Šta uzrokuje upalu atopične kože – I kako mogu da ublažim simptome?

6 0 minuta čitanja
Prikaži više

Život sa atopijskim dermatitisom može biti težak, a najviše tokom takozvane "akutne faze" kada su simptomi najizraženiji. Ovaj članak će se baviti time šta smatramo "upalnom fazom" i objasniće dve različite faze kod atopične kože. Ovde ćemo istražiti faktore koji najverovatnije izazivaju akutnu fazu i dati predloge bazirane na određenom znanju, koji vam mogu pomoći da umirite i negujete kožu kada je ona najosetljivija.

Šta je upalna ili akutna faza?

Upala se može javiti na bilo kom delu tela
Upala se može javiti na bilo kom delu tela
Koža svrbi, crvena je i upaljena tokom akutne faze

Atopijski dermatitis ima dve različite faze. Akutna faza je jedan od izraza koji se koriste kako bi se opisala faza kada je koža najosetljivija.

Akutna faza poznata je i kao "aktivna faza" ili "upalna faza" oboljenja, a simptomi uključuju sledeće:

 • Svrab ili intenzivni svrab kože. Može i boleti, a kod nekih ljudi se javlja i osećaj kao da ih koža peče.
 • Osip koji je na izgled suv, crvene boje i peruta se. Koža može biti nejednaka i mogu se javiti otoci, a može i blago krvariti.

Koža može da bude pod upalom bilo gde na telu, ali se osip najčešće javlja na licu, skalpu, vratu, dekolteu i grudima, rukama, zglobovima, udubljenjima na kolenima i na pregibima kože na laktovima. Možete pročitati više u odeljcima: Atopijski dermatitis (ekcem) na licu, Atopijski dermatitis (ekcem) na glavi i vlasištu, Atopijski dermatitis (ekcem) na rukama i Atopijski dermatitis (ekcem) na različitim delovima tela. Simptomi takođe variraju u odnosu na uzrast, a možete otkriti kako u odeljku: Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i dece i Atopijski dermatitis (ekcem) kod odraslih.

Koja je razlika između akutnih faza i faza mirovanja?

Od ove dve faze, akutna faza je ta koja je znatno stresnija i može i fizički i psihički uticati na osobe sa ovim oboljenjem. Možete pročitati više u odeljku Kako atopijski dermatitis (ekcem) utiče na san i kvalitet života

Trajanje akutne faze varira od osobe do osobe i srećom postoje koraci koje možete preduzeti kako biste umirili kožu tokom akutne faze, kao i kako biste ublažili ozbiljnost akutne faze i produžili period između njih. Period između upalnih faza poznat je kao neakutna faza ili faza mirovanja i o tome možete pročitati više u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis.

Faze atopijskog dermatitisa

Šta uzrokuje ili izaziva akutnu fazu atopijskog dermatitisa?

Atopijski dermatitis je zapaljensko oboljenje suve kože. U velikoj meri genetski, vezuje se za kompromitovanu barijernu funkciju kože i za poremećaj imunološkog sistema. Iritansi iz životne sredine i alergeni mogu uzrokovati reakciju kod osoba koje već imaju predispozicije za atopijski dermatitis. Možete saznati više u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis (ekcem)

Kao rezultat kompromitovane barijere, atopična koža se bori da zadrži osnovnu vlagu i lipide. Još više se isušuje i još manje je sposobna da se zaštiti od spoljnih uticaja. Koža postaje sklona iritaciji i zapaljenju i pošto osobe sa atopijskim dermatitisom već imaju oslabljeni imunološki sistem, manje su sposobne da se odbrane od ovih iritirajućih faktora i sklonije su alergijskim reakcijama.

Zagađenje može izazvati akutnu fazu atopijskog dermatitisa
Alergije mogu izazvati akutnu fazu

Postoje mnogi različiti faktori koji mogu izazvati akutnu fazu i pogoršati simptome. Oni variraju od osobe do osobe, ali mogu uključivati:

Vremenske uslove i zagađenje: Poznato je da promene temperature, topla i vlažna klima i zagađenje vazduha tipično za gradove pogoršavaju stanje.

Znoj: Znoj može iziritirati površinu kože i izazvati svrab i iritaciju.

Stres: Osobe sa atopijskim dermatitisom često kažu da je verovatnije da će im se koža upaliti kada su pod stresom. Naravno, što više svrbi koža, stres raste.

Alergije: Grinje, polen i/ili prašina mogu izazvati akutnu fazu. Možete saznati više o odnosu između atopijskog dermatitisa i astme i polenske groznice u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis (ekcem). Moguća veza između ishrane i atopijskog dermatitisa je kontroverzna, ali neke osobe kažu da im određene vrste hrane i pića pogoršavaju stanje kože. Najčešći alergeni među hranom su jaja, mleko, kikiriki, pšenica, soja, orašasti plodovi, plodovi mora i riba.1,2.

Dim cigareta: Pušenje i pasivno pušenje mogu pogoršati simptome.

Materijali: Sintetički materijali koji ne dišu, kao što su najlon i likra mogu iritirati kožu. Takođe može i vuna koja izaziva svrab.

Simptomi atopijskog dermatitisa takođe mogu izazvati i/ili pogoršati akutnu fazu. Pošto je koža suva i svrbi, osobe sa ovim oboljenjem se češu. Ovo češanje oštećuje zaštitnu barijeru kože i bakterija poznata kao Staphylococcus Aureus može da se razmnožava i inficira kožu. Ova infekcija izaziva zapaljenje i svrab koji pogoršavaju stanje, čineći kožu još sklonijom iritaciji i svrab još gorim: začarani krug koji je poznat i kao ciklus atopične kože.

Ciklus Svraba I Češanja

Ciklus atopične kože

Može li akutna faza uticati na nešto više od kože?

Akutne faze kod atopijskog dermatitisa mogu biti veoma stresne
Akutne faze kod atopijskog dermatitisa mogu biti veoma stresne

Akutne faze atopijskog dermatitisa mogu značajno uticati na kvalitet života. Pored svraba i suve kože, osobe sa ovim oboljenjem govore i o nedostatku sna, diskriminaciji, stresu i niskom samopouzdanju.

Iako atopijski dermatitis nije zarazan, on takođe utiče i na porodicu i pružaoce nege - odnosi trpe zbog konstantnog svraba, neprospavanih noći i niskog samopouzdanja osobe sa ovim oboljenjem, a u slučaju beba i dece roditelji često osećaju krivicu i nemoć.

Možete pročitati više u odeljku Kako atopijski dermatitis (ekcem) utiče na san i kvalitet života, a saznajte više o specifičnom uticaju koji ima na grupe različitog uzrasta u Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i dece, i Atopijski dermatitis (ekcem) kod odraslih.

Kako mogu da sprečim pojavu akutne faze ili da je ublažim?

Nažalost ne postoji lek za atopijski dermatitis, ali postoji dosta toga što možete učiniti da biste pravillno negovali atopičnu kožu i pomogli da se ublaže i umire simptomi:

Efikasni medikamentozni tretman i dobra nega kože

Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu umiruje kožu tokom akutne faze

Istraživanje je pokazalo da medikamentozni tretman može poboljšati kvalitet života³ razgovarajte sa svojim lekarom kako biste saznali koji tretman bi bio najbolji za vašu kožu. Mogućnosti uključuju:

 • kortikosteroide, kao što je 1%  hirdokortizon krem
 • neku potentniju kremu ili mast
 • zavoje i vlažne obloge
 • fototerapiju (tretman ultraljubičastom svetlošću kako bi se smanjilo zapaljenje)
 • kortikosteroide za oralnu primenu i, ponekad, antibiotike kako bi se sprečila infekcija kože
 • antihistaminike kako bi se ublažio intenzivni svrab

Redovna i odgovarajuća nega takođe mogu poboljšati stanje kože, omogućiti san i poboljšati kvalitet života.4  Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu može se koristiti zajedno sa medikamentoznim preparatom (lekom) kako bi se umirila koža tokom akutne faze i dokazano je da značajno poboljšava san i kvalitet života kada se koristi zajedno sa Eucerin AtopiControl Losionom.4

Možete saznati više u odeljku Kako negovati mladu atopičnu kožu i Kako negovati atopičnu kožu kod odraslih osoba.

Izbegavajte potencijalne okidače

Konsultujte se sa lekarom o tome koji je najbolji način da negujete kožu tokom akutne faze

Identifikacija i izbegavanje potencijalnih okidača je još jedan važan korak u odlaganju i ublažavanju pojave simptoma. Možete pročitati o potencijalnim okidačima atopijskog dermatitisa i kako da ih izbegnete u odeljku Kako razumeti atopijski dermatitis (ekcem). Ako vaša beba ili dete pati od ovog oboljenja, onda vam odeljak Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i dece može dati savete u vezi okidača koji se najčešće vezuju za decu i toga kako da ih izbegnete.

Izvori

 1.  Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
 2.  Handout on health: atopic dermatitis (a type of eczema). National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases website. https://www.niams.nih.gov/Health_Info/Atopic_Dermatitis/. Published July 2016. Accessed April 13, 2017
 3.  Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73 
 4.  Eucerin PiU study. Italy. May 2017

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku