Osetljiva koža – Zašto joj je potrebna posebna zaštita od sunca?

7 0 minuta čitanja
Prikaži više

Sva koža je osetljiva na sunce, ali su neki tipovi kože osetljiviji od drugih. Određeni problemi sa kožom takođe čine kožu osetljivijom i podložnijom oštećenju od sunca. Ovaj članak identifikuje tipove kože i probleme sa kožom koji zahtevaju posebnu zaštitu od sunca, razmatra kako sunce utiče na ove tipove kože i daje preporuke o tome kako da se osetljivoj koži pruži zaštita koja joj je potrebna.

Šta je osetljiva koža?

Osetljiva koža brzo reaguje na spoljašnje faktore kao što je sunce.

Osetljiva koža je koža koja se lakše iziritira i stoga je verovatnije da će reagovati na unutrašnje i spoljašnje faktore više nego „normalna“ koža.

Osetljiva koža ima mnogo oblika: može da bude nerazvijena (u slučaju dece), upaljena (zbog kožnih oboljenja kao što je atopijski dermatitis, rozacea ili akne), oštećena (kao rezultat lekova ili dermatoloških tretmana) ili je jednostavno rezultat nečije genetike (na primer, svetlija koža je uglavnom osetljivija na sunčevu svetlost od tamnije kože).

Možete da pročitate više o uzrocima i simptomima osetljive kože u Razumevanju jezika osetljive kože.

Zašto je osetljiva koža podložnija oštećenju od sunca?

Osetljiva koža ima narušenu barijernu funkciju

Umereno izlaganje suncu dobro je za naše zdravlje, ali prekomerna izloženost sunčevim zracima može da izazove kratkoročna i dugoročna oštećenja. Osetljiva koža je posebno podložna oštećenju od sunca jer ima slabiju strukturu i manje je otporna na spoljašnje faktore kao što je sunce.

Možete da pročitate više o pozitivnim i negativnim efektima sunca na kožu u Kako UVA, UVB i HEVIS svetlosni zraci utiču na kožu?   

Starost ima značajan uticaj na osetljivost kože: mlađi i stariji ljudi su podložniji oštećenju od sunca. Svetlija koža ima manje melanina od tamnije kože i samim tim manje prirodne zaštite od sunčevih zraka.

Koža na određenim delovima tela – posebno lica – je izložena tokom čitave godine što je čini posebno podložnom uticaju sunca. Određeni lekovi, neadekvatna nega i oboljenja kože, kao što je atopijski dermatitis, narušavaju prirodnu zaštitnu barijeru kože što je čini podložnijom oštećenju na ćelijskom nivou.

Svakoj koži je potrebna zaštita od sunca, ali pouzdana zaštita od sunca je posebno važna za sledeće tipove kože:

Mlada koža

Dečija koža je posebno osetljiva na sunce

Bebe i deca imaju tanju kožu od odraslih što je čini slabijom. Mnogi od prirodnih zaštitinih sistema kože kao što je melanin su i dalje u razvoju i stoga je koža manje sposobna da se brani od sunčevih zraka. Važno je upamtiti da se oštećenje kože javlja i pre nego što je opekotina od sunca vidljiva i da oštećenje kože koje izaziva sunce u toku detinjstva izlaže tu osobu većem riziku od oštećenja kože kasnije u životu. Možete da pročitate više u Zašto je bebama i deci potrebna posebna zaštita od sunca?

Starija koža

Starija koža je tanja i osetljivija na sunce

Kako naša koža stari ona se isušuje i postaje tanja. Njena odbrambena barijerna funkcija postaje slabija i za nju je pogodna posebno visoka zaštita, čak i po oblačnim danima.
Možete da saznate više o tome kako da negujete kožu dok ona stari u Kako koža stari i kako bi trebalo da je negujem?

Svetla koža

Svetla koža sadrži manje melanina od tamnijih tipova kože i stoga je podložnija oštećenju od sunca.

Koža lica

Koža lica je tanja od većine kože našeg tela, što je čini osetljivijom na okruženje. Takođe je manja verovatnoća da će ona biti zaštićena odećom i zbog toga je izložena sunčevim zracima čitave godine. Pomaže joj svakodnevna nega, čak i po oblačnim danima, zbog čega Eucerin linija preparata za zaštitu od sunca uključuje preparate koji lako mogu da se uključe u vašu svakodnevnu rutinu nege kože - koji god tip kože ili problem da imate. Pročitajte više u Zašto mi je potrebna svakodnevna zaštita od sunca za lice?

Koža sklona alergijama na sunce

Neki tipovi kože su posebno podložni alergijama na sunce, od kojih je najčešća polimorfna svetlosna erupcija (ili PLE). Možete da saznate više o tome šta izaziva alergije na sunce, kako da doprinesete sprečavanju reakcije i kako da štitite kožu sklonu alergijama na sunce u Zašto je koži sklonoj alergijama na sunce potrebna posebna zaštita od sunca?

Atopična koža

Koži sa Atopijskim dermatitisom (ekcemom) je potrebna pažljiva zaštita od sunca

Neke osobe sa Atopijskim dermatitisom (ekcemom) primećuju da malo sunca pomaže, ali atopična koža predstavlja stanje suve kože i previše sunca može da dovede do daljeg isušivanja. Možete da pročitate više o uzrocima i okidačima atopične kože kao i o tome kako da joj pružate svakodnevnu negu koja joj je potrebna u Razumevanju Atopijskog dermatitisa (ekcema), Kako da negujete mladu atopičnu kožu i Kako da negujete odraslu atopičnu kožu.

Eucerin linija za zaštitu od sunca obuhvata preparate za zaštitu od sunca koji su klinički i dermatološki dokazano pogodni za atopičnu kožu, i pružaju joj umirujuću zaštitu koja joj je potrebna.

Koža sklona aknama

Preterana izloženost suncu može da pogorša akne

Preterana izloženost suncu, kao i neodgovarajuća zaštita od sunca, mogu da pogoršaju umesto da zaleče simptome masne i problematične kože i akne. Koža koja je na medikamentoznom tretmanu akni je posebno osetljiva na sunce i potrebna joj je veoma visoka zaštita od sunca. Možete da saznate više u Zašto je masnoj koži i koži sklonoj aknama potrebna posebna zaštita sunca?

Ako koristite neke od ovih lekova važno je da ograničite vašu izloženost suncu i da obavezno koristite preparat za pouzdanu zaštitu od sunca sa visokim faktorom kao što su preparati iz Eucerin linije za zaštitu od sunca. Ako ste u nedoumici o tome kako medikamentozna terapija koju primenjujete može da utiče na vašu kožu, zamolite lekara da vas posavetuje.

Koža koja je osetljivija zbog dermatoloških tretmana

Dermatološki tretmani mogu da učine kožu osetljivijom na sunce

Hemijski pilinzi (preparati koje koristite kod kuće kao i intenzivniji tretmani koje koriste dermatolozi) obnavljaju površinu kože i čine je osetljivijom na sunčevu svetlost i potencijalna oštećenja od sunca. Možete da saznate više u Hemijski pilinzi: Kako deluju i kako bi trebalo da negujem kožu posle tretmana?

Ablativna kao i neablativna terapija laserom takođe može da učini kožu osetljivom i podložnijom na oštećenje od sunca. Saznajte više u Laserska terapija: Kako bi trebalo da negujem svoju kožu posle tretmana? Dermatlolozi preporučuju da izbegavate direktni kontakt sa sunčevom svetlošću posle tretmana kao i da koristite najvišu moguću zaštitu od sunca čak i kada ste u hladu.

Lekovi i osetljivost na sunce

Povišena osetljivost kože na sunce nije isključivo rezultat lekova za akne. Mnogi lekovi koji se često koriste - topikalni kao i sistemski (oralni) - mogu da izazovu fotosenzitivnost.

Neki lekovi povećavaju osetljivost kože na sunce

Problemi sa fotosenzitivnošću su najčešće povezivani sa sledećim lekovima:

  • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi protiv bolova (npr. brufen)
  • Antiobiotici
  • Antikonvulzivni lekovi (lekovi protiv epilepsije)
  • Lekovi protiv gljivica
  • Diuretici
  • Retinoidi
  • Statini

Šta bi trebalo da tražim u preparatu za zaštitu od sunca za osetljivu kožu?

Najbolji način da zaštitite kožu je da ograničite vreme provedeno na suncu, da ga izbegavate izlaganje kada je sunčevo zračenje najvećeg intenziteta, da nosite zaštitnu odeću i da koristite pouzdani preparat za zaštitu od sunca koji nudi nivo zaštite koji je potreban vašoj koži. Idealno, zajedno sa UV zaštitom, preparat bi takođe trebalo da nudi zaštitu od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS). Takođe preporučujemo da koristite preparate za zaštitu od sunca koji su posebno formulisani za vaš tip kože kao i problem sa kožom.

Možete da pročitate više o tome kako da smanjite rizike izloženosti na minimum, kako da odaberete prave preparate za zaštitu od sunca za vašu kožu i o tome kako da ih najbolje nanesete u Zašto mi je potrebna svakodnevna zaštita od sunca za lice? i Kako bi trebalo da zaštitim svoje telo od sunca?

1 - Ispunjava visoke standarde za UVA i UVB zaštitu  koje definiše Cosmetics Europe. Nivoi UVA zaštite u preparatima je viši od EU preporuke.

Koristite preparate koji su klinički i dermatološki dokazano pogodni za osetljivu kožu

Eucerin inovativna napredna spektralna tehnologija kombinuje fotostabilne UVA/UVB filtere1 širokog sprektra za veoma visoku UV zaštitu sa Likokalkonom A za zaštitu od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS). Mnogi preparati u liniji takođe sadrže Gliciretinsku kiselinu koja pruža dodatnu zaštitu za DNK.

Eucerin linija za zaštitu od sunca takođe sadrži preparate koji su posebno formulisani za različite tipove kože i kožne probleme. Preparati su različitih tekstura i sadrže aktivne principe koji dokazano pomažu sa određenim kožnim problemima.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku