi sastojci su osnova Eucerin AtopiControl linije preparata. Eucerin AtopiControl Krema za lice i Eucerin AtopiControl Losion za telo su podjednako odlična sredstva za dnevnu hidrataciju kože dece i beba starijih od tri meseca. Ako vaša beba ima manje od tri meseca posavetujte se sa lekarom oko preparata koje bi trebalo da koristite.

Eucerin AtopiControl Losion za telo je bogati losion koji se jednostavno nanosi na celo telo i pruža intenzivnu hidrataciju koja je potrebna. Odvojite neko vreme da umasirate preparat u kožu svoje bebe nežnim i umirujućim pokretima. Nije dobra ideja pokušati da se proces ubrza jer to može istresirati vašu bebu i pogoršati simptome.

Zaštita od sunca 

Izbegavajte da izlažete bebu suncu, naročito tokom prvih nekoliko meseci. Kada imaju tri ili više meseci postarajte se da vremenski ograničite izlaganje, izbegavajte sate kada je sunce najjače, koristite zaštitnu odeću kako biste zaštitili delikatnu kožu svog deteta i koristite veoma visoki zaštitni faktor kao što je Eucerin Losion za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+.  Odgovara bebama i deci od tri meseca starosti.

Kada vaše dete ima tri godine ili više, probajte Eucerin Fluid za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF50+ ili Eucerin Sprej za zaštitu osetljive dečje kože od sunca SPF 50+. Oba preparata klinički i dermatološki dokazano odgovaraju deci sa atopičnom kožom.

Možete pročitati više o tome kako da negujete mladu kožu izloženu suncu u odeljku deca i sunce.

Kako mogu da umirim kožu svoje bebe tokom upalne faze atopijskog dermatitisa?

Fokus nege kože tokom akutne faze atopijskog dermatitisa je na tome da se koža umiri, da se ublaže iritacija i svrab i da se vašem detetu olakša neprijatnost. Srećom, postoje brojne mere koje mogu pomoći:

Farmaceutski preparati i tretmani

Masti i kreme kao što su kortikosteroidi (npr. 1% hidrokortizon krema) nude brzo i efikasno olakšanje, ali se obično prepisuju samo za kratkotrajno korišćenje.
Ako su simptomi vašeg deteta ozbiljni i uporni, vaš lekar bi mogao da preporuči alternative kao što su:

 • antihistaminici kako bi se ublažio ozbiljni svrab
 • terapija vlažnom oblogom

Terapija vlažnom oblogom

Zavoji koji obogaćuju lipidima pomažu da se nadomeste važni lipidi iz kože i da se ublaži svrab tako što će se koža vašeg deteta rashladiti. Proverite sa lekarom pre nego što probate terapiju vlažnom oblogom kako biste bili sigurni da je to odgovarajući tretman za vaše dete:

 1. Nanesite umirujuće hidratantno sredstvo za atopičnu kožu
 2. Umočite tubu zavoja u mlaku vodu, iscedite zavoj i zamotajte ga na zahvaćeno područje dok je još uvek vlažan
 3. Prekrijte vlažni zavoj suvim kako biste ga držali na mestu
 4. Ostavite zavoje minimum sat vremena, a idealno šest sati
 5. Ponovo navlažite zavoj nakon tri sata

Kako kod beba postoji rizik od hipotermije, menjajte zavoje između torza, ruku i nogu.

Preparati za negu kože sa negujućim i umirujućim sastojcima

Postoji nekoliko aktivnih sastojaka koji dokazano umiruju kožu i ublažavaju stanje tokom upalne faze:

 • Likokalkon A: ekstrakt sladića koji smanjuje upalu i smiruje iritaciju
 • Dekanediol: koji deluje protiv bakterija kako bi se sprečila infekcija
 • Mentoksipropandiol: derivat mentola koji hladi kožu i ublažava svrab na senzornom nivou kako vaše dete ne bi osećalo potrebu da se češe u tolikoj meri, čime se izbegavaju dalja oštećenja kože.

Likokalkon A, Dekanediol i Mentoksipropandiol su deo formulacije Eucerin AtopiControl Kreme za akutnu negu koja je odgovarajuća za upotrebu kod dece i beba starijih od tri meseca. Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu nije lek i nije namenjena tome da ga zameni, ali se može koristiti kao uporedni preparat za negu pored medikamentozne terapije kako bi podržala benefite medicinskog preparata.

Eucerin Krema za akutnu negu će pomoći da se koža umiri tokom upalne faze

Prvo detetu nanesite medicinski preparat i dozvolite da se u potpunosti upije pre nego što nanesete Eucerin AtopiControl Kremu za akutnu negu. Nakon toga nanesite Eucerin AtopiControl Losion.
Kliničke i dermatološke studije pokazuju da Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu, praćena Eucerin AtopiControl Losionom poboljšavaju stanje kože, ublažavaju svrab, podržavaju zdravi san tokom noći i poboljšavaju opšti kvalitet života.3 Možete pročitati više u odeljku Kako atopijski dermatitis (ekcem) utiče na san i kvalitet života.

Šta još mogu da učinim kako bi se olakšali simptomi?

Pored nežne i efikasne nege kože, identifikacija potencijalnih okidača i pružanje pomoći vašem detetu kako bi ih ono izbeglo može da pomogne i da produži periode između upalnih faza i da ublaži ozbiljnost upalnih faza onda kada se one dese. Možete saznati više o koracima koje možete preduzeti u odeljku Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i dece.

Izvori

1 - Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
2 - Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
3 - When used alongside Eucerin AtopiControl Lotion. Source: Beiersdorf research, AtopiControl PiU claim support, May 2017

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku