Atopijski dermatitis (ekcem) – Koji delovi tela su najviše podložni oboljenju?

3 0 minuta čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis se može pojaviti bilo gde na telu. Ovaj članak se bavi delovima tela koji su najpodložniji oboljenju i objašnjava uzroke i okidače kao i brigu o atopičnoj koži.

Atopijski dermatitis se često javlja na pregibima laktova

Lice i vrat: kod beba i dece atopijski dermatitis se često javlja na licu  i to na obrazima, iza ušiju,  u prevoju vrata kod beba i u osetljivim delovima oko očiju.  O ovome možete saznati više u odeljcima Atopijski dermatitis (ekcem) na licu i Atopijski dermatitis (ekcem) na kapcima.

Glava i vlasište: seboreični dermatitis (koji se naziva i temenjača) se često javlja kod beba ali i odrasli mogu imati atopijski dermatitis na vlasištu . Više možete pročitati u odeljku Atopijski dermatitis (ekcem) na vlasištu.

Šake: češći kod odraslih nego kod dece, atopijski dermatitis na šakama je često uzrokovan reakcijom na hemikalije, čestim pranjem i/ ili promenama temperature kojima su šake izložene. Saznajte više u odeljku Atopijski dermatitis (ekcem) na šakama.

Ruke i noge: atopijski dermatitis na rukama i nogama naročito pogađa bebe i decu. Saznajte više o ovome u odeljku Atopijski dermatitis (ekcem) kod beba i dece.

Na kojim delovima tela se najčešće javlja atopijski dermatitis?

Neki delovi tela su više izloženi spoljašnjim faktorima od drugih: naše vredne ruke koje redovno peremo  imaju najviše izgleda da budu izložene hemikalijama. Ovakva vrsta izloženosti čini kožu podložnom za atopijski dermtitis. Godine su drugi faktor koji utiče na mesto javljanja.

Razmotrimo neke delove tela gde se najčešće javlja atopijski ekcem:

Koji su mogući uzroci i okidači atopijskog dermatitisa?

Atopijski dermatitis je upalno oboljenje suve kože. U velikom broju slučajeva je genetski indikovan i povezan sa narušenom barijernom funkcijom kože i imunim sistemom. Kada neko oboli od  ove bolesti, mnogo je faktora koji mogu biti okidači različitih simptoma. Možete saznati više o ovim faktorima u odeljku Razumevanje atopijskog dermtitisa (ekcema).

Iritacija usled zagađenja i alergeni mogu izazvati reakciju kod onih koji su već skloni atopijskom dermatitisu, , −  a u nekim slučajevima − mogu prouzrokovati sličnu reakciju kod osoba koje ranije nisu imale problema sa atopičnom kožom. Ovo je često slučaj kod kontaktnog dermatitisa na šakama i ponekad kod atopijskog dermatitisa na kapcima. Pročitajte više o ovome u odeljcima Atopijski dermatitis (ekcem) na šakama i Atopijski dermatitis (ekcem) na kapcima.

Kako da negujem atopičnu kožu na različitim delovima tela?

Atopijski dermatitis na rukama je česta pojava

Pošto nije poznat lek za atopijski dermatitis, najbolji način da se koža neguje je otkrivanje i izbegavanje mogućih okidača, kako bi se simptomi odložili i smanjili. Pročitajte više o koracima koje možete preduzeti u  odeljku Razumevanje atopijskog dermatitisa (ekcema).

Medicinski tretmani kao i redovna i delotvorna rutina nege kože tela takođe mogu pomoći u kontrolisanju simptoma. Atopijski dermatitis ima dve odvojene faze:

Način na koji ćete negovati vašu odnosno kožu vašeg deteta treba da bude prilagođen fazi i delu tela na kome se pojavio atopijski dermatitis. Saznajte kako da negujete atopičnu kožu u odeljcima Kako da negujete atopičnu kožu kod mladih i Kako da negujete atopičnu kožu kod odraslih.  Za savete kako da brinete o koži na različitim delovima tela pročitajte odeljke Atopijski dermatitis (ekcem) na licuAtopijski dermatitis (ekcem) na kapcimaAtopijski dermatitis (ekcem) na glavi i vlasištu i Atopijski dermatitis (ekcem) na šakama.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku