Šta je kortizon – I kako on deluje?

2 0 minuta čitanja
Prikaži više

Kortizon se koristi u terapiji atopijskog dermatitisa već decenijama i njegovi neželjeni efekti su detaljno istraženi. Mnogi od onih koji boluju od atopijskog dermatitisa su primetili da im on pruža efikasno olakšanje od simptoma.

Šta je kortizon?

Naše adrenalinske žlezde luče različite hormone uključujući kortizol (takođe poznat i kao hidrokortizon) i kortikosteron. Oni pripadaju grupi steroidnih hormona tela poznatih kao glukokortikoidi i koriste se u širokom spektru fizioloških procesa kao što je regulisanje zapaljenja. Farmaceutski derivati ovih prirodnih glukokortikoida uključuju deksametazon, fludrokortizon, prednizon, prednizolon, triamcinolon koji se razlikuju u jačini. Kako svi glukokortikoidi imaju sličan efekat oni svi potpadaju pod zajedničko ime "kortizon".

Kortizon se često koristi za umirivanje kože prilikom zapaljenja

Glukokortikoidi tela čine važan deo ljudskog metabolizma i utiču i na kosti i mišiće, ravnotežu minerala i vode i naše imuni sistem.

Farmaceutski proizvedeni glukokortikoidi se koriste u medicinskim preparatima za tretiranje atopijskog dermatitisa kao i za nekolicinu drugih oboljenja kao što su ekcem i psorijaza.

Kako kortizon pomaže atopičnoj koži?

Kortizon se koristi kao protivupalni preparat i aktivni sastojak u lekovima koji se nalaze u obliku gela, kremova i masti i koji se razlikuju po pitanju jačine i dužine trajanja njihovih efekta.  Takođe je dostupan u tečnom obliku kao i tabletama koje se uzimaju oralno.

Kada se koriste tokom predviđenog vremenskog perioda, formulacije sa kortizonom mogu da budu veoma efikasan lek za simptome atopijskog dermatitisa. Kortizon suzbija preteranu reakciju imunog sistema i ublažava zapaljenje kože. Svrab se povlači kao rezultat ovoga. Međutim, kortizon nije pogodan kao dugoročno rešenje za atopijski dermatitis.

Koji su mogući neželjeni efekti kortizona?

Kada se koristi tokom dužeg perioda kortizon može da izazove istanjivanje kože (poznatog kao atrofija) što je čini dodatno osetljivom. Rizik od atrofije je veći kada se kortizon koristi u većim dozama (kao što je često u slučaju oralnog konzumiranja kortizona). Iz ovog razloga je važno da se kortizon pažljivo koristi i da se uvek prate uputstva doktora.

Attention

N.B. Ako nameravate da koristite preparate sa kortizonom obavezno se posavetujte sa lekarom.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku