Atopijski dermatitis (ekcem) na vlasištu – Uzroci, simptomi i kako najbolje umiriti i negovati kožu

7 0 minuta čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis je hronično oboljenje kože koje može da izazove zapaljenja vlasišta. Ovaj članak objašnjava kako da prepoznate da li vi ili vaše dete imate atopijski dermatitis ili neki drugi uobičajen problem sa vlasištem. Posmatramo moguće uzroke i okidače i dajemo savete o tome kako negovati atopičnu kožu na vlasištu.

Kako da znam da li imam atopijski dermatitis na vlasištu?

Ako vi ili vaše dete imate crvenu kožu koja svrbi na glavi i već imate iskustva sa atopijskim dermatitisom (takođe poznatim kao atopijski ekcem) na drugim delovima tela onda je verovatno da su simptomi na vlasištu povezani. Atopijski dermatitis je posebno čest kod beba i dece, ali ga imaju i mnogi odrasli. Možete da saznate više u Atopijski dermatitis (ekcem) i bebe, Atopijski dermatitis (ekcem) i deca i Atopijski dermatitis (ekcem) i odrasli.

Ako vi ili vaše dete nemate atopijski dermatitis, onda postoji još nekoliko drugih tipova dermatitisa koji su takođe česti na vlasištu i koji izazivaju slične simptome. Oni uključuju:

Atopijski dermatitis je jedno od nekoliko oboljenja koja mogu da izazovu svrab na vlasištu
Crvena, iritirana koža vlasišta koja svrbi može biti izazvana atopijskim dermatitisom

Seboreični dermatitis (ili seboreični ekcem)

Uobičajeno oboljenje kod beba gde je poznato kao „Temenjača“. Mnogi naučnici smatraju da je to gljivično oboljenje (mada neki veruju i da bi moglo da bude genetsko i/ili povezano sa imunim sistemom) tipični simptomi su debele, skorene, žućkaste ljuspe na vlasištu, iako mogu da se pojave i na nosu i očima. Za razliku od atopijskog dermatitisa, on retko izaziva svrab. Većina dece ga preraste sa godinama i simptomi najčešće prođu do treće godine. Možete da saznate više seboreičnom dermatitisu uopšteno ovde.

Perut

Seboreični dermatitis se smatra uzrokom peruti kod odraslih. Postoji dva različita tipa: masna perut (koja se javlja u obliku masnih, žućkastih ljuspi na temenu slično simptomima seboreičnog dermatitisa kod beba) i suva perut (gde su ljuspice suve, bele i rastresite i lako padaju sa glave i kose).
Kao i kod atopijskog dermatitisa koža često svrbi i crvena je. Suva perut je mnogo češća kod odraslih nego kod dece i čak 50% odrasle populacije povremeno pati od nje. Pročitajte više u Perut

Šta su uzroci ili okidači atopijskog dermatitisa na glavi?

Psorijaza

 Kao i atopijski dermatitis, psorijaza je upalno oboljenje koje je verovatno i genetsko, a povezano je sa ugroženim imunim sistemom. Psorijaza je retka kod beba i dece i najčešće se javlja kod odraslih, a javlja se i na vlasištu. Prepozatljiva je po tome što upaljenu kožu prekrivaju srebrnkaste ljuspe. U teškim slučajevima može da izazove gubitak kose. Saznajte više u Psorijaza.

Kontaktni dermatitis:

Kontaktni dermatitis (takođe poznat i kao alergijski dermatitis, ili kontaktni ekcem) izazvan je reakcijom kože na neki spoljni podsticaj sa kojim je trenutno u kontaktu ili je bila ranije. Kontaktni dermatitis na temenu je izazvan reakcijom na hemikalije u nekim šamponima, bojama za kosu ili drugim preparatima za negu kose. Može se desiti da ste alergični na te sastojke ili vam samo iritiraju kožu.

Iako ovo nije oboljenje kože, još jedan čest uzrok svraba na vlasištu dece u uzrastima od tri do dvanaest godina su vaške. Vaške su veoma zarazne, ali se lako leče i kada se dijagnostifikuju (najčešće ih je lako uočiti, ali se posavetujte sa lekarom ako imate bilo kakve sumnje), vaš farmaceut će moći da vam preporuči adekvatan tretman.

Možete da saznate više o simptomima atopijskog dermatitisa, i o tome kako se razlikuju na različitim delovima tela u Atopijski dermatitis (ekcem) na licu, Atopijski dermatitis (ekcem) na kapcima, Atopijski dermatitis (ekcem) na rukama i Atopijski dermatitis (ekcem) na različitim delovima tela.

Ako imate bilo kakve sumnje po pitanju toga koje oboljenje imate, ili imate bilo kakve brige o koži svog deteta, posavetujte se sa lekarom o dijagnozi i adekvatnom lečenju.

Vlasište ima puno folikula: ulaznih tačaka za bakterije koje iritiraju atopičnu kožu

Atopijski dermatitis je gentsko oboljenje za koje se smatra da je povezano sa ugroženim imunim sistemom. Možete da pročitate sve o uzrocima i okidačima u Razumevanje atopijskog dermatitisa (ekcema).

Koža na našim glavama je dosta deblja nego koža na ostatku tela, ona je takođe bogata folikulima kao i lojnim i znojnim žlezdama. Naša glava ima bitnu ulogu u regulisanju temeperature tela.

Znoj, koji se luči kako bi nam se telo ohladilo kada se pregreje, stvara idealno okruženje u za razvoj bakterija koje mogu da budu okidač za i da pogoršaju atopijski dermatitis. Naša kosa pomaže ovim bakterijama da se održe, a zbog brojnih folikula bakterije takođe imaju mnogo ulaznih tačaka u našu kožu zbog čega se atopična koža na vlasištu lako iziritira i sklona je zapaljenjima. Možete da saznate više o zapaljenjima u članku Prepoznavanje i kontrolisanje upalnih stanja.

Redovno pranje i nameštanje kose takođe može da izazove isušivanje kože što dalje pogoršava simptome atopijskog dermatitisa. Ako nam je koža na bilo koji način osetljiva na preparate koje koristimo to takođe može da bude okidač za ili da pogorša zapaljenje. Kada koža u ovom predelu postane suva i iziritirana, češanje pogoršava simptome.

Kako bi trebalo da negujem svoju atopičnu kožu na vlasištu?

Za bebe sa malo ili nimalo kose, nega atopične kože na vlasištu je slična kao i za ostatak tela. Blago čišćenje i redovna hidratacija, upotreba preparata koji su posebno formulisani za atopičnu kožu, kao što su preparati iz Eucerin AtopiControl linije, pomoći će u tome da atopično vlasište dobije svakodnevnu, osnovnu negu koja joj je potrebna i produžiće periode između zapaljenja i umiriće kožu prilikom akutnog zapaljenja. Možete da saznate više u Atopijski dermatitis (ekcem) i bebe.

Kod dece i odraslih, kosa često može da zakomplikuje negu atopičnog vlasišta. Od krema i masti koje je lako naneti na druge delove tela kosa će izgledati masno i ne toliko lepo zbog čega će se osoba osećati depresivno zbog svog izgleda. Pročitajte više u Kako atopijski dermatitis (ekcem) utiče na san i kvalitet života. Evo nekoliko saveta kako da negujete atopično vlasište:

Blagi šamponi pomažu u zaštiti atopične kože vlasišta
Važno je da svojoj koži na vlasištu pružite hidrataciju koja joj je potrebna

Pranje kose i vlasišta

Operite vašu kosu ili kosu vašeg deteta blagim šamponom koji ne sadrži parfeme u boje i koji je dokazano blag prema osetljivoj koži. Probajte Eucerin DermoCapillaire Umirujući šampon sa ureom.

Izbegavajte tuširanje više od jednom dnevno, smanjite pritisak i koristite mlaku vodu kad god moguće. Često tuširanje i pretopla voda mogu da izazovu dodatno isušivanje kože. Jak mlaz i hladna voda takođe izazivaju nepotrebnu iritaciju vlasišta.

Probajte da ne menjate preparate suviše često. I postarajte se da temeljno isperete šampon. Posle tuširanja, obavijte glavu peškirom kako biste je osušili umesto da trljaljem ili fenom sušite kosu. Trljanje će pogoršati svrab na vlasištu a toplota fena (ili drugih preparata za nameštanje kose kao što su pegle ili klinčići za kosu) mogu da izazovu dalje isušivanje vlasišta. Ako želite da fenirate kosu potrudite se da koristite hladnije podešavanje i izbegavajte preparate za nameštanje kao što su pene i gelovi.

Održavajte hidrataciju vaše kose i vlasišta

Redovna hidratacija je važna za atopičnu kožu vašeg temena. Probajte Eucerin DermoCapillaire Šampon za suvu kožu glave i suvu kosu čija formulacija je nelepljiva i pruža sate intenzivne hidratacije za vaše vlasište i umiruje i smanjuje svrab pri prvoj upotrebi.

Noću možete da odaberete da koristite preparat za hidrataciju iz Eucerin AtopiControl linije na vašem vlasištu – probajte Eucerin AtopiControl Losion. Ovaj preparat uključuje dokazane aktivne sastojke kao što je Likokalkon A (za umirivanje kože i smanjivanje crvenila) i ceramide (za jačanje barijerne funkcije kože).
 
Tokom zapaljenja, kada umirivanje i smirivanje atopične kože postane prioritet umesto izgleda, možete da nanesete lek u vidu masti (ukoliko vam je to propisao lekar) i Eucerin AtopiControl Kremu za akutnu negu. Iako ona nije lek, niti joj je cilj da ga zameni, Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu je idealan dopunski preparat uz propisanu terapiju (dopunski u medicinskom smislu znači da nešto povećava blagodeti drugog preparata). Ona sadrži mentoksipropandiol (ekstrakt mentola) i dekandiol (antibakterijski aktivni sastojak) koji dokazano hlade i umiruju kožu i pružaju brzo olakšanje.

Izbegavajte farbe za kosu

Probajte da izbegavate preparate koji mogu da isuše vaše vlasište i da izazovu dodatnu iritaciju kože.

Šta još mogu da uradim kako bih smanjio/la simptome atopijskog dermatitisa na vlasištu?

Pošto ne postoji poznat lek za atopijski dermatitis, probajte da utvrdite i izbegavate potencijalne okidače kako biste smanjili šanse za zapaljenje. Možete da saznate više o koracima koje možete da preduzmete u Razumevanje atopijskog dermatitisa (ekcema).

Ako se simptomi nastave, ili ako imate probelm sa kožom na bilo koji drugi način, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku