Akne i borba protiv bora: prozvodi i preporuke za rutinu nege

0 0 minuta čitanja
Prikaži više

Kao što je svako od nas jedinstven, tako je i naša koža, ali se kod većine ljudi prvi primetni znaci starenja - tanke linije i bore - pojavljuju negde oko 25. godine.

Do tada su kod mnogih koji su imali akne tokom puberteta, one nestale. Ali, za 40% nas simptomi se nastavljaju uveliko i tokom odraslog doba¹.
Od toga su 75%-85% žene². Više o uzrocima akni kod odraslih možete da saznate u Acne Tarda.

Dakle, kako ubiti dve muve jednim udarcem? Da li je moguće ublažiti i sprečiti kako bore, tako i simptome masne i problematične kože, istovremeno? U ovom članku se daju saveti kako da se koži koja stari i sklona je aknama pruži potrebna nega. Preporučuje se i nekoliko različitih rutina (zavisno od toga da li uzimate lekove protiv akni ili ne) koje će vam pomoći da odložite i ublažite vidljive znake starenja i održite pod kontrolom simptome masne i problematične kože.

Kako se koža sklona aknama i akne menjaju u 30-im ?

EUC-INT_DERMOPURE_Article_221_Akne-und-Falten-Pflegeempfehlungen_Image-normal_02
Uobičajeno je da se posle 30. godine akne pojavljuju na bradi

Koža sklona aknama je, obično, masna koža koju karakteriše prekomerna proizvodnja sebuma. Dobra vest za ljude sa masnom kožom je da sebum duže održava kožu glatkom i gipkom, tako da su tanke linije i bore manje vidljive u ranim fazama. Imajući rečeno u vidu, svaki se tip kože isušuje tokom starenja, i masna koža ne predstavlja izuzetak tome.

Acne Tarda (ili „kasne akne”) se razlikuju od klasičnih akni u pubertetu: pojavljuje se manje mitisera, ali više gnojnica i zapaljenskih lezija, prvenstveno na bradi.

Kako negovati kožu sa aknama tokom starenja

Iako postoje anti-age proizvodi za negu kože koji su adekvatni za kožu sa aknama, ne preporučujemo da ih koristite dok ste podvrgnuti medicinskom tretmanu akni (bilo topikalnom ili oralnom). Ako koristite medicinske proizvode, probajte Eucerin DERMOPURE preparate koji su posebno formulisani za kožu koja je podvrgnuta tretmanu, a anti-age proizvode uvedite kada se vaš medicinski tretman završi.

Kada birate odgovarajuće proizvode za kožu, obratite pažnju na sledeće:

  • Izbegavajte proizvode koji isušuju kožu: isušivanje kože, zapravo, stimuliše proizvodnju sebuma koji može da aktivira akne, a kada se koža isuši, ona postaje podložnija ranijem pojavljivanju znakova starenja. Jaki čistači, hemijski pilinzi, kao i neki lekovi protiv akni mogu da isuše kožu.
  • Izbegavajte masne hidratantne kreme, kao i kreme protiv bora: masni preparati mogu da zapuše pore i pogoršaju akne. Saznajte kako se to dešava u uzroci i okidači akni. Umesto pomenutih, potražite proizvode koji su „nekomedogeni” - ovo znači da su posebno formulisani kako ne bi zapušili pore i uzrokovali bubiljice i akne.

Kada je reč o rutini nege kože, sledeći saveti mogu da budu od pomoći:

Nežno, ali temeljno čišćenje

EUC-INT_DERMOPURE_Article_221_Akne-und-Falten-Pflegeempfehlungen_Image-normal_03
Čak se i masna koža isušuje tokom starenja i nastaju bore

Efikasno čišćenje je ključni korak u smanjenju i sprečavanju bora i simptoma masne i problematične kože. Ono, takođe, pomaže vašoj koži da bolje upije aktivne sastojke iz preparata za negu kože.

Naša preporuka je da kožu čistite dva puta dnevno. Ujutru, kako biste odstranili višak sebuma i izumrle ćelije kože nataložene preko noći, kao i uveče, kako biste pre nego što odete u krevet obezbedili potpuno uklanjanje svih tragova šminke i korektora. Na taj način će Vašoj koži biti omogućeno da se obnovi i regeneriše tokom noći.
Usled starenja, vaša koža može da postane osetljiva, te je nežno čišćenje od posebne važnosti. Potrudite se da koristite mlaku vodu (voda koja je previše vruća može da optereti kožu) i izaberite čistače koji ne sadrže sapune, konzervanse i parfeme.

Lagana, ali efikasna nega

Kako stari, koži je potrebna intenzivna hidratacija. Ona pomaže da se ojača prirodna zaštitna barijera kože i bilo bi poželjno da koristite preparat koji ne ostavlja masne tragove, kako vaša koža ne bi bila opterećena.
Potražite lake hidratante i/ili serume sa anti-age prednostima, koji su dokazano kompatibilni sa kožom sklonom aknama.

Često se postavlja pitanje kojim redosledom treba da se primenjuju proizvodi za negu. Opšte pravilo je da se prvo nanose oni proizvodi čija dejstva treba da budu najveća, što znači primenu proizvoda za posebnu negu (serum, koncentrat, krema za oči) pre redovne hidratantne kreme ili fluida.

Ozbiljno shvatite zaštitu od sunca

Zaštita od sunca predstavlja važan korak u vašoj jutarnjoj rutini. Preterana izloženost UVA i UVB zracima može da isuši kožu, a simptomi masne i problematične kože mogu da uzrokuju probleme sa pigmentacijom, pri ovakvoj izloženosti.

Važno je imati na umu i da lekovi protiv akni mogu da učine kožu sklonu aknama osetljivijom na UV zrake. Više saznajte u Akne i zaštita od sunca.

Korektori i šminka

Koristite samo one proizvode koji su posebno formulisani za kožu sklonu aknama i dokazano nekomedogeni. Ne zaboravite i da uklonite sve tragove šminke pre nego što odete u krevet. Više saznajte u šminka za kožu sklonu aknama.

Konsultujte vašeg lekara, ako imate bilo kakve sumnje. Lekar će moći da vas posavetuje oko najboljih proizvoda i tretmana za negu vaše kože.

Idealna rutina nege za vašu kožu koja stari i koja je sklona aknama

Idealna rutina nege za vašu kožu će se razlikovati u zavisnosti od toga da li ste na medikamentoznoj terapiji akni ili ne. Ovo je razlog zbog kog smo izdvojili tri moguće, različite rutine:

Rutina 1: Za kožu koja nije na medikamentoznoj terapiji akni
Rutina 2: Koja se koristi paralelno sa topikalnim lekovima protiv akni
Rutina 3: Koja se koristi paralelno sa oralnim lekovima protiv akni

Rutina nege kože kod osoba koje nisu na medikamentoznoj terapiji akni

ČISTITE

Uveče i ujutru: Čistite kožu Eucerin DermoPure Gelom za čišćenje kože. Ako tražite brzo i zgodno rešenje, ili dodatno sredstvo za skidanje šminke, probajte Eucerin DermoPure Micelarnu vodu.

Upotreba pilinga jednom nedeljno Vam, takođe, može biti od koristi, kako bi se dubinski očistile pore i poboljšala tekstura kože. Probajte Eucerin DermoPure Piling.

POSEBNA NEGA

Ujutru i uveče: Za ciljanu anti-age negu kože, nanesite Eucerin Hyaluron-Filler Koncentrat. Za ciljano smanjenje linija oko očiju, preporučujemo Eucerin Hyaluron-Filler kremu za područje oko očiju SPF15.

TONIRANJE KOŽE

Ujutru i uveče: Tonirajte kožu Eucerin DermoPure Tonikom za lice

NEGA

Ujutru i uveče: Nanesite umirujući i matirajući hidratantni preparat kao što je Eucerin DermoPure Matirajući Fluid.

Vremenom, za čistiju kožu glatkog izgleda, razmislite da uvedete i piling za kožu, kao što je Eucerin DermoPure Regenerativni tretman, u svoju večernju rutinu.

Nanesite piling pre nego što nanesete Matirajući fluid ili Hyaluron-Filler preparat.

KOREKTOR/ŠMINKA

Ujutru: Odgovarajući korektor, kao što je Eucerin DermoPure Korektor, takođe, bi trebalo da deluje u tretiranju i lečenju simptoma masne i problematične kože.

icon-attention-i

Istraživanje¹ pokazuje da koža koja je očišćena Eucerin DermoPure Gelom za čišćenje kože može da upije 9% više određenih aktivnih sastojaka (L-karnitin i dekandiol) čime se obezbeđuju važne dodatne blagodeti.

1 - Odgovarajuće čišćenje kože pospešuje epidermalnu bioraspoloživost dermokozmetičkih aktivnih sastojaka koji deluju protiv akni kao što su dekanediol i likokalkon A, poster prezentacija, EADV 2013

Rutina nege kože koja se koristi paralelno sa topikalnim lekovima protiv akni

ČISTITE

Uveče i ujutru: Čistite kožu Eucerin DermoPure Gelom za čišćenje kože. Ako tražite brzo i praktično rešenje za čišćenje kože, ili dodatno sredstvo za skidanje šminke, možda bi vam se dopalo da probate micelarnu vodu, kao što je Eucerin DermoPure Micelarna voda.

TRETMAN

Ujutru i/ili uveče: Nanesite topikalni lek protiv akni u skladu sa uputstvima koje ste dobili od vašeg lekara. Sačekajte pet minuta, kako biste omogućili da se preparat upije.

POSEBNA NEGA

Za ciljano smanjenje linija oko očiju, preporučujemo Eucerin Hyaluron-Filler kremu za područje oko očiju SPF15.

NEGA

KOREKTOR/ŠMINKA

Ujutru: Odgovarajući korektor, kao što je Eucerin DermoPure Korektor, takođe, bi trebalo da deluje u tretiranju i lečenju simptoma masne i problematične kože

Rutina nege kože koja se koristi paralelno sa oralnim lekovima protiv akni

ČISTITE

Uveče i ujutru: Čistite kožu Eucerin DermoPure Gelom za čišćenje kože. Ako tražite brzo i praktično rešenje za čišćenje kože, ili dodatno sredstvo za skidanje šminke, možda bi vam se dopalo da probate micelarnu vodu, kao što je Eucerin DermoPure Micelarna voda.

POSEBNA NEGA

Za ciljano smanjenje linija oko očiju, preporučujemo Eucerin Hyaluron-Filler kremu za područje oko očiju SPF15.

NEGA

KOREKTOR/ŠMINKA

Ujutru: Odgovarajući korektor, kao što je Eucerin DermoPure Korektor, takođe, bi trebalo da deluje u tretiranju i lečenju simptoma masne i problematične kože.

Više o različitim oblicima lekova protiv akni, možete da saznate u Lekovi protiv akni i neželjena dejstva.

Za dodatne savete o tome kako tokom starenja negovati kožu sklonu aknama, pogledajte idealni proizvodi i rutina za negu kože sklone aknama, kako mogu da promenim ishranu i pomognem svojoj koži sklonoj aknama?saveti za smanjenje stresa i saveti za Vaš dom.

1 - C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750
2 - Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku